Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 11 Дек 2016, 00:21

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 516 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26 ... 35  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 16 Окт 2011, 08:34 
Offline
Аватар

Регистриран на: 22 Сеп 2011, 21:11
Мнения: 9
Колеги, аз ползвам единствено мая на кубчета-20ст. и няма никакви проблеми.Маята е да достави дрожди,дори и малко да са , те след това се размножават.Количеството мая ,което слагам е 1 или 2 кубчета,ако е по вече започва да дава един неприятен дъх.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Окт 2011, 16:13 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Юли 2009, 13:32
Мнения: 65
Местожителство: Балчик
Здравейте.Възможно ли е да се използва пералня от старите.Съдът е неръждаем има бъркалка и нагревател.Ще му трябва термореле.Според вас ще се получи ли.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Окт 2011, 23:39 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Нагревателя дали няма да загори.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Окт 2011, 11:25 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Ако е имал пред вид колегата пералнята да се ползва за съд за озахаряване - понеже темата е за това, иначе за казан за дестилиране от пералня/перални има много писано, та за озахаряване мисля че ще стане понеже бъркалката ще върти здраво и няма да нагаря. А и температурата не е повече от75 гр. (освен при разваряването на немалцовото зърно). Терморегулаторът е хубава работа, за съжаление няма такъв за газово подгряване :)
Голяма занимавка с тоя малц, ама си струва после ...
На когото съм дал да опита - всеки го е харесал, хем че още съм на първия резултат дето не е отлежал, а и като гледам , май няма да успее, дано го залегна с втория :)

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Окт 2011, 11:48 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Юли 2009, 13:32
Мнения: 65
Местожителство: Балчик
За озахаряване става въпрос.Мисля да е само малц.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Окт 2011, 11:52 
Offline
Аватар

Регистриран на: 22 Сеп 2011, 21:11
Мнения: 9
mraveca написа:
Здравейте.Възможно ли е да се използва пералня от старите.Съдът е неръждаем има бъркалка и нагревател.Ще му трябва термореле.Според вас ще се получи ли.

Еврика!!! Те хубавите неща са прости,ами една такава пералня е прекрасна за озахаряване,няма да загори,действай , не се притеснявай!!!! :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Окт 2011, 11:54 
Offline
Аватар

Регистриран на: 22 Сеп 2011, 21:11
Мнения: 9
mraveca написа:
За озахаряване става въпрос.Мисля да е само малц.

Перфектно ще стане.Дерзай!!!! :shock:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Окт 2011, 16:14 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Юли 2009, 13:32
Мнения: 65
Местожителство: Балчик
Семена за покълване.Надявам се да не го приемете за реклама.Случайно го открих и го пускам тук.http://www.titbg.com/index.php?main_page=index&cPath=69


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Окт 2011, 16:57 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Видях ги, ама то половин кг, на 57 ст. излиза килограма над лев.
В момента му е 45-50 ст. цената на фуражния ечемик.
А ми бяха обещали пивоварен малц готов на 80 ст. килограма, но така и не го взех, понеже си направих мой. Е можеше да взема за сравнение, но се размина работата.
Трябва да намерим от някой производител пивоварен ечемик, той ще е малко по-скъп от фуражния, но би трябвало да даде повече нишесте, респективно захар.
Обаче според мен не е толкова критично това че ползваме фуражен, ако е за бира, може и да има значение, но за алкохол - едва ли - просто ще вадим по-малко от килограм, но пък можем да увеличим килограмите и готово.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Окт 2011, 23:48 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Юли 2009, 13:32
Мнения: 65
Местожителство: Балчик
Здравейте.Да попитам успялите.Успешната йодна проба прилича ли на йод капнат във вода.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Окт 2011, 23:54 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Юли 2011, 20:55
Мнения: 423
Местожителство: ПловдивЪ
Става бежово-кафеникаво.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Окт 2011, 10:11 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
mraveca написа:
Здравейте.Да попитам успялите.Успешната йодна проба прилича ли на йод капнат във вода.

Именно - то това е целта - да не се променя цвета на йода, което означава че няма нишесте в течността, обаче при мен поне това не ме спира да задържам температурата още време колкото мога. А и не винаги човек може да забележи нюанса в озветяването.
Просто нека е един повод за спокойствие - жълтокафявата проба, иначе ти ако си докарал температурата до 73 гр. или 75 примерно - завивай с изолация някаква и тя ще си остане поне до 70 още час ако е 50-60 л. материала.
######
Между другото - колко захарност изкара и с колко зърно/вода де ?
(Ама само на бистрото имам пред вид ако се мери захарност, щото в бозата не показва вярно)

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Окт 2011, 16:55 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Юли 2009, 13:32
Мнения: 65
Местожителство: Балчик
Направих проба със суров малц [неизсушен].100 гр. малц и 350мл.вода.Пробата с йод беше добра[според мен].Захаромера показа 7% и започна умуване.Взех пак 100гр. и ги изсуших,оказа се че вече са 45гр. По мои прости сметки всичко е било нормално,просто съм сложил малко малц и много вода.Отново идея и проба,сложих на котлона материала и го изварих докато остана на половина.Тогава захаромера стигна 15% значи и така можело.Искам да попитам каква е ролята на сушенето и отделяне на коренчетата.Защото и без тези процедури се получава.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Окт 2011, 17:02 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Юли 2011, 20:55
Мнения: 423
Местожителство: ПловдивЪ
Сушенето ще ти позволи да си съхраниш количество докато решиш да ферментираш без да ти мухляса.Отделянето на коренчетата ги интересува бираджиите, хич не се занимавай, разлика няма при дестилация или поне аз не усещам.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Окт 2011, 21:19 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Юли 2009, 13:32
Мнения: 65
Местожителство: Балчик
Днес отново.Този път сух малц и вода 1:3 на финала захарност 14. Технологията беше следната.Гореща вода 55гр. и в термус за 20 мин.После загрях на 65 и пак в термуса за 60 мин.Трети път загрях на 74гр. и в термуса за 40мин. Като за първи път го смятам за успех.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 516 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26 ... 35  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: lhristov и 3 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима