Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 05 Дек 2016, 04:37

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 516 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 11 Май 2012, 09:43 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Апр 2008, 12:01
Мнения: 593
Местожителство: Пловдив
У София, града голяма е :megagrin:

_________________
Напитките в България - богатство и традиции!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Май 2012, 09:56 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Ами значи предлагам Иво да скрие една торба в дупката дето свива сателита и като ходи по страната да продава срещу скромна комисионна в натура (пивоварна натура имам пред вид) :megagrin:

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Май 2012, 10:06 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5788
Местожителство: София
малцодилър един вид...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Май 2012, 10:28 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Авг 2011, 11:16
Мнения: 732
Местожителство: Пловдив
Е на тая цена за 5кг чувал, не с духалка ами със свещ ще го суша. А Иво, ако ще товари да завърти и през Тракия :megagrin:

_________________
"Който се смее последен му е най-слаба тревата" - древна холандска поговорка


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Май 2012, 20:04 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Сеп 2011, 05:01
Мнения: 807
Ами пращайте си заявките тогава, пък като ви го доставям вместо да ви взимам комисионна, ще черпя по :prost2:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Ное 2012, 09:04 
Offline
Аватар

Регистриран на: 21 Мар 2012, 09:11
Мнения: 10
Здравейте,
Вчера гледах в къщи сушилнята за дрехи и се чудех, ако се сложи мокрия малц в чувал и после в сушилнята, дали ще се изсуши добре. Някой дали го е пробвал?
Всъщност съм почти сигурен, че ще се изсуши добре, но пораженията по сушилнята дали ще са много големи?
Който е сушил малц, би ли ми казал, дали се разпрашава, както сухия ечемик например?
Благодаря предварително.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Ное 2012, 10:21 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Разпрашва е меко казано :megagrin:
Ами коренчетата ?
Те де ще отидат ?
По-скоро пералня с вградена сушилня и барабана да се върти - и да е с перфорация макс. 3мм дупки.

Единствения успешен начин е да си направиш сушилен шкаф - скарите да са от метална мрежа като за мухите и отдолу-нагоре вентилация и нагреватели.
Освен това в края на сушенето има повишаване до 80-90гр.
То вярно че ако ще е за уиски не е нужно чак такова засушаване, но все пак до 60 гр. поне ще иска да се вдигне.

А разхода на ток за 1 кг. малц сушен с духалка 2 квата е около 3лв :megagrin:
Щото аз сушах по 3 кг малц, на две рамки една над друга и под тях духалката и един вентилатор.
Отначало малца тежеше мокър 5-6кг. - към края на сушенето 3 кг.
Духалката бачкаше на слабо 24 часа, после на силно още 12.
Махането на коренчетата - ръчно с търкане по мрежата. И то още докато пари малца.
И пак не е както промишления.
Опитай , да си начешеш крастата и като си сметнеш разхода на тока за кг. малц ми пиши на ЛС да ти дам профи-малц да видиш разликата.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Ное 2012, 17:02 
Offline
Аватар

Регистриран на: 21 Мар 2012, 09:11
Мнения: 10
Но тя сушилнята си има въртящ се барабан и според мен можеш да вкараш вътре поне 10 кг мокър ечемик. изходящия въздух минава през текстилен филтър, като на прахосмукачка и с има и нагревател и вентилатор и кондензационна тава. Две перални мокри дрехи(около 10 кг сухи) ги суши за около 3 часа и със сигурност е доста по-икономична от духалка, просто загретия въздух отива там където трябва.
Утре ще ида да си купя 10 кг ечемик и го слагам да се кисне, после мисля в някаква торба за да остават коренчетата вътре и в сушилнята, и ще стискам палци да не се задръсти с много прах, че после ще ми стегнат багажа.
После ще докладвам.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Ное 2012, 19:53 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Пробвай и докладвай, но имай пред вид и друго - сушенето започва с много въздух и палко топлина. После като позасъхне и свали влагата под 10-15% започва повишаването на температурата.
Иначе ще се загубят ензимите !
Примерно - още докато е мокър ако го загрее много сушилнята ще се задействат ензимите - още при 50 гр., а над 60 - вече ще има и озахаряване. Така ще получиш някакъв вид карамелен малц с много малка диастатична сила и като решиш да озахаряваш него и/или друго зърно - няма да има достатъчно ензими.
Ако имаш някакъв контрол на температурата на сушилнята - ползвай го.
Не случайно сушенето продължава ден и половина.
Аз отначало пусках само въздуха да духа, чак след 12 часа и духалката на първа степен, и след като усетя че вече е почти сух - на втора и вдигаше над 60 гр.
Не си мисли че не съм взел мерки против разхищаване на енергията - отстрани на рамките имаше стени от подръчни мтериали - плексиглас, талашит и т.н.
И пак сметката за тока не беше приятна. Като разделих на килограмите малц които съм направил за тоя месец - видях че съм дал по 3лв. на кг.
Общо съм малцовал и изпил около 60 кг. предимно във вид на бира. :) , а и още 10 кг пшеничен малц.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Дек 2012, 14:18 
Offline
Аватар

Регистриран на: 21 Мар 2012, 09:11
Мнения: 10
Изсуших малца в сушилнята, като първо цял ден му духах с един голям вентилатор от външно тяло на климатик, на другия ден си уших чувалче от стар чаршаф и го пъхнах в сушилнята с малца вътре. Сложих го на най-леката програма, но нямаше ефект, след това включих най-яката програма. 3 часа му духа топъл въздух и накрая в кондензната тава имаше около 100-200 мл. вода( около 2-3 кг е малца). Досега го претърквах, но пак останаха малко коренчета. Незнам какво се е получило, имам ли малц, нямам ли. В петък не издържах и смлях с машинката за кайма(не става за мелене на повече) 200 гр. ечемик и 100 гр. малц и се помъчих да малцувам, което беше много тъпо от моя страна, защото опита се проведе без термометър, а натопявайки пръст във водата(1л), нямах и йод, карах я малко джедайската. Еми, не ми сладнеше, след това, като изстина сложих малко мая(на върха на ножа), на другия ден започна да ферментира. На 4тия ден спря, миризмата е на мая, на вкус е като зелева чорба. Според мен няма и грам алкохол вътре. Сега отивам да си купя термометър и йодна тинктура и довечера пак.
Между другото ечемика ми е пивоварен.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Дек 2012, 15:34 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Само да те подкова, че на сладост не е толкова сладко колкото същата концентрация захар с вода, но се усеща. Най-осезаемо е обаче лепненето на ръцете!
Ти ако ще озахаряваш за алкохол - що се мъчиш да сушиш не ми е ясно.
Както е с коренчетата мокър и мек - така го смели с машинката.
А другото зърно не се мъчи на сухо, а го остави да поеме вода колкото е теглото му (за 6-8 часа), после тая вода и още на малца ще я извадиш от нужната вода за майшуване.
Или с две думи - мокър малц + мокро зърно + вода колкото тежат двете зърна !
Да не хакнеш още 3 пъти по теглото на мокрото зърно вода.

или - 1 кг мокър малц + 2кг. сухо зърно, намокрено с вода докато натежи 4кг. + 2 до 3 л. вода.
така все едно си имал 0.5 кг. малц + 1кг. зърно + 4.5л. вода (1:3)

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Дек 2012, 17:14 
Offline
Аватар

Регистриран на: 21 Мар 2012, 09:11
Мнения: 10
Първо трябва да измисля с какво да го меля. Пробвах леко влажен малц и счупих единия нож на машинката. Няма смилане. Нямам кафемелачка. Ще го мисля.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Дек 2012, 19:11 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Сеп 2011, 05:01
Мнения: 807
Браво Мишо, начеши си крастата. Като ти писне обади се, да ти заръчам на готово. Аз другата седмица мисля да заръчам 20 килца малц( не знам още дали ще мога да ида на срещата, но и да не ида някой от другите колеги ще помогне с доставката) та ако някой от София иска някакво количество, сега е момента да заръчва.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Дек 2012, 13:48 
Offline
Аватар

Регистриран на: 21 Мар 2012, 09:11
Мнения: 10
Втори опит: Бях на работа и в обедната почивка, взех назаем мултицет, който мери температура. Нямаше с какво да смеля малц и затова използвах няколко торбички, в който го сложих и с чука. не се получи особено добре, ама по-добре не можеше. 1 час го държах на около 65-67 градуса. Като го цедих после лепнеше.
Трети опит: Вечерта в къщи докато пържих на децата картофи си смелих пак с машинката около 100-200 гр. малц. Взех една чаша брашно и газ. 30 мин. бърках и държах на 66 градуса, накрая малко се качи , ама до 73 градуса. Та преди да сложа малца взех си прода от водата и брашното и си направих йодна проба, за да видя разликата преди и след. Лилава. След 30 мин беше жълто-кафява. А пробата от втори опит беше кафява. Изчаках да изстине, отцедих, промих и пак отцедих с уред за мачкане на картофи(за малко количество е перфектна машина).
Захаромера на втора проба показваше 0, на трета 10.(Само течност)
На двете шишета от втора и трета проба сложих малко лимонена киселина, и мая по около 1 гр.
Два дена ме нямаше, температурата в стаята около 20 гр. Като се прибрах сложих шишетата пред климатика. Трета проба шупти и мирише приятно, а във втора никаква активност и мирише на кисело.
Като си оправя нагревателите на казанчето и най-вече като си смеля 10 кг малц и ечемик ще залагам 30 л. материал.
Благодаря на Иво за предложението, но засега направата на малц ми се струва най-лесната дейност. Меленето и озахаряването ще са ми зора.
Много хаотично пиша, така и говоря, но мисля, че ме разбрахте.
Та от къде тръгнах:
В сушилня за дрехи малца перфектно се доизсушава. Малца в чувал и газ. Не прави боклук. Така, че victoryvt, купувай сушилня, чудесен подарък на жената за Коледа и Нова година и следващия рожден ден.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Дек 2012, 15:18 
Offline

Регистриран на: 26 Сеп 2010, 08:08
Мнения: 7
Здравейте, отдавна се приготвям за този момент /не че съм готов/, ама..стана така, че с малца съм готов преди нещата, които започнах преди него. Колоната ми е готова, но без автоматиката /контролера ми се тества на бюрото/. Озахарителя почти е готов – една стара пералня с мотор, нагревател и една серпентина от медна тръба за бързо охлаждане/ контролера също се тества/ а и не съм съвсем на ясно с температурно- времевите диаграми / практически/. Направо съм се забъркал. Повишаващи, понижаващи, с пре-малцуване... не зная точно какви програмки да нарисувам....
Има редица мнения по въпроса, и колкото и да са противоречиви по между си, всеки твърди, че това е верния алгоритъм. Та докато умувам и пробвам програмки, си приготвих 10 кг. ечемичен малц. И сега си мисля – имам 90 л аламбик.
10 кг. малц /3 за премалцоване + 7 за озахаряване/+ 14 кг жито + 84 л вода....
Вземам половината вода – 40 литра, след като заврат - изсипвам смляното зърно, което не е малц ( 14 кг. жито) при постоянно бъркане. Изчаквам температурата да падне до 65 гр. и прибавям 3 кг. малц.
Задейства се за малко Бета-амилазата и нагрявам до 75 гр. , където се включва Алфа – амилазата за клеистеризация - /Алфа-амилаза : оптимум 72-75 гр., деактивиране - над 80 гр./ и така поддържам 30 мин.. Около тия градуси сместта трябва да се сгъстява и става на желе. /Цитирам ViktorVT/. Вдигаме до 90 гр. и добавяме останалата вода /44 литра/.
Охлаждаме на 55 гр. и изсипваме останалия 7 кг. малц. Задържаме на 55 гр. около 120 мин. Проба с йод и понижаване на 30 гр.
Изсипвам 8 пакета мая на д-р Йоткер и поддържам 30 гр. докато ферментира, макар че не знам как да я поддържам.
Обобщено:
10 кг. малц – 7 към 3 и 14 кг. жито, 84 л.вода
14 кг. смляно жито, 40 л. вода - завира.
Охлаждане на 65 гр. 3кг. малц, загряване на 75 гр. задържане 30 мин.
Загряване на 90 гр. и добавяме останалата вода.
Охлаждаме на 55 гр. и добавяме 7 кг. малц. Задържаме 120 мин.
Охлаждане на 30 гр. за ферментация.
Това е технологията, по която ще пробвам, ако някой има практически несъгласия, да сподели за да се корегирам.
Предварително благодаря.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 516 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 гост


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима