Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 09 Дек 2016, 23:29

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 84 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Re: Сушени сливи
МнениеПубликувано на: 25 Апр 2011, 19:07 
Online
Модератор
Аватар

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 1124
Местожителство: Дупница
Аз написа:
falcon написа:

Хора, които гледат в гугъл нали могат да попаднат на инфо именно тук :)


Хайде, макар Петьо един пост по-нагоре беше писал, ама кой да чете?

Господ дава , но в кошара не вкарва !

_________________
Кавалер на Ордена на Бурето , Пазител на Духа от бутилката !
Председател-самозванец на форума за чужбина!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Сушени сливи
МнениеПубликувано на: 25 Апр 2011, 21:07 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Мар 2011, 11:13
Мнения: 314
Какво да правя, наистина съм пропуснал, и все пак не разбрах колко от тия дрожди като количество са необходими?
Иначе по темата за сушените плодове, не виждам смисъл да си давате парите, по добре изчакайте и си купете пресни :)
Някъде Мони Барона беше писал че си прави от конфитюр, и това ми изглежда по добър вариант, отколкото сушените плодове.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Сушени сливи
МнениеПубликувано на: 25 Апр 2011, 21:43 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1459
Местожителство: Wallis and Futuna
falcon написа:
Какво да правя, наистина съм пропуснал, и все пак не разбрах колко от тия дрожди като количество са необходими?
Иначе по темата за сушените плодове, не виждам смисъл да си давате парите, по добре изчакайте и си купете пресни :)
Някъде Мони Барона беше писал че си прави от конфитюр, и това ми изглежда по добър вариант, отколкото сушените плодове.

трябва да знаеш,какво искаш...пърцуца или качествено пиене и тогава според това което искаш,действаш.....а за сушените плодове не съм съгласен....кг стафиди при мен е 3 лв,а кг грозде е 10-11 лв,така че...при вас може да не се връзва,но малко по на запад е друга картинката


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Сушени сливи
МнениеПубликувано на: 25 Апр 2011, 22:23 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
falcon за дрождите е писано във форума тук viewtopic.php?f=7&t=240
пък как се работи с дрождите и от къде да си ги поръчаш виж тук:
1. http://www.shop.bulgariandrinks.com/mag ... ogdi-bo213
2. http://www.shop.bulgariandrinks.com/mag ... active-fcd

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Сушени сливи
МнениеПубликувано на: 26 Апр 2011, 16:06 
Offline
Аватар

Регистриран на: 29 Мар 2011, 00:46
Мнения: 211
Ето какво се получи от сушените каисии и смокини:
100гр каисии 750 мл вода, пасираме - стана толкова гъсто като детско пюре, не се утаява и не мога да измеря захарноста.
100гр смокини+750мл вода пасиране, добавих още 250мл вода прецедих хубаво през двоина марля ама много мътно , изчаках 2-3 часа пак мътно кафява течност-премерих захарност малко над 10% или 80гр/л. Сложих още 80гр захар разтворена в 100мл вода и пак премерих очаквах да се е вдигнала двоино ама не- показва 16%. Премерих общото количество материал около 1л - при прецеждането сигурно се е загубило малко-внимажах да събирам всичко. Затоплих го до 35 гр и поръсих мая Др Йоткер след 30 минути имаше шапка разбърках и сложих гумена ръкавица с дупчици с игла, наду се и сега ври много леко.
Как да наглася пропорциите за 19л(16л материал) казанче че да видим какво ще стане.Лимонтозу не съм слагал-да слагам ли или не?
Naskohondata1 е прав за сушените плодове-тук 750гр каисиева ракия струва 24$ едва се познава че е каисиева, 1.5кг сушени каисии-12$, сушени смокини 1кг-12$. Мисля да сложа 2 х 1.5 кг каисии(или същото количество смокини) и не знам колко захар(знаещите да помагат) и да извадя от това казанче 3л ракия на 55-60 градуса.
Приемам съвети и ше пиша какво се е получило.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Сушени сливи
МнениеПубликувано на: 26 Апр 2011, 20:54 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Мар 2011, 11:13
Мнения: 314
Колкото повече захар, толкоз по-висок градус
2 кг плодове мисля ще са ти достатъчни
5 кг захар, разреждаш с 2, 5 литра вода на кг, това за 19, за 16 си ги прецени сам
1-2 пакетчета лимонтозу и 20 г мая мах
ilu6a може и да казва че маята била за хляб ма сега се почерпих пак от мойта и няма грешка :))


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Сушени сливи
МнениеПубликувано на: 26 Апр 2011, 21:00 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2510
Местожителство: ''Survivor'' България
falcon написа:
Колкото повече захар, толкоз по-висок градус
2 кг плодове мисля ще са ти достатъчни
5 кг захар, разреждаш с 2, 5 литра вода на кг, това за 19, за 16 си ги прецени сам
1-2 пакетчета лимонтозу и 20 г мая мах
ilu6a може и да казва че маята била за хляб ма сега се почерпих пак от мойта и няма грешка :))

За захарта не си прав... аз бих казал..... повече захар, повече сладко от сливи :datz: ( не повече от 25% захарност) ако искаш да ферментира правилно :D

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Сушени сливи
МнениеПубликувано на: 26 Апр 2011, 22:39 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Мар 2011, 11:13
Мнения: 314
MONI BARONA написа:
falcon написа:
Колкото повече захар, толкоз по-висок градус
2 кг плодове мисля ще са ти достатъчни
5 кг захар, разреждаш с 2, 5 литра вода на кг, това за 19, за 16 си ги прецени сам
1-2 пакетчета лимонтозу и 20 г мая мах
ilu6a може и да казва че маята била за хляб ма сега се почерпих пак от мойта и няма грешка :))

За захарта не си прав... аз бих казал..... повече захар, повече сладко от сливи :datz: ( не повече от 25% захарност) ако искаш да ферментира правилно :D


Казвам това което съм забелязал, че захарта вдига градуса едва ли ще оспориш, когато съм слагал повече захар, ракията ми е тръгвала на по-висок градус :) Ферментира отлично и на 24 % захарност, въпреки че си е на мисъл Наздраве


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Сушени сливи
МнениеПубликувано на: 27 Апр 2011, 00:31 
Offline
Аватар

Регистриран на: 29 Мар 2011, 00:46
Мнения: 211
Благодаря много за съветите. Аз посмятъх и ми излиза по различно - ще споделя пък приемам критики ако нещо е грешно.
От ехперимента по горе 100гр сушени плодове(смокини 52% захар пише на етикета) 1л вода пасирани излезе захарност 10% добавих 80гр захар разтворена в съвсем малко вода(50-100гр) измерих захарността пак 14.8%
Изчислих че ако бях поставил 105гр. захар щях да имам 17,5% захарност.
Ако намалим водата от 1л на 750мл(1/4 по малко) то зхарността ще се вдигне с 1/4 и ще стане 21.25%
По тази пропорция ако направим 20 пъти същата смеска ще имам 2кг плод, 15л вода, 2.100кг захар.
2кг плод по 52% захар(от етикета)=1.040 захар от пладовете + 2.100 захар добавена = 3.140

Малко ми се вижда не пропорционално - идва почти 1/5 съотношение вода15л към захар 3.1кг.
Може би захарта от етикета е чиста добавена захар и не включва натуралната захар от плода...?

Как ви се струва ще работи ли тази пропорция за 20 литрово казанче(общ обем).
Материала ще излезе около16-17л
2 кг сушен плод - мисля че повечето са с 52% захарност - каисии, смокини - не знам за сливи и стафиди
2.1 кг захар
15 л вода
1 мая 7гр.Др Йоткер


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Сушени сливи
МнениеПубликувано на: 27 Апр 2011, 05:54 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
falcon написа:
Как ви се струва ще работи ли тази пропорция за 20 литрово казанче(общ обем).
Материала ще излезе около16-17л
2 кг сушен плод - мисля че повечето са с 52% захарност - каисии, смокини - не знам за сливи и стафиди
2.1 кг захар
15 л вода
1 мая 7гр.Др Йоткер


Няма как да не работи има захар има дрожди /мая/ ще протече ферментация. Резултат който би трябвало да очакваш е на 1кг. захар по 0,7 е 700мл. ракия на 45об.%ал. без първак и пърцуца.
По формулите за смятане на процентна концентрация виж тук viewtopic.php?p=6517#p6517
При твоето задание 3кг. захар 15л. вода
3х100/3+15=16,67% захарност
За постигане на 20% захарност сметнах че са необходими 2,5кг. плодове 2,5кг. захар и 15л. вода, така ще имаш 3,75кг. захари и би трябвало да получиш 2,6л. ракия на 45об.%ал.

plamm написа:
От ехперимента по горе 100гр сушени плодове(смокини 52% захар пише на етикета) 1л вода пасирани излезе захарност 10% добавих 80гр захар разтворена в съвсем малко вода(50-100гр) измерих захарността пак 14.8%

Притеснява ме факта че в захаросаните кайсии има консервант в пробата сложи ли мая за да провериш дали ще ферментира.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Сушени сливи
МнениеПубликувано на: 27 Апр 2011, 08:00 
Offline
Аватар

Регистриран на: 29 Мар 2011, 00:46
Мнения: 211
:2thumbs: Да , сложих мая и както ме посъветва затоплих на 35гр поръсих маята изчаках 30 мин и разбърках - беше шупнала като шапка.Сложих гумена(медицинска ръкавица) на бурканчето отгоре и пробих с игла няколко дупки. След 2часа ръкавицата се наду.
Днес след 24часа гледам в бурканчето - отгоре половината течност по светла а долната половина по мътна и гъста , почнало да се утаява- сигурно на това му викате че"шапката е паднала" ама ми се струва много бързо да е приключила ферментацията(температурата в стаята е 21-22гр.)
Не се сдържах и махнах ръкавицата и премерих захарнастта ама се наложи да нлея не само от бистрата ами и малко от гъстата течност - измерих 7.5% захарност. Аз меря с хидрометър и изчислявам захарността - ако тоа има значение-притеснява ме че гъстота(мътилката) съшо оказва влияние?
Мисля че определено върви фементация-може би сега е вече тази дето я наричате тиха.
Моя извод е че ферментира :thumbs1:

Петйо, кажи ми моля къде бъркам в мойте сметки от ехперимента - аз мислех че 2кг смокини и 2кг захар и 15л вода ще дадат 20% захарност. Ако имаш време прегледай предните ми постове-не че няма да направя твоята пропорция 2.5плод 2.5 захар 15л вода ама ей така за спорта какво бъркам?


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Сушени сливи
МнениеПубликувано на: 27 Апр 2011, 11:23 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Ами плодът е 2кг. на 52% захарност смятам го за 1кг. захар общо стават 3кг. захар 3х100/3+15=16,66% захарност така го смятам аз, пратих ти линк в предният пост за формулата.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Сушени сливи
МнениеПубликувано на: 28 Апр 2011, 15:35 
Offline
Аватар

Регистриран на: 29 Мар 2011, 00:46
Мнения: 211
Благодаря за съветите.Формулките си ги ззаписах и ще ги ползвам.
Пробата със смокините(на етикета не пише нищо за консервант) е сполучлива - за 48часа напълно ферментира и се утаи.
Измерих захарност 0 !
Ама пробата с кайсийте на върви - седи гъста като детско пюре - две причини - предполагам от консерванта "sulphur dioxid"" който e E202 или се чудя дали е от гъстотата.
Направих нова проба по рядка кша и я загрях докато взе да бълбука(ври), добавих захар докато стана 19% захарност, загрях до 35гр, посипах мая след 30 минути разбърках и сложих пак гумена ръкавица с дупчици с игла.
Вече 24часа едва забележимо мърда и ръкавицата почти не се е надула.
Ако някои може да даде съвет..... :datz:


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Сушени сливи
МнениеПубликувано на: 28 Апр 2011, 16:21 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5803
Местожителство: София
35градуса е много за нормалното развитие на дрождите. Необходима е температура между 18-25градуса.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Сушени сливи
МнениеПубликувано на: 28 Апр 2011, 22:21 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
35 градуса е нормално за старта, после джибрата изстива. Виж за активацията на BO213 даватат температура 35-37 градуса http://www.shop.bulgariandrinks.com/mag ... ogdi-bo213
Пък може да е и от Е202 - Калиев сорбат - консервант, подходящ за сладкарската промишленост. Унищожава плесените и дрождите, подтиска жизнедеятелността на бактериите. Не придава страничен привкус. Употребява се и при производството на ароматизирани вина и напитки, консервирани плодови желета и конфитюри. Доза: до 2000 mg/kg готова продукция.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Последна промяна petiomalchev на 28 Апр 2011, 22:31, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 84 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: Orel, SCO12 и 5 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима