Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Последно посещение: 24 Апр 2018, 08:37 Дата и час: 24 Апр 2018, 08:37

Часова зона: Европа/София [DST]

 [ 23 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 25 Яну 2011, 18:36 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Яну 2011, 18:04
Мнения: 9
Местожителство: кюстендил
може ли някой да ми даде рецепта за водка сас жито и захар, че повечето из форумите са без захар, а с малцуване.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 25 Яну 2011, 18:44 
Offline
Модератор

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 1419
Местожителство: Дупница
sashometila написа:
може ли някой да ми даде рецепта за водка сас жито и захар, че повечето из форумите са без захар, а с малцуване.

Ами само 6 позиции по-надолу от твоята тема стои ето тази дискусия - viewtopic.php?f=7&t=24 . Не е лошо да я прочетеш !!!

_________________
Кавалер на Ордена на Бурето , Пазител на Духа от бутилката !
Председател-самозванец на форума за чужбина!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 26 Яну 2011, 00:10 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Яну 2011, 18:04
Мнения: 9
Местожителство: кюстендил
мен ме интересува по -лесния метод с вода, захар , ферментация и в казана. Знам че не е толкова лесно и за това се обръщам към вас за помощ. Нямам условия за преобразуване на нишестето в зърното. Имам само 80 литрови бидон и казан , и доста мерак. А каквото липсва ще гледам да набавя,но сам нов в занаята и ми трябват съвети.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 26 Яну 2011, 11:01 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2008, 17:32
Мнения: 552
Местожителство: г. Русе
:shock: :shock: Предпоследната страница от темата посочена от msergiev:? Примерно .Също така, в темата "бърбан, зърно, малц" пак има алтернативна рецепта с царевица обаче ...

Пп. Между другото ако натиснеш онзи бутон с лупичката по-вгоре "търсене" и напишеш "зърно и захар" (без кавичките) и прелистиш и 3-те страници резултати ще попаднеш и на това viewtopic.php?f=7&t=189&hilit=%D0%B7%D1%8A%D1%80%D0%BD%D0%BE+%D0%B8+%D0%B7%D0%B0%D1%85%D0%B0%D1%80.
Не се сърди за хапливият тон, просто хората искат всичко да става по лесният начин, а той, начинът де, клепа форумa ....

Поздрави!

_________________
Ну амбич, ну погоди!!!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 26 Яну 2011, 11:51 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1887
Местожителство: Varna
sashometila написа:
Имам само 80 литрови бидон и казан , и доста мерак.

Мерака е най-важен.
Какво ти трябва още за да можеш да наблюдаваш процеса на ферментация, това е захаромер /разграфен до 0%, такива са руските "виномер"/ и термометър.
За прожеждане на ферментацията с мая за хляб захарноста се прави на 19-20% това е съотношение 1кг. захар 4л. вода, може да се работи и с по висока захарност но ти трябват специални видове дрожди виж тези и двата вида се справят с висок процент на захарноста и работят и при ниски температури. С тях съотношението захр към вода може да е 1/3 или 1кг. захар 3л. вода.
За какво се използва зърното при тези рецепти. Алкохол се получава само от монозахариди фруктоза и глюкоза а кристалната захар е дизахарид свързани молекули фруктоза и глюкоза. В процеса на ферментация се отделят ензими който разграждат захарозата на глюкоза и фруктоза. Дрождите с помоща на ензими преобразуват монозахаридите в алкохол и се оделя СО2 и топлина. Но за процеса на ферментация и размножаване на дрождите са необходими и спомагателни вещества които се осигуряват от зърното. Химичните вещества необходими за правилното протичане на ферментацията могат да се осигурят и с добавка
Фактори които влияят върху ферментацията:
- температурата - дрождите са живи организми и за нормалното им размножаване и работа трябва да се осигури температура 19-21гр. Минималната температура при която спират действието си е 10градуса а максималната 38градуса.
- кислорода - какво е интересно че алкохолните дрожди се нуждаят от кислород при размножаването си, но при преработване на захарта в акохол пречи защото се намалява КПД поради това че дрождите използват захарта за размножаване, за това при започване на бурната ферментация достъпът на кислород трябва да се ограничи. Добре е ферментацията да протича под воден клапън.
- алкохол - различните щамове алкохолни дрожди имат различна поносимост към алкохола в джибрата.
-1- Диви - те се намират по повърхноста на плодовете имат ниско КПД на преобразуване на захарите в алкохол и при процеса на ферментация образуват по голямо количество странични продукти на ферментация те живеят до 3-4% алкохол.
-2- Културни - живеят по повърхноста на плодовете, имат високо КПД на преобразуване на захарите в алкохол и живечт до 12-13% алкохол в джибрата.
-3- Култивирани - отглеждани изкуствено, имат много високо КПД на преобразуване на захарите в алкохол, работят в широк температурен диапазон и издържат на високи концентрации на алкохол в джибрата до 18%. псочени в началото на мнението.
- киселинност - алкохолните дрожди се размножавт и работят най-добре в среда с pH 3.5 - 5,5

В 80л. бидон какво може да се забърка:
15кг. ечемик, пшеница или царевица /може и микс/зърното се използва до 3пъти или 5кг. картофи обелени сварени и пасирани.
15кг. захар
60л. вода ако се използва хлебна мая и 40л. вода ако се използват култивирани дрожди.
250гр. жива мая за първо зареждане, 150гр. за второ зареждане и 100гр. за трето зареждане. Суха мая за хляб се слага около 0,5гр. на литър материал.

Процедури по приготвяне:
Зърното трябва да се пресее и измие добре. Измиването най-лесно и ефективно става с две кофи. Едмната се пълни 2/3 със зърно и се напълва догоре с вода другата се пълни само с вода, тази със зърното преливаме полекичка в тази само с водата така леките частици и повредените зърна изплуват на повърхноста и преливат, а хубавите зърна падат на дъното. Процедурата се повтаря 4-5 пъти докато водата се избистри.
Маята се активира, като в два литра вода с температура 35гр. разтваряме 200гр. захар., след това се разтваря маята и завиваме съдъ с кърпа да се запази температурат. До 15 минути трябва сместа да е шупнала.
В бидона се налива 20л. гореща вода от бойлера и се добавят петнадесете кг. захар бърка се докато се разтворят след това се добавя измитото зърно останалото количество вода се добавя с такава температура че накрая температурата в бидона да е около 30гр. Последна се добавя активираната мая.
Докато започне материала да ври с пълна сила се бърка сутрин и вечер. Капака на бидона се поставя но не се затяга. Ако има възможност е добре да се сложи воден клапън и капака да се стегне.
Как се разбира дали материала е преврял, трябва да не шупти, да няма сладък вкус, да не се осеща газировка в устата, когато доближиш запалена клечка до повърхноста на джибрата да не изгасва и като сложиш захаромера да покаже 0% /задължително скалата му трябва да има разграфени 0%/
При температура 19-21гр. в помещението превира за около седмица, трябва да се остави още няколко дни да се поизбистри, но вземели да киселее веднага се вари. Течноста над зърното се източва с маркуч, така че да не се взима от бялата утайка /в нея има мъртви дрожди който влошават вкуса на ракията/.
За второто зареждане захарта се разтваря в друг съд. Захарният сироп и водата които се наливат трябва да са с температура 30 градуса. Ако се налее при утайката гореща вода ще измрът останалите живи дрожди в нея. Добавянето на маята пак става след активиране.

При варенето на материала се отделя 1% първак, примерно на 100л. заложен материал в казана се отделя 1л. първак, който се използва за технически цели. При първото зареждане на казана спираме да отделяме ракията за консумация на 40%ал. парцуцата се слага при варенето на втората партида, като тогава парцуца се отделя след 45%ал. След три последователни добавяния, най-много четири, парцуцата не трябва да се добавя повече в следващи варенета.

За получаване на водка материала от първата преварка трябва да се превари, но преди това се прави химическа очистка. От две първи варенета материала без парцуцата от последното се разрежда с вода до 20-25%ал. в едно шише 2л. се разтваря 3-4гр. калиев перманганат, от който се добавя толкова към материала за преварка докато не предобие розов цвят. След около половин час на 4л. материал се добавя 1гр. содабикарбонат. Тази процедура се прави вечерта преди втората преварка.

При преварката пак се отделя 1% първак ако не си скръндза и 2% парцуца се отделя след 45%ал. която се използва при варене на джибра.

За получаяването на водка полученивт спирт се разрежда до 45%ал. и се прецежда през филтър с активен въглен или се налага с такъв. На литър са достатъчни 3-4гр. Оставя се да се избистри, ако не ще се третира с разбит белтък на пяна един за 30-40л. След избистрянето се прецежда през филтърна хартия.
Следва разреждане до 40%ал. и добавяне на 1л. водка 1гр. захар и 0,5гр. лимонтозу. Тук може да пробваш с малки количества водка за съотношението захар, лимонтозу Както ти хареса на теб.

Педупреждение: Ако не можеш да усигуриш на материала за ферментация помещение с температура минимум 19гр. изчакаи пролетта.
Еи бая писане писаях, макар че има писано във форума, но не синтезираяно, но като каза че си мераклия, е очаквам да ни държиш в течение с начинанието си и да се похвалиш с резултата. :prost2:

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 26 Яну 2011, 12:16 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 6860
Местожителство: София
аз обаче продължавам да настоявам ,че всички дрожди ги има по плодовете ,но определение като култивирани в микробиология на вината нямааааПък и в който и да е учебник или книга по винарство и лозарство...
Наричат се културни...и се класифицират по род семейство и т.н....всичките се изолират от плодове и просто се развива само избрания вид в подходяща за него среда...
Казвам го във връзка да не тръгне човека да търси култивирани защото няма да намери...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 26 Яну 2011, 13:05 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Яну 2011, 18:04
Мнения: 9
Местожителство: кюстендил
благодаря за изчерпателния отговор. Точно това ми трябваше . Мислех да пробвам в събота да заредя, но доста застудя, в мазето е 14-15 гр. Мисля да изчакам. А има ли вариант пращината да закиселее преди захаромера да удари 0


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 26 Яну 2011, 13:24 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1887
Местожителство: Varna
Има въсможност да закиселее материала преди да падне захарноста на 0% ако се проточи дълго ферментацията.
Ако найстина в мазето ти е 14-15гр. но това трябва да го покаже термометъра. Има вариант при тези температури но в бидона се слага грейка от 10л. туба от минерална вода пълни с гореща вода от бойлера и здраво се затяга капачката. Грейката се сменя сутрин и вечер. А бидона трябва да се завие с 2-3 одеала.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 26 Яну 2011, 13:50 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 6860
Местожителство: София
ако наистина е такава температурата ще ти трябват и винени дрожди Fermactive FCD дрожди за трудна ферментация ,те могат без проблем да работят при 13-15гр ,а имат и много добра устойчивост към алкохола - до 18 об.% алкохол...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 26 Яну 2011, 14:12 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Яну 2011, 18:04
Мнения: 9
Местожителство: кюстендил
мисля да изчакам няколко дни да се затопли времето. По принцип мазето ми държи постоянна температура, но последните 3 вечери в кюстендил е много студено.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 26 Яну 2011, 14:19 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1887
Местожителство: Varna
За по сигурно си поръчай дрожди Fermactive FCD както каза ilu6a

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 26 Яну 2011, 14:32 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Яну 2011, 18:04
Мнения: 9
Местожителство: кюстендил
имаш ли информация от къде , цена и имат ли някакъв срок на годност. И ако използвам дрожди слага ли се мая. И намалявам водата от 60л на 40л


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 26 Яну 2011, 15:08 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2008, 17:32
Мнения: 552
Местожителство: г. Русе
sashometila написа:
имаш ли информация от къде , цена


Takaaa предният пост колегата petiomalchev ти е дал линк от интернет, от където навярно мобжеш да си ги закупиш и да ти ги пратят по пощята за 2.50 лв без доставката.
sashometila написа:
И ако използвам дрожди слага ли се мая.

Не . Значи маята за хляб също е дрожди, но за съвсем различни цели, но върши работа за ферментация през лятото . Дрождите са микроорганизми. Така, принципно привиното, когато слагаш определен щам дрожди (купешки, така да се изразя) е хубаво да избиеш одивите. В случай че веднъж е тръгнала ферментация не се налага повторна заквска с дрожди.Колегите с опит да се изкажат.
sashometila написа:
И намалявам водата от 60л на 40л


Относно водата-да. Отново по-горе са го писали колегите.
Поздрави!

_________________
Ну амбич, ну погоди!!!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 26 Яну 2011, 15:32 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1887
Местожителство: Varna
sashometila написа:
имаш ли информация от къде , цена и имат ли някакъв срок на годност. И ако използвам дрожди слага ли се мая. И намалявам водата от 60л на 40л

За дрождите в преднотоми мнение името им е отбелязано в жълто като чукнеш върху него ти излиза страноцата от къде да ги купиш. Активирал съм линк към името, в горните ми мнения думите в жълто също са с линкове.
Е вместо да намаляш водата може да увеличиш захарта, номера е съотношението захар вода да е 1/3 - 1кг. захар 3л. вода. Тогава захарноста става 25%. подходяща за тези дрожди, а при 1/4 е 20% захарност подходяща за хлебната мая.
Както обясни wifan хлебната мая съдържа дрожди който се използват за месене на хляб, от захарите в брашното те произвеждат алкохол и СО2 които набухва тестото, а алкохола се изпарява при печенето на хляба.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 26 Яну 2011, 15:37 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2008, 17:32
Мнения: 552
Местожителство: г. Русе
Ами при закваската с дрожди необходимо ли сулфитиране или някакъв друг приом за избиването на евентуалните диви дрожди ?

_________________
Ну амбич, ну погоди!!!


Върнете се в началото
  
 
 [ 23 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща

Часова зона: Европа/София [DST]


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 4 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима