Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 07 Дек 2016, 14:22

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 44 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3
Автор Съобщение
 Заглавие: Re: Дрожди
МнениеПубликувано на: 28 Дек 2010, 17:25 
Offline

Регистриран на: 30 Сеп 2010, 16:24
Мнения: 114
Местожителство: Пловдив
Това дрождата, макар и едноклетъчно, си е животно като говедото :D , например. От дивото хората са избрали най - доброто и се е получило питомното, сиреч културното. След това се появили бизнесмените, които искали многоо повече месо и мляко от горката крава, и се почва - джарсета, монтафонки и незнам какви си още щамове :) култивирано вече говедо.

П.п. Айде профитата да не се мусят за гъбаркането, ама нали ние, обикновенните любители, трябва да убиваме зимната скука докато стане ракиено време. Оопаа ми то станало вече. Ха наздраве!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дрожди
МнениеПубликувано на: 28 Дек 2010, 21:09 
Offline
Аватар

Регистриран на: 03 Фев 2008, 20:15
Мнения: 153
Местожителство: Sofia
teodor_g написа:
Като говорим за дрожди и ферментация, какво мислите за този картон, бива ли го или е съвсем аматьорско, може ли да се подобри като оформление и съдържание; слагам го в прозрачен плик А4 и го лепя с изолирбанд отстрани на бидона, после - архив в една папчица ;) ... правих го за себе си и мисля, че е по-добре отколкото записването по разни хвърчащи листове и тефтери:

За архива ще е добре да се добави и резултатът от ферментацията :idea:


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дрожди
МнениеПубликувано на: 29 Дек 2010, 12:25 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Ное 2010, 13:06
Мнения: 53
Местожителство: Троян
paro_k написа:
За архива ще е добре да се добави и резултатът от ферментацията :idea:
В смисъл, дали е положителен или отрицателен? Може ли по-подробно обяснение? Благодаря.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дрожди
МнениеПубликувано на: 29 Дек 2010, 19:09 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 1119
Местожителство: Дупница
teodor_g написа:
paro_k написа:
За архива ще е добре да се добави и резултатът от ферментацията :idea:
В смисъл, дали е положителен или отрицателен? Може ли по-подробно обяснение? Благодаря.


Вероятно колегата намеква да се добави резултатът в бутилирано състояние ! :)

_________________
Кавалер на Ордена на Бурето , Пазител на Духа от бутилката !
Председател-самозванец на форума за чужбина!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дрожди
МнениеПубликувано на: 31 Дек 2010, 20:53 
Offline
Аватар

Регистриран на: 03 Фев 2008, 20:15
Мнения: 153
Местожителство: Sofia
teodor_g написа:
В смисъл, дали е положителен или отрицателен?.

Ами, да - количество на отточеното вино, рандеман, впечатления за цвят, вкус...


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дрожди
МнениеПубликувано на: 07 Юли 2011, 22:46 
Offline
Аватар

Регистриран на: 27 Окт 2009, 10:10
Мнения: 85
Местожителство: София\Горни Лозен/680м.н.в./42.606327°, 23.463299° /
Може ли някой да сподели от къде може да се вземат качествени дрожди за плодове с костилки ?

_________________
Veritas vos liberabit
LZ1LPK, A1(Rh-)


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дрожди
МнениеПубликувано на: 07 Юли 2011, 23:09 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Тези мисля ще ти свършат идеална работа http://www.shop.bulgariandrinks.com/mag ... flore-rx60

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дрожди
МнениеПубликувано на: 29 Сеп 2012, 08:41 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Фев 2012, 20:49
Мнения: 370
Здравейте,
от няколко дни чета и питам и стигам до въпроса ако използвам грозде със захарност 26 % и културни дрожди възможно ли е да преработят абсолютно цялата захар и ако го направят какво да правя с вино 15-16 % алкохол ... по скоро въпроса е възможно ли е изобщо да получа вино с повече от 14.5-6 % алкохол ?

Поздрави!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дрожди
МнениеПубликувано на: 29 Сеп 2012, 11:23 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2008, 22:40
Мнения: 512
Местожителство: някъде в Безхаберия
borisgp написа:
Здравейте,
от няколко дни чета и питам и стигам до въпроса ако използвам грозде със захарност 26 % и културни дрожди възможно ли е да преработят абсолютно цялата захар и ако го направят какво да правя с вино 15-16 % алкохол ... по скоро въпроса е възможно ли е изобщо да получа вино с повече от 14.5-6 % алкохол ?

Поздрави!

Максимума ще ти е 12.5-13 об/алк.,а и за какво ти е вино което е по-силно?
:) :prost:

_________________
Платена истина-няма!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дрожди
МнениеПубликувано на: 30 Сеп 2012, 01:08 
Online

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5799
Местожителство: София
BREAKER написа:
Максимума ще ти е 12.5-13 об/алк.,а и за какво ти е вино което е по-силно?
:) :prost:

При 26% захарност ще се получи при подбрани дрожди...около 13,78 в идеалния случай.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дрожди
МнениеПубликувано на: 30 Сеп 2012, 16:20 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Фев 2012, 20:49
Мнения: 370
Винени дрожди Zymaflore FX10 ето такива са не ври а, направо кипи. Другия бидон съм оставил на дивите дрожди трябваха им 4 дни да започнат работа и все още не ври толкова силно както това с посадката след 18 часа. Ще видя накрая какъв ще е крайния резултат!

Миналата година един приятел извади вино 14.5 алкохол 0 захар с диви дрожди случайност ли е било ....и без сулфитиране


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дрожди
МнениеПубликувано на: 30 Сеп 2012, 18:10 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
И как го измерихте това 14.5 ?
Само не ми казвай "с украински виномер" , понеже той при 0 захарност винаги ще ти даде на другата скала толкова, независимо дали си ферментирал грозде с 19% или с 22 или с 23 и т.н.
Само ако гроздето е било с 26% захарност ще е вярно.
Точното алкохолно съдържание само лабораторно може да се определи или чрез прецизна дестилация.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дрожди
МнениеПубликувано на: 01 Окт 2012, 17:48 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Фев 2012, 20:49
Мнения: 370
victoryvt написа:
И как го измерихте това 14.5 ?
Само не ми казвай "с украински виномер" , понеже той при 0 захарност винаги ще ти даде на другата скала толкова, независимо дали си ферментирал грозде с 19% или с 22 или с 23 и т.н.
Само ако гроздето е било с 26% захарност ще е вярно.
Точното алкохолно съдържание само лабораторно може да се определи или чрез прецизна дестилация.


Измерено от технолог в лаборатория на Винзавод Долна баня! Мойто миналата година беше със захарност 21 и даде алкохол 11.9 и отново 0 захар !
Просто и ясно 10-те % дрожди чиста култура са уцелели не са улучили застудяване или инфекция и са довършили ферментацията както трябва!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дрожди
МнениеПубликувано на: 03 Окт 2012, 18:17 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Сеп 2012, 12:46
Мнения: 6
Дискусията малко се е отклонила от основната тема - какви дрожди използвате!
Ето и моя опит в домашни условия:
2009 - едно мерло от едно село до Свиленград бе с 27% захарност. Ферментирах с дрожди на Кристиян Хансен (PRELUDE.nsac), които са за бели вина, но това имах под ръка. Захарността малко я понижих и резултата бе замайващ алкохол 14,8%.
2011 - мерло от с. Българин до Харманли със захарност между 26-27%. Дрожди Zymaflore FX10 от http://vinarko.com. Отново понижавах захарите, ферментацията протече бавно и трудно, но ми се струва, че не изферментира докрай и останаха около 5g/dm3 захари. Алкохол не съм мерил. След ферментацията една част от виното заредих с една комбинация от дъбов чипс с различна степен на изпичане и друга по малка с друга комбинация чипс. Станаха две коренно различни вина. Органолептично по-малкото количество е по-добро и малолактичната ферментация протече по-добре.
2012 - мерло от Свиленград пак висока захарност. Дрожди Zymaflore RX60 пак от vinarko.com. Ферментацията започна 12-14 часа след влагане на дрождите. Протече много интензивно и вероятно почивните дни ще вадя от джибрите.
Успех на всички експериментатори!

_________________
“…Ние, можещите водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова дълго време, че сме се квалифицирали да правим всичко от нищо…”
Иречек, 13.12.1881г.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 44 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 10 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима