Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 08 Дек 2016, 08:26

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 516 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 35  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 08 Мар 2009, 13:59 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 06 Мар 2008, 20:30
Мнения: 967
Местожителство: София
petiomalchev написа:
И аз да се пробвам с покълването на царевица, взех 2 кг. царевица но имаше много натрошени зърна и отделих само здравите, като обем останаха читави около 1/2. Накиснах здравите зърна на 1.03.2009 г. киснах ги два дни като сменях водата с топла два пъти на ден. На третия ден сложих зърната в бутилка от минерална вода 6 л. като предварително я надупчих с шило 2 мм. по кантовете през около 1 см. Два пъти на ден съм въртял бутилката около оста си, зада се размеси зърното и съм овлажнявал с хладка вода. Държа бутилката в банята легнала, там температурата не пада под 15 гр.
Изображение
Днес е пети ден след накисването и зърната са покълнали на 40%. В бутилката се виждат и зърна с кълнче колкото зърното.
Изображение
До каква дължина трябва да станат кълновете. "АЗ" беше споменал 4-5 пити дилжината на зърното.
При царевицата кълновете отделят ли се както при ечемика
:?:


Дължината на кълновете трябва да е 3,5-4,5см. Поне така го дават братята Хамериканци.
Относно вторият въпрос - ако ще го ползваш веднага, без да го сушиш, няма как да махнеш кълновете. Ако го изсушиш ще можеш да ги махнеш.
Ако не отделиш кълновете е възможно да променят вкусът на ракията, но колко... не мога да кажа. Има и друг момент, и той е, че всеки човек има собствен вкус. Има хора, на които им харесва с кълнове :)

_________________
Обсъждане на действията на администратор/модератор е забранено!
Човекът е главна фигура в животновъдството.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 08 Мар 2009, 16:58 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Ами днес сутринта не издърах, зърната изглеждат така:
Изображение
Сложих царевицата в фурната на вентилатор температурата е нагласена на 45 гр.
Изображение
Вече почти 8 часа суша ама още е мокра, зада стасне по бързо трябва съдъ в който е да е надупчен.
"По добе късно отколкото никога"
Изображение
Така ще стане по бързо.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 09 Мар 2009, 09:01 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 06 Мар 2008, 20:30
Мнения: 967
Местожителство: София
Нямам желание да те отчайвам, но кълновете са много малки. Даже нямат една дължина на зърното. Тези ги изсуши, а междувременно направи още малц и после ще ги смесиш.

_________________
Обсъждане на действията на администратор/модератор е забранено!
Човекът е главна фигура в животновъдството.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 15 Мар 2009, 23:18 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Мислех да си направя мелница за малц http://www.monsterbrewinghardware.com/i ... mg2_lg.jpg но се разубедих защото разходите са големи и ще ми отнеме доста време, а също така незнам какъв ще е краиният резултат от ракията от ечемик или царевица. За това реших да пробвам оп лесният и евтин метод за раздробяване на зърното чрез пасатор за дрелка.
Пасатора за малц си направих от бъркалка за теракол купих я за 5.70 лв.
Изображение
Подсилих основата като наварих връзката на шестограма и "перката", махнах страничните планки за разбъркване и заострих режещите ръбове на "перката"
Изображение

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 16 Мар 2009, 13:22 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 06 Мар 2008, 20:30
Мнения: 967
Местожителство: София
Това, което си направил със сигурност става за "зелен" малц. Ще трябва да споделиш как се справя с изсушения :)

_________________
Обсъждане на действията на администратор/модератор е забранено!
Човекът е главна фигура в животновъдството.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 16 Мар 2009, 18:46 
Offline
ССМ

Регистриран на: 09 Мар 2008, 21:44
Мнения: 244
Местожителство: Plovdiv
Рetiomalchev, направи си един чувал сух малц и скочи до най-близкото село. Все някой ще те опъти към местната ярмомелка, ще ти струва стотинки! Най-добрата едрина е 0.5-0.8 мм. Бъркалката я запази за после, когато озахаряваш!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 16 Мар 2009, 21:11 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Аз написа:
Това, което си направил със сигурност става за "зелен" малц. Ще трябва да споделиш как се справя с изсушения :)


Наистина за сух малц нестава пробвах тази вечер с малца от царевица, само вдига пепел. Взех и го смлях с машинката за кафе и го сложих в гореща вода за озахаряване, утре ше изпратя снимки и резултати.

alambik това с ярмомелката е добро решение на проблема.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 16 Мар 2009, 22:57 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2008, 22:40
Мнения: 512
Местожителство: някъде в Безхаберия
petiomalchev написа:
Мислех да си направя мелница за малц http://www.monsterbrewinghardware.com/i ... mg2_lg.jpg но се разубедих защото разходите са големи и ще ми отнеме доста време, а също така незнам какъв ще е краиният резултат от ракията от ечемик или царевица. За това реших да пробвам оп лесният и евтин метод за раздробяване на зърното чрез пасатор за дрелка.
Пасатора за малц си направих от бъркалка за теракол купих я за 5.70 лв.
Изображение
Подсилих основата като наварих връзката на шестограма и "перката", махнах страничните планки за разбъркване и заострих режещите ръбове на "перката"
Изображение

Това с бъркалката съм го правил,но защо ти трябваше да махаш страничните шинички???,просто трябваше да ги наточиш и тях-резултата щеше да е по-добър!Точно те са перката,а не това което си мислиш.
П.П. А между другото от къде я купи тази бъркалка за 5.70,имам три но и за трите(общо) не съм дал толкова!?!?
:D :D:shock: :shock:
П.П.П. Нищо,за следващият път ще знаеш.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 17 Мар 2009, 10:38 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Бъркалката я купих от квартален магазин за бой и инстроменти днес гледах на една борса подобни бяха по два и нещо. Страничните шини ги махнах защото когато се въртъ бъркалката те посрещат материала с широката част а не с ръбъ, така бяха направени твойте са сигурно друг чешит. А долната шина между оста и пръстена е закривена, като перка аз само я заточих.

Изпратено след 11 часа 11 минути 43 секунди:
Изсушения царевичен малц го смлях с мелничка за кафе, сложих му вода 1/4 /гореща около 60 гр./
ИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображение
Малца и водата ги сложих в фурната за два часа на 55 гр. Като раязбърквах през половин час.
Изображение
Като свърших подържането на температурата оставих материала да изтине.
Изображение
Налях в една чаша от материала и измерих захарноста, която клонеше към хула.
Изображение
Захаромера почти потъна трябва да се вгледаш че да го забележиш.
След това проверих съдържанието на нишасте с йод.
ИзображениеИзображение
Накапах две три капки йод в чашата след разбъркване течноста придоби лилав отенък значи има нешесте.
Опитъ ми претърпя провал.
Някъде збърках ама къде кой ще микаже. :?: :?: :?:

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 18 Мар 2009, 09:32 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 06 Мар 2008, 20:30
Мнения: 967
Местожителство: София
1. Температурата е била ниска. Говорим за температури от порядъка на 62-65 *С
2. Избърза с изсушаването на малца - това ти го казах преди няколко дни.

_________________
Обсъждане на действията на администратор/модератор е забранено!
Човекът е главна фигура в животновъдството.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 24 Мар 2009, 20:33 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Миналата седмица се опитах да покълна ечемил в надупченото шише от минерална вота сложих вътре 2кг. зърно. И пак греда покълна сано 10% и миришеше много на гадно, май вкисна. Киснах го два дни, като сменях водата два пъти на ден, като го сложих в надубчената тубичка го къпех всяка вечер, маи беше малка тубичката от 6 л. за 2 кг. ечемик и се спари зърното.
Пък имам голям мерак да озахаря нишасте. :cry:

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 25 Мар 2009, 15:57 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 06 Мар 2008, 20:30
Мнения: 967
Местожителство: София
Вкиснало е, и на мен ми се случваше в началото. По-скоро се е запарило. Малко или много му трабва и въздух.

_________________
Обсъждане на действията на администратор/модератор е забранено!
Човекът е главна фигура в животновъдството.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 25 Мар 2009, 22:38 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Да наистина точната дума е спарване, явно да покълнеш ечемик е доста по трудно от царевицата.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 26 Мар 2009, 09:29 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 06 Мар 2008, 20:30
Мнения: 967
Местожителство: София
Ечемикът покълва по-лесно от царевицата, защото ципата на зърното е по-тънка. Като цяло е много по-лесен за употреба от царевицата.
Направи си "сито" от мрежа за прозорци опъната на дървена рамка. В това сито сложи предварително накиснатия ечемик с дебелина 2-3 пръста (3-4 см). Трябва да го овлажняваш, а не да го къпеш :) - примерно с "помпичка" от препарат за прозорци. Поне два пъти дневно трябва да се обръща.

Успех!

_________________
Обсъждане на действията на администратор/модератор е забранено!
Човекът е главна фигура в животновъдството.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 30 Мар 2009, 02:46 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2008, 17:32
Мнения: 543
Местожителство: г. Русе
за ечемикът "Аз" пропусна само едно нещо (макар че може и да сте го уточнили) от начало го накисни във вода за 24 часа,като сменяш вода честичко и го измиваш добре. Аз направо бях сложил една мрежа в мивката изливам,изчеждам,измивам и пак в лигена с нова вода...... и после го опъваш на припек.. от Аз съм взаимствал техниката :wink:

_________________
Ну амбич, ну погоди!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 516 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 35  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 5 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима