Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 06 Дек 2016, 03:29

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 23 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 26 Яну 2011, 15:52 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Яну 2011, 18:04
Мнения: 9
Местожителство: кюстендил
това с дрождите ми се вижда доста добре. 100 грама -10 лева. При 10 гр.за стартиране ферментацията на 85 литра. Обработват по голяма захарност, и имат доста голям температурен диапазон 8 до 35 гр.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Яну 2011, 15:56 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5797
Местожителство: София
Не само ,че обработват по-голяма захарност, а и имат по-голямо КПД...
Сулфитирането се прави за да се изтрепят дивите дрожди, които по-бързо се размножават от културните и така по този начин ги подтискат...
Може да се избегне сулфитирането като преди за "заредиш" целия материал ,направиш 10-15л дрождена закваска...примерно 5кг захар..17л вода дрожди които споменахме по горе и активатор.
Изчакай 1 ден да тръгне добре ферментацията в този малък обем и тогава забъркай основното количество материал...
Така размножени и внесени към целия материал(който не бива да е повече от 80 до 100литра),няма да бъдат подтиснати от съществуващите диви и ще изнесат цялата ферментация на гърба си...
Не забравяй активатора -внеси порция и по средата на ферментацията.
Средата, която подготвяш ще е бедна на хр.в-ва нужни за правилното и бързо развитие на дрождите.
Има и друг метод да се предпазиш от дивите дрожди,т.нар. спиртуване.Той се изразява в спиртуване на материала да 4-5% обемно съд на алкохол,след това се прави подхранката с активатора и се внасят дрождите.Тоест в този случай не правиш дрождена закваска...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Яну 2011, 16:29 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Яну 2011, 18:04
Мнения: 9
Местожителство: кюстендил
ilu6а както казах още съм новобранец и не ми стана ясно, не са ли дрождите активатор?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Яну 2011, 17:35 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2008, 17:32
Мнения: 543
Местожителство: г. Русе
Значи дрождите са микроорганизми грубо казани хранещи със "захар" и я превръщат в алкохол. За да са "щасливи и здрави" обаче имат нужда и от други вещества. Активаторът фактически стимулира биологичната активност на дрождите . Това е копие от опаисанието на един активатор - "осигурява нарастването на клетъчната биомаса и удължаване на живота на дрождените клетки, благоприятстващо завършването на алкохолната ферментация. В случай на забавяне на ферментационните процеси, продуктът FERMACTIVE Activateur благоприятства пълното разграждане на захарите на мъстта дори и при по-високи температури. "
Та мисълта на колегите е, че в то'а студ и конкретно на твоят сравнително беден на на такива вещества материал ще са ти нужни културни дрожди подкрепени със активатор .

Поздрави .

_________________
Ну амбич, ну погоди!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Яну 2011, 17:45 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Яну 2011, 18:04
Мнения: 9
Местожителство: кюстендил
благодаря за уточнението


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Яну 2011, 21:57 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Яну 2011, 18:04
Мнения: 9
Местожителство: кюстендил
чувал съм че при изваряване в казана се слагат лукчета за придаване на много лек анасонов вкус. Някой пробвал ли е и дали е истина


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Авг 2011, 06:42 
Offline
Аватар

Регистриран на: 03 Юли 2011, 18:21
Мнения: 3
Здрасти,
да се похваля,вече направих спирт от жито ечемик и захар.120 материал 30 л 45градуса


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Авг 2011, 08:39 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Хубаво е да го превариш още един път.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 23 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима