Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 04 Дек 2016, 00:08

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 516 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23 ... 35  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 17 Авг 2011, 22:00 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Юли 2011, 20:55
Мнения: 423
Местожителство: ПловдивЪ
Eха, трети пост един след друг и все мои, нещо като лудите си говоря сам.
Проблем братя.Снощи, ъъъъ днес сутринта нали както писах си озахарих малц за проба и няма проблеми.Обаче днес реших да добавя към друга проба вече и ечемик обаче нъцки.Озахарява някаква част и до там.Усеща се захарност, лепкаво е но доста по-слаба работа от чистия малц.Йодната проба си лилавее порядъчно.Пробвах да озахари и пшеница и там греда.Пак пробвах само малц и всичко си е ОК.
Сега по пътя на логиката започвам да размишлявам на ум/на глас/на писане...Моля да ме поправите ако залитам в грешна посока.Според мен нещо куца в малца и го отдавам на недостатъчно ензими.Стигат да се озахари сам себе си но при внасяне на допълнително ечемик и като че ли не му достига.Пробата която направих беше 1/3 малц/ечемик респективно 1/3 малц/пшеница.Остава вариант да пробвам 1/2 и 1/1 да видим какво ще стане.
Ако се окаже че има проблем в малца то ще направя от пшеница или пък като гъзар ще си правя 100% ечемичен малцов дестилат :D


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Авг 2011, 22:29 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
На тази проба която не е станала предполагам че си сварил брашното от зърното, сложи мая след 3-4 дни като отихне ферментацията направи пак йодна проба.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Сеп 2011, 20:33 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Юли 2011, 20:55
Мнения: 423
Местожителство: ПловдивЪ
Maлееее, ми аз що не съм писал скоро тук в тази тема :datz:
Така, сега.Както стана ясно от поста ми по-горе нещо ми се препъна ечемичения малц и направо направих няколко проби с пшеничен.Изключителна кълняемост и изключителна озахаряемост.Провах първо с две а после с три части смлян ечемик и една част малц и никакви грижи, при 3/1 малко се усещаше лилава жилка въпреки че не би трябвало да е проблем после но все пак си имам едно на ум.
В момента се суши 25кг пшеничен малц и имам малко пак пшеничен и 4кг ечемичен, общо 30кг малц.И следва въпрос към знаещите и пробвалите.Какво да направя, водка от 100% малц или примерно да е 1/1 малц/пшеница?Питам за вкуса дали има разлика и в какво се изразява.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Сеп 2011, 02:10 
Offline

Регистриран на: 01 Авг 2010, 12:31
Мнения: 89
Сигурно съм пропуснал нещо,ама карлсон сподели откъде взе амилазата,колко струва,как се доставя и тп.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Сеп 2011, 08:50 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Юли 2011, 20:55
Мнения: 423
Местожителство: ПловдивЪ
Амилазата ми е без пари, доставката е за около три дни при пшеницата и около пет-шест за ечемика и струва приблизително 20ст. понеже малката помпа за сондажа е 0.4кW и е работила около половин час за промиване и накисване.
Говорим за малц а не за изкуствено добавяне на ензими.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Сеп 2011, 09:37 
Online

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5786
Местожителство: София
ЪЪъъ казвай откъде ги поръчваш :megagrin: ???
И последно малц ли поръчваш или амилаза?

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Сеп 2011, 11:06 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Юли 2011, 20:55
Мнения: 423
Местожителство: ПловдивЪ
Нищо не поръчвам бре хора :lol:
Греба си с кофичката от бункера за храна на грухтящите ми приятелки (прасетата), с други думи сам се занимавам да малцувам.Хубавото в случая е че отпадъка който ще остане няма да го изхвърлям а просто се исушава и отива за храна на животните така че нищо не се губи.
Варианта с ензимен комплекс не ми допада понеже ще изчезне цялото удоволствие а аромата на покълващото зърно е нещото заради което си струва всичката хамалогия.Уловката е че имам място и условия където да се накисва зърното, да се разстила да покълва и след това да се суши.
Варианта с малцуването по класическата технология на по-голямо количество е подходящ само и единствено ако има човек време понеже си е играчка, трябва да се стои при зърното да се набюдава, в началото да се подменя водата през определен период, в последствие да се пулвелизира и т.н. и тънкия момент е да се хване момента да се спре покълването.За това се изисква свободното време или поне да се съвместят работите така че да може да се следи и да е наблизо човек.При ечемика може отношението да е малко по-небрежно предвид скоростта му на развитие но пшеницата е супер претенциозна защото времевия диапазон за което омеква и покълва е изключително кратък.Общо взето пшеницата е изтребител, докато се завъртиш и хоп, а ся к'во стана...При промивката и накисването използвам вода от сондаж и температурата й е доста ниска, като мине през помпата и я запотява в предната й част, не съм я мерил колко е но е много студена.Въпреки това и смяната й през примерно 4-5-6 часа пшеницата е готова след няма и 24 часа, на единия ден на обяд като я накисна и на другия ден сутринта е готова.Следва малцуването в помещение с постоянна температура предвид изключително дебелите кирпичени стени.За да не стресирам зърното вече не го пръскам ледената вода от сондажа а с престояла малко за да нормализира температурата си, от водопровода пък е прекалено топла.През същия ден не се наблюдава никаква промяна в зърното, на сутринта вече е пуснало кълнове на 1/4 от размера му и през деня растежа не е кой знае колко, тук-там се забелязват коренчета.Вече на следващата сутрин кълновете са достигнали 2/3 от размера на зърното а коренчетата са се сплели подобаващо и трябва да се суши.Заблязъл съм че усиленото развитие става през нощта но вече при покълнало и пуснало корени зърно процеса се забързва много и буквално часовете са от значение, дори разпръснат малца на слънце ако е на по-дебело или на непроветрива решетка процеса продължава в долния слой и за да се спре или трябва да е много на тънко или да се пребърква много често за да се засуши екстремно.
Остава въпроса къде ще се разпръсне голямо количество малц защото тук вече не е майтап работа, сега както съм пуснал 25кг. си иска подготовка.Привидно половин чувал суха пшеница като се раздуе и корените и кълновете се разпрострат и си става порядъчно количество за сушене.Разстилах в касетки, по решетъчни сита,в едно ремарке...много си е и накрая ми писна и айде на плочките пред къщата :D Предполагам че 2-3кг. зърно ще се събере в три тави във фурна с вентилатор но това е неприложимо при по-големи количества.Пет килограма съм го растилал на сито с размери 1,50х0.6м с дебелина 3-4см и пак си е малко дебеличко а какво остава за повече.Така че ако някой тръгне да малцува по-голямо количество да го има предвид за да не се окаже в един момент че няма място и условия.Да не говорим че следя и прогнозата за времето понеже ако се окаже че трябва да се суши ще вали и няма да мога да използвам слънцето и ще я втасам.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Сеп 2011, 14:43 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Здравейте, някой пробвал ли е да купи готов малц от някоя бирена фабрика примерно.
На мен са ми обещали 50 кг. по 80 ст. , обаче нещо ме хваща шубето да не се окаже че тоя малц е нещо третиран с химии и става само за вкус, а иначе ползват ензими от другаде при производството на бира.
Конкретно става дума за фабриката Болярка във В.Търново. Знам само че малца не е техен, а го карат от някъде, макар че са имали и те цех за малц.
Аз първо казах 100 кг, после като чух цената - намалих на 50, и сега нещо нямам позиции да поискам 5 кила за проба само :))
Иначе като го взема ще пробвам едно пробно озахаряване в тенджера с една две шепи и ще докладвам как е.
ако е успешно ще пробвам с малц и царевица пак в тенджера и след това - газзз на поне 40-50 литра каша.
Царевица предполагам ще си намеря и без пари от село, ечемик също. Пък после като позахладнее - ще пробвам и малцуване на ечемик в мазето, да видим колко мишки ще събера.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Сеп 2011, 19:00 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 1103
Местожителство: Дупница
Царевицата съдържа относително много мазнини в сравнение с останалите зърнени култури ! Затова в пивоварството се използва само царевичен грис - тази външна част на зърното без зародиша, който е богат на мазнини ! Имайго впредвид и не прави опити с царевично брашно , защото то се прави от изцяло смлени зърна - тоест богато е на мазнини и не става за озахаряване !

_________________
Кавалер на Ордена на Бурето , Пазител на Духа от бутилката !
Председател-самозванец на форума за чужбина!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Сеп 2011, 19:47 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Е нали тая тема започна точно с технологията на бърбъна - царевично уиски. Ама аз за малца от бирена фабрика питах, дали някой е пробвал да озахарява с него.
Щото в скоро време този някой ще съм аз, ама цената ще е 40 лв. и въпреки познанието (което е безценно) бих могъл да им намеря и друго приложение. Между другото - ако някой знае в близост до В.Търново сливи за материал на добра цена - да свирка, че и това мисля да задействам.
Благодаря предварително.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Сеп 2011, 19:56 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Юли 2011, 20:55
Мнения: 423
Местожителство: ПловдивЪ
Няма логика да не озахарява, иначе какъв е смисъла да малцуват и после да избият ензимите :?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Сеп 2011, 21:36 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
victoryvt то сега му е времето докато има топли дни да пробваш малцуването иначе после ще се чудиш къде да го сушиш.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Сеп 2011, 22:37 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Юли 2011, 20:55
Мнения: 423
Местожителство: ПловдивЪ
Е как къде, имаше снимки тук във форума на един побъркан, някакъв Петьо от Варна който беше завзел фурната на жена му.Май че още е жив...ама не се знае до кога :fies: :dance:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 13 Сеп 2011, 06:58 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
:lachtot: Така е karlsson, пък сега взел че свалил комарника от балконската врата на спалнята да суши малца.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Сеп 2011, 21:40 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Юли 2011, 20:55
Мнения: 423
Местожителство: ПловдивЪ
Ае братя, я не се пошушквайте ами отговаряйте на въпроса ми по-горе а именно ще има ли разлика в нещо във вкуса ако се прави дестилат от 100% малц и примерно 50/50 пшеничен малц и пшеница.Гледам Аз, Ваз, Газ, Маз, Белаз, Камаз и всякакви хххАЗ са тук :lol: (да не се впрегнеш сега, базинга :D ).Един хахо ми писа на л.с. ама айде и другите да се включите.

И следващия въпрос.Тези дни ще забъркам малко в бидоните и ще го дебна да ферментира но ако нещо стане да нямам възможност да дестилирам как да консервирам (освен в буркани :dance: ). Вариант с паток отпада по обясними причини.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 516 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23 ... 35  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 4 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима