Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 06 Дек 2016, 14:28

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 516 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 35  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 31 Мар 2009, 10:14 
Offline

Регистриран на: 24 Фев 2009, 13:08
Мнения: 33
ами колеги,стискайте палци в момента житото покълва,събота или неделя ще го суша(уредил съм си професионална сушилня) и после ще видим какво ще се получи:-)


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 01 Апр 2009, 16:58 
Offline

Регистриран на: 15 Апр 2008, 22:34
Мнения: 13
Температурата на клеистеризация на царевицата е много по-висока около 95 градуса.Плюс това съдържа много мазнини които пречат на всички етапи.В САЩ се използва кюспето след отделяне на зародиша.
Аз пробвах преди време с термостабилна алфа-амилаза но вкусът беше много по-различен от "Пшеничената".


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 09 Апр 2009, 11:19 
Offline

Регистриран на: 24 Фев 2009, 13:08
Мнения: 33
аз искам пак да се изкажа (малко неподготвен) един въпрос...

ферментацията на "бирата" трябва ли да е без достъп на кислород?


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 09 Апр 2009, 20:25 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 06 Мар 2008, 20:30
Мнения: 967
Местожителство: София
grigor написа:
аз искам пак да се изкажа (малко неподготвен) един въпрос...

ферментацията на "бирата" трябва ли да е без достъп на кислород?


По принцип ... да, но не е фатално...

_________________
Обсъждане на действията на администратор/модератор е забранено!
Човекът е главна фигура в животновъдството.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 13 Апр 2009, 11:32 
Offline

Регистриран на: 24 Фев 2009, 13:08
Мнения: 33
искам да благодаря на всички колеги от форума!

онзи ден проведох опит по озахаряване на житен малц и чак не можах да повярвам като видях захаромера да потъва до 20% :shock:

сега съм нлял бирата в едно шише от мин.вода 10л. и то ферментира през воден клапан...

... и то вече е късно но има ли някаква пропорция на маята към бирата... питам защото аз моята я направихм някъде към 7-8% мая !! сигурно ще се усеща...


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 13 Апр 2009, 20:04 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
БРАВО :lol: :lol: :lol: за добрия резултат

Може ли да опишеш точно как го постигна

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 13 Апр 2009, 21:14 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 06 Мар 2008, 20:30
Мнения: 967
Местожителство: София
grigor написа:
искам да благодаря на всички колеги от форума!

онзи ден проведох опит по озахаряване на житен малц и чак не можах да повярвам като видях захаромера да потъва до 20% :shock:

сега съм нлял бирата в едно шише от мин.вода 10л. и то ферментира през воден клапан...

... и то вече е късно но има ли някаква пропорция на маята към бирата... питам защото аз моята я направихм някъде към 7-8% мая !! сигурно ще се усеща...


20% ми се вижда малко множко, но те поздравявам за ентусиазма. Идеята на цялата операция не е "продукта" да ни излезе по-евтин, а да получим качествен продукт, на който да се радваме, и с който да се гордеем. Ако си успял да изсушиш малца правилно, ще получиш продукт с много хубав, невероятен аромат :)
Единствено мога да те поздравя и да ти пожелая да продължиш да "дълбаеш" в тази насока.
Относно 20-те градуса - действителното съдържание на захар е по-малко. Захаромерът лъже защото мериш съдържанието на захар в "мътна" течност. В бирата освен захар има и други вещества, нишесте, прах ако щеш, захари, които няма да ферментират и т.н. В случаят това не е важно :)
Прави ли йоден тест, и ако си правил какви бяха резултатите.
Ако искаш за следващ експеримент мога да ти птратя малко комплексен ензим, който да подпомогне работата на малца. ;)

Поздрави!

_________________
Обсъждане на действията на администратор/модератор е забранено!
Човекът е главна фигура в животновъдството.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 14 Апр 2009, 10:51 
Offline

Регистриран на: 24 Фев 2009, 13:08
Мнения: 33
ами ето как станаха нещата:
- накиснах 1 кофа жито в топла вода за 24 часа
- после го разстлах върху 1 найлон и две седмици покълва (даже според мен прорастна, за]ото им6е кълнове по-дълги два пъти от зърното . . . просто баща ми не схванал идеята кога да ми се обади)
-после го занесох в една сушилня и ми го изсушиха до 10% влажност
-после го смлях на ермомелката на най-едрото сито
-смлях и една кофа жито (за компенсъция на прерастналия малц)
-в тенджера заврях вода и сипах житото с малко малц - изчаках я да заври и налях още вода до 65 gr.C
-сипах останалия малц и 2 часа подържах температура 58-65 gr.C
-накрая изчаках да се утаи и изгребах е лъжица около 100грама чиста течност в една епруветка и на 20gr.C покаца даже 21% захарност!
-после в тубата от минерална вода и сега го гледам как пуска мехурчета през водния клапан . . .малко ме притеснва че е хладно в стаята дето превира около 15-19 gr.C и сигурно ще се проточи... ама то аз и без туй още не съм си направил лабораторнот казанче за изваряване (а то повярвайте ще е дно малко бижу:) )
Ами горе долу това е ако ми хареса даже съм си намерил и ефтини бурета за да си го сложа после да отлежава:-)

Изпратено след 2 минути 6 секунди:
правих и йоден тест ама честно казано не можах да разбера нищо - не ставаше наситено лилаво ама и розово не беше... за еталон дори развалих половин кило картофи да капя по тях :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 14 Апр 2009, 16:36 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
grigor в какво съотношение сложи водата към смляния малц и жито.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 14 Апр 2009, 22:45 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2008, 22:40
Мнения: 512
Местожителство: някъде в Безхаберия
grigor написа:
ами ето как станаха нещата:
- накиснах 1 кофа жито в топла вода за 24 часа
- после го разстлах върху 1 найлон и две седмици покълва (даже според мен прорастна, за]ото им6е кълнове по-дълги два пъти от зърното . . . просто баща ми не схванал идеята кога да ми се обади)
-после го занесох в една сушилня и ми го изсушиха до 10% влажност
-после го смлях на ермомелката на най-едрото сито
-смлях и една кофа жито (за компенсъция на прерастналия малц)
-в тенджера заврях вода и сипах житото с малко малц - изчаках я да заври и налях още вода до 65 gr.C
-сипах останалия малц и 2 часа подържах температура 58-65 gr.C
-накрая изчаках да се утаи и изгребах е лъжица около 100грама чиста течност в една епруветка и на 20gr.C покаца даже 21% захарност!
-после в тубата от минерална вода и сега го гледам как пуска мехурчета през водния клапан . . .малко ме притеснва че е хладно в стаята дето превира около 15-19 gr.C и сигурно ще се проточи... ама то аз и без туй още не съм си направил лабораторнот казанче за изваряване (а то повярвайте ще е дно малко бижу:) )
Ами горе долу това е ако ми хареса даже съм си намерил и ефтини бурета за да си го сложа после да отлежава:-)

Изпратено след 2 минути 6 секунди:
правих и йоден тест ама честно казано не можах да разбера нищо - не ставаше наситено лилаво ама и розово не беше... за еталон дори развалих половин кило картофи да капя по тях :)

Хвала на такива хора,аферим'т!!! :D


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 16 Апр 2009, 13:10 
Offline

Регистриран на: 24 Фев 2009, 13:08
Мнения: 33
"Х О М Е Д Е С Т И Л Е Р . Б Г" :lol: :D
ей на тази установка сварих "уискито" и се получи!!!

ако пренебрегнем жестокото загаряне опита може да мине за сполучлив!!!

не мога да видя как да кача снимки...

вижте в личния ми албум...


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 16 Апр 2009, 19:40 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Снимките се слагат в Албум/Склад като качиш снимката под нея има ВВ код слагаш курсора върху него /той почернява/ десен бутон копи и пасте в прозореца където пишеш.

Наистина казанчето ти е готино, като слагаш материала го прецеждаи през тензух да не загаря.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Последна промяна petiomalchev на 17 Апр 2009, 11:58, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 16 Апр 2009, 21:04 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 06 Мар 2008, 20:30
Мнения: 967
Местожителство: София
grigor написа:
"Х О М Е Д Е С Т И Л Е Р . Б Г" :lol: :D
ей на тази установка сварих "уискито" и се получи!!!

ако пренебрегнем жестокото загаряне опита може да мине за сполучлив!!!

не мога да видя как да кача снимки...

вижте в личния ми албум...


grigor,
ще се радваме да споделиш с нас резултата от експеримента.
Загарянето се е получило, защото си варил и житото. Няма да изгубиш много, ако предварително го отделяш. Това можеш да го приемеш като малък съвет от човек, който е препатил :)

Жив и здрав!

_________________
Обсъждане на действията на администратор/модератор е забранено!
Човекът е главна фигура в животновъдството.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 17 Апр 2009, 08:28 
Offline

Регистриран на: 24 Фев 2009, 13:08
Мнения: 33
за това да варя без да слагам вътре житото и аз го разбрах, след като и снощния опит завърши с известно загаряне... не чак колкото първото но го има... и то при положение че е на три литра течност да е имало 400-500 гр твърди частици... вече ще знам - прецеждане!

инъче не мога да дам някакви конкретни резултати освен тези:
-ракията тръгна на 70 гр.
-добив около 10% от вложеното
-много бистра

ако не беше загоряла бих ви поканил на по чаша :roll:
утре ще озахаря още 10-15кг. и другата седмица може да се наложи да си поръчам специално буренце :)
при някакви по положителни резултати ще се обадя незабавно!

а ето и друг изглед от малката ми пивоварна:
Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 17 Апр 2009, 12:07 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Ако загори и като прецедиш с тензун. Пробваи да вариш на "водна баня" на котлона сложи първо една тенджера малко по широка от казанчето пъхни вътре казанчето и налей в тенджерата до половината вода. за подобряване на топлоотдаването можеш да запушиш разтоянието между тенджерата и казанчето с парцал но остави в единият краи малък отвор да излиза парата и ако се наложи да доливаш вода.
Аиде хаирлия да е.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 516 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 35  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: gizdo007 и 7 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима