Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 04 Дек 2016, 10:13

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 42 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 01 Дек 2010, 20:47 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Ное 2010, 19:39
Мнения: 7
Здравейте. Четох много по форума най различни теми и научих някои неща, но се пак да питам.С колеги печеме за първи път и никой не знае как точно се прави.Допитахме се до познати но 10 човека - 10 мнения, единия ни подлъга да печем на 25 ден но резултата е плачевен - от 130 кг. грозде с захарност 20 - 7 литра ракия 43 градуса и 10 литра паток 33 градуса.Разбрахме, че сме избързали. Сега след 45 дена положението е следното - джибрите имат захарност около 4-5 , седят в подземен гараж на постоянна температура около 17 градуса, като бръкна с пръчка в тях виното е газирано и се чува как още ферментира. Това което ме учудва е че като запаля запалката не гасне.Вино няма да правиме.Сега да чакаме ли още? Да ги заториме ли херметически ? Има ли опасност да вкиснат? Благодаря ви предварително.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Дек 2010, 21:12 
Offline
Аватар

Регистриран на: 01 Дек 2010, 20:58
Мнения: 17
:explode: :datz: :datz: :datz: :datz:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Дек 2010, 21:20 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Ное 2010, 19:39
Мнения: 7
това го знам. Кажете нещо друго. :help:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Дек 2010, 21:31 
Offline
Аватар

Регистриран на: 01 Дек 2010, 20:58
Мнения: 17
Нека бъдем съпричастни с колегата,даите мнение.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Дек 2010, 21:36 
Offline
Аватар

Регистриран на: 01 Дек 2010, 20:58
Мнения: 17
Кога е 45 тия ден


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Дек 2010, 21:42 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Ное 2010, 19:39
Мнения: 7
утре 02.12. но днес положението е такова, не вярвам да се промени за един ден.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Дек 2010, 22:09 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5786
Местожителство: София
изчакайте!не затваряйте плътно...ако може сложете воден клапан ,ако не ,то направете така че газовете да излизат под налягане...тоест затворете но не съвсем плътно,а почти..))
Нищо не казвате,използвали ли сте дрожди,серниста,какво е гроздето, с каква първоначална захарност е било...с чепките ли сте го сложили...?
Докато не споделите тези основни неща,няма как да ви помогнем...?
и аз имам подземен гараж при това в края на коридора.(50м навътре)но температурата и сега не е 17 а 13до 15гр през деня...сигурни ли сте че темп. 17гр?

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Дек 2010, 22:40 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Ное 2010, 19:39
Мнения: 7
за температурата на гаража така показва термометъра 16-17. За гроздето - дрожди не сме слагали, абе нищо не сме слагали от незнание, само захар че беше 18 захарност да стане 20-21 и 4акане .След бурната ферментаця просто сложихме капаците на бидоните. Широка мелнишка е сорта на гроздето ако не бъркам и е сложено с чепките.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Дек 2010, 22:49 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5786
Местожителство: София
ами изчакайте както ви казах...ако не мръдне още 10-тина дена-в казана....но без повечето чепки семки люспи...
Широка мелнишка...хмм ниска киселинност склонност към ацетобактора...при дори и лек намек за мирис на оцет-в казана...ако не можете веднага-или спиртуване(поздигане на градуса с патоки например,че спирта е скъп..)или сулфитиране-но само ако няма ферментация...
Преди варене при сулфитирана каша,задължително сода бикарбонат...2-3 пакетчета на 100кг...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Дек 2010, 23:19 
Offline
Аватар

Регистриран на: 01 Дек 2010, 20:58
Мнения: 17
Другата година пробваи с
БУлГАр


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Дек 2010, 23:28 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5786
Местожителство: София
десертните сортове са за ядене...много целулоза ниска киселинност и ниска захарност...
Пробвай с винени сортове но не за трапезни вина...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Дек 2010, 23:48 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Ное 2010, 19:39
Мнения: 7
да разбирам ли че това е десертно грозде? за пръв път ни е и ни подведоха. между другото като взема проба от дъното на джибрите захарноста е 4-5 а от горе е 0 , това е с руски захаромер а българския потъва и при двата случая. благодаря ви .


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Дек 2010, 00:15 
Offline
Аватар

Регистриран на: 01 Дек 2010, 20:58
Мнения: 17
всички май заспаха


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Дек 2010, 02:17 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Юни 2009, 13:11
Мнения: 788
Местожителство: Горна Оряховица
Ако варите на собствен казан не изхвърляйте винасата (течноста останала след варенето) довавете към нея вода колкото сте изварили ракия +паток и захар така че да се получи 1:4 и обратно при твърдия остатък (чепки и люспи от грозде). Добавете активирани дрожди+активатор за дрожди и следете температурата задължително да е над 15 градуса по целзий.При необходимост подкислете с лимонена киселина ,при ниска температура водна грейка (туба от минерална вода пълна с гореща вода ) вътре в жибрите.
:muede: :sleep: нито е за наздраве нито за кафе :talk: :sleep:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Дек 2010, 09:41 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5786
Местожителство: София
vasilrig написа:
да разбирам ли че това е десертно грозде? за пръв път ни е и ни подведоха. между другото като взема проба от дъното на джибрите захарноста е 4-5 а от горе е 0 , това е с руски захаромер а българския потъва и при двата случая. благодаря ви .

БУЛГАРА който ви предложиха е десертно...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 42 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: GunGod и 6 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима