Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Последно посещение: 14 Дек 2017, 00:52 Дата и час: 14 Дек 2017, 00:52

Часова зона: Европа/София




 [ 16 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Моля за съвет
МнениеПубликувано на: 22 Яну 2011, 11:56 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Дек 2010, 08:48
Мнения: 42
Преди около месец източих около 45 л. вино от бидона, зареден със 100 кг материал. След това долях около 30-35 л. вода с 10 кг захар и затворих, като сложих воден клапан. Ферментацията започна и постоянно си излизат мехурчита от водния клапан. Така вече около месец. Вчера източих малко от канелката, но ме притеснявя, че сока е гъст, все едно току що намачкано грозде. Даже и канелката се запуши. Притеснявам се дали е нормално и дали ще си протече докрай ферментацията и сока ще се поизбистри.


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Моля за съвет
МнениеПубликувано на: 22 Яну 2011, 17:06 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Апр 2008, 12:01
Мнения: 681
Местожителство: Пловдив
Май пак става въпрос за ферментация тип "каквото стане". По признаците ми прилича на провлачване, но няма как да се знае със сигурност. Ако самата ферментация е била вяла нищо чудно и това да е станало. Доколкото знам се оправя с по-високи дози серен диоксид, но не ми се е случвало. Ако ще сулфитираш убеди се че ферментацията е приключила! Ако някой знае да каже.

_________________
Напитките в България - богатство и традиции!


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Моля за съвет
МнениеПубликувано на: 22 Яну 2011, 17:53 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1890
Местожителство: Varna
Така е Flanker ферментация тип "каквото стане", каква температура може да усигуриш на материал декември месец, освен ако не е в някое отопляемо помещение или някое котелно. На материала трябва да се осигури температура 20-22 градуса, за да очакваме своевременен резултат.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Моля за съвет
МнениеПубликувано на: 23 Яну 2011, 11:53 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Дек 2010, 08:48
Мнения: 42
petiomalchev написа:
Така е Flanker ферментация тип "каквото стане", каква температура може да усигуриш на материал декември месец, освен ако не е в някое отопляемо помещение или някое котелно. На материала трябва да се осигури температура 20-22 градуса, за да очакваме своевременен резултат.

Материала е в дълбоко мазе с постоянна температура. Ферментацията си тръгна доста добре, като дори в момента си протича добре.Въпреки това ги има гореспоменатите от мен проблеми. Въпроса ми е има ли място за притеснение и евентуално какво да направя, че да стане материала годен за варене.


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Моля за съвет
МнениеПубликувано на: 23 Яну 2011, 15:24 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 6649
Местожителство: София
аз нещо не мога да разбера проблема...Щом има и в момента ферментация няма как да е бистра мъста.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Моля за съвет
МнениеПубликувано на: 23 Яну 2011, 17:27 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2008, 17:32
Мнения: 554
Местожителство: г. Русе
Ами била гъста . Поне това май аз схванах .. Макар, че канелката е най отдолу и там е винената кал ..

_________________
Ну амбич, ну погоди!!!


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Моля за съвет
МнениеПубликувано на: 24 Яну 2011, 16:37 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Дек 2010, 08:48
Мнения: 42
wufan написа:
Ами била гъста . Поне това май аз схванах .. Макар, че канелката е най отдолу и там е винената кал ..

Колега, канелката не е чак толкова ниско, че да се задръсти от винената кал. Но правилно си ме разбрал, че се притеснявам от гъстотата на сока. ...а и да попитам-при "второто" вино по-дълго ли продължават ферментационните процеси?


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Моля за съвет
МнениеПубликувано на: 24 Яну 2011, 21:03 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1890
Местожителство: Varna
Ако температурата е както при първата ферментация не. Спомена дълбока маза, сега каква е температурата.
Какво има значение за протичане на правилната ферментация: дрожди, начална захарност на материала, киселинност на материала, хранителни /спомагателни/ вещества за ферментацията и температура.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Моля за съвет
МнениеПубликувано на: 25 Яну 2011, 09:24 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Дек 2010, 08:48
Мнения: 42
Благодаря ви за мненията! Ще изчакам още около месец и ако не е кисело и няма вече захарност - в казана. Дано излезе нещо.
Виното и ракията винаги ми се получават, но винаги имам проблеми с "второто" вино. Явно допускам някаква грешка в процеса и с Ваша помощ се надявам в бъдеще да не го правя.


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Моля за съвет
МнениеПубликувано на: 25 Яну 2011, 09:55 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 6649
Местожителство: София
трябва да слагаш амониев сулфат, диамониев фосфат и витамин В1 - тиамин...Така гарантираш една добра среда на развитие на дрождите,които НЕ трябва да са диви...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Моля за съвет
МнениеПубликувано на: 25 Яну 2011, 12:14 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2008, 17:32
Мнения: 554
Местожителство: г. Русе
A каква е температурата в помещенито ? :? ако е ниска можеш да потопиш туби с топла вода и след това да овиеш съдът в който протича ферментацията с одеала .
Поздрави !

_________________
Ну амбич, ну погоди!!!


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Моля за съвет
МнениеПубликувано на: 26 Яну 2011, 09:50 
Offline

Регистриран на: 24 Юли 2009, 16:28
Мнения: 272
Местожителство: Варна
Един малко страничен въпрос- разбрах,че култивираните дрожди издържат до 18* аллкохол. До колко издържат тези от мая за хляб? В момента съм заложил ябълкова винаса с 19кг. захар- захарност 20% и 8 кубчета мая преди 9 дена. Температурата в помещението беше в началото 12-15*, а на материала 25-27*. Бидона е изолиран с мокет на два ката и се обдухва с ел. духалка. Материала ври добре въпреки ниските температури днес- 2-3* в помещението и 22-23* на материала. Захарноста е 5% и леко сладни.
Прикачени файлове:
IMG0038A.jpg
IMG0038A.jpg [ 37.44 KiB | Прегледано 584 пъти ]
Прикачени файлове:
IMG0037A.jpg
IMG0037A.jpg [ 40.33 KiB | Прегледано 584 пъти ]


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Моля за съвет
МнениеПубликувано на: 26 Яну 2011, 10:01 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 6649
Местожителство: София
12алк.градуса....

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Моля за съвет
МнениеПубликувано на: 26 Яну 2011, 13:31 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1890
Местожителство: Varna
ilu6a написа:
12алк.градуса....

Хлебната мая нормално си ги преработва 20% захарност. И би трябвало да се получи материал с 12% алкохол.
За колко време захарноста спадна на 5%.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Моля за съвет
МнениеПубликувано на: 26 Яну 2011, 17:59 
Offline

Регистриран на: 24 Юли 2009, 16:28
Мнения: 272
Местожителство: Варна
Днес я мерих т.е. на деветия ден. На повърхноста има съвсем малко люспи, останалото е течност и смятам утре да сложа на бидона воден клапан без да бъркам повече защото няма да ме има една седмица.


Върнете се в началото
  
 
 [ 16 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 4 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима