Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 05 Дек 2016, 13:17

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 516 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19 ... 35  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 02 Юни 2011, 14:46 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2507
Местожителство: ''Survivor'' България
Вклипа казват че бутилират на 80 градуса алкохола, това по някаква друга скала ли е или нещо са се збъркали в превода???

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Юни 2011, 15:14 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
MONI BARONA написа:
Вклипа казват че бутилират на 80 градуса алкохола, това по някаква друга скала ли е или нещо са се збъркали в превода???

Пък ако забеляза каза ха че пълнят буретата със 140 градуса алкохол. Това са други мерни единици.
Сигурно на 70об.%ал. го пълнят в буретата пък на 40об.%ал. го бутилират.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Юни 2011, 16:26 
Online

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5789
Местожителство: София
В САЩ се използва скала за измерване, при която мерната единица е удвоеното процентно съдържание алкохол. Така 40% алкохолно съдържание е равнява на 80 „установени градуса”.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Юни 2011, 18:58 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 1107
Местожителство: Дупница
Мярката се нарича PROOF. При цитирания по горе превод грешно е приравнена едно към едно с алкохолен градус ! По британската дефиниция съотношението [британски градус(proof)]:[обемен процент] е около 7:4 до към 8:4, например ако имаме 80 proof имаме 40 обемни процента.

_________________
Кавалер на Ордена на Бурето , Пазител на Духа от бутилката !
Председател-самозванец на форума за чужбина!


Последна промяна msergiev на 02 Юни 2011, 23:44, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Юни 2011, 23:09 
Offline
Аватар

Регистриран на: 01 Май 2011, 09:47
Мнения: 57
msergiev PROOF, по долу ти е вярно. Идва от думата доказателство. По нам кое си кралско време трябвало да омеша алкохол с барут и ако барута се възпламени значи алкохола е добър, т.е. няма много вода. Не помня обаче точните цифри.

Според мен е 2:1 , proof:gradus е достатъчно добро като закръгление.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Юни 2011, 23:42 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 1107
Местожителство: Дупница
rumcais написа:
msergiev PROOF, по долу ти е вярно. Идва от думата доказателство. По нам кое си кралско време трябвало да омеша алкохол с барут и ако барута се възпламени значи алкохола е добър, т.е. няма много вода. Не помня обаче точните цифри.

Според мен е 2:1 , proof:gradus е достатъчно добро като закръгление.


Rumcais , благодаря че ми показа грешката - чисто техническа е при изписването !!! Обикновено проверявам внимателно какво съм написал , но този път бързах... :datz: Сега ще я поправя и в горния си пост за да не подведа някого !

_________________
Кавалер на Ордена на Бурето , Пазител на Духа от бутилката !
Председател-самозванец на форума за чужбина!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Юни 2011, 14:05 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Jack Daniels тънкости при производството сентенция от филмчето.
1. Вода - от извор който бил в близост до завода, извирал с постоянна температура 13гр. Минавала през слой варовик който отнема желязото, което предава тъмен цвят и остър вкус на уискито.
2. Зърно - 80% царевица останалото количество 8% ръж и 12% ечемичен малц, ръжта предавала по мек вкус и аромат на уискито.
3. Маята била същата както от преди 150г.
4. Ферментацията протичала за една седмица, а след завършването и алкохола съдържащ се в материяла е 11%.
5. Дестилация - извършвала се в 18м. колони, ферментиралият материял се пуска от горе и се стича на долу по голям брой плочи награти до 93 градуса. В долната част на колоната се отделяла обезалкохолената течност, а отгоре парата се отвеждала до охладителя. След охладителя излизала течност със 70%ал.
6. Филтрация - след дестилацията алкохола се филтрирал през въглени от сладко кленово дърво, те не предавали вкус и аромат на филтрираната течност в сравнение с въглени от други дървета. Руснаците пък са фенове на брезовите въглени за филтрация на водката.
При уискито на Джак от дестилатора до филтрите то се подавало чрез медни тръби за които технолозите твърдят че при реакцията на течността и метала Уискито омеквало. Въглеите се натрошаватли с големина на царевично зърно и се поставятли в казани с височина 3м. Над филтъра има няколко медни тръби с пробити малки дупчици през който огнената вода капе. Всяка капка уиски се филтрира през 3м. кленови въглени.
7. Отлежаване - от 4 до 7 години в бурета от бял дъб. Цвета и 50% от вкуса на Jack Daniels се оформял от бъчвата. Уискито се налива в бъчвите със 70об.%ал.
Бъчвите се съхраняват в сгради с по 6-7 етажа. На най-горните етажи температурните разлики са най-големи и изпарението е най-голямо уискито губило до 30% от обема си, за периода на отлежаване. НО там се получавало уиски с най-добро качество бутилирано в специална серия "Single barrel".
8. Бъчвите 226л. - изработвали се от бял дъб. Дървото съхнело 6 месеца. Готовото буре се препичало отвътре до златист цвят при слаб огън, така се изкарвали на повърхността ваниловите и карамелови аромати. Следващата процедура е обгаряне на бурето отвътре до овъгляване на повърхността, което определяло характерният вкус на Джак.
9. Бутилиране - след отлежаване уискито минавало качествен контрол там се разпределя според методите на филтрация и отлежаван в три разновидности "Old №7", "Gentleman Jack" и скъпият "Single barrel". Разреждало се с деминерализирана вода до 40об.%ал. и се налива в бутилките.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Последна промяна petiomalchev на 06 Юни 2011, 10:21, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Юни 2011, 05:19 
Offline
Аватар

Регистриран на: 01 Май 2011, 09:47
Мнения: 57
petiomalchev, да ме извинят админите, че се повтарям и само пълня форума, ама си номер 1 по ентусиазъм.

Има ли някой да мисли, че не съм прав ?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Юни 2011, 23:42 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Ето и още един филм за уискито на Histori Channel "История на уискито" само че не е преведен на български и за това няма да мога да направя сентенция.
Част1. http://www.youtube.com/watch?v=sTHUyu-v ... re=related
Част2. http://www.youtube.com/watch?v=LBrzJxZxVR4
Част3. http://www.youtube.com/watch?v=orzRX26n ... re=related
Част4. http://www.youtube.com/watch?v=tvi7j8hQ ... re=related
Част5. http://www.youtube.com/watch?v=hX4myG2B ... re=related
Част6. http://www.youtube.com/watch?v=6snHP5xCI84&NR=1

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Юни 2011, 08:42 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1458
Местожителство: Wallis and Futuna
Значи,филма го даваха наскоро по хистори ченъл....историята е следната....шепа мазни евреи държат алкохолният бизнес в америка,джак даниелс,джим биим,тенеси уиски...все подобни bull shit,в скоби вие ще се сетите!!!компанията jack daniels бълва 96000000 литра на година......кой ли я пие????а онзи дегустатора(сомелиера)дето дига чашките е на заплата (250000$) на година....егати работата!!!за мен ракията е по добра напитка от уйскито,но върви и доказвай...общо взето филма се върти в тези граници,реклама на царевицата,количества,качества и процес!!!!Благодаря!!!Някой да е пил уиски с кола?За ракията става,но иди пробивай пазара.....А пък канадците с тия бурета от първата световна война...12 годишно на цена 28$....срам!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Юни 2011, 10:28 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Наско тя историята във филма се история ама ако издават нещо от технологията е хубаво да се подчертае. Примерно в предният филм за Jack Daniels казваха че зърнената смес е от царевица 80% другото ръж и ечемичен малц, а във втория казаха че Jack Daniels се прави от 80%, царевица 8% ръж и 12% ечемичен малц.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Юни 2011, 07:29 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1458
Местожителство: Wallis and Futuna
petiomalchev написа:
Наско тя историята във филма се история ама ако издават нещо от технологията е хубаво да се подчертае. Примерно в предният филм за Jack Daniels казваха че зърнената смес е от царевица 80% другото ръж и ечемичен малц, а във втория казаха че Jack Daniels се прави от 80%, царевица 8% ръж и 12% ечемичен малц.

Петъо,те никога няма да си кажат,единственият начин да се разбере по подробно е ексурзия около заводите им(която замислям)или посещение на библиотеките(като има време)и тогава ще кача всичко на форума.....абе чудна работа,вие гоните уискито,аз пък ракийка...не че уискито е лошо,но ако си фен на хубава доматена салата със зехтин и парче 300 грамово овче сирене,няма как да върви с Даниелса....извинявам се,че се отклоних от темата!!!Наздраве!
П.с водата е много важна за уискито,планинска...дали може да се вярва??


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Юни 2011, 02:46 
Offline
Аватар

Регистриран на: 01 Май 2011, 09:47
Мнения: 57
Naskohondata1 за това дали водата е много важна за уискито - мисля, че опира до това, че всеки производител изтъква нещо уникално в своята технлогия за да докаже, че само неговото е истинско другите не са.

По тази логика никъде по света не би трябвало да може да си направи уйски, само в Линчбърг, Тенеси. Според мен след всички технологични технологий, всички си имат по някоя есенцийка за уникалност.

Свалям шапка на майсторите им на бъчви. Набират се здраво.

Не помня вече в кой от многото филми на тюба гледах правнука на Джак да казва, че те не използват дъбовите бъчви два пъти а ги продават на Джим Бийм и други. Само, че при цялото прехвалване на Джака: специални рецепти,специални еднократни бъчви, прецеждане през въглени и пр. на мен Джим Бийм по ми харесва. Ако може да се отчете за меродавно мнението на "пияч" , който изпива средно по 300 мл алкохол на година.

А относно ракия срещу уйски, винаги ми е било интересно защо на запад не пият ракия, а уйски. Дали е защото не има харесва, или просто не им е познато и не са свикнали.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Юни 2011, 08:46 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 06 Мар 2008, 20:30
Мнения: 967
Местожителство: София
rumcais написа:
...
А относно ракия срещу уйски, винаги ми е било интересно защо на запад не пият ракия, а уйски. Дали е защото не има харесва, или просто не им е познато и не са свикнали.


Пият, пият :)
Ама му казват бренди, грапа, шнапс ...

_________________
Обсъждане на действията на администратор/модератор е забранено!
Човекът е главна фигура в животновъдството.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Юни 2011, 10:05 
Offline
ССМ

Регистриран на: 09 Мар 2008, 21:44
Мнения: 244
Местожителство: Plovdiv
Брендито бива, грапата е леш, пият 25-50 грама уиски с 200 гр. лед - на това пиене ли му казвате!? Кой от тях пие 300 - 1000 гр. уиски? НИКОЙ!!! Кой е шампион по надпиване в САЩ - БЪЛГАРИН!!! От Пловдиска област, дъщеря му го кани всяка година, той си порка, а тя пребира наградата от 25000$!
Що се отнася за правенето на уиски - съотношения много, но не видях къде напушват! Би трябвало и уискито да се напушва като скоча! Колоната е медна, тръбите са излишни, медта поема серни и лошо миришешти съединения, а въглищата - острият мирис на алдехиди и кетони, но смъкват аромата, много е важно времето за контакт с тях! Водата е просто среда, в която протича втечняване, озахаряване, дрождегенериране, ферментация и накрая изтича от доло с останалата обезалкохолена маса, няма никакъв принос!


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 516 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19 ... 35  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 6 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима