Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 08 Дек 2016, 00:42

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 516 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 35  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 12 Апр 2008, 18:36 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2008, 17:32
Мнения: 543
Местожителство: г. Русе
Хубаво е да имаш мелница :). При мен по всяка верятност чукът ще играе. Според вас с какво е най-удачно да ползвам? С мелница за кефе или нз. аи чао за сега хора и успех на всички!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 12 Апр 2008, 21:36 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 06 Мар 2008, 20:30
Мнения: 967
Местожителство: София
Мелницата е хубаво нещо, прави живота лесен. Не знам какво количество ще мелиш. Не че е невъзможно 10кг да ги смелиш с мелница за кафе, но половин ден ще бръмчиш с нея. За йермомелката съм говорил. При теб е особено важно да ползваш такова нещо, при нас със gila не е фатално, по простата причина, че ние не се интересуваме толкова много от качеството на бирата - все пак ще я изваряваме. Когато започнеш да източваш бирата, самото зърно служи като филтър. Убеден съм, че в статиите, които си чел си разбрал що e то mashtun и за какво се ползва.
Отново ви предлагам, ако имате желание ще ви дам размерите на моята мелница. Само ще трябва да намерите кой да ви я изработи. С това не мога да се наема.

_________________
Обсъждане на действията на администратор/модератор е забранено!
Човекът е главна фигура в животновъдството.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 12 Апр 2008, 22:22 
Offline

Регистриран на: 07 Мар 2008, 19:28
Мнения: 76
Местожителство: разград
с мелница за кафе не мисля че ще стане, много ситно не е добре ще имаш проблеми с варенето .просто трябва да е нарушена целуста на зарното и да достига вода до сърцевината.ps Aз честито :wink: :D :D


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 14 Апр 2008, 15:31 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2008, 17:32
Мнения: 543
Местожителство: г. Русе
Ами ще го начупя. А относно схемите ще са ми полезни, макар и да ги има из нета. А и да се похваля сега тъкмо никат кренчитата на малца :lol:


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 10 Яну 2009, 01:10 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Малко калпазански въпрос ама... :lol:
Ечемиченият малц не може ли да се използва веднага след покълването или амилазата се образува при изсушаване на зърното.
Зщото ако може да не се суши може да се отделят кълновете и да смелим зърното с пасатор тъи като то е още меко и веднага да се добави към свареното царевично брашно и тн. :roll: :?:
Имам и друга калпазанска идея. Ако количеството е малко десетина килограма след двудневното накисване в вода ечемика да се распредели в няколко надупчени /почти на решето/ десетлитрови бутилки от минерална вода, като бутилките се слагат легнали и в тях се слага по три пръста зърно. Така ще е лесно размесването, два три пъти на ден всяка бутилка ще се завърта около остаси и овлажняването на зърното може да става през гърлото като се впръсква вода с пръскалото от препарат за стъкла.
Като пасатор за ечемика може да се използва бъркалка за теракол която се поставя на дрелка, има едни които отдолу са с метална чашка тя моге да се заостри като пасатор.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 10 Яну 2009, 09:22 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 06 Мар 2008, 20:30
Мнения: 967
Местожителство: София
petiomalchev написа:
Малко калпазански въпрос ама... :lol:
Ечемиченият малц не може ли да се използва веднага след покълването или амилазата се образува при изсушаване на зърното.
Зщото ако може да не се суши може да се отделят кълновете и да смелим зърното с пасатор тъи като то е още меко и веднага да се добави към свареното царевично брашно и тн. :roll: :?:
Имам и друга калпазанска идея. Ако количеството е малко десетина килограма след двудневното накисване в вода ечемика да се распредели в няколко надупчени /почти на решето/ десетлитрови бутилки от минерална вода, като бутилките се слагат легнали и в тях се слага по три пръста зърно. Така ще е лесно размесването, два три пъти на ден всяка бутилка ще се завърта около остаси и овлажняването на зърното може да става през гърлото като се впръсква вода с пръскалото от препарат за стъкла.
Като пасатор за ечемика може да се използва бъркалка за теракол която се поставя на дрелка, има едни които отдолу са с метална чашка тя моге да се заостри като пасатор.


Малцът можеш да го ползваш веднага, но трудно се отстраняват кълновете и коренчетата.
Относно идеите с бутилките :) не виждам никакъв проблем. Въпросът е по време на процесът зърното да е влажно, а не мокро (което го решаваш, като дупчиш бутилките)

_________________
Обсъждане на действията на администратор/модератор е забранено!
Човекът е главна фигура в животновъдството.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 18 Яну 2009, 18:47 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Как се отделят коренчетата и кълновете на покълналият ечемик след изсушаването.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 19 Яну 2009, 10:50 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 06 Мар 2008, 20:30
Мнения: 967
Местожителство: София
С бой :)
Изсипваш сушеният малц в торба (чувал) и му хвърляш един лабут :) След това го вееш.

_________________
Обсъждане на действията на администратор/модератор е забранено!
Човекът е главна фигура в животновъдството.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 20 Яну 2009, 21:58 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Това лабут като бухането ли е :lol:

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 20 Яну 2009, 22:54 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5801
Местожителство: София
Тук доста обстойно се описват технологиите на получаване на дестилата,а какъв е вкуса му-доближава ли се до бърбън или уиски?


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 22 Яну 2009, 03:55 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2008, 17:32
Мнения: 543
Местожителство: г. Русе
бурето предава голяма част от вкуса,а останалото е долоу горе в пропорциите. поне така съм чувал след време ще сподля :wink:

_________________
Ну амбич, ну погоди!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 22 Яну 2009, 19:34 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 06 Мар 2008, 20:30
Мнения: 967
Местожителство: София
petiomalchev написа:
Това лабут като бухането ли е :lol:


Ъ-хъ :) взимаш някоя тояжка, и бой, бой... :)

ilu6a написа:
Тук доста обстойно се описват технологиите на получаване на дестилата,а какъв е вкуса му-доближава ли се до бърбън или уиски?


Ъъъъъ доста специфичен, но честно казано няма нищо общо с вкуса на бърбън уискито. Поне 90% от аромата и вкуса идват от бурето. Останалите 10% са от материала.
Все пак тези 10% са от съществено значение, защото има голяма разлика между материал получен от царевици и от ечемик.

_________________
Обсъждане на действията на администратор/модератор е забранено!
Човекът е главна фигура в животновъдството.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 23 Яну 2009, 22:11 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Кой е по добрият вкус от царевицата или от ечемика.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 25 Яну 2009, 18:13 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 06 Мар 2008, 20:30
Мнения: 967
Местожителство: София
petiomalchev написа:
Кой е по добрият вкус от царевицата или от ечемика.


Труден въпрос задаваш, който няма еднозначен отговор :) Все пак е въпрос на вкус. Нямам голяма база за сравнение, по простата причина, че само с ечемик съм се занимавал много малко - колкото да оттренирам процеса.

_________________
Обсъждане на действията на администратор/модератор е забранено!
Човекът е главна фигура в животновъдството.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 07 Мар 2009, 00:59 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
И аз да се пробвам с покълването на царевица, взех 2 кг. царевица но имаше много натрошени зърна и отделих само здравите, като обем останаха читави около 1/2. Накиснах здравите зърна на 1.03.2009 г. киснах ги два дни като сменях водата с топла два пъти на ден. На третия ден сложих зърната в бутилка от минерална вода 6 л. като предварително я надупчих с шило 2 мм. по кантовете през около 1 см. Два пъти на ден съм въртял бутилката около оста си, зада се размеси зърното и съм овлажнявал с хладка вода. Държа бутилката в банята легнала, там температурата не пада под 15 гр.
Изображение
Днес е пети ден след накисването и зърната са покълнали на 40%. В бутилката се виждат и зърна с кълнче колкото зърното.
Изображение
До каква дължина трябва да станат кълновете. "АЗ" беше споменал 4-5 пити дилжината на зърното.
При царевицата кълновете отделят ли се както при ечемика
:?:

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 516 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 35  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 9 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима