Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Последно посещение: 28 Юни 2017, 15:47 Дата и час: 28 Юни 2017, 15:47

Часова зона: Европа/София [DST]




 [ 81 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 08 Май 2011, 21:51 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Мар 2011, 11:13
Мнения: 314
не това което е правил А ТОВА КОЕТО ПРАВЯТ сигурно 90% от хората е така както казвам, сам виждаш и доста съфорумци пишат че я държат до към 40, дали е правилно не твърдя, но така правят много хора

Тая от винпромите да не би да е по-качествена?

Спираме дотук, всеки си преценява сам, кое е правилно и кое не, хубавото е че от тоя спор с патоките, тези които са спирали на 40-38, вече ще почнат да се замислят.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 08 Май 2011, 22:22 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Жалко че защитниците на тезата за спиране на ракията на по висок градус не можем да ти предоставим лабораторни резултати на съдържанието на ракията която тече на 45об.%ал. и тази която тече на 38об.%ал. Тогава спор нямаше да има.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 08 Май 2011, 22:50 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1510
Местожителство: Wallis and Futuna
petiomalchev написа:
Жалко че защитниците на тезата за спиране на ракията на по висок градус не можем да ти предоставим лабораторни резултати на съдържанието на ракията която тече на 45об.%ал. и тази която тече на 38об.%ал. Тогава спор нямаше да има.

:cooler:


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 09 Май 2011, 02:19 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Мар 2011, 11:13
Мнения: 314
само за протокола - мисля ако съм малко по добре с финансите да пробвам и до 45 и да видя дали има разлика


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 09 Май 2011, 06:56 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Загуба няма от 45об.%ал. до 20об.%ал. което събереш буташ в другата джибра за варене, така може да прехвърляш до 3 пъти дори до 4 така пише в учебника "Технология на високо алкохолните напитки". Също така пише че първака /1-2% от обема на течността подложена за дестилация/ може да се преваря само един път.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 09 Май 2011, 09:23 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2628
Местожителство: ''Survivor'' България
petiomalchev написа:
Загуба няма от 45об.%ал. до 20об.%ал. което събереш буташ в другата джибра за варене, така може да прехвърляш до 3 пъти дори до 4 така пише в учебника "Технология на високо алкохолните напитки". Също така пише че първака /1-2% от обема на течността подложена за дестилация/ може да се преваря само един път.

Точно това се опитвам да му обесня и аз,събрания паток го влагаш в следващите варения и загуби няма. Ама като се е запънал на неговата, неможеш да му обесниш. :wallbash:

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 17 Май 2011, 16:05 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2628
Местожителство: ''Survivor'' България
Днес ударих "Къоравото".Купих замразени кайсии на 0,40 стотинки за кило.
Пропорцията ще бъде 50кг. кайсии, 10кг. захар в 100 литра бидон(120 лт. е бидона).
Материала е перфектен без костилки 10кг. в кашон.


Прикачени файлове:
каисии.jpg
каисии.jpg [ 21.24 KiB | Прегледано 705 пъти ]

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم
Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 17 Май 2011, 16:58 
Offline
Аватар

Регистриран на: 29 Мар 2011, 00:46
Мнения: 211
Мони не ги затваряй плътно в началото. Аз заварих сушени кайсии миналата седми неделя 2кг плод, 3кг захар, 13л вода-зхарност 23% на сместта активирах мая както ти ми казас Б1 4хапчета и лъжичка лимонтозу-затворих ги с въздушен клапан. :datz: На другата сутрин клапана беше хвръкнал на тавана и част от материала също беше на тавана :wallbash: За една седмица захарнастта падна на полвина и сега много слабо едва едва ферментира. Чудя се да сложа ли пак малко мая или да чакам :explode:


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 17 Май 2011, 17:28 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2628
Местожителство: ''Survivor'' България
plamm написа:
Мони не ги затваряй плътно в началото. Аз заварих сушени кайсии миналата седми неделя 2кг плод, 3кг захар, 13л вода-зхарност 23% на сместта активирах мая както ти ми казас Б1 4хапчета и лъжичка лимонтозу-затворих ги с въздушен клапан. :datz: На другата сутрин клапана беше хвръкнал на тавана и част от материала също беше на тавана :wallbash: За една седмица захарнастта падна на полвина и сега много слабо едва едва ферментира. Чудя се да сложа ли пак малко мая или да чакам :explode:

Стига с тази мая че ще ми се карат съфорумците вече, тя е само да тръгне фермента. А за ваздушния клапан, забравих ме да ти кажем че се оставя масто в бидона, около педя, не се пълни до горе.Виж аз какво съм писал 120л бидон а материала 100л. :datz: Така е и с бутилката пълни се до ръба (бях пуснал снимка някъде).

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 17 Май 2011, 18:16 
Online
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2008, 22:40
Мнения: 529
Местожителство: някъде в Хейтърландия
MONI BARONA написа:
plamm написа:
Мони не ги затваряй плътно в началото. Аз заварих сушени кайсии миналата седми неделя 2кг плод, 3кг захар, 13л вода-зхарност 23% на сместта активирах мая както ти ми казас Б1 4хапчета и лъжичка лимонтозу-затворих ги с въздушен клапан. :datz: На другата сутрин клапана беше хвръкнал на тавана и част от материала също беше на тавана :wallbash: За една седмица захарнастта падна на полвина и сега много слабо едва едва ферментира. Чудя се да сложа ли пак малко мая или да чакам :explode:

Стига с тази мая че ще ми се карат съфорумците вече, тя е само да тръгне фермента. А за ваздушния клапан, забравих ме да ти кажем че се оставя масто в бидона, около педя, не се пълни до горе.Виж аз какво съм писал 120л бидон а материала 100л. :datz: Така е и с бутилката пълни се до ръба (бях пуснал снимка някъде).

Въздушен клапан се слага при тихата ферментация или ако е малко материала 10-15л.,той няма толкова голям дебит и хвърчи. :)

_________________
Платена истина-няма!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 17 Май 2011, 20:26 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Апр 2008, 12:01
Мнения: 653
Местожителство: Пловдив
Много добре казано :thumbs1:

_________________
Напитките в България - богатство и традиции!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 17 Май 2011, 20:45 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2628
Местожителство: ''Survivor'' България
Я ми кажете как ще исхфъчи,това да не е 2 акмосфери налягане? Замълчах си тактично при предните постове, но това са фасматагории и дрън дрън. Може да исхвърли водата от водния клапан ама чак да гръмне и ...


Прикачени файлове:
woden kl.jpg
woden kl.jpg [ 15.45 KiB | Прегледано 681 пъти ]

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم
Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 17 Май 2011, 20:59 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1510
Местожителство: Wallis and Futuna
Мони,колегата е нов,говорихме лично по тел.сложил е клапана веднага след маята и е затворил ка пака плътно...По време на бурната,а и кофата май е била пълна


Последна промяна Naskohondata1 на 17 Май 2011, 21:03, променена общо 1 път

Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 17 Май 2011, 21:02 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2628
Местожителство: ''Survivor'' България
Naskohondata1 написа:
Мони,колегата е нов,говорихме лично по тел.сложил е клапана веднага след маята и е затворил ка пака плътно...

И е напълнил до горе тубата,материала е влезнал в клапана и го е запушил. Ясно... няма проблеми :megagrin: ще се научи за следващия път. :megagrin:

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 17 Май 2011, 21:42 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
MONI BARONA написа:
Днес ударих "Къоравото".Купих замразени кайсии на 0,40 стотинки за кило.
Пропорцията ще бъде 50кг. кайсии, 10кг. захар в 100 литра бидон(120 лт. е бидона).
Материала е перфектен без костилки 10кг. в кашон.

Мони имай в предвид че на плодът кайсия максималната захарност е 12-13%, ако нямат добавена захар спокойно може да сложиш и 15кг. захар за 100л. материял като 50кг. са кайсиите.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
  
 
 [ 81 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща

Часова зона: Европа/София [DST]


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: batplamen, qwertydead и 12 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима