Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 04 Дек 2016, 10:54

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 516 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32 ... 35  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 17 Яну 2012, 22:00 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Авг 2011, 11:16
Мнения: 732
Местожителство: Пловдив
Обаче имам 3 печки под ръка :lachtot:

_________________
"Който се смее последен му е най-слаба тревата" - древна холандска поговорка


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Яну 2012, 22:06 
Offline
Аватар

Регистриран на: 01 Окт 2011, 15:43
Мнения: 61
Проблемът е, че във фурната се върти един и същ топъл и влажен въздух и не се случва нищо друго. Малка част от влагата кондензира по стъклото на фурната, но само докато е студено. Трябва да има кондензатор, който да отвежда кондензиралата влага извън фурната. В момента постигам по-добри резултати с вестник върху парното :) .


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Яну 2012, 22:36 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Авг 2011, 11:16
Мнения: 732
Местожителство: Пловдив
Това е ясно, печката не става. Иначе си късметлия с парното. Аз ще го сложа под климатика :)

_________________
"Който се смее последен му е най-слаба тревата" - древна холандска поговорка


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Яну 2012, 23:01 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Дек 2011, 14:19
Мнения: 121
Ще ме извините за невежеството, това е най-обширната тема в сайта сигурно и още не съм си направил труда да прочета всичко. Да се занимавам със зърно никога не съм го обмислял насериозно. Преди да ви стана любимец в сайта :), бях чел в нета как слагат захар и ечемик и си правят ракия, но от ЗАХАР. Един господ знае какъв вкус има. Петьо се опита да разгради ечемика с някакви ензими и от цялата работа май не беше доволен. От филма за Джак Даниел употребяват думата мая, но не дават обяснения как я правят. Пишете за озахаряване, виждам че използвате и захар. Когато говорите за рандеман получавате ли нещо и от зърното? Чакате зърното да покълне, изсушавате го, искам да ме светнете по-подробно за това озахаряване че нямах време от толкоз спам да прочета цялата тема :( да ми кажете и какъв рандеман се получава само от използван зърнен материал, без захар.

Модератор:
Да си беше направил труда да прочетеш цялата тема! Освен това има доста литература по въпроса. Пример: "Технология на високоалкохолните напитки и спирта" на проф. Марин Маринов. Освен това, тази книжка ще ти отговори и на много други въпроси...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Яну 2012, 10:53 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Авг 2011, 11:16
Мнения: 732
Местожителство: Пловдив
Маята за, която става въпрос са точно дрождите, които упорито отричаш :) и за да е пълно разочарованието, без тях не става. Повечето колеги ползват мая за хляб, като наскоро имаше експеримент от страна на karlsson . Озахаряването е процеса по привеждане на неферментируемите захари в зърното до ферментируеми, като за целта се правят паузи на определени температури, на които действат определени ензими. НАй-общо казано, обаче четенето не ти мърда, ако искаш да пробваш.

_________________
"Който се смее последен му е най-слаба тревата" - древна холандска поговорка


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Яну 2012, 17:44 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Яну 2012, 16:14
Мнения: 2
Местожителство: Pleven
Привет и от мен,драги съфорумци!Чета всички теми обстойно от почти началото на форума.Научих много,сдобих се с всичко необходимо за производство на всякакъв алкохол в домашни условия.Вече имам трайни знания и достатъчно опит.Имам въпрос по тази тема : Може ли ечемиченият малц да се съхранява освен чрез изсушаване и като се замрази, и дали после ще е ефективен ?Наздраве ! :prost2:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Яну 2012, 19:43 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Интересен въпрос. Обаче ...
Аз първо нямам място за месо да замразявам, та камо ли малц. Не знам ти къде ще го държиш замразен.
Много по-лесно е да се изсуши, да се разтърка по мрежата за да паднат коренчетата и после - хоп в чувала.
Знам за денатуриране на ензимите при високи температури, но при ниски дали има проблем не знам.
И все пак коренчетата какво ги правим ?

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Яну 2012, 19:48 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Авг 2011, 11:16
Мнения: 732
Местожителство: Пловдив
Малцът за пиво се съхранява само изсушен до към 3-4% влажност на зърното. Ако искаш да прескочиш изсушаването по някакъв начин, по-добре недей. През този процес се формира качествената характеристика на малца.
Ако искаш да го замразяваш веднага след накисването си мисля,че няма да е полезно, понеже има много голямо к-во вода в зърното, която при замръзване ще се разшири и ще го раздроби. А пък и при последващо размразяване не е ясно какво ще стане. Ако искаш да замразяваш изсушен малц- не виждам смисъл. Изсушен се съхранява много лесно, защо искаш да замразяваш?

_________________
"Който се смее последен му е най-слаба тревата" - древна холандска поговорка


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Яну 2012, 20:49 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Яну 2012, 16:14
Мнения: 2
Местожителство: Pleven
Все пак ще опитам,понеже направих по-голямо количество от предвиденото,а нямам сега условия за сушене,но разполагам с няколко фризера и хладилници.По-нататък,когато го използвам,ще сравня резултатите с тези от сушения и ще споделя. :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Яну 2012, 11:14 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Юли 2009, 13:32
Мнения: 65
Местожителство: Балчик
Здравейте колеги.Някой може ли да обясни защо малца трябва да е едро смлян.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Яну 2012, 11:24 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Авг 2011, 11:16
Мнения: 732
Местожителство: Пловдив
Не е задължително да е едро смлян, за нас в домашни условия по-лесно се прецежда след озахаряването, докато в промишленото производство се смила от една мелница на 4-5 фракции- люспа, едри грисове, дребни грисове, брашно. Оптималното смилане е това при, което се получава максимален рандеман.

_________________
"Който се смее последен му е най-слаба тревата" - древна холандска поговорка


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Яну 2012, 11:26 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Юли 2011, 20:55
Мнения: 423
Местожителство: ПловдивЪ
Темата е 20 страници вече и всичко е разисквано в нея.Обяснени са процесите и т.н. като на всеки въпрос си има отговор.Няма смисъл да се пренаписва на ново.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Яну 2012, 11:42 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Юли 2009, 13:32
Мнения: 65
Местожителство: Балчик
karlsson написа:
Темата е 20 страници вече и всичко е разисквано в нея.Обяснени са процесите и т.н. като на всеки въпрос си има отговор.Няма смисъл да се пренаписва на ново.


Темата съм я прочел.А това че всичко е разисквано не означава че за всичко има отговор.Конкретно на моя въпрос не видях отговор.Ако съм пропуснал някой ред се извинявам.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Яну 2012, 12:00 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 06 Мар 2008, 20:30
Мнения: 967
Местожителство: София
mraveca написа:
Темата съм я прочел.А това че всичко е разисквано не означава че за всичко има отговор.Конкретно на моя въпрос не видях отговор.Ако съм пропуснал някой ред се извинявам.


Течността след озахаряване са отделя (прецежда) много по-лесно. Самият материал дори служи като филтър при оцеждането - справка темите за бира. В същото време водата успява да достигне до нишестето и ензимите, и процесите да приключат бързо.
Ако го смелим (малца) много ситно ще получим една рядка брашняна каша, която няма прецеждане :)

_________________
Обсъждане на действията на администратор/модератор е забранено!
Човекът е главна фигура в животновъдството.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Яну 2012, 12:03 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Юли 2009, 13:32
Мнения: 65
Местожителство: Балчик
:klatsch: Благодаря.Това исках да видя.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 516 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32 ... 35  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: GunGod, vkpetrov и 7 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима