Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Последно посещение: 20 Ное 2017, 17:26 Дата и час: 20 Ное 2017, 17:26

Часова зона: Европа/София




 [ 42 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 07 Дек 2010, 18:30 
Offline
Аватар

Регистриран на: 01 Дек 2010, 20:58
Мнения: 17
Здрасти Миро,да на собствен казан сме :lab:


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 07 Дек 2010, 18:46 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1890
Местожителство: Varna
То аз писах за един друг съфорумец какво се прави в такива случай но сигурно е трябвало да повторя.
малко късно ама да не кажете че ме мързи.
Бидоните се закриват с одеала и в тях се слагат 10л. туби от минерална вода пълни с гореща вода от бойлера като капачките се завиват здраво, все едно грейка. Първият ден може да се сложат и по две шишета на бидон разбирасе ако има място. Тубичките се сменят сутрин и вечер.
Ето и още една идейка как да стоплим джибрата с изолация за ламинат.
Прикачени файлове:
ABCD0001.JPG
ABCD0001.JPG [ 65.22 KiB | Прегледано 513 пъти ]

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 08 Дек 2010, 06:19 
Offline
Аватар

Регистриран на: 09 Юли 2009, 20:37
Мнения: 43
Много малко излезе като количество! 240л материал - 30 литра ракия на 42градуса


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 13 Дек 2010, 11:02 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Ное 2010, 19:39
Мнения: 7
И така, изчакахме и ето резултата от 1 тон грозде и 24 кг захар - 120 литра на 55 градуса. Това нормално ли е?


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 13 Дек 2010, 11:23 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 6567
Местожителство: София
какво грозде и захарност?

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 13 Дек 2010, 16:14 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2739
Местожителство: ''Survivor'' България
vasilrig написа:
И така, изчакахме и ето резултата от 1 тон грозде и 24 кг захар - 120 литра на 55 градуса. Това нормално ли е?

ако материала е на 20 22 гр.излиза на 4 литра материал 700 гр. ракиа на 55 гр. горе долу толкова сметни си го сам.и си прецени. :prost:

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 13 Дек 2010, 20:06 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Ное 2010, 19:39
Мнения: 7
гроздето е широка мелнишка с захарност 18, пошдигната на 20


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 13 Дек 2010, 22:19 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 6567
Местожителство: София
мии малко сте изкарали...по-малко с около поне 65л на 55 гр-като съм извадил от сметката около 25л патоки и 3-4л първак...
Но пък вие нищо несте писали колко първак сте отделили и патоки...
така че около 60 литра ви се губят

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 13 Дек 2010, 22:54 
Offline

Регистриран на: 02 Окт 2010, 07:58
Мнения: 1
Е хаиде и аз като новобранец да питам, имам към 120кг миналогодишна джибра има ли смисъл да се занимавам с нея или да я пускам в канала


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 13 Дек 2010, 23:31 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1890
Местожителство: Varna
Помириши я кусай я ако става вари. Стига да не е станала на оцет.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 17 Дек 2010, 10:17 
Offline

Регистриран на: 30 Сеп 2010, 16:24
Мнения: 114
Местожителство: Пловдив
Хайде и аз да се отчета. Нашата 4-членна "кооперация" постигна следния резултат:
Мускат отонел - 1130 кг., 17 % захарност, само за ракия - 0.50 лв.
Захар - 250 кг + 950 л вода и 25 кг за вдигане захарния процент
Лимонтузу - 270 гр. Аскорбинова киселина - 40 гр.
Ферментация без култивирани дрожди, 28 дни,захарност 3 дни преди варенето 3-5 %/рефрактометър/. Варене само на виното и ново залагане на 125 кг захар + 500 л вода + 130 гр лимонтузу. Втория път ферментация/пак без култ. дрожди/ продъжи по дълго, като на около 40-я ден взе да лъха на оцет/два бидона/ и се наложи да спиртуваме джибрите с 56 л паток на 30 гр. Варене на 50-я ден с 15 соди.
Първо варене 3 казана, около 1700л. материал - 260 л. на 72 гр.
Второ варене 2 казана, около 1100л. материал - 180 л. на 72 гр.
общо паток 10 л./даже не съм му мерил гр/, първака го пущат в канала.
Градусите са изчислени според темп. на ракията и нека да ги намалим на 70. Въпреки това мисля, че проведохме добра ферментация с мн. добър резултат. Лично аз очаквах 30-40 л. по-малко.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 25 Дек 2010, 08:25 
Offline

Регистриран на: 25 Дек 2010, 08:00
Мнения: 2
bobko написа:
Здрасти Миро,да на собствен казан сме :lab:

колко трябва да е захарноста на джибрите за ракиата мавруд виното се изпи одавна
:?


Върнете се в началото
  
 
 [ 42 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: Bouns, dragoni и 11 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима