Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 03 Дек 2016, 00:35

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 516 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22 ... 35  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 03 Авг 2011, 00:00 
Offline
Аватар

Регистриран на: 01 Май 2011, 09:47
Мнения: 57
Flanker даваш ми надежда, че не съм на грешен път, та макар и да е един от многото. За ензимите пише да, като грубо ги наричат: едните втечняващи нишестето, другите озахаряващи.

Втечняващите работят на макс при 70С, намаляват на 79 и спират да работят при 93С. За озахаряващите, най-силни на 51С и напълно унищожени на 79.4. И затова са избрали температура при която осреднено и двата да имат шанс: 66-67С.

Впрочем моята книга се фокусира за добива на алкохол за гориво. Знаем, че нали уж се правят опити бензина да почне да му се добавя етанол и с течение на времето да се остигне до Е85 - съставка която да съдържа 85% етанол и 15 бензин. Но това са подробности, които в последващите глави са обяснени, идеята как да правиш алкохол от зърнени храни е дадена. Ако някой е навит да я качи ще му я изпратя. PDF е.

За мъста - да светна ме. В англоворящата литература промивката е sparging. Те бираджийте доколкото прочетох из теорийте го правят повече. Мен просто ме мързи, .... и рабира се после треперя гъстата каша да не загори в казана. Да, на каша съм мерел захарност, но както казах - забрави че нещо е било вярно.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Авг 2011, 11:43 
Offline
Аватар

Регистриран на: 03 Авг 2011, 11:40
Мнения: 1
Не знам, ама ако успея да докарам бърбън като Wild Turkey 8 годишната - дирекно си купувам къща на село и НЕ излизам повече никъде :D


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Авг 2011, 13:11 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
rumcais написа:
Flanker даваш ми надежда, че не съм на грешен път, та макар и да е един от многото.

Какъв грешен път ти си нацелил десетката. От 4 години се мъча да налучкам лесна рецепта за озахаряване на зърно чета интересувам се пробвам. Един минус имам че не му разбирам много на английският. Благодарение на Still Man достигнах до рецептата без подгряване на зърнената каша само със запарване на зърното и охлаждане само с разреждане на водата да озахаря зърно. Това е голямо предимство в домашни условия да да можеш да направиш 100л. материал от зърно само с гореща вода от бойлера, 120л. бидон, дрелка с бъркалка за теракол и потопяем нагревател 2kW, айде и две пластмасови кофи.
Че то кой бяга от икономията, количеството алкохол което ще извадиш от 1кг. захар ще го извадиш от 2кг. зърно.
Две схемички които ми прати Still Man потвърждават верността на метода поддържане на 66-67*С за озахаряване на нишестето
Прикачени файлове:
enzimi deystvie.JPG

Прикачени файлове:
ozaharqwane zyrno1.JPG



korlan написа:
Не знам, ама ако успея да докарам бърбън като Wild Turkey 8 годишната - дирекно си купувам къща на село и НЕ излизам повече никъде :D

Ще ти трябват доста проби и дълго чакане, почвай от сега с пробите че се губи време :thumbs1:


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Авг 2011, 20:29 
Offline
Аватар

Регистриран на: 01 Май 2011, 09:47
Мнения: 57
Днес правих трети опит и открих мисля нещо важно. Този път беше с предварително малцуване. И не знам дали от това или нещо друго се е получило (ще знам след като направя поне още един опит), но нямаше това надуване на житото при варене. Стоеше си както все едно току ще е сложено почти през цялото време. Едва като постоя на 100С към десет мин. се посгъсти, но нямаше нищо общо с онова сгъстяване дето Петьо нарече "да го режеш с нож". Бях приготвил дрелката с бъркалка и още 20 литра за доливане, но нямаше никакви такива необходимости. 12 жито кила с 60 литра вода този път мина гладко.

Макар и да не откривам тези неща сам, дори и самото преоткриване ми дава приятно вътрешно усещане, все едно съм Леонардо Да Винчи. Евала кой ги е открил.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Авг 2011, 20:37 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
rumcais написа:
Днес правих трети опит и открих мисля нещо важно. Този път беше с предварително малцуване.

Какво имаш в предвид "предварително малцуване"

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Авг 2011, 01:18 
Offline
Аватар

Регистриран на: 01 Май 2011, 09:47
Мнения: 57
Да, не се уточних. Значи загрявам до 65С и слагам малка част от малца, към 1/5 и задържам за около 10 мин. След това си продължавам както обиикновено, загрявам до варене, варя около 20 - 30 мин и охлаждам пак до 65С за да сложа остатъка от малца.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Авг 2011, 06:15 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Пробвах го при озахаряването на царевицата с ечемичен малц да сложа част от малца преди запарването първият път, вторият не сложих малц нямаше разлика в гъстотата на кашата.
Но при моят метод направо запарвам зърното с вряла вода а както е показано в по горните графики ензимите над 80*С се разпадат и нямат възможност да подействат. Също така аз варя смляното зърно с по малко вода 1/3 и от там идва и по голямата плътност и след това доливам до съотношение 1/4 1/4,5 вода.
Казваш че си приготвил 20л вода която не си използвал, а в казана си заложил 12кг. зърно и 60л. вода, ако беше я добавил съотношението ти зърно вода щеше да стане още по голямо, а от там и захарността на материала щеше да падне.
Споделям твоето мнение, удоволствието от положителният резултат при експериментирането е несравнимо :2thumbs:

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Авг 2011, 12:35 
Offline
Аватар

Регистриран на: 01 Май 2011, 09:47
Мнения: 57
Петьо не се заблуждавам, имаше тотална разлика. Трябва само да пробвам поне още веднъж за да съм сигурен, че идва от предварителното малцване, а не от някой друг фактор дето съм пропуснал. Леле, направо съм за лаборант :lol:

Само дето до края на месеца може и да не намеря повече време.

Добавям, че рецептата дадена от StillMan - "АЛКОХОЛ ОТ ПШЕНИЧЕНО БРАШНО" макар и сложна на пръв поглед, ако се проследи внимателно, се вижда, че става въпрос за подобно нещо: нагряване до 65С, добаваяне на малка част от малца, донагряване до температура на варене, и охлаждане пак 65С и добавяне на останалият малц.
viewtopic.php?f=7&t=1024


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Авг 2011, 16:25 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Не съм и си помислял че се заблуждаваш точно така е, правил съм с малки количества наистина не се сгъстява.
Това със запарването точно от рецептата на StillMan и един предишен уж не успешен мой опит ми дойде на идея.
Пробвах и стана и аз тъй като теб се почувствах но не като Леонардо Да Винчи ами като Леонардо Ди Каприо като си взел хонорара от "Титаник" :lachtot:

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Авг 2011, 21:17 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Юли 2011, 20:55
Мнения: 423
Местожителство: ПловдивЪ
Хай бротхери, не съм ви забравил а бях на почивка.Като по поръчка в деня преди да тръгна малца сутринта вече беше готов и се убедих и че часовете са от значение при малцуването.Метхах го на едно сито да позаветря и го оставих на сянка на течение да съхне.Днес го погледнах и си е сух като е веднага е спрял растежа след като започна сушенето, с други думи толкова колкото го оставих толкова го и намерих.
В момента съм малко зает с един тръбопровод и нямам време да стигна до озахаряване и варене.Тези дни докато заварявам тръби и ще хвърлям по някое дърво на казанЯ понеже сливовката е ферментирала вече и трябва да я варя.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Авг 2011, 23:09 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Аз те отписах викам karlsson се ядоса нещо и хвърли зърното на прасетата.
Докато си почиваш отдели един час за малца стрии го на ситото да паднат коренчетата и го прибери в чувал докато му дойде времето.
Бях писал как се проверява дали е достатъчно сух малца, взима се едно зърно и се стиска между зъбите ако се строши зърното значи е готов изсъхнал малца.
Може и да го претеглиш, трябва да тежи колкото преди накисването.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Авг 2011, 23:07 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Юли 2011, 20:55
Мнения: 423
Местожителство: ПловдивЪ
Aaaaa не, ама скоро ще хвърлям едното прасе във фризера :lol:

Малца е сух и т.н. Тези дни ще направя малка проба дали озахарява както трябва и ако всичко е ОК ще заложа биричката да ферментира.
Само да те питам профилактично, гледам че ти допада повече понижаващия метод на озахаряване, държиш ли още на тази си теза или има промени във виждането ти по въпроса?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Авг 2011, 19:46 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Повишаващият метод за да го изпелниш с голямо количество ти трябва оборудване казан ел. бъркалка.
Докато понижаващият особенно със запарване на смляното зърно, може да забъркаш 100 л. и на балкона в бидона.
За да пробваш малца ти трябва един термос, загряваш вода до 67 - 68*С заливаш 1/4 част смлян малц с водата, затваряш и след 3ч. виждаш дали има ефект.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Авг 2011, 21:28 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Юли 2011, 20:55
Мнения: 423
Местожителство: ПловдивЪ
Е то остава и на балкона да изкарам един бидон и ще ме изгонят от вкъщи, онаа лудата ще ме заколи :fies:
Не ми е проблем казана и бъркалката, ще го правя в селски условия така че няма проблеми.Впрочем за бъркане използвам перфоратора ми понеже върти на доста по-ниски обороти които могат да се регулират а и не на последно място е много по-мощен от обикновените бормашини.
Сега ще пробвам с понижаване а следващия път ще се сгърча с повишаване.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Авг 2011, 03:13 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Юли 2011, 20:55
Мнения: 423
Местожителство: ПловдивЪ
Тъпа амилаза, тъпа ама тъпа колкото най-тъпата тъпня на света :lol:
Това л@йно нещастно неще да озахари малц при 66-67 градуса като стоя няколко часа и това е.Като я засуках на 72-73 градуса и запя нова песен, за няма и 20 минути и йодната проба ми се оцъкли като малко ромче зимата пред баничарница :dance: Докато не й вдигнах температурата все лилавееше пробата и след това ОК.
Мама й мръсна и алфа амилаза, утре ако не я напъна на 77-78 градуса пък да видим кога ще я уморя гадината недна.
шЪ мЪ прощавате за парливия език ама 03:00ч. минава пък аз още се занимавам с глуости :D


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 516 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22 ... 35  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 4 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима