Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 08 Дек 2016, 04:16

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 516 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 35  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 17 Дек 2009, 17:51 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2008, 17:32
Мнения: 543
Местожителство: г. Русе
ами петьо, прав си, изпуснал си момента. Оная сутрин преди работа е бил тънкият момент .
Когато кълниш също трябва да е хладно във помещенията. Не случайно малциращите фирми позлват подове на големи халета (или поне преди години). Целта е да се симулира почвата, по време на есента. Четох, мисля Аз беше писал, 16-18 градуса са оптимални. Направих си и аз малц ама лятото и стана за 2 дни и четох че колкото по бързо стане толкова е по-калпав малцът. И сега чакам пролетта че нямам къде да си държа "джибрите" да фементирата и въртя гуми из нас сега :megagrin:
Ако искаш мога да ти пратя 5 кг пивоварен ечемик, със малко мешавица от обикновен, че там стана един фал като прехвърляхме семената за сеене и така попадна и такъв,но германците го одобриха за бира :megagrin: , така че е читав...

_________________
Ну амбич, ну погоди!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Дек 2009, 20:43 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 06 Мар 2008, 20:30
Мнения: 967
Местожителство: София
Петьо, нещо грешка се е случила при теб.
Температурата е била висока, и е покълнал много бързо, но защо е започнал да горчи... :nixweiss:
Ако знаеш колко ечемик съм изхвърлил до сега :megagrin:
Следващият път добави във водата, с която овлажняваш зърното малко лимонена киселина. Така ще предпазиш "бъдещият малц" от развитие на плесени. Може затова да е започнал да горчи.

_________________
Обсъждане на действията на администратор/модератор е забранено!
Човекът е главна фигура в животновъдството.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Дек 2009, 21:21 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
wufan благодаря за предложението за пивоварният ечемик, можеби има разлика в сортовете наистина бих пробвал и от него. Деня след като покълна ечемика вече се видях на казана как го варя и купих още 15 кг. така, че продължавам с пробите.
Аз кълновете когато бяха по къси от зърното имаха приятен вкус, както кълновете в китайските ресторанти, но за 10 ч. като прорастнаха загорчаха. Вкуса на зърното е нормален нишестян, такя че си мисля че не е мухлясало пък и мирише на хубаво.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Дек 2009, 21:55 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 06 Мар 2008, 20:30
Мнения: 967
Местожителство: София
Офффф, дали ракията, дали стресът (този месец ми беше мноооооого натоварен) не прощават. :datz:
Петьо, я кажи, защо след като се изсуши малцът му се махат коренчетата? А? :megagrin: :lachtot:

_________________
Обсъждане на действията на администратор/модератор е забранено!
Човекът е главна фигура в животновъдството.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Дек 2009, 22:48 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
С този ечемик се превърнах на мишок и коренчета ги бях пробвал ама не горчът, може би по малко но след кълнчето не се усеща.
Утре сутрин ще ти отговоря точно на въпроса, сложил съм част от зърното да се суши във фурната.
Фурната може да побере и още два реда ама нямам такива тави, мисля по въпроса.


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Последна промяна petiomalchev на 18 Дек 2009, 10:42, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Дек 2009, 23:13 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5801
Местожителство: София
абе приятели ...нямаше ли нещо свързано с дължината на кълна...-на едната от снимките кълновете ми се видяха доста големи?
Тоест като стане на дължина 2/3 от зърното да се прекъсва процеса???
Скоро с BEFF ще качи един учебник за производство на високоалкохолни напитки...там нещата също са описани доста подробно!

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Дек 2009, 03:21 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2008, 17:32
Мнения: 543
Местожителство: г. Русе
точно така ilu6a, само че трябва да имаш излишно време в дни, че да прецениш нещата точно. :shock: . Моя милост за 4-и път ще малцира и чак сега се чуствам леко сравниелно уверен... А иначе с тея коренчета ми писва на х*я (адски МНОГО се извинявам, а съм адски спокоен човек и това е единственето нещо което ме изкрва извън релси :datz: :datz: )


Обява-пивоварен ечемик имам около 30 кг ако някой иска на ПС :arrow: успех и лека!!!!

_________________
Ну амбич, ну погоди!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Дек 2009, 08:38 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
ilu6a точно така, както казвш 2/3 или от 0,5 до 0,7 от дължината на зърното, ама го изтървах този момент, защото трябваше да тръгвам за работа, когато се върнах 20% от кълновете бяха пробили ципата и вече горчаха. Като си мисля момента в който трябва да се започне сушенето е преди кълновете да проият ципата, защото след сушенето ако ципата е разкъсана и малца се съхранява опасноста от мухлясване или заразяване с някъкви болести ще е по голяма. За опущването на малца също си мисля че една от ползите е консервирането.
Днес след сушенето на ечемика сякъш горчивината е почти изчезнала.
При следващите опити, ще намаля водата при овлажняването и ще го сложа на по хладно /да забавя кълненето/ и за деня Х ще гледам да го наглася да съм си в къщи.
Мисля че с проба грешка и ваша помощ ще успея. Аде хаирлия да е :prost:

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Дек 2009, 10:27 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 06 Мар 2008, 20:30
Мнения: 967
Местожителство: София
Прорастнали са доста, но винаги се получава така. Някои зърна се развиват по-бързо. По тази причина не е препоръчително да се смесва зърно от различни партиди. Гледаме най-голям процент от ечемика да е достигнал фазата, в която спираме растежа. Освен това високата температура е дала своето :)

_________________
Обсъждане на действията на администратор/модератор е забранено!
Човекът е главна фигура в животновъдството.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Дек 2009, 07:20 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Направих опит с изсушения малц. Снощи пасирах 1кг. малц в 3л. вода загрях кашата до 55 гр. на котлона и сложих тенджерата в фурната предварително загрята до 55 гр. така стоя 30 мин. След това загрях на котлона до 65гр. настройх фурната на 65гр. и там стоя 20 мин. Последното загрях материала до 75 гр. нагласих фурната на 30 мин. 75 гр. и оставих тенджерата до сутринта там.
Днес прецедих част от материала и измерих захарноста 11% направих и йодна проба, която показа че в бозата няма нишасте.
Е вече съм доволен, ще направя още една проба с този малц и мисля да направя една партида за 150 л. казан.
Прикачени файлове:
DSC02321.JPG


За голямото количество мисля да деиствам така:
Имам един бидон 80 л. ще го обвия на няколко ката с изолация за ламиниран паркет, за подгряване ще използвам бързовар, а ше разбърквам с дрелката. За смилането на малца и зърното търся ярмомелка но в краен случай ше пробвам и с машинката за месо.
Прикачени файлове:
DSC02322.JPG


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Дек 2009, 08:42 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Юни 2009, 13:11
Мнения: 788
Местожителство: Горна Оряховица
Petiomalchev добре си го замислил това последното,ако бидона бе стоманен (варел) то може и други методи на подгряване да приложиш като на газ например.Това с бързовара е добре като за начало но мисли за автоматика на ток най лесно се подържа постоянна температура.Пример бързовара през реле а релето се управлява от контактен термомерър + -2 градуса най много.Дрелката добре но скоро ще я скапеш тия новите са слабо навити и не издържат много време.Оборотите по моему не трябват повече от 40-100 оборота в минута.Парите ще пречат на дрелката двигателя и е колекторен тип и през отворите се виждат иски добре че не е запалително щото на един колега в миналото му пламна брадата от горещ безир :) малко е възможно но може да те удари ток :!: .
За изолацията може и минерална вата една жълта такава продават я на рула и не дразни кожата като стъклената.
Помисли за малък асинхронен ел. двигател от нафтова горелка например(виж на вторичните там има много полезни неща).
Дано съм полезен със тия мои съждения,имам опит с разни реактори били те заводски или самоделен тип.
:prost: :sauf: :prost:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Дек 2009, 10:51 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
cavxan за дрелката си прав, ще бъркам по малко и на почъвки, защото е хибава китайска RAIDER. Нагревателя трябва да го проверя дали има заземяване ина че зле. За първо време ще пробвам с бидона ама имах два казана от перални ама бащами ги да де на калайджията който прави ракиджииския казан и сега ме е яд.
За автоматиката на подгряване мисля да взема такова реле и да го калибрирам с живачния термометър на трите температури 55, 65 и 75 /да му направя белези на копчето/.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Дек 2009, 09:05 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Вчера вечерта на правих нов опит за озахаряване на малца. Този път промених съотношението вода малц на 3 към 2 части т.е. измерих с каната 3 л. вода и напълних 2 части с малц до разграфеното за един литър. Постигнах захарност 16%.
Йоден тест преди озахаряването
Прикачени файлове:
DSC02346.JPG

Йоден тест след озахаряването
Прикачени файлове:
DSC02349.JPG


Подгряваха така 30мин. на 55гр., 30мин. на 65гр. и 30мин. на 75гр.


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Дек 2009, 16:30 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2008, 17:32
Мнения: 543
Местожителство: г. Русе
самоделка сушилня за малц:
1. стар хладилник;
2. печка калорифер тип духалка.
Избочвате хладилника, оставяте вратат, пантите, изолацията.
Избочвате духалката. Вържите реотана и вентилатора на мястото на камерата на хладилника, нагласяте релето на 50 градуса и сте вие! Аз скоро ще се заемам с тоя проект и като го реализирам ще кача снимки! Успех колегията, интересни хрумвания и идея прочетох и обещавам на пролет да препиша :megagrin:

_________________
Ну амбич, ну погоди!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Дек 2009, 08:32 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Направих и трети опит с малца. Този път сложих 3л. вода, обем 1л. малц - 430гр. и обем 1л. ечемик - 650гр. Смлях ги на електрическа кафемелачка.
Бозата стана бая гъста. Пак подгряваха 30мин. на 55гр., 30мин. на 65гр. и 30мин. на 75гр. На сутринта направих йод тест показа че няма нишесте и измерих захарноста 17%.
Вчера приказвах с една позната която е работела във Варненският пивовар питах я за малцуването, значи обясни че ечемика започва да се суши кигато малка част от кълновете пробият ципата, ако прорастнел малца загорчавал /както се случи при мен/ но за бирата не било фатално.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 516 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 35  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима