Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 03 Дек 2016, 19:40

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 27 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 11 Ное 2010, 08:58 
Offline
Аватар

Регистриран на: 09 Ное 2010, 15:46
Мнения: 15
Здравеите колеги.Искам да споделя с вас и моята история.За 2год. ще варя ракия от грозде и не сьм запознат добре сьс процеса но чуите какво направих взех 250кг грозде мерло и го разпределих в 4 бидона на всеки бидон сложих по 15кг захар и по 45л вода 1 кьм 3 за сьжаление не измерих захарноста но явно е доста от проченото в форума разбирам че сьм направил голяма глупост сега след 45 ден джибрите още не са паднали ферментацията им вьрви мн слабо чуват се леко да врьт като ги разбуркам се газират разпенват не знам какво да правя да ги затопля ли или нещто друго за да може ферментацията да мине нормално.Благодаря ви предварително за предложените идеи.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Ное 2010, 09:31 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Мерлото е било поне със захарност 22% и ти си добавил захарен сироп със захарност 25%, да предположим че общата захарност ти е станала 23-24%. Би трябвало културните дрожди от мерлото да се справят с тази захарност но им трябва температрура 20-25гр. Като за начало измери температурата на джибрата, захарноста във всеки бидон и кажи докъде са пълни бидоните. Трябва да се прицени длали е достатъчно само да се подгреят джибрите или трябва да се добави и вода. Подгряването става с грейка от 10л. туба за минерална вода пълнят се с гореща вода от бойлера и капачката се затяга, като първият път се слагат по две туби на бидон, да се вдигне температурата по бързо, след това по една. Тубите се сменят сутрин и вечер, като бидоните трябва да се завият с 2-3 одеала, най-добре четирите бидона ги събери в квадрат и покрии общо.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Ное 2010, 23:21 
Offline
Аватар

Регистриран на: 09 Ное 2010, 15:46
Мнения: 15
Ами с какво трябва да измеря температурата на джибрите а иначе бидоните са пьлни почти има около 10см до горе те са по 120л и мисля че няма да може да се слагат 10л туби иначе ги завих а сьс захаромера като го сложа потьва захаромера е бьлгарски


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Ное 2010, 04:21 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Реално имаш 2-3% захар още ферментира и за това джибрата не може да потъне. Щом е стигнала до там ферментацията няма нужда от доливане на вода. Може да се подгрее ама трябва да търсиш и друг бидон. Остава да ги завиеш. То времето се по затопли и ако са в надземно помещение ще им повлияе добре, защото в мазите трудно се променя температурата.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Ное 2010, 18:38 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Авг 2008, 21:22
Мнения: 99
Местожителство: Монтана БГ
Plamen Ivanov написа:
Ами с какво трябва да измеря температурата на джибрите

С обикновен стаен термометър (в аптеките е по 1-2 лв)

_________________
Казват,че алкохола не решава проблемите.
И млякото не ги решава,но никой не го е казал!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 13 Ное 2010, 18:30 
Offline
Аватар

Регистриран на: 09 Ное 2010, 15:46
Мнения: 15
Завих джибрите но нямам друг бидон за това им слагам само 5л туби с вряла вода.Ще чаkam razvitie i ще ви кажа какво се е получило ако някои има и др идеи моля да сподели. :respekt:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Ное 2010, 21:24 
Offline
Аватар

Регистриран на: 09 Ное 2010, 15:46
Мнения: 15
Джибрите паднаха да затварям ли бидоните


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Ное 2010, 06:25 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Пробвай със запалена клечка дали гори и на вкус дали са газирани, ако клечката гори над джибрата и вкуса няма газировка затваряй. Може на другия ден след затварянето да отвориш бидоните да провериш да не се е образувало налягане /внимавай защото на някои модели бидони хвърчат капаците/, ако не затваряш и чакаш деня Х :prost2:

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Ное 2010, 20:16 
Offline
Аватар

Регистриран на: 09 Ное 2010, 15:46
Мнения: 15
Да сьс клечка пробвах не гасне за газирането не можах да определя дали са газирани като ги затворих на следващия ден се баха понадули малко ама ги отворих и сега са добре но сока на вкус нагарча това дали е нормално


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Ное 2010, 20:30 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2008, 22:40
Мнения: 512
Местожителство: някъде в Безхаберия
Plamen Ivanov написа:
Да сьс клечка пробвах не гасне за газирането не можах да определя дали са газирани като ги затворих на следващия ден се баха понадули малко ама ги отворих и сега са добре но сока на вкус нагарча това дали е нормално

Повече от нормално е.Затвори ги след 10-ина дни,но все пак си ги следи за остатъчна ферментация. :)

_________________
Платена истина-няма!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Ное 2010, 21:39 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Пламене както каза BREAKER горчивият вкус в края на ферментацията е нормален. Дали нагарча повече или по малко зависи от сорта грозде и от начина на протеклата ферментация. До 10 дни би трябвало да изчезне тогава джибрата е готова за варене. Миналата година сварих част от джибрата още като нагарчаше и в ракията се осещаше лек горчив вкус, незна може и да съм си внушавал.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Ное 2010, 09:28 
Offline
Аватар

Регистриран на: 09 Ное 2010, 15:46
Мнения: 15
Значи за сега да оставя бидоните отворени за десет дни и след това да ги затворя. Няма ли да изветрява алкохола а пьк аз сьм записал казан за 9 дек. да тьрся ли по ранен примерно за след 10 дни или да си остане за сьщата дата.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Ное 2010, 14:47 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Затвориги, ако се надуят изпускай СО2 за 9 декември ще са шест.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Ное 2010, 17:30 
Offline
Аватар

Регистриран на: 09 Ное 2010, 15:46
Мнения: 15
Ще ги затворя но постоянно като се надуят ли да испускам вьздуха или не и като ги затворя ще изчезне ли горчивината


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Ное 2010, 19:43 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Ако се надуят тогава отваряи, горчилката до две седмици трябва да изчезне. Опасно е когатао ферментиралата джибра има достъп до кислород, ако са налични оцетно кисели бактерии ще се развият а те превръщат алкохола в оцетна киселина която в процеса на дестилация спомага да се образува етил ацетат от който боли глава /бая отровен е/. Как може да се познае дали в джибрата е започнала оцетна ферментация, ами по миризмата осеща се миризма на оцет.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 27 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 13 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима