Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Последно посещение: 25 Фев 2018, 08:16 Дата и час: 25 Фев 2018, 08:16

Часова зона: Европа/София





 [ 519 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 31, 32, 33, 34, 35
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 08 Яну 2016, 16:25 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Яну 2016, 18:25
Мнения: 2
Здравейте на всички форумци! Срам не срам - престраших се и аз да попитам:Може ли да се използва СЛАДКА царевица
за дестилат, като мисля да използвам допълнително и ензимен комплекс, ако е от значение. Идеята ми е царевица+малц(закупен)+ малко ръж.И каква формула(процедура) ще ми препоръчате.Благодаря предварително на отзовалите се.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 11 Яну 2016, 16:11 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1647
Местожителство: В.Търново
Каквато и да е царевица става. Под сладка предполагам имаш пред вид тази дето се продава по магазините в тенекиени кутии ?
Ако е вече варена е добре - можеш да я смелиш в месомелачка или пасатор и да минеш направо на озахаряване с малца, който преди това е също смлян (на едро).
Вода - 3л. за всеки кг. зърнена смес.
Загряваш я на около 68-69гр. и добавяш зърнената смес с добро разбъркване да няма бучки.
Поддържаш температура 62-63 градуса 1 час, правиш йодна проба и ако е добра - охлаждаш, посяваш дрожди за зърнен алкохол, ферментираш на 25 гр. и след 3 дена имаш готовност да дестилираш.
Дестилира се само течното, как ще прецедиш си е твоя работа :)
Ако си с колона - една дестилация , ако си с обикновен казан - първо дестилираш всичко до вода, без да делиш фракции, след това редестилираш резултата с делене на фракции.
Средата за отлежаване с дъбов чипс и аериране, главите и опашките в следваща дестилация като тогава ще се поскъси средната фракция и т.н. до безкрай.

Ако царевицата не е варена - сдобиваш се с термостабилна алфа амилаза и я разваряваш 30 мин. под действието на този ензим.
След това охлаждаш до 65-66 и добавяш малца, темп. пада на 62-63 и от там насетне е същото.
Малцът може да е около 5 кг. за 20кг. царевица. Някакъв светъл малц. Пилс, пейл , може и пушен (раух)

Ако озахаряването няма да е с малц - глюкоамилаза и темп. от 60гр. , но и подкиселяване до пеха 4.5 ще са нужни.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 11 Яну 2016, 16:25 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Яну 2016, 18:25
Мнения: 2
Царевицата е домашно производство, всяка година садя от нея за засенчване между редовете, после я консервирам и на пролет я изхвърлям :datz: :megagrin: Държа да е с малц, за това ще послушам съвета ти, благодарско от мен и наздраве (авансово ;) )


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 11 Окт 2016, 15:08 
Offline

Регистриран на: 21 Сеп 2016, 21:04
Мнения: 2
Здравеи колега - victoryvt

Можели малко инфо откъде се купува този готов малц.
Благодаря предварително :prost:
Всеки които има полезна информация за това от къде може да се набави готов малц,ще сам много благодарен за информацията.
Благодарности другари по чашка :respekt: :respekt: :respekt: :respekt:


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 14 Окт 2016, 22:07 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Окт 2014, 14:13
Мнения: 59
Местожителство: София
Имаш съобщение на лични.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 20 Окт 2016, 21:33 
Offline

Регистриран на: 21 Сеп 2016, 21:04
Мнения: 2
Малко акъл трябва :datz: :datz: :datz:
Благодаря момчета :prost:


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 06 Авг 2017, 18:13 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Окт 2014, 15:36
Мнения: 223
Местожителство: София
Колко време може да съхранявам пивоварен ечемичен малц в кофи от латекс в мазето? За няколко месеца в найлонов плик хваща пеперуди ...


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 07 Яну 2018, 19:04 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Авг 2015, 13:44
Мнения: 38
Изчетох всички мнения в темата. Едно време едва ли са ползвали точни термометри за технологията. Вероятно има някакви по-прости методи. Също така, СПОРЕД МЕН на север са правили алкохол от зърно, понеже там няма грозде. И мисля че гроздовията алкохол е по-добър от зърнения като вкус и аромат. Просто рекламата им е силна :D . Но това са мои разсъждения.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 07 Яну 2018, 20:52 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Фев 2015, 09:51
Мнения: 595
Местожителство: Берлин
Гроздовата си е гроздова-10-18 годишна гроздова !! :zauf2: Какво точно питаш термометъра е доста отдавна изобретен !!Най-простия метод-без протеинови и други паузи- загряваш водата до 67 * Слагаш разчупения малц- мериш pH докиселяваш с млечна к-на.Дозагряваш до 63*С един час с непрекъснато бъркане поддържаш..Отцеждаш-охлаждаш,посяваш дрожди...Загряваш вода до 80 *С промиваш...остатъка...отцеждаш (предварително си определяш водата за следващата доза малц ...и с нея промиваш, докато температурата падне на 67*С )-така постигаш във втората порция по- висока захарност !!!

_________________
Кеф цена няма....Нещата трябва да са "пипнати"....!!!!


Върнете се в началото
  
 
 [ 519 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 31, 32, 33, 34, 35

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: marinero_bg и 4 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима