Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 08 Дек 2016, 18:31

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 84 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Re: Сушени сливи
МнениеПубликувано на: 28 Апр 2011, 22:25 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5801
Местожителство: София
активацията е нещо съвсем различно.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Сушени сливи
МнениеПубликувано на: 29 Апр 2011, 15:27 
Offline
Аватар

Регистриран на: 29 Мар 2011, 00:46
Мнения: 211
:datz: Вече трети ден моите сушени кайсии не искат да мръднат с ферментацията, активирах маята на 35гр. но Петйо е прав-следвам му инсрукцийте температурата след активирането на маята е 20-21 гр. а не както някой писа 35гр. Определено консерванта пречи - аз ги кипнах кайсийте и като станаха 35гр слових маята и след30 мин рабърках и сложих гумена ръкавица да спра достъпа на огранича кислород ама не помага.
Поразрових в нета и намерих че е консервант Е220
http://en.wikipedia.org/wiki/Sulfur_dioxide
Някой ако има друга идея да казва :wallbash:


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Сушени сливи
МнениеПубликувано на: 29 Апр 2011, 15:52 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5801
Местожителство: София
за първоначалното развитие на дрождите е нужен кислород...Стига с тази мая-тя е за хляб...ползвайте винени дрожди

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Сушени сливи
МнениеПубликувано на: 29 Апр 2011, 15:58 
Offline
Аватар

Регистриран на: 29 Мар 2011, 00:46
Мнения: 211
Благодаря Луша, ама нали за това ги държа 30 минути докато се разтворят и активират.
А за тези држди - нямаме си тука свободво да ги продават. :explode:


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Сушени сливи
МнениеПубликувано на: 29 Апр 2011, 18:22 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2510
Местожителство: ''Survivor'' България
Слушаи сега:... Взимаш една голяма чаша за кафе- чаи слагаш вътре 1 пакетче мая,една чаена лажица захар, една ча.лажица брашно и щипка лимонена-винена- лимонтузу каквото имаш там, добавяш постепенно топла вода и бъркаш докато се разтвори всичко:Оставаяш така за половин час да шупне. После затопляш от сместа около половин литар и прибавяш сместа от чашата-оставяш пак за половин час да шупне. Тази процедура е правиш после с литар смес пак затоплена и прибаваяш предишната. Накрая слагаш всичко при голямото количество и бъркаш малко. НЯМА НАчИН ДА НЕ ТРЪГНЕ ферментацията. п.с може да сложиш и 5-6 хапчета стрити<< Б комплекс>> за храна на хл. дрожди. Успех..

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Сушени сливи
МнениеПубликувано на: 29 Апр 2011, 21:39 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Апр 2008, 12:01
Мнения: 595
Местожителство: Пловдив
Ей ама и ти си знаеш своето :smoker: Брашното с каква цел го добавяш? Витамините не са храна, не носят азот за разлика от истинските азотни "храни" - диамониев фосфат и амониев сулфат. От витамините е достатъчен и В1 (тиамин).

_________________
Напитките в България - богатство и традиции!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Сушени сливи
МнениеПубликувано на: 30 Апр 2011, 11:11 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2510
Местожителство: ''Survivor'' България
Flanker написа:
Ей ама и ти си знаеш своето :smoker: Брашното с каква цел го добавяш? Витамините не са храна, не носят азот за разлика от истинските азотни "храни" - диамониев фосфат и амониев сулфат. От витамините е достатъчен и В1 (тиамин).

Еи много разбирачи станахме на КЛОНА,Аз спирам до тук :!: :!: Хората казват Не питаи старило а слушаи Патило.

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Сушени сливи
МнениеПубликувано на: 30 Апр 2011, 14:39 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1843
Местожителство: София
Споко Мони, Flanker е наясно с нещата. Не се пали.

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Сушени сливи
МнениеПубликувано на: 30 Апр 2011, 15:45 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2510
Местожителство: ''Survivor'' България
SiteAdmin написа:
Споко Мони, Flanker е наясно с нещата. Не се пали.

ОК. :datz: Ама тая рецепта е за краен случаи когато всичко е изчерпено като вариянт.Брашното е ( да не ставам досаден) за първоначално посаждане на хлебната мая (хлебни дрожди). Нали целта е да тръгне ферментация в правилна посока, а не да стане на оцет и после да пускат теми... Помош ракията ми е с дъх на............какво да правя.?

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Сушени сливи
МнениеПубликувано на: 30 Апр 2011, 16:56 
Offline
Аватар

Регистриран на: 29 Мар 2011, 00:46
Мнения: 211
:) Привет Мони -БЛАГОДАРНОСТИ и ще пробвам и ще заложа една малка проба(100-200гр) точно с твоето описание.
Най -много искам да не правя "бурна фермантация" във форума - Админа е прав - нека всеки който иска да дава предложения ама карайте го споко на "тиха ферментация" - нали го правим за удоволствие :2thumbs:
Между другото - мисля че пак беше твоя идея МОНИ от конфитюрите - тази проба дето първо я кипнах за кратко охладих35гр и после сложих мая днес е трети ден и очевидно е утаена в бурканчето 50 на 50 течност отгоре и гъста фракция отдолу.. Ръкавицата е напълно спаднала. Как да разбера дали е ферментирала правилно - утре ще я оворя ще близна ще помириша-кво да очаквам ако резултата е добър - да не е сладни това го знам, ама не трабва и да хе киселей и да не горчи - нали така? :skeptisch:


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Сушени сливи
МнениеПубликувано на: 30 Апр 2011, 17:19 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2510
Местожителство: ''Survivor'' България
plamm написа:
:) Привет Мони -БЛАГОДАРНОСТИ и ще пробвам и ще заложа една малка проба(100-200гр) точно с твоето описание.
Най -много искам да не правя "бурна фермантация" във форума - Админа е прав - нека всеки който иска да дава предложения ама карайте го споко на "тиха ферментация" - нали го правим за удоволствие :2thumbs:
Между другото - мисля че пак беше твоя идея МОНИ от конфитюрите - тази проба дето първо я кипнах за кратко охладих35гр и после сложих мая днес е трети ден и очевидно е утаена в бурканчето 50 на 50 течност отгоре и гъста фракция отдолу.. Ръкавицата е напълно спаднала. Как да разбера дали е ферментирала правилно - утре ще я оворя ще близна ще помириша-кво да очаквам ако резултата е добър - да не е сладни това го знам, ама не трабва и да хе киселей и да не горчи - нали така? :skeptisch:

Първо незнам какво си правил, колко захарнос е бил първоначално материала?На третия ден да очакваш резолтат е малко :megagrin: несериозно.СЛОЖИ воден клапан( мааниги тия ракавици , балони) защото неможеш да видиш реално какво става.Ако нямаш воден клапан виж във форума ,Петио е писал там за него как да си направиш в БРИКОЛАЖ има и по 2лв клапани .Но щом се е отаило на 3 ден значи нещо не е наред.

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Сушени сливи
МнениеПубликувано на: 30 Апр 2011, 17:42 
Offline
Аватар

Регистриран на: 29 Мар 2011, 00:46
Мнения: 211
Имам няколко водни клапана ама направя експерименти с малки количества та ги слагам в стъклени бурканчета 1 л да виждам кво става. Ръкавицата е с дупчици с игла и я видаях в нета тази идея.Като се надуе значи се отделя СО2 и ако стане многоналягането се изпуска през дупчиците и те са малки - не дават обратно да влезе кислород защото налягането е по голямо в ръкавицата.
Захарността в началото я докарах на 20%. Аз също си мисля че не е нормално за това време да се утаи. Същия опит със смокините(описан по горе) показа съшото - за два дена зхарнастта падна на 0 и не киселе и не горчи на вкус. На етикета на смокините не пише нищо за консервант, а на каийсиите писхе и затова втория опит ги заварих преди да сложа маята.
Мисля че поради малкото количество с което експериментирам е причина толкова бъзо да протичат нещата а и маята няма как да я меря за това количество - то пакетчето е 7гр и аз насипжам колкото да се покрие повърхността на материала в бурканчето.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Сушени сливи
МнениеПубликувано на: 30 Апр 2011, 18:07 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2510
Местожителство: ''Survivor'' България
Споко сега малко: Експерименти се правят с по голямо количество... защо???? Защото в тия бурканчета едното може да е по на студено от другото(да го е духнало течението от вратата) и става всичко различно.Незнам колко ти е голямо казанчето но по принцип се прави експеримент с едно зареждане на дистилатора като количество.Примерно туба от мин. вода 10 лт. пропорцията е има темата viewtopic.php?f=7&t=946 . И наи важното е.. води си записки кое как си направил. Аз му опуснах края вече :megagrin: :megagrin: карам на око :lachtot:

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Сушени сливи
МнениеПубликувано на: 01 Май 2011, 08:55 
Offline
Аватар

Регистриран на: 29 Мар 2011, 00:46
Мнения: 211
:gott: Благодаря на всички помогнали за експеримента със сушените смокини и каийсии.
Следваики вашите съвети забърках за казанче 20л следната каша:
1.Смокини само 2 кг, кипнах ги в 2л вода и после ги пасирах макар че на етикета не пише нищо за консервант ама за всеки случаи. не сложих по вече смокини защото става много гъсто при 15л вода общо.След като кипнаха охладих с 4л студена вода и пасирах.
2. Захар 3кг разтворена в топла вода 4л.Като се разтвори захарта добавих още 4л за да я охладя до 35гр.
3. Добавих оше 1л вода за да направя общо 15л вода като гледах да наглася общата смес да е 35гр.
Теоретично захарност 2кг смокини х 52%захар(от етикета)=1кг захар+3кг добавена зхар=4кг общо +15л вода=4х100/4+15=21%захарност. Изцедих 1 лимон -някъде бях чел че слагат. Лимонтозу не съм слагал, знам че лимона не го замества-грешка ли е това?
4.Подготвих маята по следния начин ползвайки съветите на Мони, Петйо и др.
1пакетче 7гр. Др.йоткер,1ч.л. захар,1/2 ч.л. брашно,витамин Б1 2 хапчета стрити(Мони не сложих 6 че не ми дава сърце да правя ракия с хапчета :saufen: най много се мразя ако на сутринта ме боли глава и да се налага да пия хапче :down: Ако случайно не тръгне ферментацията ще съжалявам че не те послушах за 6 хапчета ама да не се отклонявам - спазих процедурата СТРИКТНО за затопляне и изчакване 30мин,добавих 1/2л от джибрито(кашата), пак изчаках 30мин и добавих още 1л и пак 30мин и налях този разтвор в джибрите. Изчахах още 30мин и затворих с капак с воден клапан. Сега е при температура 20-21 гр. От това по-вече старание и подготовка няма на къде.
Ще чакаме около 10-15-мах20 дена.

Въртят ми се три въпроса в главата :datz:

1. По сметките на Петйо захарност 21% ама аз изцедих от ширата преди да сложа сместа с маята и ми излезе 1.105 spacific gravity което е Brix идекс(процент захарност) 24.8% дали защото ширата е по гъста-от там ли идва разликата или може би защото температурата беше 29гр. Както и да е мисля че много теоретизирам нещата-дядо ми едно време не е знаел ното за Брикс нито за specific gravity и пак е правил хубава ракия. Все пак ако някой може да каже нещо по въпроса ей така за спорта...?

2. Има ли формула за общото количество материал - аз гоня за 20л казанче 16-17л материал Мах. Сега ми се получиха 2кг плод+3кг захар+15л вода+около250гр вода с маята=19-19.5л - :explode: Ще трябва да го варя на два пъти.

3. На казанчето мога да слагам два различни капака - единият е с рефлуксна колона, а другия капак е само с медна тръба отведена в серпентина за охлаждане. От вашия опит кой да използвам-четох доста във форума че рефлукса дава по чист алкохол а другия по ароматен - то е ясно че е въпрос на предпояитание ама до сега ви следвах съветите защо и да не продължа до края на този експеримент.Все пак надявам се ферментацията да мине успешно.

4. Как да определя кога да варя-захарност 0, без сладникъв вкус, без гурчевина или киселост-това е идеалния вариант нали...?Ама ако нещо е различно кво да правя? :nixweiss:


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Сушени сливи
МнениеПубликувано на: 01 Май 2011, 11:55 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2510
Местожителство: ''Survivor'' България
По т 3та само мога да ти кажа че ако не си работил с колона ще омажеш нещата ако неспазваш температурите, което е трудно за начинаеш.Всяка колона има своите особености,трябва няколко варенета за да е осетиш кога да пуснеш охлаждането , да осилиш огъня и така нататак,иска практика :D .Има тема във форума- как се работи с реф. колона виж.

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 84 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 10 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима