Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 08 Дек 2016, 12:16

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 516 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 35  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 29 Окт 2009, 01:20 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2008, 17:32
Мнения: 543
Местожителство: г. Русе
А ако му сложим винени дрожди?
А тоа вкус се появява само след употребата на мая за хляб нали?

_________________
Ну амбич, ну погоди!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Окт 2009, 06:41 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
По повод дъхъ на мая. Март месец бях сварил две казанчета 80л. материал от ечемик и захар там се появи един дъх на на чорапи, след това преварих изкараното от двата опита втори път, като една седмица преди това бях го наложил с калиев перманганат и сода. В краина сметка дъхъ и вкусъ останаха, но след два месеца стоене в отворен съд и оцветена ракииката с дъбов чипс нямаше и помен от лошия вкус и мирис стана направо мехлем. При опита ми с турбо дрожди и захар също се получи лош дъх но там аромата и вкусъ напомняха на кисело мляко. След дълго умуване и чудене каква е причината за тези лоши аромати, вече си мислех че е от казана на дядото, но когато сварих материала от джанки съмненията ми се разсеяха. Този проблем ми се появи пак, когато варих първите джибри, парцуцата пак удари на чорапи. След дълги анализи :datz: и гпавоблисканици :wallbash: разбрах от какво идва тоя дъх Температурата на джибрите в някой моменти се е покачвала над 25 градуса.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 31 Окт 2009, 15:47 
Offline
Аватар

Регистриран на: 24 Сеп 2009, 08:25
Мнения: 4
Блгодаря на всички за отзивчивостта!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Ное 2009, 22:30 
Offline

Регистриран на: 07 Окт 2009, 20:05
Мнения: 26
Сложих 2 килограма зърно обаче минават 48 часа и то не е подуто както тряба.Дали не правя грешка някаде? Държа го на сатудено да не се развали и му сленям водата със студена.След още 24 часа вече ще го искарам.И ще видя дали ще покълва посел това ми е първият опит.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Ное 2009, 09:52 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 06 Мар 2008, 20:30
Мнения: 967
Местожителство: София
PREDATOR написа:
Сложих 2 килограма зърно обаче минават 48 часа и то не е подуто както тряба.Дали не правя грешка някаде? Държа го на сатудено да не се развали и му сленям водата със студена.След още 24 часа вече ще го искарам.И ще видя дали ще покълва посел това ми е първият опит.


48 часа стигат. Слагай го на някъде да покълва. Можеш да разтвориш малко лимонтозу във водата, с която ще овлажняваш зърното. Така ще се предпазиш от развитието на плесени

_________________
Обсъждане на действията на администратор/модератор е забранено!
Човекът е главна фигура в животновъдството.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Ное 2009, 22:12 
Offline

Регистриран на: 07 Окт 2009, 20:05
Мнения: 26
Сложих го на топло коло 18 градуса е в помещението може ли да го изкарам на студено или не ? Мерси за суветите благодарен съм ..


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Ное 2009, 13:55 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 06 Мар 2008, 20:30
Мнения: 967
Местожителство: София
15-20 градуса е приемливо. Може и по-малко. Колкото е по-ниска температурата, толкова по-бавно ще покълне, но ще стане по-"качествен".

_________________
Обсъждане на действията на администратор/модератор е забранено!
Човекът е главна фигура в животновъдството.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Ное 2009, 20:47 
Offline

Регистриран на: 07 Окт 2009, 20:05
Мнения: 26
Значи искам да споделя експеримента си до тук.Покълнах 2 кг.ечемик.За 72 часа пораснаха кълнове около 2-3 см. Беше дебел слои около 3 см ечемик.мокрех го постоянно с чиста вода топла.днес го пеках около два часа на печка с дърва и следих температурата му около 90-140 градуса мисля че не съм я прехвърлил.Накраая го извадих от печата беше все още малко меко но е втвърди значително.Някои зърна се втвърдиха по рано може би 10% прегоряха и да кажем че 5 % не покълнаха .Когато пеках зърното забелязах че като смачкам три зрунца ми лепнеха пръстите.и из;лизаше бистра течност като сулза.Сега предстои до няколко дена да го сваря и след това ще видя какво ще излезе но кълновете седят все още,значи гледката в момента изглежда зърното е кремаво-жълто на цвят с кафеви кълнове.А когато беше още сорово беше като тезек едно цяло срастнало и го разкъсах и разделих на малки бучки да мога да го обръщам в тавата.според вас стигнал ли съм някакъв резултат и какви са грешките?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Ное 2009, 21:33 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1842
Местожителство: София
PREDATOR написа:
следих температурата му около 90-140 градуса

Ензимите не са устойчиви на висока температура. α-амилазата се разпада при 78°C, а β-амилазата май дори при по-малко. При печенето може да си ги унищожил...

По-добре направи нов слад или си купи готова амилаза.

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Ное 2009, 23:13 
Offline

Регистриран на: 07 Окт 2009, 20:05
Мнения: 26
И сега нищо ли няма да излезе


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Ное 2009, 00:19 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2008, 17:32
Мнения: 543
Местожителство: г. Русе
значи колега така или иначе си се занимавал, проведи експеримента си експериментално :megagrin: и успоредно метни още една партида малц. Та поне техниката на изваряването да отрепетираш, а какво ще стане божа работа. Аз февруари бях калнил ечемеик :datz: и се чудех с кво да суша малца. Нямах нищо под ръка само една печка "Елва" тип калорифер, само че няма перка (тоест не е калорифер) и от горе (60 см) в една мрежа за санировка, с дървена рамка обърщам и преобръщам ечемичените зрънца. Цяла нощ се занимавах. Най добре е да ползваш някоя "умна фурна" със датчик започващ от 50 градуса. Патваш и се молиш да не те изхвърлят от вкъщи :megagrin:

_________________
Ну амбич, ну погоди!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Ное 2009, 08:04 
Offline
Аватар

Регистриран на: 24 Сеп 2009, 08:25
Мнения: 4
По-добре направи нов слад или си купи готова амилаза.[/quote


Някой може ли да ми каже откъде във Варна мога да сикупя амилаза или малцов концентрат ?

Благодаря предварително


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Дек 2009, 16:30 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2008, 17:32
Мнения: 543
Местожителство: г. Русе
:? освен с торф с какво друго е удачно да се опушва малц и опушеният малц може да се съхранява добре пакетиран нали?


5 мин по-късно: :explode: много съм смотан
Аз написа:
Като материал за опушването можеш да ползваш дъб, бук (бука гори по-бързо от дъба), череша...


извинявам се

_________________
Ну амбич, ну погоди!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Дек 2009, 21:08 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Черупки от бъдеми или черупки от каисиеви костилки. Това е дълбоко пазената ми тайна но тази веечер пих повече. После кажете че истината не била във виното. :lachtot:

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Дек 2009, 11:19 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Сега пак се запалих да си направя малц, предният път спарих зърното и се отказах.
Взех 5кг. ечемик.
Измих го като в препълнена кофа с вода /да вземе да прелива/ започнах на изсипвам по малко от зърното така леките частици се отделяха с прелялата вода, повторих процедурата 4-5 пъти.
Накиснах го за два дни, в студена вода 15-20 гр.,като общо смених водата 4 пъти и два пъти го оставях без вода за около 2-3 часа да вземе въздух.
След кисненето го сложих в пластмасова щайга на която дъното е рещетка, преди да сложа ечемика заслах дъното с изкуствен мрежест плат /нещо като полу прозрачно перде/. Сутрин и вечер разбърквах и овлажнявах, на третата сутрин, раскъсах няколко зърна кълновете бяха дълги от 0,5 до 1 от дължината на зърното, вкусът им беше прияте, аромата на покълналият ечемк е на настъргана краставица /много се накефих и интосиазирах/.
НО на вечерта като се върнах от работа кълновете бяха надрасли зърната, вкусух ги :datz: мале горчилка /вкус на горчива краставица/ :cry: .
Обема на цялото зърно след покълването се увеличи около 3 пъти и се оказа че не съм готов да изсуша такова количество.
Наредих го в 4 телени щаиги и го оставих до котела / трябва зърното да се суши за около 12 ч. ама при мен няма да станетака/.

За да пробвам дали е станал зеленият малц взех напълних една кана 1.2л с покълнал ечемик. да направч опит за озахаряване.
1 кана малц 3 кани вода
В тенджера налях 2 кани вода и загрях водата до 62 градуса. Еченика с другата 1 част вода пасирах с пасатора.
Пасирания ечемик добавих към горещата вода температурата стана 54 градуса така оставих материала 20 минути след това загрях бавно до 62 гр. оставих да почъва 30мин. и след това загрях до 75 гр. Направих йодна проба цвета на материала остана не променен явно няма нишасте ама на вкус няма и сладост. На сутринта измерих плитноста с захаромер той потина като камък. :wallbash: :cry: МОля за помощ защото мерака ми се изпарява и май ще мина на варианта на дядо Джеси.
Като грешка отчитам че при покълването бая го овлажнявам и порастна бързо, държах ечемика в мазата при парното там температурата нощем е 15 гр денем 25 гр.
Ако желаете да видите разказа ми вкартинки : http://dox.bg/files/dw?a=f0875b797e файла е в формат пауърпойнт

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 516 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 35  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: Andrian10, bogdan_stg, nobreak и 10 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима