Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 03 Дек 2016, 16:04

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 81 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 07 Май 2011, 05:52 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Ако си се грижил за джибрата създал си и подходящите условия, засял си я с работлив щам дрожди, изолирал си я от кислорода, осигурил си нормална температура на ферментация 20-25 градуса, киселинност pH 3,5 - 5,5, джидрата е извряла до край, ще получиш повече.
Как се смята има един коефициент на преобразуване на захарите в алкохол той варира от 0,54 до 0,62 върху стойността му влияят много фактори като най-важните са вид на дрождите температура и киселинност на средата, наличие на подходящи хранителни вещества в джибрата за дрождите.
За домашни условия най-подходящо е да се приеме най-ниската стойност при условие че не се използват култивирани алкохолни дрожди.
Следователно приемаме 0,54 имаме 100л. джибра със захарност 22%, След ферментацията ще получим 100л. джибра с 11,88об.%ал.(22х0,54=11,88). Редно е да се сметнат и загубите при дестилация на джибрата, защото никой не вари ракията докато потече чиста вода слагаме 2об.%ал. загуби, приблизително приемаме че джибрата е с 10об.%ал. В един литър от тази джибра която е с 10об.%ал. би следвало да съдържа 100гр. чист алкохол, за 100л се получава 10л. чист алкохол 100об.%ал. (чист спирт). Но казана не вади ракията със 100об.%ал. за 100л. материал в казана вадим първак примерно 1л. на 65об.%ал. (1х65/100=0,65л.чист спирт), отделяме и парцуца примерно 7л. на 30об.%ал. (7х30/100=2,1л. чист спирт) от тук загуба 0,65+2,1=2,75л. чист спирт да ги закръглим на 3л. 10-3=7л. значи след варенето ще получим 7л. 100об.%ал. годен за пиене но той примерно ще е на 50об.%ал. (7х100/50=14л. 50об.%ал.)
След разреждане с вода, ако полученият ракия е с 45об.%ал. сметката ти идва (7х100/45=15,5л. 45об.%ал.)
Ако изкараш повече може да кажеш аз успях, но успяват кои подготвените. :prost2:

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Последна промяна petiomalchev на 07 Май 2011, 13:45, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Май 2011, 13:07 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2505
Местожителство: ''Survivor'' България
ПЕТИО... :klatsch: :2thumbs: :gott: "Прибирай елката" :respekt:

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Май 2011, 16:51 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Мар 2011, 11:13
Мнения: 314
говоря за захар, не за джибри, мс за учебника още веднъж
КОЛКО ДАВА КГ ЗАХАР
Мони, баце, на 160 литра материал, акация, тя няма как да ферментира сама, не е плод, слагам 3 пакетчета мая, ти слагаш 1 на 10 литра , ставаш смешен


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Май 2011, 17:34 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2505
Местожителство: ''Survivor'' България
falcon написа:
говоря за захар, не за джибри, мс за учебника още веднъж
КОЛКО ДАВА КГ ЗАХАР
Мони, баце, на 160 литра материал, акация, тя няма как да ферментира сама, не е плод, слагам 3 пакетчета мая, ти слагаш 1 на 10 литра , ставаш смешен

Незнам какво разбираш под "пакетче" ?? Моито е суха мая, колкото чаена лажичка. :?
А за ЗАХАРТА мисля че Петио ти обесни,ако не си разбрал ПРОЧЕТИ ПАК, Ако ли не здраве да е......

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Май 2011, 17:48 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Мар 2011, 11:13
Мнения: 314
захарта от плода е по-различна от пакетираната няма смисъл да го коментирам, ми не искам обяснения, питам просто колко дава кг захар, пишете от до не е трудно. Под пакетче мая говоря тия които са 50 г, ти сам писа пакетче не лъжичка ако не ме лъже паметта?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Май 2011, 18:37 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2505
Местожителство: ''Survivor'' България
falcon приятелю Илюшата ти обесни научно, Петио нагледно и математически.Аз се опитах да обесня практически. Вземи чети и си направи някакви изводи, собствени расаждения по вапроса.... някъде там е истината,по твоия вапрос. :prost:

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Май 2011, 19:14 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Мар 2011, 11:13
Мнения: 314
честно да ви кажа, от толкова неща за прочит вече се изморих
ИСКАМ ЕДНА ГРАНИЦА КИЛО ЗАХАР ДАВА ОТ ДО, вече ясно ми е че зависи от доста неща, но говорим приблизително от до, не ми пишете фермани :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Май 2011, 19:24 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1458
Местожителство: Wallis and Futuna
falcon написа:
говоря за захар, не за джибри, мс за учебника още веднъж
КОЛКО ДАВА КГ ЗАХАР
Мони, баце, на 160 литра материал, акация, тя няма как да ферментира сама, не е плод, слагам 3 пакетчета мая, ти слагаш 1 на 10 литра , ставаш смешен

какво значение има в случая,..може да даде 0.7л спряна на 45,а може и 1.2л на 35%....зависи си от теб


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Май 2011, 19:30 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Мар 2011, 11:13
Мнения: 314
там е работата че не може 700 грама няма да ти даде никога, ако я държиш до 45 градуса за това съм се зачекнал на тая тема


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Май 2011, 20:22 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2505
Местожителство: ''Survivor'' България
falcon ето ти тема да пишеш, четеш и тн. стига сте мазали тая тема тя е за друго :wallbash: viewtopic.php?f=8&t=190&hilit=%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D0%B5%D0%BC%D0%B0%D0%BD

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Май 2011, 20:43 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Мар 2011, 11:13
Мнения: 314
:lol: май се опитваш да ме пратиш за гъби
ми той петьо си го е написал още в началото, сега видях
1 кг захар 1 литър ракия 40-45 градуса и то е възможно след като се разреди предполагам. Това широко разпространено мнение че кг захар дава 0, 7 л откъде мислите че идва? Не и ако си държат ракията до 45 предполагам :)
Като правиш от цвят, разчиташ само на сложената захар, цвета не пуска нищо. Ако я държа до 45 ще излезне че кг захар ми дава под 0, 6 л ракия


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Май 2011, 20:56 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2505
Местожителство: ''Survivor'' България
falcon написа:
:lol:


Като правиш от цвят, разчиташ само на сложената захар, цвета не пуска нищо. Ако я държа до 45 ще излезне че кг захар ми дава под 0, 6 л ракия

0,6л ама качествена ракия. Я сметни на едно кило захар губиш 0,1 ракия ,ТОВА БОЛКА ЗА УМИРАНЕ И РЕВАНЕ ЛИ Е. Друга е работата ако е правиш за шмекерлъци(за продаване) и гониш количество.Твоя си работа не ме занимаваи повече ,ако имаш още вапроси пиши в темата viewtopic.php?f=8&t=190&hilit=%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D0%B5%D0%BC%D0%B0%D0%BD

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Май 2011, 21:15 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Мар 2011, 11:13
Мнения: 314
чакай по-кротко моля :)
Никъде не съм написал че моето мнение е меродавно, и никъде не съм съветвал дръжте си я до 45, кой колкото иска толкова, това си е и лична преценка. Просто ми е интересно защо според разпространеното мнение сред обикновените хорица кг захар дава 0, 7 и си дадох сам отговор - ЗАЩОТО НЕ Я ДЪРЖАТ ДО 45
Ако я държат до 45, кг захар ще даде по-малко това е...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Май 2011, 21:16 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Мар 2011, 11:13
Мнения: 314
Ако не съм прав и не е така пишете, иначе не смятам да ви досаждам повече, че вече почна да ми се обажда черния дроб :lol:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Май 2011, 23:19 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5783
Местожителство: София
Опитваме се да ти кажем ,че това което е правил дядото...или някакви ракиджии, казанджии просто е далеч от истината за качествен дестилат-опитай се да се отърсиш от тия басни за кило захар колко дава...Дава много различно...с различни примеси като количество и качество за различни джибри..(гроздови,плодови,зърнени)...Това е занятие и наука като много други и иска сериозна подготовка теоретична като начало,а после опити,опити...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 81 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: Andrian10, boci и 7 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима