Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 06 Дек 2016, 20:38

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 17 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 16 Дек 2010, 12:56 
Offline
Аватар

Регистриран на: 31 Окт 2010, 20:48
Мнения: 39
здравейте! имам материал от зимни круши но времето стана доста студено. материала си ври но слабо вече 30 дни. шапката е горе и се чува шуптене. въпроса ми е ако не успее да преври какво трябва да направя ? пречи ли му ако замръзне?Трябва ли да го бъркам?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Дек 2010, 15:12 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Ако замръзне джибрата дрождите ще измрът не се знае в каква посока ще тръгне ферментацията след като се стопли времето.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Дек 2010, 15:24 
Offline
Аватар

Регистриран на: 31 Окт 2010, 20:48
Мнения: 39
petiomalchev написа:
Ако замръзне джибрата дрождите ще измрът не се знае в каква посока ще тръгне ферментацията след като се стопли времето.

за сега потдържам температура при която ферментацията роботи но трябва ли да се бърка материала? докога ще продължи ферментацията при тия ниски температури?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Дек 2010, 15:30 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5797
Местожителство: София
колко ниски?

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Дек 2010, 15:57 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
За да подържаш по висока температура на джибрата трябва да покриеш бидоните с две три одеала и да слагаш грейки от 10л туби от минерална вода пълни с гореща вода /от бойлера/ При температура по ниска от 16гр. ферментацията почти спира. За да стане по бързо трябва да подържаш на 20гр. но незнам при това време дали ще е възможно.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Дек 2010, 16:45 
Offline
Аватар

Регистриран на: 31 Окт 2010, 20:48
Мнения: 39
petiomalchev написа:
За да подържаш по висока температура на джибрата трябва да покриеш бидоните с две три одеала и да слагаш грейки от 10л туби от минерална вода пълни с гореща вода /от бойлера/ При температура по ниска от 16гр. ферментацията почти спира. За да стане по бързо трябва да подържаш на 20гр. но незнам при това време дали ще е възможно.

при минус десет навън вътре е от три до пет градуса но ферментацията работи. бидоните съм ги овил с одеала. паля печка от време на време. трябва ли да ги разбърквам?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Дек 2010, 20:50 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Измери захарноста на сока от джибрата, зада видиш на къде е ферментацията. Налей само сок в една чаша оставия на стайна температура за няколко часа да се повиши температурата около 20гр. на тази температура са калибровани захаромерите и тогава премери. Има едни руски захаромери разграфени са до 0% захарност те показват сравнително точно, на кутииката пише виномер. При температура 3-5гр. на джибрата мисля че няма да протича ферментация само може да дава признаци. Но премери захарноста ако след 3-4 дни е същата значи няма ферментация. Джибрата се бърка за да се потопи шапката, а това се прави за да не се развият някъкви вредни бактерии, но при тези ниски температури мисля че няма страшно за това. Но худаво е с един стаен термометър да измериш и температурата на джибрата.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Дек 2010, 10:49 
Offline
Аватар

Регистриран на: 31 Окт 2010, 20:48
Мнения: 39
petiomalchev написа:
Измери захарноста на сока от джибрата, зада видиш на къде е ферментацията. Налей само сок в една чаша оставия на стайна температура за няколко часа да се повиши температурата около 20гр. на тази температура са калибровани захаромерите и тогава премери. Има едни руски захаромери разграфени са до 0% захарност те показват сравнително точно, на кутииката пише виномер. При температура 3-5гр. на джибрата мисля че няма да протича ферментация само може да дава признаци. Но премери захарноста ако след 3-4 дни е същата значи няма ферментация. Джибрата се бърка за да се потопи шапката, а това се прави за да не се развият някъкви вредни бактерии, но при тези ниски температури мисля че няма страшно за това. Но худаво е с един стаен термометър да измериш и температурата на джибрата.

сложих по една туба от минерална вода с топла вода и ферментацията се усили много :) вече чакам материала да падне и захарта на нула и да варя :). бидоните са в стая и са завити с одеала . благодаря за съвета :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Дек 2010, 22:24 
Offline
Аватар

Регистриран на: 31 Окт 2010, 20:48
Мнения: 39
сложих по една туба от минерална вода с топла вода и ферментацията се усили много :) измерих температурата на материала преди смянаа но тубите и е от 20 до към 30 градуса . сменям ги на 8 часа - сутрин в 8ч после в 16ч. и в 24 ч.вече чакам шапката на материала да падне и захарта на нула и да варя :). бидоните са в стая и са завити с одеала . благодаря за съвета :)[/quote]


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Дек 2010, 08:35 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Захарноста променя ли се :?:

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Дек 2010, 12:19 
Offline
Аватар

Регистриран на: 31 Окт 2010, 20:48
Мнения: 39
petiomalchev написа:
Захарноста променя ли се :?:

когато сложих тубите с топла вода беше на 5 а сега не съм я мерил. ще я измеря сега и ще пиша :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Дек 2010, 13:28 
Offline
Аватар

Регистриран на: 31 Окт 2010, 20:48
Мнения: 39
dimitar_ivanov написа:
petiomalchev написа:
Захарноста променя ли се :?:

когато сложих тубите с топла вода беше на 5 а сега не съм я мерил. ще я измеря сега и ще пиша :)

тукущо премерих захорноста и показа 0 при 20 градуса на материала :o но шапката е отгоре и се чува шуптене значи има ферментация :o и запалената клечка гасне. какво да правя колеги?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Дек 2010, 13:47 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5797
Местожителство: София
ако мериш с обикновен захаромер(от тези плуващите)грешката в момента е много голяма...от порядъка на 3-4%....заради гъстотата на кашата и относителното тегло на образувалият се спирт .
изчакай го докато почне да горчи...и да няма газировка.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Дек 2010, 14:04 
Offline
Аватар

Регистриран на: 31 Окт 2010, 20:48
Мнения: 39
ilu6a написа:
ако мериш с обикновен захаромер(от тези плуващите)грешката в момента е много голяма...от порядъка на 3-4%....заради гъстотата на кашата и относителното тегло на образувалият се спирт .
изчакай го докато почне да горчи...и да няма газировка.

има горчив вкус не сладни но когато го разбърквам шуми и има пяна . захоромера ми е от руските който показва и нула захарност имам и български до пет но той потъва в 30см. до дъното :o . в момента колбата стои на масата и материала е паднал в нея и от горе се е избистрил.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Дек 2010, 14:14 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5797
Местожителство: София
Рефрактометър му е майката,но изчакай още поне докато не образува пяна така бурно,и материала почне отчетливо да пада на дъното.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 17 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 9 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима