Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 06 Дек 2016, 16:10

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 81 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 15 Мар 2011, 20:56 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Апр 2008, 12:01
Мнения: 593
Местожителство: Пловдив
Дали обаче някой те разбра :roll:

_________________
Напитките в България - богатство и традиции!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Мар 2011, 22:59 
Offline
ССМ

Регистриран на: 09 Мар 2008, 21:44
Мнения: 244
Местожителство: Plovdiv
:explode: Пектина можете да си го представите като една скъсана дълга верига за колело и на всеки сектор седи едно "метилче", колкото повече метилчета има - толкова по-лошо е положението(степен на естерификация). Когато са малко, добавен в ракията отнема метанола, но когато са много и ракията е кисела се отделя метанол. Дрождите и др. микроорганизми имат способността да свързват метанола(и други алкохоли) към веригата или киселина, но и да го откъсват от нея. Така във виното и ракията се появяват метанола и естерите(пр: етилацетат - етанол и оцетна киселина). Сега разбираемо ли е? :klugscheisser:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 15 Мар 2011, 23:05 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5797
Местожителство: София
Нека не правим нещата сложни...а именно:
Високо съдържание на пектин-следва високо съд на метилов алкохол в суровината,колкото по-дълго стои толкова повече(например джибра от ябълки...)Тоест трябва да сме по-внимателни и щедри при отделяне на първата фракция.E440(a)-това е пектина сгъстител за мармалади...

ДЕестеразни ензими?Какво е това? За ДИестеразни ензими и инхибитори сме чели...-като за последните по -добре да не знаем за какво се ползват.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Мар 2011, 08:56 
Offline

Регистриран на: 25 Май 2008, 12:37
Мнения: 193
"В плодова ракия 50 градусова, правена от любител има метилов алкохол 10-15 грама на литър."

Откъде толкова много! Това нещо според мен е за боклука.

_________________
Каквото си посееш, това и ще пиеш.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Мар 2011, 10:18 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Мар 2011, 11:13
Мнения: 314
Какви са допустимите граници на метил в ракията?
Това с тубите и на мен ми е хрумвало, но не излиза ли малко скъпичко брат. Ако си вариш в някоя тенджерка, само тока щи излезне през носа. Аз пък пробвах в шише от кока кола да проверя дали ферментира чая от кутийките. И стигнах до същото заключение, че ракия можеш да си правиш по този начин и зимата :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Мар 2011, 10:33 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Максимално съдържание на метилов алкохол 10,0 g/l при 100 об.% етанол. Ако е на 50об.% ал. ракията излиза че не повече от 5,0 g/l

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Мар 2011, 10:39 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5797
Местожителство: София
falcon написа:
Какви са допустимите граници на метил в ракията?
Това с тубите и на мен ми е хрумвало, но не излиза ли малко скъпичко брат. Ако си вариш в някоя тенджерка, само тока щи излезне през носа. Аз пък пробвах в шише от кока кола да проверя дали ферментира чая от кутийките. И стигнах до същото заключение, че ракия можеш да си правиш по този начин и зимата :)

Много си прав-скъпо е!!!
Цени от 3-3,50лв за литър дестилат 50% при това само за суровините(дрождите и активаторите не са включени в сметката-значи отива на 4лв)е прекалено....Ами газта или тока който се хаби,и най-важното времето което самия ти хабиш....

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Мар 2011, 13:16 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2507
Местожителство: ''Survivor'' България
ilu6a написа:
falcon написа:
Какви са допустимите граници на метил в ракията?
Това с тубите и на мен ми е хрумвало, но не излиза ли малко скъпичко брат. Ако си вариш в някоя тенджерка, само тока щи излезне през носа. Аз пък пробвах в шише от кока кола да проверя дали ферментира чая от кутийките. И стигнах до същото заключение, че ракия можеш да си правиш по този начин и зимата :)

Много си прав-скъпо е!!!
Цени от 3-3,50лв за литър дестилат 50% при това само за суровините(дрождите и активаторите не са включени в сметката-значи отива на 4лв)е прекалено....Ами газта или тока който се хаби,и най-важното времето което самия ти хабиш....

За 10 л материал влиза 2 буркана конфитюр 4.68лв. 1 коло захар 2.20 лв. и пакетче мая 0.30 лв. общо 7.18+ по-малко от един кобик газ за варене.Излиза 2400гр на 50 градуса, заначи цената е 3лв и малко за литар , ако това е скъпо то кое е ефтино? п с Направих три туби по 10л точно за малкия казан с колоната. :lab:

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Последна промяна MONI BARONA на 16 Мар 2011, 13:20, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Мар 2011, 13:19 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5797
Местожителство: София
газта е 3,5лв за кг.....

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Мар 2011, 14:33 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2507
Местожителство: ''Survivor'' България
ilu6a написа:
газта е 3,5лв за кг.....

метан газ е 0,85ст. за кубик :wallbash: Горелката ми харчи 1 кубик за 8-9 часа

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Мар 2011, 14:52 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5797
Местожителство: София
кубик....това да не са дърва)))
Карам на метан от близо 10г и до сега не съм го купувал на кубици....

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Мар 2011, 14:59 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2507
Местожителство: ''Survivor'' България
[quote="ilu6a"]кубик....това да не са дърва)))
Карам на метан от близо 10г и до сега не съм го купувал на кубици....<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<< За потребление природния газ се продава и отчита на кубик :!:

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Последна промяна MONI BARONA на 16 Мар 2011, 15:08, променена общо 2 пъти

Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Мар 2011, 15:02 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5797
Местожителство: София
продава се на килограм метана...не на кубик!

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Мар 2011, 17:03 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2008, 22:40
Мнения: 512
Местожителство: някъде в Безхаберия
ilu6a написа:
продава се на килограм метана...не на кубик!

На килограм е на метанстанцийте,но при отчитане в газифицираните квартали или градове се отчита на кубик. :)

_________________
Платена истина-няма!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Мар 2011, 18:54 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2507
Местожителство: ''Survivor'' България
Чудя се дали като станат джанките да слагам тези кнфитюрчета от малини, ягоди, вместо захар.Хем захарност, хем аромат.Ще се пробва това, тя цената е една и съща. :lab:

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 81 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: demirchoo и 6 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима