Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 06 Дек 2016, 08:20

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 38 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 05 Май 2011, 20:03 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1458
Местожителство: Wallis and Futuna
MONI BARONA написа:
ivoPP написа:
Е, дестилирах я. От 130 л вино излезе 21 л / 50,4 градуса. Тръгна над 70 градуса. Тъй като казана ми е 70 литров я варих на два пъти като отделях по 0.5 л първак (общо 1 л). На 35 градуса пуснах патоките.
Стана добра ракия. Сега я държа в отворен бидон и всеки ден я "бълбукам" с вибратора за рибки. Сложил съм около 20 г френски дъбов чипс и кориандър, но утре мисля да го махам, че май взе да се усеща аромат на коняк, а и цвета вече е достатъчно променен.
А пък след време - да му мисли ракията му с ракия! :megagrin: :prost:

Цитат..(.На 35 градуса пуснах патоките.) :? Не мога да разбера едно , толкова много се исписа за тия ПАТОКИ че вече ми е неудобно да коментирам, Има една поговорка..... На един казан гозба , една лажица лаина е достатачна.

Не се разбира,..оставил ги е без да ги събира,или ги е събирал до 35....последното въобще не трябва да се прави...Голяма грешка!!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Май 2011, 18:02 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Мар 2011, 11:13
Мнения: 314
до 35 я е оставил, от там нататък са патоки, не е трудно да го разбереш мони :) От целия спор за патоките ми се вижда логично, както каза и петьо ако я оставиш на по-висок градус, ракията ще е по-чиса, все пак 45 ми изглежда много, за твойте 50 където я спираш коментари не правя. и то поради простата причина че по тоя начин ще е по малко количеството получена ракия не за друго :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Май 2011, 18:23 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2507
Местожителство: ''Survivor'' България
falcon написа:
до 35 я е оставил, от там нататък са патоки, не е трудно да го разбереш мони :) От целия спор за патоките ми се вижда логично, както каза и петьо ако я оставиш на по-висок градус, ракията ще е по-чиса, все пак 45 ми изглежда много, за твойте 50 където я спираш коментари не правя. и то поради простата причина че по тоя начин ще е по малко количеството получена ракия не за друго :)

Никога не съм казвал да се спира на 50 гр.Колкото по качествена ракия, толкова по малак рандеман. Всичко зависи от човека колко е стиснат :lachtot:
ika написа:
MONI BARONA друже кажи го за последен път и повече тази тема да не се коментира ...патоки до ....

Аз спирам да събирам средна фракция(по нашия краи му викаме МУЦИ) на около 45 АЛКОХОЛНИ ГРАДУСА :!: Пак повтарям ...Аз.... за другите незнам, да сабира които как то намери за добре. :prost:

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Май 2011, 22:54 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Мар 2011, 11:13
Мнения: 314
falcon написа:
Грешиш че ще ти покаже нула и на виномера. При мен са две скали - захаромер и виномер - колкото повече намалява захарността и отива към нула, градуса се вдига при 0 захарност показва около 12 градуса на скалата за виномера.
Което пък от друга страна ме кара да мисля, че всъщност не мери съдържанието на захар, а си мери самия алкохолен градус. Онзи ден спорихме със дядо ми по тоя въпрос, той ми обясняваше, че си мерел захарността в разтвора с яйце :)


Това с тоя захаромер наистина ме кара да мисля че не мери въобще съдържанието на захар. Значи вчера го пробвах кат материала почна да ферментира, показва нула на виномера, съответно 25 на захаромера. Е то няма как да ти покаже над нула, при положение че сега почва да ферментира, какъв градус да има :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Май 2011, 23:08 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Ами ако забъркаш материял с 20% захарност и веднага сложиш уреда колко алкохол ще има в материала 0% и по алкохолната скала ще показва че има нещо за това скала за процентно съдържания на алкохол се гледа само тогава ако началната захарност е 25%.
falkon да не си купи култивирани дрожди че си забъркал материял със захарност 25%

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Май 2011, 23:27 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Мар 2011, 11:13
Мнения: 314
Точно това искам да споделя, че ако е на 20 % захарността ще показва на виномера над 1-2 градуса. А като сега почва да ферментира не виждам как ще покаже някакъв градус. Не е при мен да ти кажа точно. Досега захаромера съм го използвал само да видя докъде е стигнала ферментацията, в смисъл когато е спряла, какво ще ми покаже на двете скали - захаромер и виномер. Миналата година имах една пращина заспа на 5 захарност, стареца после си призна че била шукнала много от някакъв друг бидон, и той се уплашил да не излезне та пресипал в тоя :) та не е чудно че е останала на 5


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Май 2011, 00:09 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Като имаш възможност пробвай го във вода наоколо 20 градуса потъва по скалата за захарноста точно до 2% там е отбелязано счервена лента. Пробвал съм го и в гроздова джибра с начална захарност 20% ферментирала с потънала шапка потъва по скалата на захаромера 0%, но за най голяма точност е добре да се сравни с рефрактомер.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Май 2011, 14:49 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Мар 2011, 11:13
Мнения: 314
Не знам дали не са различни, но одеве го гледах пак - на 20% отговаря 2 градуса на виномера, на 15% - съответно 4, как ще ти показва такива градуси в начална фаза на ферментация, а 0 на виномера е 25% че и горница на захаромера. Или не съм в час нещо, или тоя захаромер всъщност мери някакви градуси..


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 38 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима