Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 06 Дек 2016, 20:27

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 22 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 13 Мар 2008, 11:44 
Offline

Регистриран на: 07 Мар 2008, 19:28
Мнения: 76
Местожителство: разград
правят чудеса с ферментацията


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 13 Мар 2008, 15:50 
Offline

Регистриран на: 28 Ное 2007, 09:58
Мнения: 7
Местожителство: Варна
А от къде се вземат? Или се тренират с натриев бензоат, както при виното?


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 13 Мар 2008, 21:12 
Offline

Регистриран на: 07 Мар 2008, 19:28
Мнения: 76
Местожителство: разград
http://www.vinproekt.com/drozdi.htm има различни видове зависи какви ти трябват . ускоряват ферментацията но повишават температурата, тя не трябва да надвишава 20 -22 градуса.


Последна промяна gila77 на 05 Апр 2008, 12:32, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 14 Мар 2008, 12:17 
Offline

Регистриран на: 28 Ное 2007, 09:58
Мнения: 7
Местожителство: Варна
Изумително!
Какви неща се правят, даже аромати се образуват от дрождите.
Аз мислех по-скоро за такива селектирани дрожди, които да извършват по-ефективна ферментация и то на материал за ракия.
А като прочетох сега какви неща се правят с виното - да попитам нещо, което отдавна ми е интересно. При големите, скъпи, майсторски вина, какво става с вредните продукти от ферментацията във виното, къде отиват?
Има там разни странични продукти които са цял букет отрови, те къде са при скъпите вина?
Аз за това съм ракиджия.
По-безопасно.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 14 Мар 2008, 14:39 
Offline

Регистриран на: 07 Мар 2008, 19:28
Мнения: 76
Местожителство: разград
това са селектирани щамове не са отровни просто изолирани заради качестватаим.при обикновения матерял се развива дива ферментация . заразения с дрожди матерял е по стабилен на температурни влияния по малко остатачна захарност ,работят при по лоши химични условия при които дивите биха прекъснали.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 14 Мар 2008, 19:19 
Offline

Регистриран на: 28 Ное 2007, 09:58
Мнения: 7
Местожителство: Варна
А не, аз не казвам, че тези дрожди са отровни!
Но в самия процес на ферментация покрай етиловия се образуват и ред други алкохоли а и други нездравословни съединения, които с дестилацията при ракията отстраняваме.
С първака и патокито.
А при виното си остават вътре ...


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 14 Мар 2008, 19:56 
Offline

Регистриран на: 07 Мар 2008, 19:28
Мнения: 76
Местожителство: разград
всичко в малки количества е полезно а в големи отрова . някои от веществата остават в виното но количествата са много малки, поне аз така мисля :wink:
дрождите усвояват по добре захарта следователно произвеждат повече алкохол. плюсовете са много :wink:


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 15 Мар 2008, 14:35 
Offline

Регистриран на: 28 Ное 2007, 09:58
Мнения: 7
Местожителство: Варна
А във Варна ще можем ли някак да си ги купим тези дрожди?
Че сезонът казанджийски наближава...
По куриер с наложен платеж, като книгите?


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 15 Мар 2008, 19:44 
Offline

Регистриран на: 07 Мар 2008, 19:28
Мнения: 76
Местожителство: разград
аз си ги поръчвам по куриер с наложен платеж но не знам дали имат от миналата година по добре изчакаи да наближи сезона за да са пресни , имат срок на годност


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 18 Мар 2008, 00:19 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1842
Местожителство: София
дъртреалист написа:
Но в самия процес на ферментация покрай етиловия се образуват и ред други алкохоли а и други нездравословни съединения, които с дестилацията при ракията отстраняваме.
С първака и патокито.
А при виното си остават вътре ...

Минимални количества от тези нездравословни съединения са причината дадена ракия да е по-добра от друга. Например алдехидите придават листен, цветен аромат, естерите - мекота и благоуханност, фенолите - опушения аромат на уискито... Като gila77 рече - всичко зависи от дозата. Ако пречистим ракията прекалено - ще я превърнем във водка...

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 18 Мар 2008, 12:29 
Offline

Регистриран на: 07 Мар 2008, 19:28
Мнения: 76
Местожителство: разград
преди да слжиш дрождите в матеряла трябва да ги активираш по следния начин .да речем че имаш 1 тон матерял прочиташ на опакофката какво количество ти е необходимо в зависимост от вида на дрождите но около 10-13 грама на 1 хл . стопляш 1 литър вода да 30-35 градуса слагаш 500гр захар разтваряш я добре и я смъкваш от котлона слгаш дрождите разбъркваш и го оставяш така 30 мин ,след това го исипваш в 100 литра матерял но не стоплен а от този 1хл. изчакваш 1 час след това смесваш всичко .не пълни бидоните до горе има много бурна ферментация да не изкипят. и да почерпиш :D

Изпратено след 3 минути 36 секунди:
матеряла на умерена температура около 20 градуса стаина или по добре в мазе


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 30 Май 2008, 21:40 
Offline
ССМ

Регистриран на: 09 Мар 2008, 21:44
Мнения: 244
Местожителство: Plovdiv
За "отровите"- това са висшите алкохоли, които се отделят с патоките, и естероалдехидната фракция, която се отделя с първака. Първите, при производство на чист спирт се отделят като "фузелови масла", сега именно върху това работя от около 4 месеца, интерес представляват киселините получени от тях и техните естери. Във виното са малко, но пак има определени концентрации, които нертябва да се надхвърлят. В ракията за съжаление, при неправилно варене може да се концентрират в повечко!!! Затова при преварка се спира на около 57 град., защото високото етанолно съдържание в парите не им позволява да излезнат!
Естероалдехидната фракция също е отровна, но съдържа и желани понакога естери, особенно при варене на ароматни гроздови материали. При плодовете с нея се рискува да се вкара повече метанол, ако я отделяте по-малко!!! Значи седите на казана и опитвате!!! При меки ракии може да добавите малко първак, а при твърди се задържа малко повече да влезят патоки!!! После преварка.
За дрождите - ако правите грозданка е добре да ги подберете за съответният сорт, те по-скоро освобождават аромата, притежават бета-галактозидазна активност! За ароматообразуващите е характерна естеразна активност, придават плодови аромати, използват се за ракия и вино! Незнам какъв ще е ефекта при плодовите ракии получени при ферментация с такива дрожди за вино, за предпочитане са тези с естеразната активност. Другите способстват за освобождаване на терпените, които оформят аромата на ароматните грозда!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 25 Юни 2008, 16:31 
Offline

Регистриран на: 25 Юни 2008, 16:02
Мнения: 401
това с дрождите ми се вижда доста интересно,какво бихте ме посъветвали за 250 кг грозде мискет за да се получи мека и ароматна ракийка ,какъв вид и колко дрожди трябва да се поръчам.
а тази година съм решил/ имам доста каберне грозде,обичам червено вино но никога не съм правил/ да си направя червено винце и ще разчитам изцяло на вашите съвети и опит. дано си бъдем взаимно полезни :oops:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Авг 2008, 13:35 
Offline

Регистриран на: 25 Юни 2008, 16:02
Мнения: 401
gila77 написа:
правят чудеса с ферментацията

искам пак да помоля ,който има повече инфо да сподели колко дрожди какви видове ,колко струват и от къде и как да се сдобия.
на мен лично ми трябват за около 250 кг грозде каберне /за вино/и искам да пробвам да сложа и в материала за ракия 250 кг грозде мискет.
чакам някой да даде малко повече практическа информация


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 15 Авг 2008, 14:08 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1842
Местожителство: София
Попитай тук:

http://www.ilv.hit.bg/

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 22 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 7 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима