Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 11 Дек 2016, 04:35

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 516 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 35  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 30 Дек 2009, 18:33 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 06 Мар 2008, 20:30
Мнения: 967
Местожителство: София
mitaka6708 написа:
Аа съм лбител на хубавия домашен алкохол.

Е това е приказка!
Погледни си личните съобщения :thumbs1:

_________________
Обсъждане на действията на администратор/модератор е забранено!
Човекът е главна фигура в животновъдството.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Яну 2010, 19:30 
Offline

Регистриран на: 29 Дек 2009, 10:12
Мнения: 5
До всички учстници във форума:

ЗА МНОГО ГОДИНИ! :prost: :

____________________________________


в казан си се пекла от сламка си текла ...

:prost:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Яну 2010, 01:09 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
petiomalchev написа:
Сега пак се запалих да си направя малц, предният път спарих зърното и се отказах.
Взех 5кг. ечемик.
Измих го като в препълнена кофа с вода /да вземе да прелива/ започнах на изсипвам по малко от зърното така леките частици се отделяха с прелялата вода, повторих процедурата 4-5 пъти.
Накиснах го за два дни, в студена вода 15-20 гр.,като общо смених водата 4 пъти и два пъти го оставях без вода за около 2-3 часа да вземе въздух.
След кисненето го сложих в пластмасова щайга на която дъното е рещетка, преди да сложа ечемика заслах дъното с изкуствен мрежест плат /нещо като полу прозрачно перде/. Сутрин и вечер разбърквах и овлажнявах, на третата сутрин, раскъсах няколко зърна кълновете бяха дълги от 0,5 до 1 от дължината на зърното, вкусът им беше прияте, аромата на покълналият ечемк е на настъргана краставица /много се накефих и интосиазирах/.
НО на вечерта като се върнах от работа кълновете бяха надрасли зърната, вкусух ги :datz: мале горчилка /вкус на горчива краставица/ :cry: .
Обема на цялото зърно след покълването се увеличи около 3 пъти и се оказа че не съм готов да изсуша такова количество.
Наредих го в 4 телени щаиги и го оставих до котела / трябва зърното да се суши за около 12 ч. ама при мен няма да станетака/.

За да пробвам дали е станал зеленият малц взех напълних една кана 1.2л с покълнал ечемик. да направч опит за озахаряване.
1 кана малц 3 кани вода
В тенджера налях 2 кани вода и загрях водата до 62 градуса. Еченика с другата 1 част вода пасирах с пасатора.
Пасирания ечемик добавих към горещата вода температурата стана 54 градуса така оставих материала 20 минути след това загрях бавно до 62 гр. оставих да почъва 30мин. и след това загрях до 75 гр. Направих йодна проба цвета на материала остана не променен явно няма нишасте ама на вкус няма и сладост. На сутринта измерих плитноста с захаромер той потина като камък. :wallbash: :cry: МОля за помощ защото мерака ми се изпарява и май ще мина на варианта на дядо Джеси.
Като грешка отчитам че при покълването бая го овлажнявам и порастна бързо, държах ечемика в мазата при парното там температурата нощем е 15 гр денем 25 гр.
Ако желаете да видите разказа ми вкартинки : http://dox.bg/files/dw?a=f0875b797e файла е в формат пауърпойнт


След този провал с малцоването на ечемика направих още два опита /сега съм на края на втория/, който според мен са успешни.
Ето как процедирах:
Пресях и измивх ечемика, зърнато които изплуват на повърхноста изхвърлих, киснах в студена вода два дни като през 12 ч. сменях водата и един път на ден за 2-3 часа оставях без вода. За да покълването го разслах в щайга, дебелината на слоя ечемик 5-6см., оставих я на пода в мазата, температурата е 12-13 градуса. Първите 24 часа не съм овлажнявал само го ртазбърквах на 12 часа. следващите два дни разбърквах сутрин и вечер и овлажнявах с 250-300 мл. вода /това количество е за 5кг. накиснат ечемик/. Когато кълновете станаха около 0,5-07 от дължината на зърното разнесох ечемика в още 3 щайги така че дебелината на слоя да стане около 1-1,5см. и ги сложих над котела да съхнат. Изсъхнаха за около 4 дни /всеки ден сутрин и вечер разбърквах малца/.
Малца е изсъхнал когато стиснеш между зъбите зрънцето и то хрускат.
Прикачени файлове:
ABCD0010.JPG

Направих и опит за озахаряване на 30% малц и 70% ечемик при понижаваща температурна схема:
Водата се загрява до 85 гр и внея се слага натрушеният ечемик така кисне до спадане на температурата на 75гр. Същевременно натрушеният малц се смесва с вода на 55гр. Когато температурата на ечемичената каша спадне до 75гр. се налива 30% от малцовата каша. Температурата се задржа 20 мин. след това се охлажда до 60гр. и се долива останалата малцова каша температурата се задържа 60мин. и се прави Йоден тест.
Показанията на йодният тест са по добри при първият метод който използвах смесваш ечемичният и малцов шрот слагаш водата загряваш до 55гр. почивка 30мин., загряваш до 65гр. почивка 30мин загряваш до 75гр. почивка 30мин.
Експерементирах с пробата от понижаващият метод, като я загрях до 75 гр. и оставих да изтива тогава йодната и проба стана същата като при повишаващият метод.
Продължавам с пробите по понижаващият метод защото е по удобен, както аз мисля да озахарявам в бидон, загряваш водата до 85 гр. и слагаш зърнот , така няма страшно да загори нагревателя.


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Фев 2010, 22:00 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Фев 2010, 19:54
Мнения: 1
Местожителство: Дряново
Здравейте !
Прочетох всичко. Много се кефя и ще се пробвам в тези води !
По-късно ще споделям. Имам някой идеи в тази област но ми липсваше информация.
:buch: :buch: :buch:
Ще се чуем по-късно, ;)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 31 Мар 2010, 20:38 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Направих си мелница за зърно не е готова напълно но нямам търпение да се похваля

Прикачени файлове:
ABCD0009.JPG

Прикачени файлове:
ABCD0010.JPG


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Последна промяна petiomalchev на 01 Апр 2010, 12:12, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 31 Мар 2010, 21:54 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5809
Местожителство: София
аххх...нахалник!!!изглежда много добре.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Апр 2010, 07:56 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Юни 2009, 13:11
Мнения: 788
Местожителство: Горна Оряховица
Тая мелница май не е довършена ?С какво ще се върти с мотор или на ръка?Няма отгоре съндъче за материала,ако оборотите са високи то той ще се разлети из помещението :) .Не го приемай като критика,това са само съждения иначе е похвално намерението ти да си направиш валцова трошачка за малца,не забелязах да има възможност за регулиране на разстоянието между валовете.Дано си улучил небходимото за случая разстояние.
Какво ли пиша и аз то Рetiomalchev е написал че не е още готова :lachtot: .Тъй е като не се чете както трябва,надявам се че отговор на въпосите ще даде готовото изделие :2thumbs: .
:kaffee2: :sleep: :prost:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Апр 2010, 12:32 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Трябва да се пробият отвори на страничните планки и да се нареже резба зада се захванат надлъжните планки, фунията и опорната дъска. На водимият вал има две втулки от текстолит с есцентрик за регулиране на растоянието между валовете, но тях трябва да ги сваря в машинно масло за по добро триене. Имам и месингови ексцентрикови втулки но майстора обърка ексцентрика и валовете са доста раздаличени. До края на април трябва да я завърша, за да мятъм материала за уиски. Ще въртя мелачката с дрелка, не смятъм да правя дръжка. Като я завърша ще приложа и точен чертеж. До сега мелницата ми излезе 50л. /труд и материал/

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Апр 2010, 15:17 
Offline

Регистриран на: 12 Окт 2007, 10:29
Мнения: 222
Местожителство: Асеновград
След 2-3 години да сме живи и здрави ще пием Малчево уиски във Варна :saufen:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Апр 2010, 17:59 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Ако не уиски то поне ечемичена ракия :lol:

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Апр 2010, 08:39 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 06 Мар 2008, 20:30
Мнения: 967
Местожителство: София
Опитвал съм да я въртя с дрелка, но не се получи, макар моята да е по-малка (снимка има на втора страница от темата). Освен това, оборотите на валовете трябва да са ниски. Пробвай, но си приготви някаква дръжка за ръчно задвижване :) - то тва е част от удоволствието :megagrin:

_________________
Обсъждане на действията на администратор/модератор е забранено!
Човекът е главна фигура в животновъдството.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Апр 2010, 09:56 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
И аз имам съмнения дали ше мачка с дрелката, ама гледах на едно клипче в youtube въртяха подобна на моята мелница с акумолаторна дрелка и от там се обнадеждих. размерите на валовете са дължина 15 см. диаметър 4 см.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Апр 2010, 21:19 
Offline

Регистриран на: 14 Апр 2010, 18:09
Мнения: 13
Местожителство: Ловеч
Здравейте, много се запалих от идеите споделени в този форум, че реших и аз да се пробвам. Направих си казан за озахаряване от неръждавейка с термоконтролер и бъркалка и тези дни като го пробвам ще споделя опита. Произведох си стотина кила ечемичен малц и даже си направих мелница (с дрелката става екстра). Ще пробвам да ви кача снимки. Иначе направих опити с малки количества ечемичен и житен малц в 10л. тенджера, стана добре и ферментира, но още не съм го дестилирал- ще се пробвам с по-голямо количество. Стискайте палци и благодаря за ценните идеи и съвети! :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Апр 2010, 09:27 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 06 Мар 2008, 20:30
Мнения: 967
Местожителство: София
Браво Тигре :) чакаме резултати и снимки.
Иии добре дошъл във форума :prost:

Петьо, валовете на моята мелница са с дължина 10см и диаметър към 4. На ниска скорост, на дрелката не и стига въртящ момент, а високите скорости не се препоръчват, защото разпрашават зърното. Идеята е да се счупи, смачка, а не да го правим на брашно. Бях решил да правя някакъв редуктор, но се отказах. За "fun" става и на ръка :lachtot:

_________________
Обсъждане на действията на администратор/модератор е забранено!
Човекът е главна фигура в животновъдството.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Апр 2010, 11:23 
Offline

Регистриран на: 14 Апр 2010, 18:09
Мнения: 13
Местожителство: Ловеч
Относно мелницата и аз имах проблеми с въртящият момент на ниски обороти и реших въпросът така:
тъй-като дрелката предаваше въртенето само на единия вал, а другия се завъртваше от сцеплението със зърното, въртенето се затрудняваше и често спираше. Затова направих предавка между двата вала и работата заспа. Предавката според мен е най-добре да се направи със зъбни колелета, но за сега ползвам едно гумено колелце което също върши работа- въпросът е да се задвижват двата вала. А редуктора е задължителен и ако дрелката няма редуктор, трябва да се предвиди. :megagrin:


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 516 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 35  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима