Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 05 Дек 2016, 17:09

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 44 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Дрожди
МнениеПубликувано на: 25 Дек 2010, 23:53 
Online
Модератор
Аватар

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 1108
Местожителство: Дупница
Здравейте !
Започвам тази тема с надеждата тя да стане място , на което всеки от вас да сподели своя опит , мнение и препоръки относно дрождите с които е работил този сезон. Надявам се темата да се развие конструктивно и да бъде полезна за всички нас ! :)

_________________
Кавалер на Ордена на Бурето , Пазител на Духа от бутилката !
Председател-самозванец на форума за чужбина!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дрожди
МнениеПубликувано на: 26 Дек 2010, 10:19 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Юни 2009, 13:11
Мнения: 788
Местожителство: Горна Оряховица
Моя опит с дрождите е сравнително скромен използвах такива два пъти и се получи,то е ферментацията протече до края.:)Последно тая есен използвах дрожди от инж. Ванков.Причината бе че брах гроздето късно и застудя за една седмица не бе мръднала ферментацията.Да не ферментита има две причини ниска температура и сулфитиране но последното не е за вярване защото от няколко години използвам метабисулфит.
И така затоплих ширата внесох я на топло и след активиране на дрождите ги прибавих.Тъй като и аз като много други не живея там където правя вино или ракия на следващата седмица констатирах че захарноста пада и се отделя СО2. А бе стана си винце и си го пия не мога да каже има ли изменение на вкуса защото всяка година е за себе си :) .
Препоръки :
Винаги спазвайте упътването на производителите или разпространителите.
Сулфитирайте но с дози които са препоръчани :buch: и то веднага след смилане на гроздето.Започнеш ли ферментация ако сулфитираш ще замирише на запъртъци .
При материали бедни на хранителни вещества за дрождите използваите активатор за дрожди..
:kaffee2: :buch: :kaffee2:


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дрожди
МнениеПубликувано на: 26 Дек 2010, 14:18 
Offline
Аватар

Регистриран на: 03 Фев 2008, 20:15
Мнения: 153
Местожителство: Sofia
Честита Коледа на всички! :prost:
Да си призная, тази година за първи път ползвах дрожди и определено съм доволен от резултата. Бях купил 3 опаковки от по 10 гр. дрожди за червени вина - Lot.09-1545 (това не знам какво означава), произход Франция. Това пишеше на опаковката и никакви указания за употребата им. Сулфитирах с 20мг. калиев метабисулфид около 180 кг. ронкано и смачкано мерло и каберне. Разтворих 2 опаковки (20гр.) от дрождите в шише със затоплена до 25 т.гр. 1 л. шира и ги оставих да се "развиват" 5-6 часа, докато се утаи материала. Голяма грешка - избил съм ги до крак - на другата сутрин нямаше и помен от ферментация. Разтворих по същия начин и последните ми 10гр. дрожди, ама този път изчаках само полови час и ги разбърках в материала - още същия ден ферментацията тръгна. На другия ден разбърках отново и ги оставих да работят. Свършиха си работата чудесно за 6 дена, на седмия източих около 60 л. и го затапих за тихата ферментация. Получи се страхотно винце - вкус, аромат, цвят - нямам думи! Само рандеманът ми малее - след като го откалих останаха около 50 л. :nixweiss:


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дрожди
МнениеПубликувано на: 26 Дек 2010, 15:08 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Ное 2010, 13:06
Мнения: 53
Местожителство: Троян
paro_k написа:
...опаковки от по 10 гр. дрожди за червени вина - Lot.09-1545 ...
Честита Коледа !
Аз също ползвах подобни дрожди, но с друг lot # и по уебсайта* от опаковката се обадих на вносителите - пловдивска фирма, чиято служителка доста любезно ми даде по телефона накратко указания за използването. Доволен съм, и то много.

*) http://www.magseeds.com - фирмата се казва "МАГ-Р"; към момента сайта е under construction, но е даден телефон в Пловдив; пращат и по куриер и действат експедитивно.


Последна промяна teodor_g на 27 Дек 2010, 23:28, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дрожди
МнениеПубликувано на: 26 Дек 2010, 18:03 
Online
Модератор
Аватар

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 1108
Местожителство: Дупница
Някой знае ли какво е lot ?

_________________
Кавалер на Ордена на Бурето , Пазител на Духа от бутилката !
Председател-самозванец на форума за чужбина!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дрожди
МнениеПубликувано на: 26 Дек 2010, 18:37 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Ное 2010, 13:06
Мнения: 53
Местожителство: Троян
lot - партида, група, парцел, част, артикул ... в случая - партида


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дрожди
МнениеПубликувано на: 26 Дек 2010, 19:27 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2008, 22:40
Мнения: 512
Местожителство: някъде в Безхаберия
Миналата година работих с RBR ,а тази с FSD доволен съм и от двата вида.Купувам ги от златна бъчва.
Весела коледа и успешни ферментаций. :D :2thumbs:

_________________
Платена истина-няма!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дрожди
МнениеПубликувано на: 27 Дек 2010, 10:34 
Offline

Регистриран на: 30 Сеп 2010, 16:24
Мнения: 114
Местожителство: Пловдив
Шеста година варя ракия като не използвам култивирани дрожди и въпреки това ферментациите минават с отлични резултати :) . Прави ми впечатление, че форумците на около 80 - 90 % са фенове на култивираните дрожди, докато в общата практика едва ли повече от 10% използват такива.
Колегата Сергиев беше споменал, че сам си култивира дрожди и ако не е някаква патентна тайна, надявам се, с радост би споделил с нас.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дрожди
МнениеПубликувано на: 27 Дек 2010, 11:36 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5791
Местожителство: София
е...отлични...от едно и също грозде може да има разлики в рандемана осезаеми,при ползване на културни и диви дрожди...Както е известно дивите образуват м/у 8 и 10...мах 12 %алк...докато част от културните щамове до 18%...
аз ползвам тези за ракия:
Прикачени файлове:
11522615.jpg


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дрожди
МнениеПубликувано на: 27 Дек 2010, 12:36 
Offline

Регистриран на: 30 Сеп 2010, 16:24
Мнения: 114
Местожителство: Пловдив
е...образуват... произвеждат, издържат, живеят или както искаш там го наречи, но не и образуват. След като захарите са изчерпани няма какво да образуват. Според мен култивираните дрожди биха си заслужили парите ако материала е с много висока захарност.
Много хора разреждат захарта 1:5 вода именно за да са сигурни, че дивите или културни дрожди няма да измрат преди да са разградили напълно захарта.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дрожди
МнениеПубликувано на: 27 Дек 2010, 12:45 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5791
Местожителство: София
мога да ви дам литература,за да се убедите че погрешно мислите.
Какво означава висока захарност?
Какво е това разреждане1:5?????????????17 -16% захарност????
Иначе тази година едни от дрождите които работих бяха Винени дрожди BO213
Изключителни резултати!Грозде с захарност 26-26,5% беше изферментирано до ~1,2% показа рефрактометъра!

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дрожди
МнениеПубликувано на: 27 Дек 2010, 13:36 
Offline

Регистриран на: 30 Сеп 2010, 16:24
Мнения: 114
Местожителство: Пловдив
Ами от 24% нагоре. А за рандемана, при положение че материала е изферментирал и захарноста е нула, не виждам с какво биха увеличили добива култивираните дрожди. Все пак с дивите и културните дрожди работата е малко на късмет :) и затова винпромите работят с култивирани.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дрожди
МнениеПубликувано на: 27 Дек 2010, 14:46 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5791
Местожителство: София
не е така за рандемана!Не си мислета че като захарноста е нула ,алкохолния добив е един и същ от различните дрожди било то диви или културни!
bogdanov64 написа:
Все пак с дивите и културните дрожди работата е малко на късмет :) и затова винпромите работят с култивирани.

Нещо това не го разбирам???-различавате три вида дрожди???Може ли да обясните?

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дрожди
МнениеПубликувано на: 27 Дек 2010, 15:20 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Специялни видове културни дрожди /с високо КПД на преработка на захарите в алкохол, устоичиви на SО2 и работещи в широк температурен диапазон/ които се размножават и отглеждат в изкуствена среда се наръчат култивирани.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дрожди
МнениеПубликувано на: 27 Дек 2010, 15:21 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5791
Местожителство: София
културни-това са селектирани щамове дрожди,наричани чиста култура дрожди
а за култивиране не знам...-къде си го прочел?
Hanseniaspora apiculata. Този вид спада към дивите дрожди от рода Hanseniaspora. В природата са широко разпространени и се срещат в голямо количество и по гроздето. Те имат характер¬на форма с две издутини на заострените краища, която наподобява формата на лимон, откъдето са получили името лимоновидни дрожди образуват от 0,5—1,2 g/dm3 летливи киселини това налага да се води упорита борба с тях. Към дивите дрожди спада и видът Saccharomyces pasteu- rianum.
Н. apiculata изразходва от 20,75 до 23,20 g захар, S. pasteurianum — от 19,60 до 20,30 g, a S. ellipsoideus— от 17,40 до 17,85 g захар. Следователно винените дрожди използуват много по-икономично захарта при превръщането и в алкохол.
След като се знае голямото разнообразие от дрожди, плесени и бактерии, които се срещат в гроздовата каща и мъстта, става напълно ясно, че във винопроизводството трябва да се работи с чисти култури винени дрожди. Сега е лесно да се обясни защо много пъти спонтанната ферментация протича неправилно и полученото вино е недоброкачествено, а понякога и болно.
Ферментацията, провездена с чисти култури винени дрожди, има следните предимства пред спонтанната:
— с енергичното образуване на алкохол се спира дейността и по-нататъшното развитие на дивите дрожди и плесени;
— полученото вино е здраво и по-малко предразположено към заболяване, отколкото полученото при спонтанна ферментация;
— многобройни опити показват, че една и съща мъст при ферментация с чисти винени дрожди дава вино с 0,5 до 2 % алкохол повече, отколкото при спонтанната ферментация;
—вина, получени от ферментация с чиста култура винени дрожди, се избистрят по-лесно и по-бързо и в по-кратък срок са годни за консумация;
— мъст с висок захарен процент често пъти не може да ферментира окончателно от собствените си дрожди. В такъв случай чиста култура винени дрожди винаги довеждат ферментацията докрай.

Няма определения като КУЛТИВИРАНИ
В терминологиата се ползва или културни(рядко)или ЧКВД най-вече.
Прерових куп трудове по вината и учебници, както и две Микробиологии на виното.-няма термин като култивирани!
Петьоооо -чел си нещо което го нямам??????КАЗВАЙ БЪРЗОООО!!!!

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 44 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 6 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима