Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 11 Дек 2016, 16:15

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 4 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 29 Мар 2011, 01:22 
Offline
Аватар

Регистриран на: 29 Мар 2011, 00:46
Мнения: 211
Привет на всички - много интересен и полезен форум за новобранци като мен в този занаят.
Ще варя ракия от ябълки! Джибрата ферментира добре(благодарение на форума нагласих 10кг ябълки 15 захарнност, добавих 7л вода и 2 кг захар, получи се захарност 18,5 добавих мая 2Х7 гр Др Йоткер , температура 22) -ще изчакам още няколко дена и ще варя в домашни условия за първи път. Казанчето ми е 20л -
1. Да прецедя ли джибрата и да сложа само сока в казанчето?
2. Какви са предимствата и недостатъците-дестилация с цялата джибра или само прецеден сока?
3. Ще загубя ли от аромата или от количеството краен продукт?
4. Приемам всякакви съвети - ако нещо съм направил грешно с пропорциите казваите...?
Благодаря предварително за отговорите и като я припека ще докладвам резултата


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Мар 2011, 05:15 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1459
Местожителство: Wallis and Futuna
Ще изкараш около 3 л общо първак,средната фракция и патоките заедно...На въпрос 1-прецеди я и сложи само сока.въпрос2-може да ти загори материяла,и ако сложиш джибрата ще имаш обем,съответно по малко рандеман...въпрос 3-кеф цена няма,...важно е да дерзаеш.въпрос 4-тук има един съфорумец....Петъо :megagrin: които никога няма мазоли :lachtot: Последният въпрос(и не само него)тои ще отговори.... :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Мар 2011, 06:06 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Ако нямаш опит с това казанче направо прецеждай да не загориш ракията. Има и за има и против отделянето на твърдите частици от джибрите, когато се вари само сока се запазва характерният плодов аромат, а когато се вари общо ароматите са в по голямо количество и има еди аромат на сварено /ошав/ който дава усещане за мекота на ракията, но се смесва с характерният плодов аромат. Колкото по добре изцедиш толкова по малки загуби ще имаш.
Мисля че е въпрос на лична преценка, както решиш. :prost2:

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Мар 2011, 10:09 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2510
Местожителство: ''Survivor'' България
Направи така както казва Петио,може да пасираш материала и прецедиш с <старо перде>. Ако ще преварваш после ракията мога да ти кажа един начин:Вариш,махаш само първака и сабираш до 20 алкохолни градуса .Получения материал разреждаш до 25 алк.градуса и налагаш с изцедения материал(заедно с пердето :D ) за да не прецеждаш пак :!: И така за 3- 4 дена после отцеждаш хубаво и вариш по стандартната процедура. Ще видиш какъв по-силен аромат има преварката. :2thumbs:

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 4 мнения ] 

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 7 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима