Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 03 Дек 2016, 02:41

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 516 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5 ... 35  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 05 Апр 2008, 21:18 
Offline

Регистриран на: 07 Мар 2008, 19:28
Мнения: 77
Местожителство: разград
послах чист плат и го растелих, в топла и проветрива стая на слънце като за първи опит това ще е . ps като го разтроша ще пиша.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 05 Апр 2008, 21:43 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 06 Мар 2008, 20:30
Мнения: 967
Местожителство: София
Така е добре, щом не ти пречи :)
Ще го усетиш като изсъхне, зърната се свиват леко и сатават твърди като ечемика преди да го накиснеш.

_________________
Обсъждане на действията на администратор/модератор е забранено!
Човекът е главна фигура в животновъдството.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 05 Апр 2008, 21:48 
Offline

Регистриран на: 07 Мар 2008, 19:28
Мнения: 77
Местожителство: разград
каква е идеята да се мели по едро като болгур


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 06 Апр 2008, 03:09 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 1103
Местожителство: Дупница
Имай впредвид, че узрялото и зърно се съхранява с влажност 12 до 14 % Дано това да те ориентира някакси , когато правиш сравнение между изсушения от теб малц и зърна, които не си накисвал !

_________________
Кавалер на Ордена на Бурето , Пазител на Духа от бутилката !
Председател-самозванец на форума за чужбина!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 06 Апр 2008, 21:46 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 06 Мар 2008, 20:30
Мнения: 967
Местожителство: София
gila77 написа:
каква е идеята да се мели по едро като болгур


Идеята е да не си усложняваш живота. Като е начупено водата има достъп до нишестето, а в същото време течността е "течна". Пробвал съм и с брашно, тогава се получава рядка каша, като боза. Не че е фатално, ако е набрашно :)

Изпратено след 9 часа 3 минути 24 секунди:
Мислех по-нататък да описвам процеса при мен, но по молба на колега от форума ще продължа сега :D
Както писах в предишен пост ползвам 70% царевица и 30% малц. Освен това ползвам 25% от изварена при предишно варене бира.
За разлика от другите зърнени култури ползвани за алкохол, царевицата е малко по-... трудна. За да получим някакъв резултат предварително трябва да я сварим (след като е разтрошена). Най-добър резултат постигам, когато я сваря единия ден, а правя бирата на следващия.

Към вече сварената царевица добавям натрошения малц, и загрявам сместа до 65 deg С. Практиката ми е показала, че ако в рамките на около 2 часа процеса не завърши, то той никога няма да завърши :) В рамите на тези 2 часа поддържам температурата между 62 и 65 градуса. По-ниската температура не е фатална, но по-високата разрушава и пасивира амилазата. При покълването на зърното с отделят алфа амилаза и бета амилаза. Алфа амилазата работи добре при по-горе посочените температури и тя преобразува нишетето в захари, които после ферментират. Бета амилазата работи при по-ниски температури, но тя е интересна за пивоварите - нейните захари трудно ферментират и по-скоро придават вкус на бирата. По тази причина "не е интересна" за тези, които произвеждат алкохол.
На 1 кг. зърно ползвам 4л. вода. Като цяло пропорцията съм я виждал от 3 до 5л. Аз съм възприел 4л.

Начинът да видим до къде е стигнал процеса на преобразуване е с йод.
В чаша сипваме малко "бира", след което капваме няколко капки йод тинктура. Ако сместа се оцвети тъмно виолетово значи процеса още не приключил. Нишестето придава този тъмен цват. Слагам две снимки, които съм ги взел от друг форум:

Изображение
На тази снимка процеса не е приключил

Изображение

Тук вече процеса е приключил.
Задължително изхвърляйте пробата, не я връщайте при другия материал!
След като процеса приключи с можете да измерите плътността на бирата за да се пресметне "очаквания" "алкохолен градус". В зависимост от предпочитанията и наличното оборудване се мери в гр./л., градуси Brix ...
Ето една снимка от вчера :)
Изображение

Качеството е малко кофти защото я правих с телефона.

А това е мелницата

Изображение



По желание бирата може да ферментира със зърното, а може и да се отдели. Предпочитам втория начин. Източвам бирата, доливам малко вода за да измия зърното и я добавам към вече източената бира.
Слага се мая и чакате да втаса :)

_________________
Обсъждане на действията на администратор/модератор е забранено!
Човекът е главна фигура в животновъдството.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 08 Апр 2008, 13:31 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 06 Мар 2008, 20:30
Мнения: 967
Местожителство: София
Колега alambik,
можеш ли да ми окажеш съдействие за книгите на Проф. М. Маринов ? Гледах в няколко книжарници в София, но няма нищо. Вероятно само в Пловдив ги има...

Изпратено след 16 часа 33 минути 44 секунди:
gila77 написа:
...


От всичко става :)
В Америка позват много царевица, в Европа май не. Скоча се прави само от ечемичен малц, ирландското уиски от ечемичен малц, ечемик, евентуално ръж, овес...
Предлагам ти да не се "изхвърляш" и да пробваш с малко количество. Въпросът е да си изградиш някаква практика. Винаги има вариант опита да излезе неуспешен.
Мммм какво да напиша...
Пробвай с 30% малц, 70% ечемик,40 на 60, 50 на 50. Ако искаш само малц... 4 до 5л вода на килограм зърно. Някои "работят" с 3-3.5л. на кг.
Съда в който ще "готвиш" трябва да е чист.
Сипваш една част от водата, примерно половината и предварително натрошеното (смляно) зърно и загравяш докато заври. Периодично разбъркваш за да не загори. След като кипне сипваш и останалата вода и проверяваш температурата. Ако е по-малко от 65 градуса, загряваш докато я достигнеш. Изсипваш малца, разбъркваш :) и отново гледаш температурата. По време на процеса трябва да я поддържаш в границите 62-65 градуса. По-малко не е фатално - само забавя процеса и включва в действие бета амилазата, но при по-голяма от 68 ще разрушиш ензимите. Периодично разбъркваш.
За теста с йод съм писал.
След около 2 часа процеса трябва да е привършил - йодния тест го показва много хубаво. Е не очаквай, че ще имаш пълно конвертиране, но... важно е да се забавляваме :)
Можеш да си примериш сместа с ъъъъ бриксметър ли беше? :) и да споделиш резултата. На вкус бирата е сладникава, а като започне да съхне ти лепнат пръстите.
Изчакваш да изстине до към 30 градуса и слагаш мая - тук всеки решава колко, в зависимост от маята, която ползва. Ако захарността е ниска можеш да си сложиш и захар.
По твой избор, или прецеждаш "бирата" или оставяш да втасва със зърното.
За друго не се сещам, ако имаш конкретен въпрос питай.

Успех!

_________________
Обсъждане на действията на администратор/модератор е забранено!
Човекът е главна фигура в животновъдството.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 08 Апр 2008, 14:10 
Offline

Регистриран на: 07 Мар 2008, 19:28
Мнения: 77
Местожителство: разград
при варенето на царевицата пропорцията вода царевица каква е.колко часа се вари и не загаря ли при варенето

Изпратено след 21 минути 24 секунди:
единия от казаните ми е на ток с водна риза ще монтирам контактен термометар за точна температура и напред :D :D :D . ph то има ли значение :roll:


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 08 Апр 2008, 17:17 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 06 Мар 2008, 20:30
Мнения: 967
Местожителство: София
gila77 написа:
при варенето на царевицата пропорцията вода царевица каква е.колко часа се вари и не загаря ли при варенето

Изпратено след 21 минути 24 секунди:
единия от казаните ми е на ток с водна риза ще монтирам контактен термометар за точна температура и напред :D :D :D . ph то има ли значение :roll:


Когато варя царевица слагам около половината вода. След като я сваря и сложа малца доливам малко повече от половината защото част от водата се е изпарила. Успях ли да се израза правилно? :)
Царевицата не успява да загори защото я бъркам постоянно.
За варенето на царевицата - 30 минути до 1 час мисля, че е достатъчно, пона нямам нерви за повече. Вероятно ако се вари повече ще е по-добре, не знам...
ph-то никога не съм го мерил.
При производството на бърбън слагат определен процент бира от предишно варене, което означава че като цяло средата е киселинна. При мен винаги се е получавало така, че по някаква причина сипвам отработената бира после, след като процеса е приключил.
След като източа бирата, в съда сипвам тази от предишното варене и с нея измивам кашата, след което източвам и нея.

_________________
Обсъждане на действията на администратор/модератор е забранено!
Човекът е главна фигура в животновъдството.


Последна промяна Аз на 08 Апр 2008, 18:35, променена общо 2 пъти

Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 08 Апр 2008, 17:29 
Offline

Регистриран на: 07 Мар 2008, 19:28
Мнения: 77
Местожителство: разград
благодаря за изчерпателния отговор ще пробвам и с царевица и само с ечемик ще пиша за резултата


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 09 Апр 2008, 19:37 
Offline

Регистриран на: 07 Мар 2008, 19:28
Мнения: 77
Местожителство: разград
мале това не за всеки :D :D сношти цяла нощ мъчих, водната риза завря матеряла не ще стигна до 85 градоса и повече не ще след няколко часа всичко стана хомугенна смес гъсто като желе .като зареждах матеряла сложих 3 кофи ечемик и 6 кофи вода .тази заран го изключих ,оставих го да истива падна до 62 градоса и сложих малца и го оставих след 3 часа го проверих беше се отаил малко .капнах иод в една чаша ништо не разбрах :D :D :D оставих 200 мл на студено да истине имаше 9 процента захарност това е не знам да плача или да се смея :D :D :D


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 09 Апр 2008, 21:17 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 06 Мар 2008, 20:30
Мнения: 967
Местожителство: София
Царевица май не си слагал, само ечемик, така ли?
Това 9 градуса по Brix ли? Като за първи път никак не е зле. Ако не ме лъжат таблиците трябва да е към 6% потенциален алкохол.
Както и чисто плодовите джибри (без да се слага допълнително захар), така и тук алкохолното съдържание не е много високо. Моите резултати са към 7, 7 и нещо процента алкохолно съдържание. Когато съм го правил само от малц, тогава е било малко повече.
Ако не си ползвал царевица това продължително варене е било малко излишно. Нищо, следващия път ще пробваш без да вариш, или по-малко. Ще експериментираш и ще намериш най-добрия начин. Не лоша практика е (не знам дали се прави в промишлени условиа, alambik ще каже, но в домашни условия го правят) е след като приключи процеса и отделят бирата, я оставят да заври и да изври част от водата. Така бирата се концентрира и се повишава захарността.

Май го казвах в някои от първите си постове, не е лесна работа. Хамалогията е голяма. :D

_________________
Обсъждане на действията на администратор/модератор е забранено!
Човекът е главна фигура в животновъдството.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 09 Апр 2008, 21:43 
Offline

Регистриран на: 07 Мар 2008, 19:28
Мнения: 77
Местожителство: разград
само ечемик сложих но беше много ситно смлян за мен това е грешка ако е по едро смлян нямаше да стане толкова гъсто и по лесно ще заври но намерих 150 кг царевица и с нея ще пробвам. ps измерих 9 процента с захаромер но тои маи мери плътнос ине знам дали е вярно :lol: :lol: :lol:

Изпратено след 7 минути 36 секунди:
това продължително варене е било малко излишно. исках да достигна 100 c но не успях :D :D :D


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 10 Апр 2008, 12:08 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 06 Мар 2008, 20:30
Мнения: 967
Местожителство: София
gila77 написа:
...


Те хората са го измислили, затова ползват такива мелници, като на снимките. След като е смачкано с такава мелница и после намокрено зърното стои като трици. Няма (има, но много по-малко) брашно, което да ти сгъстява "бирата". Пробвай с възможно най-голямото сито. Не се сещам дали съм го писал преди... "Чуковете" на мелницата се въртят с много голяма скорост и като ударят зърното се разпрашава.
Мисля, че няма да успееш да свариш царевицата в онзи казан. Не знам в къща ли живееш. За такова количество май ще е най-добре в някой голям казан на двора. Само гледай да не загори, че става мама плаче. Едни аромати... като на загорели джибри :D

Успех!

_________________
Обсъждане на действията на администратор/модератор е забранено!
Човекът е главна фигура в животновъдството.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 10 Апр 2008, 15:29 
Offline

Регистриран на: 07 Мар 2008, 19:28
Мнения: 77
Местожителство: разград
в апартамент но имам къща на 6 км от разград и там са казаните

Изпратено след 1 минута 16 секунди:
:lol: :lol:

Изпратено след 1 минута 20 секунди:
такава мелница от каде мога да си купя :roll:


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 10 Апр 2008, 15:35 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 06 Мар 2008, 20:30
Мнения: 967
Местожителство: София
Един колега я изработи по чертеж, който аз бях правил гледайки снимки на такива мелници. Имаги по нета, но са мноооооого скъпи, то не че моята ми се върза без пари де :)
По нета вървят от $100 нагоре, доставката отделно. На мен ми излезе към 50лв за материали и една бутилка г-н Джак :) за труд. Не съм сигурен, дали пазя чертежите, но мога да сваля размерите и да направя някакви скици, ако те интересува. Най-големия проблем беше изработването на валовете.

Тази мелница: http://www.barleycrusher.com/barleycrusher.php
я ползвах като прототип за моята

_________________
Обсъждане на действията на администратор/модератор е забранено!
Човекът е главна фигура в животновъдството.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 516 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5 ... 35  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима