Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 08 Дек 2016, 08:42

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 12 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 04 Фев 2008, 18:25 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2008, 17:32
Мнения: 543
Местожителство: г. Русе
чувал съм най ралични становища, присъствал съм и на разгорещени спорове.едни казават че костилките пускат вредният танин,опозицията пък твърди че има значение от какво са теа костилки.от табиетлиите си знам само и единствено плодове,но факт е че съм правил ракия от кайсии със и без костилки и чесно да ви кажа не откривам разлика. а за черешите и вишните знам че е задължително да се отстранят....
а еднин от най-вредните фактори за казана са костилки в материалът...
интересува ме вашето мнение


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 11 Мар 2008, 16:00 
Offline

Регистриран на: 07 Мар 2008, 19:28
Мнения: 76
Местожителство: разград
в винпрома се отстраняват дори семките и ципата на гроздето а камоли за плодовете,чисто му е маиката :D


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 29 Мар 2008, 22:46 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2008, 17:32
Мнения: 543
Местожителство: г. Русе
както и табиетлиите казват :wink: ок благодаря, ще го имам в предвид за в бъдеще


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 30 Мар 2008, 10:40 
Offline
ССМ

Регистриран на: 09 Мар 2008, 21:44
Мнения: 244
Местожителство: Plovdiv
А така gila77, само чисто вино в колоните и казана. Тази година правих и черешова, с една бъркалка за теракол, ама правена от 4 Г-образни пръчки(две отгоре и две отдоло напречно разположени, заварени за метален прът) разбърках джибрата и една част от костилките отделих повреме на ферментацията, а другата преди варене. НИКАКЪВ МИРИС НА КОСТИЛКА, НЕМОЖЕШ ДА ПОЗНАЕШ ДАЖЕ ОТ КАКВО Е! Иначе си има сепаратори за тази работа ама вкъщи е така.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 30 Мар 2008, 13:04 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 06 Мар 2008, 20:30
Мнения: 967
Местожителство: София
Това, което съм чел по интернет е, че в Италия варят и ъъъъ "твърдата" част от материала. Инъче предпочитат да варят само течната част.
Аз също предпочитам да ги прецедя и да варя само течност. Да оставим на страна другото, което споменавате, за мен това, че казана се чисти много по-лесно и че няма опастност да загори е достатъчно основание :D

_________________
Обсъждане на действията на администратор/модератор е забранено!
Човекът е главна фигура в животновъдството.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 30 Мар 2008, 13:21 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2008, 17:32
Мнения: 543
Местожителство: г. Русе
ами костилктеи повечето са на дъното.. мен ме интересуваше дали има значение да цепя 50 килограма кайси или направо да си ги мачкам с ботуша


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 30 Мар 2008, 13:25 
Offline
ССМ

Регистриран на: 09 Мар 2008, 21:44
Мнения: 244
Местожителство: Plovdiv
Направо мачкай и като получиш каша, а костилките са се отделили от месестата част при ферментацията пресипи бидона, промий костилките с малко вода и ги отдели. Нищо нетрябва да се губи! :wink:


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 31 Мар 2008, 17:05 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2008, 17:32
Мнения: 543
Местожителство: г. Русе
:lol: така направих последните няколко пъти но за пръв път като си правих моята собствена ракия цепих плодовете и махах костилките... мерак :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 04 Апр 2008, 00:40 
Offline

Регистриран на: 07 Мар 2008, 19:28
Мнения: 76
Местожителство: разград
зависи какво качество и какви количества търсиш. цепи и махаи преди ферментация . моя савет е колкото се може по малко захар дори и без, повече озрял плод и товае.прави и пии елексир :lol:


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 05 Авг 2008, 22:03 
Offline

Регистриран на: 05 Авг 2008, 21:57
Мнения: 2
за каийсите е задалжително да се махнат костилките преди ферментацията,а за сливите и джанките преди сипването в казана трябва да се махнат.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Юли 2012, 19:18 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Ное 2011, 22:58
Мнения: 27
Местожителство: Свищов
Здравейте на всички. Да питам и аз нещо - ще събирам след малко джанки. Заделил съм бидон 25л. понеже казанчето ми е 9л., малко. Ако събера доста плод, мисля бидона на 3 варки да го изкарам. Може ли да стане нещо, по-точно да излезе нещо ако няма захар. А, да има повече плод? Накрая прецеждам и варя само сока???


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Юли 2012, 20:31 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
От 25 л. бидонче като оставиш място да кипят - ще имаш 20 л. материал.
Като го прецедиш -18 , значи на два пъти.
Без захар при около 10-12 % захарност на джанките ще излезе 1 л. алкохол на 100% или около 2 на 40 за пиене.
Нищо не ти пречи да сложиш още един или два кг. захар. Мери със захаромера и решавай.
Успех !

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 12 мнения ] 

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 5 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима