Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 11 Дек 2016, 16:16

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 516 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31 ... 35  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 14 Яну 2012, 14:32 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Юли 2011, 20:55
Мнения: 423
Местожителство: ПловдивЪ
Тинктура.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Яну 2012, 14:38 
Online
Аватар

Регистриран на: 18 Авг 2011, 11:16
Мнения: 732
Местожителство: Пловдив
Благодаря, сдобих се 40 кг пивоварен ечемик и го почвам.

_________________
"Който се смее последен му е най-слаба тревата" - древна холандска поговорка


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Яну 2012, 14:41 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Юли 2011, 20:55
Мнения: 423
Местожителство: ПловдивЪ
Почни с 5кг. най-много че в чудо ще се видиш при сушенето.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Яну 2012, 17:56 
Offline
Аватар

Регистриран на: 27 Дек 2011, 10:35
Мнения: 140
То на пловдивчани,знам че им е трудно.Не са в плодородното софийско поле- погледнеш на лево-трънка,на десно-глогинка,наведеш се-ками до камик :megagrin: Откъде го наринахте тоя пивоварен ечемик бре? Дайте джокер,па я че ви светнем ка се праи джанковица,оти знам че си немате грозге! :lachtot:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Яну 2012, 18:14 
Online
Аватар

Регистриран на: 18 Авг 2011, 11:16
Мнения: 732
Местожителство: Пловдив
Като за начало почнах с 1 кг, ако сполуча минавам на 5,след това 10 и така.
ракиджия написа:
То на пловдивчани,знам че им е трудно.Не са в плодородното софийско поле- погледнеш на лево-трънка,на десно-глогинка,наведеш се-ками до камик :megagrin: Откъде го наринахте тоя пивоварен ечемик бре? Дайте джокер,па я че ви светнем ка се праи джанковица,оти знам че си немате грозге! :lachtot:

Иначе ечемика го набарах случайно, исках по принцип само за проба фуражен, пък той се оказа пивоварен. Човека от който го взех си храни стоката с него :cry: , когато му казах , че има вероятност да закупя още, нещо се осъмни ,че ще правя далавера и каза,че нямал повече.Странни хора, на боклука ще го хвърли, но няма да го даде.

_________________
"Който се смее последен му е най-слаба тревата" - древна холандска поговорка


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Яну 2012, 18:30 
Offline
Аватар

Регистриран на: 27 Дек 2011, 10:35
Мнения: 140
То ние маи сме като кучето и сламата - то не го яде, ама и на други не го дава.Аз също искам да направя някакви опити,но като няма материал - как?.Много ще съм благодарен на колеги,които могат да помогнат за района на шопско.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Яну 2012, 18:52 
Online
Аватар

Регистриран на: 18 Авг 2011, 11:16
Мнения: 732
Местожителство: Пловдив
Ако имаш път към, Пловдив да ти дам за проба,иначе по куриер ще излезе дявол на магаре.

_________________
"Който се смее последен му е най-слаба тревата" - древна холандска поговорка


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Яну 2012, 19:29 
Offline
Аватар

Регистриран на: 27 Дек 2011, 10:35
Мнения: 140
Благодаря! Много сме на компа , та затова закъснях.Ако не мога да се оправя ,ще се чуем на лични,за да не спамиме.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Яну 2012, 18:57 
Online
Аватар

Регистриран на: 18 Авг 2011, 11:16
Мнения: 732
Местожителство: Пловдив
Така, започнах с проба от 867гр ечемик( защо, защото така се улучи и не ми се слизаше до гаража за още до 1кг).
Изображение
Накисването започна на 13,01 в 18:00 часа и завърши на 16,01 в 9:00. След редуване на водни и въздушни паузи( 8 часа под вода, 2 часа на въздух, като към края на накисването въздушните ставаха по-чести и по дълги), ечемикът погълна около 587гр вода. Масата му след накисване стана 1454гр. С това к-во погълнатата вода + водното съдържание в началото, което е около 10-12%, постигнах степен на накисване около 48%, което е малко над нормата за светъл малц (42-46%), но няма да издребняваме от началото.
Сега е поставен да покълва, влажен е , температурата е около 8градуса, притесняваше ме ,че е малко ниска, но забелязах на няколко зрънца зачатък на корен, така че има надежда.
Изображение

_________________
"Който се смее последен му е най-слаба тревата" - древна холандска поговорка


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Яну 2012, 19:00 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Сеп 2011, 05:01
Мнения: 807
:thumbs1:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Яну 2012, 09:53 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
На 8 гр. пак ще стане, но след повече време и коренчетата ще са по-къси и по-тънки. Иначе качествата на малца не се променят драстично. Аз и на 5-6 гр. веднъж покълвах, но само за проба - 6 дена кълна докато ми хареса. Има едно предимство - поради бавните процеси няма опасност от прерастване (т.е. трудно ще го изтървеш).
И все пак оптималната температура е 15 гр.
В мазето е около 15-18 и става за 3-4 дена покълването до степен за сушене.
А с какво ще сушиш ?
Между другото - намерих алуминиева мрежа подобна на комарената, ако се направи с нея рамка - може едновременно да съхне и да се махат коренчетата. Мисля да пробвам следващата партида.
Успех !

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Яну 2012, 10:47 
Online
Аватар

Регистриран на: 18 Авг 2011, 11:16
Мнения: 732
Местожителство: Пловдив
Мисля да суша с пистолет за горещ въздух обдухвайки от долу, обаче за по-голямо к-во ще мисля нещо друго.

_________________
"Който се смее последен му е най-слаба тревата" - древна холандска поговорка


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Яну 2012, 13:22 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Аз това с пистолета го правих, даже със сушоар става по-добре.
Ако имаш някоя печка духалка още по-добре, слагаш я отдолу на разстояние и да духа нагоре.
Не му трябва голяма жега, а голям дебит на въздух.
После бира или уиски ще пием ?
:lol:

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Яну 2012, 13:33 
Online
Аватар

Регистриран на: 18 Авг 2011, 11:16
Мнения: 732
Местожителство: Пловдив
После ще пием и от двете, а сушенето на голямо к-во го обмислям с един голям вентилатор, който ще поставя отдолу. Мислех да пробвам и определено к-во във фурна на 30гр и вентилатор.

_________________
"Който се смее последен му е най-слаба тревата" - древна холандска поговорка


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Яну 2012, 21:12 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Юли 2011, 20:55
Мнения: 423
Местожителство: ПловдивЪ
hellreiser написа:
...Мислех да пробвам и определено к-во във фурна на 30гр и вентилатор.

Ще се учудиш колко малко покълнало зърно може да събере една фурна :lol:


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 516 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31 ... 35  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 7 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима