Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 09 Дек 2016, 08:00

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 516 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 35  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 01 Сеп 2009, 03:36 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Юни 2009, 13:11
Мнения: 788
Местожителство: Горна Оряховица
Цитат:

Да,да ама не пак опряхме до инглиш сори ноу спик инглиш.
Така че каквото пише във форума толкова,вече заложих експеримента
Цитат:
съставки:
18.75 л чиста водица
3.1752 kg натрушена царевица
3.1752 kg бяла захар
1 ч.л. дрожди (мая)

Нещата са около това кантара си е направо архаичен стар от ония с топузите :D .Смлях царевицата на фуражомелката без сито и пресях за да се получи ефект на натрошена царевица,сложих я в бидона и я залях със приготвения сироп(горещ) температурата бе 38 градуса по целзий,прибавих една чаена лъжичка лимонена киселина и 0.5 от кубче мая за хляб.Имах притеснение относно тая "Калифорнийска"температура да не би да убие дрождите но след час вече бълбукаше то е моите работници дрождите започнаха работа.В събота или неделя ще проверя резултата,материала не е под мой контрол и наредих да се разбърква всеки ден по два пъти.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Окт 2009, 22:09 
Offline

Регистриран на: 07 Окт 2009, 20:05
Мнения: 26
ООО. каква хубава тема и форум неска се регистрирах..и аз съм много запален по този материал и аз ще правя опити но за сега много малко знаех ук маи има повече информация .. знам че сико е на англииски ама тои ми куца толкова ще наи много да забъркам някои батак много се радвам за нескашното откритие..


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Окт 2009, 22:41 
Offline

Регистриран на: 07 Окт 2009, 20:05
Мнения: 26
Възникна ми въпрос -- колко литрови инсталации ползвате за варенето на готовия материал? за изваждането на спирта имам предвит?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Окт 2009, 09:18 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 06 Мар 2008, 20:30
Мнения: 967
Местожителство: София
PREDATOR написа:
Възникна ми въпрос -- колко литрови инсталации ползвате за варенето на готовия материал? за изваждането на спирта имам предвит?


Който, колкото има. Обемът на казана няма значение

_________________
Обсъждане на действията на администратор/модератор е забранено!
Човекът е главна фигура в животновъдството.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Окт 2009, 18:14 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Юни 2009, 13:11
Мнения: 788
Местожителство: Горна Оряховица
Опита приключи и е време да да се отчета тъй да се каже. :)
Ферментацията върви бързо при температури близки на тия в Калифорния,при второто зареждане температурата падна и процеса продължи две седмици.Предварително бе ясно че ще се получи нещо алкохолно така и стана.
При изваряването се натъкнах на проблем със запенването то е от серпентината протече нещо бяло :wallbash: ,добре че го изварявах в тенджерата под налягане така че го преварих .
Получих 5-5,5L 58 градуса алкохол съдържаща течност,с доста див вкус и мирис на мая за хляб.Не съм я препичал,реших да видя какво е на вкус и защо каубоите по филмите се мръщят на уискито по някога.
Изводи:
1.Тая рецепта е сходна на тая с ечемика и разликата е във вкуса на дестилата и би трябвало да бие на царевица.
2.При дестилация само избистрения разтвор (никакви утайки и царевични частици)
3.Малкия дестилатор не голяма работа то е не важи за него "малката работа е голяма работа" ;) много трудно се отделят фракции при добив около литър първак няма как да отделиш.
4.Това нещо може да се прави ако няма от какво.
Заложил съм го да си отлежава с дъбов чипс,дано придобие някъкъв по благ вкус ако не ще го обработя със сода за хляб и калиев перманганат и отново ще го дестилирам.
Успоредно с него заложих 70 градусов зърнен спирт (1L) да отлежи с чипс но не отлежава дълго :megagrin: получи се някакво бренди като му добавиш много малко захар става за употреба.
:prost:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Окт 2009, 20:03 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 06 Мар 2008, 20:30
Мнения: 967
Местожителство: София
Проблеми с пяната не съм имал до сега. Възможно е да си му давал "много жега". Относно вкуса и аромата - с времето (следващите зареждания) става доста по-добре.
Вкъсът на мая вероятно го имаш от това, че течността е кипнала.

_________________
Обсъждане на действията на администратор/модератор е забранено!
Човекът е главна фигура в животновъдството.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Окт 2009, 21:49 
Offline

Регистриран на: 07 Окт 2009, 20:05
Мнения: 26
Изват ми няколко въпроса . възможно ли е да се добива малца на порции примерно по 20 кг. до като се субере нужното количество за един 250 литров казан и след това да се вари бирата също на порции в рамките на два дни в отделни съдове за да може да се вместиш да започнеш и да зауршиш определено цикъл в рамките на деня .без да се лутам до късно вечер.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Окт 2009, 09:01 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 06 Мар 2008, 20:30
Мнения: 967
Местожителство: София
PREDATOR написа:
Изват ми няколко въпроса . възможно ли е да се добива малца на порции примерно по 20 кг. до като се субере нужното количество за един 250 литров казан и след това да се вари бирата също на порции в рамките на два дни в отделни съдове за да може да се вместиш да започнеш и да зауршиш определено цикъл в рамките на деня .без да се лутам до късно вечер.


По първият въпрос ДА. Малцът може да го съхраняваш така, както се съхранява зърното.
Виж, въпросът за варенето хич не го разбрах.

_________________
Обсъждане на действията на администратор/модератор е забранено!
Човекът е главна фигура в животновъдството.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Окт 2009, 23:38 
Offline

Регистриран на: 07 Окт 2009, 20:05
Мнения: 26
Да имах предвид че може да завърша един бидон неска утре друг като материал за превиране но аз измислих схемата трябват ми някаде около 65 кг зърно ечемик за един 250 л. казан. и понеже си имам инсталацията когато заготвя малца ще си бъркам в казана 2-3 часа бирата .. и после я вадя и да седи в една каца за фермент.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 13 Окт 2009, 20:38 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 06 Мар 2008, 20:30
Мнения: 967
Местожителство: София
PREDATOR написа:
Да имах предвид че може да завърша един бидон неска утре друг като материал за превиране но аз измислих схемата трябват ми някаде около 65 кг зърно ечемик за един 250 л. казан. и понеже си имам инсталацията когато заготвя малца ще си бъркам в казана 2-3 часа бирата .. и после я вадя и да седи в една каца за фермент.


Хубаво си го измислил, но ти предлагам първо да оттренираш технологията и тогава. 250л е доста материал. Ако нещо се обърка, и не се получи, разочарованието ще е голямо.

_________________
Обсъждане на действията на администратор/модератор е забранено!
Човекът е главна фигура в животновъдството.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 13 Окт 2009, 20:47 
Offline

Регистриран на: 07 Окт 2009, 20:05
Мнения: 26
Интересно ми е дали Аз си получил продукт които се доближава до истинслия след като преседи в буре? и ако разбия малца на ермомелка и стане на брашно повечето дали ще е хубаво или прекалено ситния материал не е благоприатен за бирата?Много съм ти благодарен за ъдеиствието че от години си мисля да направя експеримент а нямам достатачно знания .


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Окт 2009, 09:41 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 06 Мар 2008, 20:30
Мнения: 967
Местожителство: София
Преди да отговоря, искам да направя едно уточнение, и то е, че вкусът и аромата на бърбъна на всеки производител е строго индивидуален. Освен това, колкото е по-старо, толкова аромата му е по-наситен.
Моето "уиски" доста наподобява Wild Turkey 8 годишно. Този бърбън ми харесва много, и по тази причина опитите ми са насочени в тази насока. Подобно на него, и моята ракия я разреждам до 50 градуса. Не се опитвам да го копирам.

Ползвай най-едрото сито на ярмомелката. Трудно се работи с брашно. Достатъчно е зърното да е начупено на няколко парченца.

_________________
Обсъждане на действията на администратор/модератор е забранено!
Човекът е главна фигура в животновъдството.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Окт 2009, 16:11 
Offline
Аватар

Регистриран на: 24 Сеп 2009, 08:25
Мнения: 4
Здравейте,имам 20л опит,които има дъх на мая.Ако някой знае как се лекува това ,моля кажете!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Окт 2009, 16:57 
Offline

Регистриран на: 30 Окт 2007, 14:40
Мнения: 195
petiomalchev , е писал , и аз съм се опитвал, накратко:
калиев перманганат + сода бикарбонат+ преточване+ преварка= неясен резултат.
Потърси повече из сайта, има писано.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Окт 2009, 18:29 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1843
Местожителство: София
По повод незадоволителните резултати с турбо-дрождите и аз се поразчетох напоследък и някъде попаднах на следното - дъха на мая изчезва, а и ароматичността на дестилата се подобрява, ако пращината се остави да отлежи поне четири месеца след края на ферментацията. За да не се развали или да прихване зараза, задължително е да има над 16% алкохол (което не става без специални дрожди), да е херметично затворена с минимално количество въздух под капака и да стои на хладно.

Ако алкохолното съдържание е по-малко от 16%, пращината трябва да се свари най-много след месец-два, защото има опасност от поява на лош дъх. Ако е необходимо да отлежава при ниско алкохолно съдържание, може да се предпази от разваляне с добавка на два ензима:

Другият начин е да се долее ракия за преварка или спирт, за да стане общия алкохол над 16%.

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 516 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 35  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима