Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 08 Дек 2016, 14:14

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 17 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 10 Дек 2010, 21:45 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Дек 2010, 21:15
Мнения: 5
Здравейте, някой ако може да ми даде акъл!
Аджамийската заложих материал 5кг жито / 5 кг ечемик и 15 кг царевица, мая и 60 л вода
Първия път всичко мина ОК с 400 гр мая изкарахме 11 л 65 градуса "живинка" :lol: без първака и патоките
Втория път обаче май материала не става или аз не мога да преценя.
ползвам същия материал(зърно), но с две пакетчета мая по-малко(по рецепта). Заложено е от 20-ина дни, но нещо не ми удря на спирт. Захаромера и спиртомера не показват т.е. захар няма(потъва) и спирт нема(не потъва), На 15-я ден го позатоплих, но не завря. Бидона е на сравнително топло 15-18 градуса, но дали е достатъчно-вече съм го и завил.
Лошото е че не мога да го навестявам често-на село е и не знам какво се е случило и дали въобще е вряло.
Дайте идеи!!!! :explode:
Благодаря предварително!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Дек 2010, 21:56 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5801
Местожителство: София
ъ само от жито и царевица сте получили 11литра дестилат???нещо захар слагали ли сте?

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Дек 2010, 22:01 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Брей човек ти ме шашна
nekvoime написа:
Аджамийската заложих материал 5кг жито / 5 кг ечемик и 15 кг царевица, мая и 60 л вода
Първия път всичко мина ОК с 400 гр мая изкарахме 11 л 65 градуса "живинка" :lol: без първака и патоките

Май ти трябва да ни даваш акъл. Това нещо как е станало незнам :nixweiss: Опиши какво направи стъпка по стъпка.
Иначе виш как се прави
viewtopic.php?p=7413#p7413
viewtopic.php?f=7&t=90
viewtopic.php?f=7&t=178

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Дек 2010, 22:27 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Дек 2010, 21:15
Мнения: 5
определено съм пропуснал и 15те килограма захар :)

иьвинявам се, но съм пуснал два пъти един и същ въпрос...моля модератора да заключи или изтрие този


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Дек 2010, 22:43 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Дек 2010, 21:15
Мнения: 5
по- точно ме интересува има ли начин да спася това което е останало (ако е останало нещо)...дали да пробвам повторна ферментация (и как), дали да пробвам да го варя във състоянието което е или...?
стъпка по стъпка:
1. разтворих 15 кг. захар в 3 кофи топла вода и ги добавих към житото, ечемика и царевицата
2. в хладка вода разтворих 400 гр. мая
3. долях вода до 60те литра както е по рецептата ми
на първото варене се получи споменатия по-горе резултат
на второто зареждане (със същите царевица, жито и ечемик и всичко направено 1 към 1 както първия път) няма никаква ферментация и алкохолен градус
както споменах температурата в помещението е относително постоянна, материала е разбърквам редовно...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Дек 2010, 22:58 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5801
Местожителство: София
тогава за какво е това жито и царевица?

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Дек 2010, 23:02 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Дек 2010, 21:15
Мнения: 5
да спомена, че съм абсолютно начинаещ...така ми дадоха рецептата и се мъча стриктно да я изпълнявам


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Дек 2010, 23:31 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Юни 2009, 13:11
Мнения: 788
Местожителство: Горна Оряховица
Сега да се разберем със спиртомера няма как да измериш.Не зная как да го нарека тоя материал не е вино не е плодова каша ферментационна каша би било най добре.Руските захаромери са разграфени и за %алкохол но не е вярно то е на база наличие или отсъствие на захар.
Пробвай на вкус няма да се отровиш близни така ще усетиш има ли захар (сладни ли).
Друго разбъркай и вземи от това нещо и го напълни в шише от безалкохолно затвори добре и го остави на топло,след един ден ако изсъска значи има ферментация и се е отделил СО2.
Сега идват почивни дни навести го провери и пиши какво е състоянието.
:prost:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Дек 2010, 07:32 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Пооплескахме форума с двете мнения ама
Е ето всичко си идва на мястото с тези 15кг. захар. Защо се очудих в зърното няма захари е има но са в амлки количества а алкохола става само от захари по точно фруктоза и глюкоза. Кристалната захар не е моно захарид тя е ди захарид състой се от две свързани молекули фруктоза и глюкоза. Дрождите от маята произвеждата ензими които разграждат захарозата до монозахариди а след това ги преобразуват в алкохол. Сигурно си чувал че водката я правят от зърно, то съдържа нишесте, което представлява полизахарид свързани хиляди молекули глюкоза, то не ферментира. За да се получи алкохол трябва връските на глюкозните молекули да се разпаднат и тя ферментира. Как става това с помоща на ензима амилаза който се образува при покълването за това зърното се покълва мелисе и се загрява по определена температурна схема за да може амилазата да разгради нишастето. Защо в твоята рецепта се слага зърно за протичане на фрментацията на дрождите /маята/ освен захари съ им необходими и други хранителни вещества които се осигурявата от накиснатото зърно. В горе посочените теми от мен е обяснено всичко подробно сега да се върнем на твоя проблем.
По принцип какво се прави при второто зареждане. Преди източване на ферментиралата течност материала не се бърка 2-3 дни зада се утай да паднат дрождите на дъното течноста се източва малко над нивото на зърното на дъното, за да не поеме дрожди от там, голямото количество на дрожди при варенето влошават вкуса на дестилата. В останалото количество течност в зърното има живи дрожди но има и мъртви и такива който са изпаднали в летаргия /не активни/, ако си налял горещата вода върху тях и захарта и си разтворил захарта в бидона поради високата температура живите дрожди са измрели, оцеляват до към 40гр. За това захарта се разтваря в отделен съд разрежда се до температура 30-35гр и така се добавя . За да тръгне ферментажията добре общата температъра на материала при второто добавяне на маята трябва да е около 30гр. Рецептата която съм ползвал аз маята при всяко следващо зареждане се намаля поради това че в зърното и кашата която остава има дрожди на 30кг. зърно 30кг. захар 120л. вода първо зареждане 500гр. мая, второ 300гр. и трето 200гр.
Под 15гр. температура ферментацията почти спира. Фаида има да се завие ако материала е тръгнал да ври добре тогава при бурната ферментация се отделя голямо количество топлина и е хубаво да са завити топлото ще се задържи по дълго време. но при почти никаква ферментация не се произвежда топлина за да я пазиш да не избяга.
Другото което трябва да се спазва е преди добавяне на маята тя да се активира в малък съд се налива вода с температура 35гр, разтваря се захар на 1л. 100гр. размива се маята и се чака половин един час да тръгне да шупти, на повърхноста се образува пяна. И чак тогава се прибавя към джибрата.
Важно е да можеш да прецениш в момента какво е състоянието на джибрата за да можеш да вземеш необходимите мерки.
Трябва да се измери температурата и захарноста на джибрата. За измерване на температурата може да използваш и стаен спиртен термометър като го потопиш в нея. За определяне на захарноста ти трябва захаромер които е разграфен до 0% захарност наи добри са руските на тях пише виномер имат и скала за алкохола но на нея не може да се вярва защото са разграфени да мери при начална захарност 25% при теб тя е 20%
Мисля че тази информация ще ти е достатъчна за да можеш да разбереш къде е проблема.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Дек 2010, 09:35 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5801
Местожителство: София
Аз пък винаги съм се чудел-що за рецепти са това...захар някакво сурово и сухо зърно...стои 12 дена ...мая...ъъъ направо не схващам
Защо ползват зърно?Щом има захар със същата успеваемост може да се сложи и мозайка,или чакъл...то ще ферментира точно толкова колкото сухата наронена царевица или ечемик.
Ферментира САМО захарта от вложените компоненти-който не вярва нека изпълни "рецептата" без захар ,да видим какво количество дестилат ще изкара...и после същата "рецепта"без зърнения компонент и да сравни резултатите!

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Дек 2010, 21:00 
Offline
Аватар

Регистриран на: 03 Фев 2008, 20:15
Мнения: 153
Местожителство: Sofia
ilu6a написа:
...Защо ползват зърно?Щом има захар със същата успеваемост може да се сложи и мозайка,или чакъл...то ще ферментира точно толкова колкото сухата наронена царевица или ечемик...

И може да се ползва повече от 2-3 пъти
:nixweiss:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Дек 2010, 23:15 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5801
Местожителство: София
мисълта ми е ,че по този начин нищо от вложения материал, освен захарта не ферментира!като чакъла....

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Дек 2010, 06:51 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Юни 2009, 13:11
Мнения: 788
Местожителство: Горна Оряховица
Цитат:
На чичо ти Джеси мързеливата рецепта за цаервично уиски
съставки:
18.75 л чиста водица
3.1752 kg натрушена царевица
3.1752 kg бяла захар
1 ч.л. дрожди (мая)
Чичо Джеси :lol: казва така:
ПЪРВА ФЕРМЕНТАЦИЯ!
Смесваш всичко по написаният ред. Бъркаш. Оставяш за 3-4 дни да преври.
ПЪРВО ВАРЕНЕ!
Вариш само бистрото на материала.
ВТОРА ФЕРМЕНТАЦИЯ!
Заливаш пращината в бидона с 11.25 л вода да не измрът дрождите. След като свариш "уискито" бъркаш от казана материалът който си сварил и вземаш 3.75 мл (25 % от матриала който си налял )и го наливаш в бидона при пращината + 3.1752 kg бяла захар за повторна ферментация.
ВТОРО ВАРЕНЕ!

Варианти всякакви колегата съфорумец е използвал жито и ечемик като модификация.Това си е мързелива рецепта за получаване уиски, водка ,ракия или ккто щете го наречете.
По този начин ферментира само вложената захар зърното е за създаване на среда и вкус.
Nekvoime е писал последно на 10 Дек 2010, 23:02 и би трябвало ако обича да отговори какво е станало и ако можем да му помогнем със съвети.
:kaffee2: :buch:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Дек 2010, 19:47 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Дек 2010, 21:15
Мнения: 5
Здравейте всички,
благодаря ви за коментарите. Имах проблеми с нета :cry:
с материала нямам късмет, хвана ни яка зима и го запечатахме за по-добро(меко) време.
иначе се консултирах и с един двама майстора на ракийката пробвахме и със запалена клечка над материала и
разбиращите са оптимисти :2thumbs:
като сварим ще се похваля :megagrin: :cooler: или пак :explode:
още веднъж :klatsch:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Дек 2010, 16:04 
Offline
Аватар

Регистриран на: 31 Окт 2010, 20:48
Мнения: 39
nekvoime написа:
Здравейте всички,
благодаря ви за коментарите. Имах проблеми с нета :cry:
с материала нямам късмет, хвана ни яка зима и го запечатахме за по-добро(меко) време.
иначе се консултирах и с един двама майстора на ракийката пробвахме и със запалена клечка над материала и
разбиращите са оптимисти :2thumbs:
като сварим ще се похваля :megagrin: :cooler: или пак :explode:
още веднъж :klatsch:

само когато има ферментация и се отделя въглероден двуокис запалената клечка гасне . Ако поради студено време ферментацията е спряла клечката ще гори дори материала да не е готов. :)


Последна промяна dimitar_ivanov на 20 Дек 2010, 22:06, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 17 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 8 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима