Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 11 Дек 2016, 10:02

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 38 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 17 Апр 2011, 13:45 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Да прав е Ilu6a, за това дадох горният пример, ако замирише на оцет смисъла от това че ще изкараш 1,4л повече на 100л. материал се губи, защото и да се отървеш от киселинността, дали с вар или сода за хляб аромата и вкуса на оцет остава не можеш да се отървеш от него. Ракията не е кисела но мирише на оцет. Миналата година на един приятел след като стана джибрата не я свари на време и вкисна, сложи сода за хляб и я свари при втората преварка сложи и джибра от кайсии но аромата на оцет се усеща, вече 5-6 месеца държи я в отворен съд с накиснати черничеви трески но пак се долавя нотка на оцет.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Апр 2011, 19:54 
Offline

Регистриран на: 21 Юли 2008, 08:57
Мнения: 29
Местожителство: Русе
Това с водата е препоръка от лабораторията, която споменах по-горе. Иначе, ако няма да се отрази на качеството на ракията - въобще не съм за 1, 5 л . Интересувам се от качеството на дестилата, а не от количеството - затова и коментирам въпроса тук. Ако знаех какво да правя - въобще нямаше да питам, нали! Просто се притеснявам да не стане нещо от, от което сутрин да си търся главата под възглавницата> :megagrin:
Иначе успях с една електрическа духалка да повиша температурата на материала до 15 градуса, пуснах му въздух за 15 мин с вибратора, ама ефект не се забелязва. Явно ще минавам към дестилация, пък каквото сабя покаже! :lab:

_________________
Така е то!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Апр 2011, 20:13 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2510
Местожителство: ''Survivor'' България
Успех :) И ако не се получи, незабравяи че има и по-лоши моменти :megagrin:

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Апр 2011, 20:17 
Offline

Регистриран на: 21 Юли 2008, 08:57
Мнения: 29
Местожителство: Русе
Така е! После ще докладвам за резултата. :)

_________________
Така е то!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Апр 2011, 20:39 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1459
Местожителство: Wallis and Futuna
15.7% алкохол и да имаш остатъчна захар.....напълно съгласен съм,че това няма как да стане...първоначалната захарност трябва да е била над 26% и ...не казваш нищо за това,да не си се изпуснал да сложиш повечко захар...както и да е...успех във варенето.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Апр 2011, 20:49 
Offline

Регистриран на: 21 Юли 2008, 08:57
Мнения: 29
Местожителство: Русе
Ами още в началото споменах, че захарта беше повече и наистина отиваше към тази стойност. Не го разредих с вода тогава (есента) защото щеше да излезе от бидона. Оставих го на жена ми да го бърка и после да го запечата. Просто не бях в България и нямаше как да се занимавам с материала. Надявах се, че с повторна ферментация ще го оправя.
Ама както и да е - ще видя какво ще стане?

_________________
Така е то!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Апр 2011, 21:02 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
ivoPP съвета който са ти дали от лабораторията е добър, защото и най-квалитетните дрожди при 15об.%ал. трудно ще предизвикат нова ферментация.
Температурата да се предизвика на ново ферментация поне два три дни трябва да се задържи на около 20 градуса след посаждане на дрождите за да тръгне, след това може и да падне минимум до 16 градуса.
Но процеса на ферментация е много бавен поради високата концентрация на алкохол дрождите слабо се размнужават и не са така активни.
Може да не бързаш да вариш но замирише ли на оцет трябва веднага да се вари.
Глава боли не от остатъчната захар, а от не правилно протеклата ферментация тогава дрождите не произвеждат етанол от захарта, а други алкохоли от който боли глава. За качеството на ферментацията ще получиш информация на другата сутрин след изпити първи 300мл. от ракията :prost2:
И форума наистина е за това да споделяме проблемите си и да се учим от грешките си.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Апр 2011, 07:46 
Offline

Регистриран на: 21 Юли 2008, 08:57
Мнения: 29
Местожителство: Русе
Явно не мога да го стопля материала и ще чакам по-добро време. Не ми е ясно обаче, ще оживеят ли до тогава бубите (дрождите де :D ) или пак трябва да активирам нови дрожди? :?
Необходимо ли е през времето докато чакам добри температури да пускам въздух в материала. Няма ли да го ориентирам към оцет?

_________________
Така е то!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Апр 2011, 20:55 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Въздух се пуска само преди да се добавят дрождите, иначе наистина може да вкисне.
Поради възможността за вкисване на материала е добре да се сложи воден клапан viewtopic.php?f=9&t=349
Може да оживеят до стоплянето пък може и да не.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Апр 2011, 21:10 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Мар 2011, 11:13
Мнения: 314
Грешиш че ще ти покаже нула и на виномера. При мен са две скали - захаромер и виномер - колкото повече намалява захарността и отива към нула, градуса се вдига при 0 захарност показва около 12 градуса на скалата за виномера.
Което пък от друга страна ме кара да мисля, че всъщност не мери съдържанието на захар, а си мери самия алкохолен градус. Онзи ден спорихме със дядо ми по тоя въпрос, той ми обясняваше, че си мерел захарността в разтвора с яйце :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Апр 2011, 23:00 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Казвам захаромер/виномер за да уточня за кой уред става въпрос, да се има впредвид че това е от руските уреди. Меря по скалата на захаромера. Иначе си напълно прав скалите са противоположни. В кутийката с която се продава виномера/захаромера има бележка и там пише че скалата на на виномера е вярна само тогава ако началната захарност на материала е 25%.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Апр 2011, 07:58 
Offline

Регистриран на: 21 Юли 2008, 08:57
Мнения: 29
Местожителство: Русе
Времето се стопли и дългоочакваната ферментация се случи без да добавям нови дрожди (е, имаше малко повече бъркане). Вчера ходих в по-горе споменатата лаборатория и се оказа, че с остатъчната захар е свършено, алкохолното съдържание е 12 градуса и има някаква киселинност, която сега оправям с варовик (CaCO3). Тези дни ще дестилирам и ще видя какво чудо ще се получи.

_________________
Така е то!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Май 2011, 19:33 
Offline

Регистриран на: 21 Юли 2008, 08:57
Мнения: 29
Местожителство: Русе
Е, дестилирах я. От 130 л вино излезе 21 л / 50,4 градуса. Тръгна над 70 градуса. Тъй като казана ми е 70 литров я варих на два пъти като отделях по 0.5 л първак (общо 1 л). На 35 градуса пуснах патоките.
Стана добра ракия. Сега я държа в отворен бидон и всеки ден я "бълбукам" с вибратора за рибки. Сложил съм около 20 г френски дъбов чипс и кориандър, но утре мисля да го махам, че май взе да се усеща аромат на коняк, а и цвета вече е достатъчно променен.
А пък след време - да му мисли ракията му с ракия! :megagrin: :prost:

_________________
Така е то!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Май 2011, 19:47 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2510
Местожителство: ''Survivor'' България
ivoPP написа:
Е, дестилирах я. От 130 л вино излезе 21 л / 50,4 градуса. Тръгна над 70 градуса. Тъй като казана ми е 70 литров я варих на два пъти като отделях по 0.5 л първак (общо 1 л). На 35 градуса пуснах патоките.
Стана добра ракия. Сега я държа в отворен бидон и всеки ден я "бълбукам" с вибратора за рибки. Сложил съм около 20 г френски дъбов чипс и кориандър, но утре мисля да го махам, че май взе да се усеща аромат на коняк, а и цвета вече е достатъчно променен.
А пък след време - да му мисли ракията му с ракия! :megagrin: :prost:

Цитат..(.На 35 градуса пуснах патоките.) :? Не мога да разбера едно , толкова много се исписа за тия ПАТОКИ че вече ми е неудобно да коментирам, Има една поговорка..... На един казан гозба , една лажица лаина е достатачна.

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Май 2011, 19:59 
Offline

Регистриран на: 25 Юни 2008, 16:02
Мнения: 401
MONI BARONA друже кажи го за последен път и повече тази тема да не се коментира ...патоки до ....


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 38 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: Andrian10, vesko11 и 3 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима