Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 07 Дек 2016, 13:07

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 81 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 16 Мар 2011, 20:29 
Online

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5799
Местожителство: София
BREAKER написа:
ilu6a написа:
продава се на килограм метана...не на кубик!

На килограм е на метанстанцийте,но при отчитане в газифицираните квартали или градове се отчита на кубик. :)

вярно...не се бях сетил-ама кат си прост е за дълго :megagrin:

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Мар 2011, 17:49 
Offline
Аватар

Регистриран на: 22 Окт 2010, 19:19
Мнения: 11
ilu6a кой ли е прост във случайа със кубика.
Аз също ползвам метан газ и плащам на кубик.
На кг продават втечнен пропан-бутан .

Модератор:
Какво каза, че не те разбрах?
Искаш да се излагаш или желаеш наказание?
В този форум спамът, както и обидното отношение към другите потребители не се толерират!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Мар 2011, 20:10 
Offline
Аватар

Регистриран на: 22 Окт 2010, 19:19
Мнения: 11
Сега видях личното съобщение ,
извинявай че съм те разбрал погрешно.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Апр 2011, 20:31 
Online

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5799
Местожителство: София
няма проблем...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Май 2011, 01:57 
Offline
Аватар

Регистриран на: 29 Мар 2011, 00:46
Мнения: 211
Привет на форумците - гледам тази тема се е поизкривила :explode: от тарикатски начини за ракия в спор за измерване на гориво за нагревателите.
Ако може да се върнем пак към началото ...за ракия от сладко.

Мони ти с какво я свари тази ракия с рефлукса или с нормално казанче?
Аз заложих вече 20л сушени смокини както писах в другата тема и докато чакам (бълбукат леко) реших да експериментирам с едно бурканче сладко да видая ще ферментира ли по способа описан най в началото на тази тема(не съм пропуснал да го кипна 1/1 с вода)

По сметките на Птйо ти трябвало да изкараш 2кг конфитюр х 50% захарност = 1кг захар от сладкото, добавил си още 1кг захар = общо 2кг зхар Х 0.7 = 1.4 л ракия без патоки и първак на 45 гр трябвало да се получи- така поне Петйо ме учи. Как изкара 2.4л Сигурно аз пак нещо съм недорзбрал :datz:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Май 2011, 09:59 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2508
Местожителство: ''Survivor'' България
MONI BARONA написа:
Ето един начин: В 10лт. туба от мин. вода се слагат два кг.конфитюр от (метро на аро)-малини,ягоди или вишни на цена 2.34 всеки, 1 кило захар ,1 пакетче суха мая и топла вода до ръба на бутилката.Затваряш с водна тапа, след фермен. от 10 15 дена вариш. Рандимана е 2лт.400гр ракия на 50 градуса с превъзходен вкус и мирис на това което си сложил. Цената на литар ракия е около 3лв.

С колона, има снимки в темата КОЛОНА.....Забележка:: цялото количество материал трябва да се събере в 10 литровата туба ,тоест... слагаш в тубата заварения материал захарта и доливаш с топлата вода разбъркваш хубаво, добавяш заквасената предварително мая (по процедурата:100гр. вода щипка лимононена-винена кисилина лаж. захар ч. лаж. брашно +маята) Описал съм го в др. теми.Сега знам че някои ще викнат за брашното но, то се слага само ако изплзваш мая за хляб ако използваш дрожди не. Не е лошо да измериш захарноста да не стане някоя грешка, мах. 25%. Това е успех. :megagrin:П.С. За захарноста да обесня, понеже Правих две туби по 10 лт. в първата сложих 1 кг. захар и два кг конф. а втората с 2кг. захар.Варих ги заедно на малкия казан и искарах около 5 лт.Така че не случаино ти казвам да провериш захарноста ако е нужно сложи още захар.


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Последна промяна MONI BARONA на 04 Май 2011, 14:30, променена общо 2 пъти

Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Май 2011, 13:51 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Мисля че захарноста на конфитюра е по голяма. Също така изчисленията за които говори plamm ги правих с нисък коефициент на преобразуване на захарите в алкохол мисля 0,56 като той варира от 0,54-0,62 в зависимост от щама дрожди, хранителни вещества и среда.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Май 2011, 15:28 
Offline
Аватар

Регистриран на: 29 Мар 2011, 00:46
Мнения: 211
Мерси за отговорите Мони и Петйо :)
Тук имам 3 бурканчета с конфитюр ягоди, кайсии и смесен праскови манго и т.н. и на етикета пише 6гр захар на 15мл порция конфитюр, смятам го 40% захарност. Явно такъв е стандарта за конфитюрите.
Мони е сложил 2кг конфитюр=800гр захар +1кг добавена захар, водата е около 7л за да напълни тубата от 10л
1,8 Х100/1.8+7=20% захарност, втората туба с добавена 2кг захар 2.8Х100/2.8+7=28.5% захарност
Общо в идеалния вариант ако всичко е ферментирало от двете бутилки 4.6кг захар Х 0.7=3.22л ракия
Бъркам ли някъде в теоретичните сметки?
Сега съм заложил сушените смокини, ама като ги направя мисля да проверя и от конфитюрчета та да видим кво ще излезе и на практика. Тука малко дебело излизат конфитюрчетата 7$ - 1кг , 1.3$ е захарта ама нали Мони казва че аромата е много добър :explode:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Май 2011, 18:15 
Offline

Регистриран на: 07 Фев 2008, 16:36
Мнения: 262
Местожителство: Хасково
Както сте се захванали с конфитюри , сладка и компоти, Администраторът е задължен да ви открие и рубрика "Плетки на вълнен чорапи с 4 куки"


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Май 2011, 18:55 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1458
Местожителство: Wallis and Futuna
plamm написа:
Мерси за отговорите Мони и Петйо :)
Тук имам 3 бурканчета с конфитюр ягоди, кайсии и смесен праскови манго и т.н. и на етикета пише 6гр захар на 15мл порция конфитюр, смятам го 40% захарност. Явно такъв е стандарта за конфитюрите.
Мони е сложил 2кг конфитюр=800гр захар +1кг добавена захар, водата е около 7л за да напълни тубата от 10л
1,8 Х100/1.8+7=20% захарност, втората туба с добавена 2кг захар 2.8Х100/2.8+7=28.5% захарност
Общо в идеалния вариант ако всичко е ферментирало от двете бутилки 4.6кг захар Х 0.7=3.22л ракия
Бъркам ли някъде в теоретичните сметки?
Сега съм заложил сушените смокини, ама като ги направя мисля да проверя и от конфитюрчета та да видим кво ще излезе и на практика. Тука малко дебело излизат конфитюрчетата 7$ - 1кг , 1.3$ е захарта ама нали Мони казва че аромата е много добър :explode:
доколкото разбирам,си някъде на запад....пиши на л.с ако искаш да не се занимаваш с конфитюри и мармалади :megagrin:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Май 2011, 19:34 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2508
Местожителство: ''Survivor'' България
Бай Драган написа:
Както сте се захванали с конфитюри , сладка и компоти, Администраторът е задължен да ви открие и рубрика "Плетки на вълнен чорапи с 4 куки"

Чакай малко Бай Драгане, :D никои не те задалжава да правиш това. Това е като тренировка за истинския мач на есен :D .Трябва да тренираме,за да не загубим тренинг, когато доиде реколтата от истинско грозде и да се впуснем в истинския мач наречен.... Ракиджос къмпани дистилер. :megagrin: :2thumbs:

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Май 2011, 22:57 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Мар 2011, 11:13
Мнения: 314
по тоя начин си намерете писах ви, за зимата чай :)
мони много мая брат за една туба, едно пакетче е много, дори половин е много това щи кажа. И по въпроса където спорехме за патоките, ако са под 45, взимайте елките и почвайте да смятате колко ви дава кг захар, да видим какво ще ми кажете по въпроса :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Май 2011, 23:47 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2508
Местожителство: ''Survivor'' България
falcon написа:
по тоя начин си намерете писах ви, за зимата чай :)
мони много мая брат за една туба, едно пакетче е много, дори половин е много това щи кажа. И по въпроса където спорехме за патоките, ако са под 45, взимайте елките и почвайте да смятате колко ви дава кг захар, да видим какво ще ми кажете по въпроса :)

Ще ти кажа само Честит празник Гергьовден :prost:

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Май 2011, 23:56 
Online

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5799
Местожителство: София
стига с тия бакалски сметки за захарта.Ето един учебник който ще промени мирогледа за опашните фракции и техния градус...
"Технология на високоалкохолните напитки и спирта" на проф. д-р инж. Марин Георгиев Маринов, Академично издателство на УХТ, Пловдив, 2005

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Май 2011, 00:40 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Мар 2011, 11:13
Мнения: 314
Учебника го имам, но нямам време да го прочета, видях доста е обемен. На едно място мернах че са посочени тия градуси 45, и не споря за градусите. Просто ми кажете колко дава кг захар, щот съм варил не веднъж и нещо не ми излизат сметките, ако се държи до 45,


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 81 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 8 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима