Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 03 Дек 2016, 19:47

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 84 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Сушени сливи
МнениеПубликувано на: 23 Апр 2011, 11:59 
Offline

Регистриран на: 24 Юли 2009, 16:28
Мнения: 266
Местожителство: Варна
Иска ми се да направя една проба за варене на ракия от сушени сини сливи. Технологоята смятам не се различава от тази на стафидите. Поразрових във форума, но не видях нещо по темата. Някой пробвал ли е и какъв е резултата? Има ли тънкости?


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Сушени сливи
МнениеПубликувано на: 24 Апр 2011, 12:12 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Деиствай по стандартния начин. Раствори 1/4 захар ивода толкоеа колкото да накиснеш сливите, захарният сироп да е топъл. Като набъбнат ги пасирай и отдели костилките. След това добави пак захарен сироп във същото съотношение, затоплен толкова че след смесването температурата да стане 35 градуса. Сложи и лимонтозу 10 гр на 10л вода. След тоа сложи активирани дрожди.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Сушени сливи
МнениеПубликувано на: 24 Апр 2011, 12:43 
Offline

Регистриран на: 24 Юли 2009, 16:28
Мнения: 266
Местожителство: Варна
Ясно Градски! А във Варна да си намирал някъде сушени сливи на едро- по тънко?


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Сушени сливи
МнениеПубликувано на: 24 Апр 2011, 15:30 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Не аз мислех че вече си намерил и за това питаш. И на мен ми е идвала тази идея ама излиза скъпо.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Сушени сливи
МнениеПубликувано на: 24 Апр 2011, 18:15 
Offline

Регистриран на: 24 Юли 2009, 16:28
Мнения: 266
Местожителство: Варна
Гледах в Нета стара обява по 3.20лв. килото ама в Русе.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Сушени сливи
МнениеПубликувано на: 24 Апр 2011, 19:52 
Offline
Аватар

Регистриран на: 29 Мар 2011, 00:46
Мнения: 211
petiomalchev ти си наи полезния човек в този форум-евала :)
Моля те да поясниш-"активирани дрожди" това значи ли да разбъркаме в топла вода мая, да я оставим примерно 30 минути и после да я сложим в материала?
Тук имаме само Др. Йоткер"instant" 7гр, в упътването пише да се слага направо( в брашното-нали е за тестени изделия) без предварително разтваряне - пак ли е същата процедура за джибри?

Аз мисля да пробвам със сушени смокини или сушени кайсии - има по 200гр кръгли пакетчета.
Мисля да взема 10 общо 2 кг. Казанчето ми е 20л - Около 16-17л материал слагам. Моля те помогни ми с пропорциите захар? / Др.Йоткер?/ сок от лимон върши ли съшата работа или трябва лимонтозу и колко се слага.
Ей много питам ама кво да се прави като съм новобранец и искам да се науча от знарщите :2thumbs:


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Сушени сливи
МнениеПубликувано на: 25 Апр 2011, 04:40 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1458
Местожителство: Wallis and Futuna
Активирани дрожди,значи да си купиш винени дрожди и да ги активираш според инструкцията ...маята е за хляб,или за житните ферментации,там други да кажат...но знаеш ли,ако спазваш всички правила на ферментация,ще направиш ракия с която ще си горд.Лимона не е лимонтузо.............а ако ме питаш,аз ще ти препоръчам да държиш нормална киселинност за вино,когато вариш,за да не се налага да слагаш сода после..но това е друга тема


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Сушени сливи
МнениеПубликувано на: 25 Апр 2011, 05:29 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Мар 2011, 11:13
Мнения: 314
Я пояснете тия винени дрожди откъде могат да се купят и на каква цена са, и какво количество ти е необходимо за еди колко си материал..


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Сушени сливи
МнениеПубликувано на: 25 Апр 2011, 07:01 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 1103
Местожителство: Дупница
falcon написа:
Я пояснете тия винени дрожди откъде могат да се купят и на каква цена са, и какво количество ти е необходимо за еди колко си материал..

Я виж в Гугъл !

_________________
Кавалер на Ордена на Бурето , Пазител на Духа от бутилката !
Председател-самозванец на форума за чужбина!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Сушени сливи
МнениеПубликувано на: 25 Апр 2011, 07:05 
Offline
Аватар

Регистриран на: 29 Мар 2011, 00:46
Мнения: 211
petiomalchev ти си наи полезния човек в този форум-евала
Моля те да поясниш-"активирани дрожди" това значи ли да разбъркаме в топла вода мая, да я оставим примерно 30 минути и после да я сложим в материала?
Тук имаме само Др. Йоткер"instant" 7гр, в упътването пише да се слага направо( в брашното-нали е за тестени изделия) без предварително разтваряне - пак ли е същата процедура за джибри?

Аз мисля да пробвам със сушени смокини или сушени кайсии - има по 200гр кръгли пакетчета.
Мисля да взема 10 общо 2 кг. Казанчето ми е 20л - Около 16-17л материал слагам. Моля те помогни ми с пропорциите захар? / Др.Йоткер?/ сок от лимон върши ли съшата работа или трябва лимонтозу и колко се слага.
Ей много питам ама кво да се прави като съм новобранец и искам да се науча от знарщите

Продължение :datz:


Вече заложих за проба 100гр сушени каисии + 750 гр вода пасирах и мислех да измеря захарнастта ама след пасирането се получи много гъсто и ще изчакам да видя ще се утаи ли до утре да пробвам да измеря захарността.
Прочетох в съставките на етикета че има "sulphur dioxide added as preservation" - какво да направя за да може да не окаже влияние на ферментацията-ще използвам Др.Йоткер мая?
Прочетох също(на етикета) че на 40гр сушени каисии има захар 21гр - това значи ли че е 52.5% захар. Ако примерно заложа 1кг сушени кисии + 1л вода ще имам в сместа 52% захарност.
За да протече нормална ферментация следеики съветите във форума ми трябва 20% захарнаст-тоест ако не искам да слагам допълнително захар трябва да комбинирам 1кг каисии с 2.625л вода. Ще стане много гъсто и чак след ферментацията преди варенето да доразредя с вода и бух в казана....?


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Сушени сливи
МнениеПубликувано на: 25 Апр 2011, 09:51 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
plamm мерси за похвалата. Но една птичка пролет не прави. Има много други колеги които са редовни във форума и допринасят форума да е активен.

Активирането на сухата мая за едно пакетче, в 200мл. топла вода разтваряш една супена лъжица захар преди добавянето на дрождите захарният сироп трябва да е с температура 35 градуса /задължително трябва да се измери с термометър/. Сухата мая не се разтваря в водата а се посипва на повърхността /без да се разбърква. Съда в който си слагат е хубаво да е широк на по голяма площ да се пръснат дрождите. Какъв е смисълът на занятието алкохолните дрожди при наличие на кислород се размножават по-бързо, но при ферментацията /преобразуването на захарта в алкохол/ пречи понеже повече захар се изразходва за размножаване. Съдът се оставя на топло да е покрит за 30мин. за това време трябва да почне да шупти закваската. След това се разбърква и се оставя за 10минути. След това се добавя 1л. от материала оставя се така 30 минути и се слага в материала. Добре е при поставянето на закваска в материала температурата му да е 30-35гр. за да може да тръгне по бързо ферментацията, за да не изстине бързо материала добре е съдъ да се завие в първите 12 часа. Помещението в което протича ферментацията е добре температурата да е 20градуса, под 16 градуса температура на материала ферментацията почти спира. Температурата на ферментация е добре да е 20-25градуса. При по високи температури от 25 градуса ферментацията протича по бързо но качеството на материала спада образуват се повече вредни алкохоли и неприятни аромати. При температура на материала над 38 градуса дрождите намаляват своята активност и почват да измират.
Качеството на ракията зависи от качеството на материала, лош материал /с неприятен мирис и вкус/ ако ще на златен казан го свари няма да излезе хубава ракия.

Това което съдържат сушените кайсии "sulphur dioxide added as preservation" е някакъв консерван, който може да блокира ферментацията. Ако не ферментира материала може да се пробва да се завари и след изстиването да се сложи мая. За малки количества които правиш за проба може да не се активира мая посипваш я върху повърхността на материала оставяш за 30мин. и след това разбъркваш като предварително трябва да загрееш материала на 30-35градуса.

За определяне захарността на кайсиите, първо това не са сушени кайсии а са захаросани, сушени са тези който ги продават за ошав.
Това което казваш че пише "на 40гр сушени кайсии има захар 21гр " е сигурно добавената захар и както си сметнал захарността на кайсиите е 52%.
Но към 1кг. кайсии като добавиш 1л. вода трябва да видиш колко литра ще стане общият обем и така да пресметнеш точно колко ще е захарността, ако стане общият обем 2л. значи захарността на материала ще бъде 26%.
Но да не гадаем измери захарността на този материал който си заложил. Пък после ще видим за количеството за твоят казан какво да е съотношението.
Пък ако искаш пробвай с истински алкохолни дрожди можеш да си поръчаш от тук http://www.shop.bulgariandrinks.com/mag ... mentatsiya

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Сушени сливи
МнениеПубликувано на: 25 Апр 2011, 15:28 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Мар 2011, 11:13
Мнения: 314
Я виж в Гугъл ![/quote]

Хора, които гледат в гугъл нали могат да попаднат на инфо именно тук :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Сушени сливи
МнениеПубликувано на: 25 Апр 2011, 17:41 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 1103
Местожителство: Дупница
falcon написа:
Я пояснете тия винени дрожди откъде могат да се купят и на каква цена са, и какво количество ти е необходимо за еди колко си материал..

Доколкото разбрах търсиш откъде да си Купиш дрожди... Следователно виж в Гугъл !

_________________
Кавалер на Ордена на Бурето , Пазител на Духа от бутилката !
Председател-самозванец на форума за чужбина!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Сушени сливи
МнениеПубликувано на: 25 Апр 2011, 17:47 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 06 Мар 2008, 20:30
Мнения: 967
Местожителство: София
falcon написа:

Хора, които гледат в гугъл нали могат да попаднат на инфо именно тук :)


Хайде, макар Петьо един пост по-нагоре беше писал, ама кой да чете?

http://zlatnatabachva.com/
http://www.shop.bulgariandrinks.com/magazin

_________________
Обсъждане на действията на администратор/модератор е забранено!
Човекът е главна фигура в животновъдството.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Сушени сливи
МнениеПубликувано на: 25 Апр 2011, 19:01 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5784
Местожителство: София
http://toshev-ltd.com/bg/Vino-i-spirtni ... /products/
http://www.vinproekt.com/drozdi.htm

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 84 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 11 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима