Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 08 Дек 2016, 10:35

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 516 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20 ... 35  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 09 Юни 2011, 10:39 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
За значението на водата явно има вече при разреждането, макар че при разреждането на Джак Даниелс изпозват дейонизирана вода.
Един приятел ми разказа интересна история. Има ракия от предни 4-5 години и продава, разреждал ракията с минерална вода Горна баня.Един път нямало такава вода и взел Девин. Купувача взел да се оплаква че му дал много кофти ракия, съответно той си върнал ракията и на другия ден му занесал от същата ракия обаче разредена с горнобанска вода. Купувача бил вече много доволен казал че това било друга работа. :nixweiss:

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Последна промяна petiomalchev на 10 Юни 2011, 06:32, променена общо 2 пъти

Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Юни 2011, 14:56 
Offline
Аватар

Регистриран на: 01 Май 2011, 09:47
Мнения: 57
alambik без въобще да съм специалист, мисля, че опушването е запазена марка на шотландските питиета. Мисля, че бях чел някъде и за някои ирландски.

petiomalchev, за водата за разреждане не знам по вашият край как е, но ако разредиш с чешмяна вода от севрозапднала България цялото побелява и след това се утаява на бели парцали по дъното. Мисля, че идва от това, че нещо си става и варовика кристализира. А варовик да искаш тук. Аз профилактично си отварям бойлерите веднъж в годината и изкарвам до две трети цинкова кофа с буци. Иначе на след втората година вадя нагреавтелите разкривени и натрошени.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Юни 2011, 16:50 
Offline
ССМ

Регистриран на: 09 Мар 2008, 21:44
Мнения: 244
Местожителство: Plovdiv
След кратка справка, става ясно! Те ползват готов малц, който е опушен!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Юни 2011, 17:30 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Имам торент файлове на два филма за ирландското уиски и за производството на нелегален алкохол в Америка, бях ги пускал преди време.
Прикачени файлове:
torenti uiski.rar

Разархивира се, ако имаш торент програма като чукнеш върху файловете се зарежда автоматично и почва да тегли.

За аромата на опушено при американските уискита мисля че идва от обгарянето до овъгляване на буретата, макар че след това ги мият. Пък и малца ако е опушен макар че заема малка част от общото количество зърно.


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Юли 2011, 01:24 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Юли 2011, 20:55
Мнения: 423
Местожителство: ПловдивЪ
Чета темата, всичко ми е ясно.
Втори път чета цялата тема и вече нещо не ми става ясно.
Трети път чета и нищо не ми е ясно :lol:
Вече четвърти път и започва да ми се избистря.
Докато го докарам до пет-шест препрочитания вече се надявам ечемичения малц който ще заложа утре да е покълнал :D

Та дръж се спирт, ще се тровим взаимно.
Подмятат се на селото няколко тона пшеница и ечемик и като си помисля че другата седмица ще трябва още тон и половина да минат през ръцете ми и започнах да търся начини да изпия всичкото това зърно :saufen: Идеята за това ми щукна тези дни докато една сливова мина през казана и костилките отидоха в "столовата" на четирите ми грухтящи приятелки.Впрочем прасетата много обичат костилки от сливи, хрупат ги и се хилят доволно.Интересното беше след като изядоха три кофи че доволно се натръшкаха под сянката на едни лешници и въобще не ме удостоиха с внимание като влезнах да им изчистя "гарсониерата" а друг път все подскачат покрай мен и се закачат само като ме видят.Де да знам, може би все пак колкото и да е в костилките си остава някакъв алкохол след ферментацията.Следващия път ще ги пробвам с изцеденото от ферментирал ечемик и после може и от пшеница.Само да не станат алкохолици :zauf2: Ако ги науча да пушат и ще е весело вече :lachtot:

Пожелайте ми успех, дори и да се обърка нещо няма проблем понеже грухлите така и така си гмуцат доволно количество ярма то няма да се расърдят и да прекарат някоя друга кофа нещо като ярма ама не точно.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Юли 2011, 02:56 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2008, 17:32
Мнения: 543
Местожителство: г. Русе
Успех колега! И наистина си записвай килограмите зърно, вода, температурните паузи и т.н. Много е важно.. Човек забравя. :) 8-) Ако има не ясноти ще бъдеш упътен :)

_________________
Ну амбич, ну погоди!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Юли 2011, 07:04 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
karlsson написа:
Чета темата, всичко ми е ясно.
Втори път чета цялата тема и вече нещо не ми става ясно.
Трети път чета и нищо не ми е ясно :lol:
Вече четвърти път и започва да ми се избистря.
Докато го докарам до пет-шест препрочитания вече се надявам ечемичения малц който ще заложа утре да е покълнал :D



Съвсем да ти стане ясно погледни и тези теми, за правене на домашна бира са но малцуването се едно и също.
viewtopic.php?p=7403#p7403
viewtopic.php?p=12384#p12384

Не се хвърляй да кълниш голямо количество ечемик първо пробвай с 5кг. два три пъти.
viewtopic.php?p=12698#p12698

Много съм доволен от следната рецепта за озахаряване лесна е и ефективна
viewtopic.php?p=12660#p12660

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Юли 2011, 22:52 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Юли 2011, 20:55
Мнения: 423
Местожителство: ПловдивЪ
Eдин бърз куесчън.
Претръсках днес единия силоз (правен от радиатори :lol: ) и си пресях малко ечемик към пет килца като с пресяване през ситото целях зърната да са със сходен размер.След това естествено започнах да промивам зърното,този комбайнер повече няма да влезе в парцелите с тази машина благодарение на опита ми за малцуване, чак сега видях колко му е скапана машината.Както и да е...
Просто беше нужно невероятно голяма промивка докато водата се избистри и остане само качественото зърно.
От мерак все хвърлях по някой поглед на кофата и все бърках вътре да разърквам.Направи ми впечатление че след няколко часа водата потъмня и придоби тъмно златист цвят същия като на зърното, явно си отпуска.Понеже нямах нет там на Кънда-Мънда да погледна дали е нормално ме хвана шубето и промих житото като го налях с бистра вода от сондата, другаря Джаниелс може да дойде да му сипя 10л. срещу кило уиски :D
Пак минавам след 2-3 часа и пак пуснало цвят.Айде пак помпата и пак промивка...И така няколко пъти.Сега естествено вечерта няма как да се занимавам и така си и седи пък да става каквото ще.
Обаче при тази честа промивка и пребъркване въпреки че всичко изглежда ОК се оказва че все има изтървани зрънца които си изплуват и се увличат от изливащата се от кофата вода докато всички други падат като камък.
Въпроса ми е това нормално ли е да си пуска цвета ечемика или утре сутринта прасенцата ще закусват киснато зърно :idea:
Просто не ми е попадало някъде и не съм видял, сорка ако е коментирано.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Юли 2011, 03:15 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Браво karlsson започнал си много интересен опит, който ще следя внимателно, ако си така добър да споделиш развитието му с нас.
Какво ми е интересно при твоят опит, ами това че ечемика е пресен току що ожънат. Бях чел че зърното трябва да се подлага на малцуване най-малко 2 месеца след жътвата, с твоят експеримент ти ще потвърдиш или разбиеш този мит.
Правил съм опити само със стар ечемик след 4-5 преливания водата се избистря, сменянето на водата съм правил на 12ч. наистина я оцветява, ама чак за два часа, но може би защото е пресен. Предполагам че прясно ожънатият ечемик има по голяма влажност за това може би 24ч. киснене ще са му достатъчни, гледай да не го прекиснеш, но пробвай да смачкаш зърно с пръсти ако вземе да се разкашква му стига толкова.
Опита ще е много полезен за любителите на зърненият алкохол.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Юли 2011, 08:16 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Юли 2011, 20:55
Мнения: 423
Местожителство: ПловдивЪ
Няма стар, грухтящите приятелки го изядоха много преди да реша да изпробвам, даже и едно чувалче не е останало скътано.
Накиснах го вчера сутринта и вечерта като си тръгвах вече беше започнал леко да омеква, в смисъл си е твърд но като го сдъвча и вече се усеща че поема влага.
Днес ще изкарам една кофа на слънце да се суши няколко дена за да може хубаво да пресъхне и след седмица или две ще заложа пак малц за проба.
Листа и химикала са неотменен мой спътник.
Впрочем един от агитката на чичката (агитка самоубийци които не отделят първак заради количеството което ше изгубят :shock: ) има сушилня за зърно като под шушилня разбирам голям комплекс купен по време на приватизацията за смешни стотинки.Имат и влагомери и какво ли не и ще го питам да измерим влажност и т.н. с уреди каквито има там някакви си.
Ще докладвам прилежно ;)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Юли 2011, 12:27 
Online
Модератор
Аватар

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 1120
Местожителство: Дупница
Как така ще го сушиш като още не е покълнал ?!

_________________
Кавалер на Ордена на Бурето , Пазител на Духа от бутилката !
Председател-самозванец на форума за чужбина!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Юли 2011, 20:08 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Апр 2008, 12:01
Мнения: 595
Местожителство: Пловдив
Прави са Петьо и Миро, че засегнаха наистина съществени моменти в малцуването. karlsson, винаги се радвам на хора като теб, които нагазват в дълбокото ;) Все пак ако искаш да има поне малък успех, трябва да имаш предвид някои неща. Едно от тях е да не се притесняваш че пуска боя, ами ще си пуска - това си е нормално, разбира се след необходимото промиване. Това е една от първите причини бирата да получи цвят ;) Второто го засегна Петьо - ако ечемика е скоро ожънат едва ли ще покълне. Това между другото не е мит, а доста интересен факт. Факт, затова защото в 99% от случаите прясно ожънат ечемик НЕ покълва. Оправданието е т.нар. свойство "водочувствителност". Ечемикът не кълне (има няколко условия) докато не мината поне месец, месец и половина. Знам от агрономи и за много редки изключения, но все пак са изключения. Тази година е добра, слава богу и ако наистина ечемикът ти е току що ожънат е мнооого малко вероятно да покълне. Тук идва и забележката на Миро. С накисването си свършил лесната работа. Обаче ечемикът трябва да покълне и то да кълне поне 5-6 дни и чак тога да го сушиш. Иначе си губиш времето, а и храната на самоходните пържоли :D

_________________
Напитките в България - богатство и традиции!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Юли 2011, 21:21 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Юли 2011, 20:55
Мнения: 423
Местожителство: ПловдивЪ
Опа, не сте ме разбрали.На този етап няма да суша този малц който съм накиснал бре хора, става дума за друга кофа която ще пръсна на слънце да се суши.Просто да видя разликата с двете проби при сравнително пресен ечемик директно от бункера и такъв който е исушен.
Иначе този е жънат преди повече от месец така че има вероятност да покълне, ще видим и ще си покаже.След това вече от личен опит ще мога да потвърдя или разбия този мит.
Да доложа днес какво се случва.Зърната вече са поомекнали, видимо набъбнали.След поредното престояване на въздух го премерих нещото и от 5кг. вече е 7,2кг което означава 1,44 от първоначалната маса.По сведения от Кораба Майка нормално увеличава теглото си след тези 48 часа накисване до 1,7-1,8 което мисля че утре ще е факт.
Разчупих няколко зърна да погледна какво се случва вътре, онова бяло нещо е започнало да заприличва на много гъст гел във външната си част а вътре е все още едно такова никакво.Люспата се сваля трудно.Не може да става дума че при стискане става това което трябва или люспата да падне лесно.Следователно за сега добре върви.Мине не мине и все си хапвам по малко от кофата, вкуса е приятен и няма никаква кисела или горчива жилка.Аромата е много странен, загатва на онова което оприличавате на настръргана краставица.
Понеже времето е горещо а и водата от чешмата излиза доста топла, при промивките използвам вода от сондата понеже е много студена и това гарантира запазване на ниска температура.
И докато се рових в боклуците които обичайно се намират в една селска къща, попаднах да една джаджа която представлява опори отливка от алуминий в които са заработени отвори за втулки, това нещо държи два плътни жлезни валяка и чрез навиване/отвиване на едни винтове може да се регулира хлабината.Общо взето това е някаква чудесия която е била използвана за печатарство в единични бройки или нещо от сорта.Ха познайте сега кой ще му направи бункерче и ще го върти или с перфоратора заради ниската скорост и висока мощност или направо ще му копна един мотор един киловат понеже такова имам, няма да купувам я.Не че няма и ярмомелка с различни сита ама сега що пък да не си почеша крастата :D
Държа да подчертая че не съм чак толкова завеян, преди да се хвана с нещо чета какво трябва да се случи, ако има някакви отклонения как да се реагира и ако нещо се обърка да знам къде е причината.С други думи теорията която най-нагло крада от вас я прилагам в действителност, експериментално да потвърдя всичко.
Утре пак ще съм тук да доложа по въпроса.Нали не съм досаден и предполагам че не се сърдите че реших да се изцвъкам баш в тази тема :idea:

Впрочем сега ми мина една супер тъпа идея през главата :wallbash: :lol:
Има ли такава технология или аз ще я патентовам, при кълненето след накисването да омеся ечемика с малко пясък.Каква ми е идеята, пясъка ще подържа влажността без да позволява на зърното да се овлажнява много-много или да изсъхва и не на последно място при пръскането със студена вода ще подържа и по-постоянна температура.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Юли 2011, 22:07 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
karlsson за сега всичко върви добре, давай в същият дух.
Валовете на мелницата трябва да са грапави с многобройни ситни пирамидки, който да хващат зрънцата и да ги разтрошават. Днес направих бункера на моята мелница и греда не захваща зрънцата майстора който прави валовете нямаше такъв инструмент да направи пирамидките а направи ситни надлъжни канали.
Това с пясъка дето ти е хрумнало добре, но имаш ли идея после как ще ги разделиш. По-добре го карай така ще си създадеш излишни главоболия.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Юли 2011, 22:40 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Юли 2011, 20:55
Мнения: 423
Местожителство: ПловдивЪ
За назъбването на валовете мисля че знам къде да ми го направят в моя регион.
Това за пясъка ми щъкна...ще ти кажа как.Днес докато разтилах зърното върху един плетен чувал сложен върху сито а то върху един варел с пресят пясък който използвам за едни ремонти, една шепа ечемик падна вътре.И понеже ме хвана яд не за незначителната загуба а за това че после трябва да пресея пак част от пясъка събрах и метнах в една кофа полепналото зърно и го промих.Пясъка си падна долу и зърното си го изкарах съвсем чисто без песъчинки.Предполагам че даже това би помогнало после след пускането на коренчетата да се очистят по-лесно но пък ще е трудно при разбъркването по време на кълненето.Нищо де, ще отделя малко за проба, то ще си покаже.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 516 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20 ... 35  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 10 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима