Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 03 Дек 2016, 00:30

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 516 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 31, 32, 33, 34, 35
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 08 Яну 2016, 16:25 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Яну 2016, 18:25
Мнения: 2
Здравейте на всички форумци! Срам не срам - престраших се и аз да попитам:Може ли да се използва СЛАДКА царевица
за дестилат, като мисля да използвам допълнително и ензимен комплекс, ако е от значение. Идеята ми е царевица+малц(закупен)+ малко ръж.И каква формула(процедура) ще ми препоръчате.Благодаря предварително на отзовалите се.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Яну 2016, 16:11 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Каквато и да е царевица става. Под сладка предполагам имаш пред вид тази дето се продава по магазините в тенекиени кутии ?
Ако е вече варена е добре - можеш да я смелиш в месомелачка или пасатор и да минеш направо на озахаряване с малца, който преди това е също смлян (на едро).
Вода - 3л. за всеки кг. зърнена смес.
Загряваш я на около 68-69гр. и добавяш зърнената смес с добро разбъркване да няма бучки.
Поддържаш температура 62-63 градуса 1 час, правиш йодна проба и ако е добра - охлаждаш, посяваш дрожди за зърнен алкохол, ферментираш на 25 гр. и след 3 дена имаш готовност да дестилираш.
Дестилира се само течното, как ще прецедиш си е твоя работа :)
Ако си с колона - една дестилация , ако си с обикновен казан - първо дестилираш всичко до вода, без да делиш фракции, след това редестилираш резултата с делене на фракции.
Средата за отлежаване с дъбов чипс и аериране, главите и опашките в следваща дестилация като тогава ще се поскъси средната фракция и т.н. до безкрай.

Ако царевицата не е варена - сдобиваш се с термостабилна алфа амилаза и я разваряваш 30 мин. под действието на този ензим.
След това охлаждаш до 65-66 и добавяш малца, темп. пада на 62-63 и от там насетне е същото.
Малцът може да е около 5 кг. за 20кг. царевица. Някакъв светъл малц. Пилс, пейл , може и пушен (раух)

Ако озахаряването няма да е с малц - глюкоамилаза и темп. от 60гр. , но и подкиселяване до пеха 4.5 ще са нужни.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Яну 2016, 16:25 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Яну 2016, 18:25
Мнения: 2
Царевицата е домашно производство, всяка година садя от нея за засенчване между редовете, после я консервирам и на пролет я изхвърлям :datz: :megagrin: Държа да е с малц, за това ще послушам съвета ти, благодарско от мен и наздраве (авансово ;) )


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Окт 2016, 15:08 
Offline

Регистриран на: 21 Сеп 2016, 21:04
Мнения: 2
Здравеи колега - victoryvt

Можели малко инфо откъде се купува този готов малц.
Благодаря предварително :prost:
Всеки които има полезна информация за това от къде може да се набави готов малц,ще сам много благодарен за информацията.
Благодарности другари по чашка :respekt: :respekt: :respekt: :respekt:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Окт 2016, 22:07 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Окт 2014, 14:13
Мнения: 53
Местожителство: София
Имаш съобщение на лични.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Окт 2016, 21:33 
Offline

Регистриран на: 21 Сеп 2016, 21:04
Мнения: 2
Малко акъл трябва :datz: :datz: :datz:
Благодаря момчета :prost:


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 516 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 31, 32, 33, 34, 35

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 4 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима