gila77 написа:
каква е идеята да се мели по едро като болгур
Идеята е да не си усложняваш живота. Като е начупено водата има достъп до нишестето, а в същото време течността е "течна". Пробвал съм и с брашно, тогава се получава рядка каша, като боза. Не че е фатално, ако е набрашно
Изпратено след 9 часа 3 минути 24 секунди:
Мислех по-нататък да описвам процеса при мен, но по молба на колега от форума ще продължа сега
Както писах в предишен пост ползвам 70% царевица и 30% малц. Освен това ползвам 25% от изварена при предишно варене бира.
За разлика от другите зърнени култури ползвани за алкохол, царевицата е малко по-... трудна. За да получим някакъв резултат предварително трябва да я сварим (след като е разтрошена). Най-добър резултат постигам, когато я сваря единия ден, а правя бирата на следващия.
Към вече сварената царевица добавям натрошения малц, и загрявам сместа до 65 deg С. Практиката ми е показала, че ако в рамките на около 2 часа процеса не завърши, то той никога няма да завърши

В рамите на тези 2 часа поддържам температурата между 62 и 65 градуса. По-ниската температура не е фатална, но по-високата разрушава и пасивира амилазата. При покълването на зърното с отделят алфа амилаза и бета амилаза. Алфа амилазата работи добре при по-горе посочените температури и тя преобразува нишетето в захари, които после ферментират. Бета амилазата работи при по-ниски температури, но тя е интересна за пивоварите - нейните захари трудно ферментират и по-скоро придават вкус на бирата. По тази причина "не е интересна" за тези, които произвеждат алкохол.
На 1 кг. зърно ползвам 4л. вода. Като цяло пропорцията съм я виждал от 3 до 5л. Аз съм възприел 4л.
Начинът да видим до къде е стигнал процеса на преобразуване е с йод.
В чаша сипваме малко "бира", след което капваме няколко капки йод тинктура. Ако сместа се оцвети тъмно виолетово значи процеса още не приключил. Нишестето придава този тъмен цват. Слагам две снимки, които съм ги взел от друг форум:
На тази снимка процеса не е приключил
Тук вече процеса е приключил.
Задължително изхвърляйте пробата, не я връщайте при другия материал!
След като процеса приключи с можете да измерите плътността на бирата за да се пресметне "очаквания" "алкохолен градус". В зависимост от предпочитанията и наличното оборудване се мери в гр./л., градуси Brix ...
Ето една снимка от вчера
Качеството е малко кофти защото я правих с телефона.
А това е мелницата
По желание бирата може да ферментира със зърното, а може и да се отдели. Предпочитам втория начин. Източвам бирата, доливам малко вода за да измия зърното и я добавам към вече източената бира.
Слага се мая и чакате да втаса