ivoPP написа:
Колеги, имам един такъв въпрос: как може да се измери остатъчната захар в материала за ракия? Питах един специалист и той ми обясни, че с захаромера ми може да измервам само захарността на първоначалния материал. Според него когато в материала вече се съдържа алкохол, този захаромер е вече ненужен т.е. не показва.
Този захаромер е с три скали: едната дава проценти захарност, другата относителното тегло, а третата не мога да я разгадая.
Та, ако някой може да ме осветли по въпроса ще съм много благодарен. Е ако пък мине към Русе може и да пием по някое и друго питие.

Правилно са ти отговорили - всъщност битовият спиртомер е ареометър , калибриран да измерва директно в градуси водно-спиртните разтвори ! На практика обаче ареометрите работят измервайки плътността на разтвора . На същия принцип работи и захаромерът . Докато водно спиртния разтвор има по-ниска плътност от тази на водата , то водно захарният има по-висока плътност от водата. След като започне ферментацията плътността на водно-захарния разтвор започва да пада поради намаляване на захарта , но и поради "разреждането" на водно-захарния разтвор с получения от изразходваната захар спирт. Ето защо когато захаромерът покаже нула това не означава че в разтвора няма захар , както че и в разтвора няма и спирт! Ако в същия разтвор потопим виномер(спиртомер със скала от 0 до 12) , той също ще покаже стойност 0 . Това всъщност е така защото в момента имаме разтвор на вода с остатък от все още неферментирала захар и полученият вече спирт от ферментиралата захар.
Тоест аерометрите измерват концентрацията само на двукомпонентни разтвори - вода-захар , вода-спирт , вода-сол и т.н. Както и плътността на всички останали течности и техните разтвори...
За измерване на остатъчната захар във ферментиращата каша , която вече се явява трикомпонентен разтвор на вода , захар и спирт се използва най-често рефрактометър. Има и лабораторни способи , но те искат време , докато с рефрактометър резултатът идва веднага.