Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 05 Дек 2016, 12:49

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 84 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Re: Сушени сливи
МнениеПубликувано на: 01 Май 2011, 20:17 
Offline

Регистриран на: 30 Окт 2007, 14:40
Мнения: 195
plamm ,
Дерзай, търси, опитвай, проваляй се, съжалявай, разсъждавай, устремявай се...
Накратко : имаме три фази :
1.ферментация
2.дестилация
3.отлежаване
То и като влезещ вЪ форума се вижда. Никоя не е най-важна! Всичките са най-важни. В съвкупност. Според мен си някъде между 1 и 2 . Младо си-ще се научиш. Мисли и за т.3. Няколко пъти вече съм го писал, а и не е мое откритие, = дестилираното в дъбово буре /или поне псевдо на Петьо/,забравено за поне 6 шест месеца.
Дестилатът просто трябва да остарее,както и виното и дестилатът=ракията , трябва да остарее , а за ракията това става само в дъбово буре.
Каквито и пропуски да имаш след 6 месечно стоене на дестилата в дъбовото буре -всичко е изправено.

_________________
Любител на войната и мира ;инженер-конструктор и изследовател на социалните,груповите и човешките отношения ; хирург на човешки души ; ядосвач;престъпник на мисълта


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Сушени сливи
МнениеПубликувано на: 01 Май 2011, 23:34 
Offline
Аватар

Регистриран на: 29 Мар 2011, 00:46
Мнения: 211
Мони аз те послушах за водната тапа :gott: , ама каква е процедурата - трябва ли да отварям капака и да разбърквам и колко често(нали ще влезе кислрод) или да не отварям капака а само да разклащам(разбълниквам) на колко време?


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Сушени сливи
МнениеПубликувано на: 02 Май 2011, 09:31 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2507
Местожителство: ''Survivor'' България
plamm написа:
Мони аз те послушах за водната тапа :gott: , ама каква е процедурата - трябва ли да отварям капака и да разбърквам и колко често(нали ще влезе кислрод) или да не отварям капака а само да разклащам(разбълниквам) на колко време?

Няма проблем за малко да отвориш и разбъркаш, ако е в туба разклащай както решиш.ПЕРВИТЕ дни по 1- 2 ти на ден после по редко бъркаи, докато мехурчетата спрат да балбукат и материала се отаи , мери захарнос и ако е необходимо остави оше няколко дена да отлежи. И в казана :megagrin:

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Сушени сливи
МнениеПубликувано на: 05 Апр 2012, 05:31 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1458
Местожителство: Wallis and Futuna
Та реших да направя сливова ракия от сушени сливи,но с обещанието към себе си,всичко да е със снимков материал,да може ако оплескам нещо,то да се знае къде...значи 3.72 кг сушени сливи които в 40 гр съдържат 17 гр захар(не добавена,а налична в тях).общо 0.510 гр захар в пакет.1.5 кг захар и 6 литра вода е 20% захарност.тук се чудя дали да ферментирам само сливите или да добавя още кило захар......и ще добавя захар да видя резултата,ако не ме удовлетвори,другия път ще опитам без захар.В момента съотношението сливова захар– обикновена захар е 75/25.Да се надявам,че ще има силен сливов аромат.дрождите които избрах,ще са redstar pasteur red.Няма хлебна мая,брашно и там подобни.....диамониев фосфат също грам на литър.На първи етап сливите са нарязани на дребно,не ПАСИРАНИ,накиснати във вода за ден след което ще бъде разтворена захарта която ще бъде 1кг+ 4 л вода и сливите накиснати в 6–те л вода смесени заедно.Това е за сега,утре to be continued....
Прикачени файлове:
phpIkeBqpPM.jpg
Прикачени файлове:
php8JK1baPM.jpg
Прикачени файлове:
php1HgXsvPM.jpg


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Сушени сливи
МнениеПубликувано на: 05 Апр 2012, 15:36 
Offline
Аватар

Регистриран на: 29 Мар 2011, 00:46
Мнения: 211
Браво Наско, каза и го направи - всички ще се радваме и гледаме снимките.
Правих си експеримент и измерих с прецизно кантарче 10 броя сушени плодове и 10 броя пресни - получи се около 6-7 пъти разлика.
Грубо ако си сложил 3.7кг сушени сливи отговаря на 20-25кг пресни сливи. Мисля си-може и да не съм прав ама водата 6л е много малко, те сливите ще я глътнат, следи ги да не стане много гъсто и да прекъсне ферментацията, а и много малко бистра течност ще отделиш за варене накрая-2-4л макс. Но за експеримент е ОК. :respekt:


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Сушени сливи
МнениеПубликувано на: 05 Апр 2012, 17:09 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1458
Местожителство: Wallis and Futuna
12 часа по късно,сместа се сгъстява,после като прибавя другите 4 л със разтворената захар ,предполагам ще се разреди,ако не,още литър вода
Прикачени файлове:
phplmKeXoAM.jpg
пак ще е в нормите 18-20%


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Сушени сливи
МнениеПубликувано на: 05 Апр 2012, 17:27 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2012, 09:39
Мнения: 557
Местожителство: София
Здравей, Наско.
Днес цял ден гледам поста ти и се чудя и мая.
Всъщност имам два въпроса:
1. За какво го правиш този експеримент? Че е експеримент, ясно, при тези количества.
Искаш да провериш колко ароматна ще е ракията от сушени сливи ли? Или нещо друго.
От това, което съм гледал тук във форума за теб ( оборудване, стелажи, бутилки, механа в червен цвят и буренца върху масата и още какво ли не, а и два пъти в годината вино) останах с друго впечатление за теб. Някакси тези 2-2,5 литра дето ще искараш от тази ферментация... Просто звучи малко несериозно. Съгласен ли си? Ако ще правиш нещо, поне го умножи по 10. Така по ми се връзва с представата за Наскохондата1. :megagrin:

И 2. нещо съвсем се обърках с количеството захар. От мерките и теглилките при вас от що ли? Казваш в 40 грама сух плод има 17 гр. захар. Това на плика ли го пише? на мен ми се струва много. После и колегата Пламн казва, че ги е мерил и съотношението сух/пресен плод е 6-7. Така като смятам, получавам съвсем различно число за захарността. И :?

_________________
Цитат: "Ракия и блус за някои това е ужасен вкус!!!
Тия които разбират от ракия и Блус са хора с вкус!!!
:zauf2: :saufen: :zauf2:"


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Сушени сливи
МнениеПубликувано на: 05 Апр 2012, 18:31 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1458
Местожителство: Wallis and Futuna
Минутка офтопик..наложи ми се да сменя гюрука на аудито и понеже не ми се даваха 500 кинта,реших сам..в английският и американски ауди форум нищо,само бля бля и откъслечни обяснения за мотора на тавана....та затова го правя,за тези които някога и някъде,независимо в Аляска или на бермудите,решат да направят сливова ракия от сушени плодове...да е от а до я :) пък и вдигаме рейтинга на любимият ни форум :) ,...другото,2,5 л са ми за 2 дни достатъчно....а сега по темата.Това е експеримент естествено,ако протече всичко под контрол,не ме бърка да направя и 200 л.Захарността е 1.510 кг в гези три пакета,за да стане 20%,трябва да се добавят 6 л вода...


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Сушени сливи
МнениеПубликувано на: 06 Апр 2012, 07:52 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1458
Местожителство: Wallis and Futuna
24 часа по късно сливите са готови,разтворена е 1 -ият кг захар в добавената 4 л вода,понеже ми се вижда гъста сместа от сливи,добавям екстра литър вода с която захарноста става 18-18,5%.киселинноста е следната
Прикачени файлове:
photo111111111111111111111.jpg
мислех мааалко да подкиселя,но се отказах....така..дрождите са рехидрирани,диамониевият сулфат е грам на литър,всичко е потготвено
Прикачени файлове:
photo22222222222.jpg
разбърквам пак и...утре очаквам шапка,ако ли не ще търся помощ от публиката(в случая,някои от Троян) :)


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Сушени сливи
МнениеПубликувано на: 07 Апр 2012, 06:25 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1458
Местожителство: Wallis and Futuna
Така,24 часа по късно си запазвам правото за избор на жокер,по късно...
Прикачени файлове:
php6lnIY2PM.jpg
Прикачени файлове:
photo shapka.jpg
дотук добре,с тази захарност 18-18,5% очаквам поне 10 дни бурна ферментация,понеже redstar са с по малко конски сили :lachtot: за разлика от lalvin които биха се справили за 5 дни....забравих...температурата е около 20 гр в помещението,ако е маалко по +, може да вземе 7-8 дни.при захарност 0,чакам ден ,два и мятам в джобният казан без да цедя,понеже имам решетка която няма да позволи загаряне..


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Сушени сливи
МнениеПубликувано на: 11 Апр 2012, 00:15 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Брсво Наско перфектен си.
Интересно ми е какъв е аромата на пращината.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Сушени сливи
МнениеПубликувано на: 11 Апр 2012, 07:11 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1458
Местожителство: Wallis and Futuna
petiomalchev написа:
Брсво Наско перфектен си.
Интересно ми е какъв е аромата на пращината.

Петъо,аромата е много приятен и на вкус също,мирише си на сливи,а на вкус е като сливов нектар,сега долавям красатък оттенък във вкуса,може би поради намаляващата захар която е 7% 4 дни по-късно
Прикачени файлове:
php9aNFmFPM.jpg


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Сушени сливи
МнениеПубликувано на: 11 Апр 2012, 14:58 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Хубавито на американската опакивка на сушените сливи е че пише съдържанието на захар, такова нещо у нас няма да срещнем, но може спокоино да вземем за средна стоиност съдържанието което Наско е дал, а след приготвяне на кашата да коригираме с вода или захар.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Сушени сливи
МнениеПубликувано на: 12 Апр 2012, 03:57 
Offline
Аватар

Регистриран на: 29 Мар 2011, 00:46
Мнения: 211
Наско, браво - отличник! :respekt:
Петьо,ето едно линкче откьдето може да вземаш информация колко захар има в различните плодове по принцип. Този линк е за сливи, ама има и почти всички други http://caloriecount.about.com/calories-plums-i9279
Една порция(къп) е 40грама по стандарт.
Дано и в БГ скоро да почнат да поставят правилни етикети.
Специално сушените плодове, сигурно са вносни, на опаковката трябва да пише ако е оригинална.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Сушени сливи
МнениеПубликувано на: 19 Апр 2012, 07:55 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1458
Местожителство: Wallis and Futuna
Мдаа..нещо се сгафи,захарноста е 5% с американски и 2% с руски захаромер,който пък отчита и алкохол които са 12%,което въобще не може да бъде вярно изхождайки от първоначалната захарност.Както и да е,остатъчна захарност има и това е факт.Както писах по горе за 4 дни захарноста намаля до 7%,после след 4 дни беше 5%,което е показател,че дрождите бяха почнали да измират...0.5% на ден,после вече беше свършило всичко.Мисля да направя посявка с лалвин 1122,щото други нямам,или пък да сложа супена лъжица турбодрожди които така си седят в хладилника половин година.налице е факта,че слагат някакъв консервант при пакетираните сушени плодове,което влияе отрицателно на дрождите,надявам се поне тези които използвах в началото...


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 84 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 5 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима