Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 08 Дек 2016, 14:19

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 84 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Re: Сушени сливи
МнениеПубликувано на: 19 Апр 2012, 09:31 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5801
Местожителство: София
Дали пък да не добавиш малко активатор?

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Сушени сливи
МнениеПубликувано на: 19 Апр 2012, 10:04 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Аз пък залагам че 5% може и да е нормално за сливи.
Не всичко в сиропа е захари. И все пак - ако пробва и с други дрожди , ще разберем.
Бай дъ уей :megagrin: освен сушени други сливи няма ли у щатско ? (или чилийско - щом от там грозде ползвате пролетно време :cry: )

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Сушени сливи
МнениеПубликувано на: 19 Апр 2012, 18:10 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1458
Местожителство: Wallis and Futuna
Еми добавих...ако активатора в Бг е същото което е тук-yeast energizer,има диамониев фосфат,тиатин..,обаче дрождите не са за спряла ферментация,сложих lalvin-1122,и поне е експеримент който така или иначе ще бъде изпит,търсим изхода от ситуацията.Нямаше шапка днес,а някой във форума беше споменал,че шапката не пада при сливите..както и да е,ако не тръгне до довечера,утре ще бухна турбодрожди..Victoryvt,тук има и пресни сливи,ама няма кой да ги бере,слязохме отдавна от дърветата :lol: иначе,както спомена Админа веднъж,на мен Чили ми е в задният двор :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Сушени сливи
МнениеПубликувано на: 19 Апр 2012, 19:13 
Offline
Аватар

Регистриран на: 29 Мар 2011, 00:46
Мнения: 211
Наско, с интерес следя тези сливи. От това което съм чел, от моя опит и това което ти казах-водата е малко. Пример: вземаш бурканче конфитюр(не много сладко, в него има консервант със сигурност) и му слагаш дрожди-ами нищо няма да излезе. Вземаш само вода и слагаш дрожди-пак нищо не става. Смесваш сладкото и водата- тук е въпроса какво да е съотношението за да стане джибра и да преври напълно? Аз изпортих една малка доза сушени кайсии, подобна доза на твоята обаче водата беше даже по вече от твоята. Стана като детско пюре защото пасирах кайсиите. След няколко дена спря ферментацията. Реших, че грешката е в пасирането, шапката е много плътна и не разрешава достъп на кислород, затова те посъветвах да ги нарежеш и очаквах да направиш ароматна ракия- ама не било това. Може и консерванта да оказва влияние не отричам. Предлагам ако правиш нов опит да увеличиш водата поне 2-3 пъти.Първата седмица бъркай по два пъти на ден, после през ден.При мен така системата работи без издънки, на 15-18 ден захарността е 0, на 22-25 ден шапката потъва и си готов. Ако сложиш 3 пъти по вече вода ще стане със сигурнст(захарта пропорционално 22-23%) ама няма да разберем колко може да намаляваме водата, респективно захарта и да получим по добър аромат.
За сегашната джибра - опитай с ЕС1118 - в описанието дават, че може да се използва за възобновяване на спряла ферментация 40гр на хидролитър. УСПЕХ!
"Victoryvt" абе сигурно има и руси сливи ... абе квото си харесаш Хамериканска му работа.
Какви са проблемите със спрялата ферментация - само намален рандеман поради недообработената захар или има и други недостатъци...нещо вредно... :datz: :nixweiss: ???


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Сушени сливи
МнениеПубликувано на: 20 Апр 2012, 07:41 
Offline
Аватар

Регистриран на: 27 Дек 2011, 10:35
Мнения: 140
Насила слива не дава...а и да дава - защо ти е!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Сушени сливи
МнениеПубликувано на: 20 Апр 2012, 08:50 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Окт 2011, 10:40
Мнения: 126
Тая зима не, че си нямах ракия, ама си правих експерименти със сушени плодове. Единия беше с кайсии, а другия със микс от различни видове.
1. Кайсии за 40л или 2 бидона по 20 л.
- 2 кг. кайсии
- 9 кг. захар
- 36л. вода
- 20 гр. винение дрожди Fermactive FCD
- 20 гр. Активатор Dynastart
Разтворих захарта във вряла вода. Нарязах кайсиите на дребно, охладих сместта с останалата вода и добавих хидратираниете дрожди и аерирах с помпа за риби, за 30 мин. След 5-6 часа затваряне плътно на воден клапан до края на ферм.
Заредих на 25.01.2012, забелих на 07.02.2012, като на този етап получих 8.20 л. на 58%. После преварих и получих първак - 50 мл. -90%, глава - 250 мл. - 88%, основа - 4.2 л 85%, патоки - 1л. с главата - 65%.

2. Микс за 40 л. или 2*20 л
- Стафиди дребни - 700 гр.
- Стафиди едри - 700 гр.
- Череши сушени - 200 гр.
- Ягоди сушени - 200 гр.
- Червени боровинки - 200 гр.
- Винени дрожди Fermactive FCD - 20 гр.
- Активатор Dynastart - 20 гр.
- Вода 36 л.
- Винена киселина - 10 гр.
- Захар - 9 кг.

Зареждане на 11.02.2012г. Пак разтваряне на захарта във вряла вода. Накисване на плода във вряла вода и пасиране. Смесване на всичко с хладка вода и добавяне на хидратираните дрожди и аериране за 30 мин. с помпа за рибки, след около 2 часа заатваряне плътно на воден клапан.
Забелване на 22.02.2012 - тука изварих 28л. и получих 6л. на 60%, останалото, което беше около 10л. добавих към полученото от забелването и с него направих финната дестилация (целта беше повече аромат).

Като цяло и при двата опита резултатите са сходни. В началото имах малко страх заради химикала, който използват за консервиране, но в крайна сметка дрождите си свършиха работата.
За дестилиране съм ползвал 60 см. ф 42 колона с 30 см. пълнеж, без охлаждаща глава.
Успех!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Сушени сливи
МнениеПубликувано на: 20 Апр 2012, 16:28 
Offline
Аватар

Регистриран на: 29 Мар 2011, 00:46
Мнения: 211
"Sasho" :respekt: напълно съм съласен с теб.Тази пропорция е почти същата каквато използвам и аз - 35л вода, затова мисля, че проблема на Наско е в недостатъчното количество вода-6л.Според мен трябват поне 15л за неговата пропорция.Ясно е, че Наско избягва захарта, респективно водата за по добьр аромат но явно ще трябват още експерименти за да определим при каква пропорция сушени плодове(колкото има) към минимално количество вода(респективно захар) за най добър аромат и джибрата да ферментира напълно.
:2thumbs: Ако някой друг има наблюдения по този въпрос нека сподели. Сушените плодове имат много предимства, но в БГ явно идват скъпички и затова не са популярни.
"Sasho" би ли описал ароматите на дестилата-след първото варене и след преварката? Аз не преварявам защото мисля, че след преварката може да загубя от аромата. Използвам също като теб колона 1м с 30 см стружки без охлаждане на главата.
Интересно :nixweiss: ми е за номера с аерирането, ясно е че вкарваш кислород за гадинките да се размножат, ама само 30 минути се чудя не е ли малко. После като ги затвориш под клапан и въобще ли не ги отваряш да разбъркаш шапката. Не мухлясва ли ако не се бърка? Само по брой дни ли определяш кога да отвориш и да вариш?


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Сушени сливи
МнениеПубликувано на: 20 Апр 2012, 19:25 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Окт 2011, 10:40
Мнения: 126
Аромат си има, е не е като да я правиш само от грозде без да добавяш захар, но го има.
Значи относно аерирането го правя с помпичка и камък дето прави много малки балончета. Започне ли веднъж ферм.затварям и повече не пипам до нейния край. Дори бидоните външно ги уплътнявам с болкит(не знам дали така се пише) за да е по-плътно и дори в края на ферм. клапана е под налягане. До сега не ми е мухлясвало, а по тоя начин и царевица правя. Определям края след като спре да балбука и се избистри(бидоните са бели и горе-долу се вижда, когато падне всичко на дъното) течността.
Като цена излиза следното:
1. Кайсиите ми излезнаха 46 лв. с тока.Кайсиите бяха по 8 лв./кг.
2. Микса ми излезна 42 лв. с тока Стафиди на пазара бяха по 4.5лв/кг., но другите неща са по-скъпички.
Сега правя един експеримент с помощ на Стилман. Заредил съм царевично брашно и захар. Обаче го правя на 4 етапа:
1. Зареждане на 3.5 кг. брашно с 3.2 кг.захар и вода. След края на ферм.забелване.
2. Изхвърляне на 1-2 шепи брашно от ферм. и добавяне на 3.2 кг. захар и 0.5 кг.брашно, и разтвярене в водата от дестилатора. Забелване и финно дестилиране на 1 и 2.
3. Изхвърляне на 1-2 шепи брашно от ферм. и добавяне на 3.2 кг. захар и 0.5 кг.брашно, и разтвярене в водата от дестилатора. Забелване и финно дестилиране.
4. 3. Изхвърляне на 1-2 шепи брашно от ферм. и добавяне на 3.2 кг. захар и 0.5 кг.брашно, и разтвярене в водата от дестилатора. Забелване и финно дестилиране.
Рецептата е от външен форум и там казват, че след 3 път напитката става най-добра, но ще видим дали е така.
Забележка 1 и 2 ще ги дестилирам финно заедно, а 3 и 4 самостоятелно. Мая слагам само в началото, а активатор на всеки един етап, както аерирането всеки път.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Сушени сливи
МнениеПубликувано на: 20 Апр 2012, 22:03 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1458
Местожителство: Wallis and Futuna
Пламене,аз съм сложил общо 11 л вода и мисля,че не е малко...ако сложа литър ,два повече,отивам на 15-16% захарност и после?
Пак ще кажа,шапката е долу,отгоре е течност..сложих дрожди с активатор,нищо,днес сложих около 10 гр турбодрожди-5 часа по късно ,никакво развитие.Да не би да си е нормално тези 5-% за сливи??Victorivt спомена нещо такова... Някой мери ли им захарността на сливите или чака да паднат долу,щото при мен се получава някакъв парадокс....последно утре купувам дрожди за прекъсната ферментация и слагам наново,ако пак не тръгва ферментация,значи няма ЗАХАР!!!!!!!! И съм готов за казана


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Сушени сливи
МнениеПубликувано на: 20 Апр 2012, 22:14 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Окт 2011, 10:40
Мнения: 126
Сложи му клапана и го остави още няколко дни примерно 5. На вкус пробва ли го дали сладни и дали е газирано?


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Сушени сливи
МнениеПубликувано на: 21 Апр 2012, 01:17 
Offline
Аватар

Регистриран на: 29 Мар 2011, 00:46
Мнения: 211
Наско, на 5 процента захарнаст задължително трябва да усещаш сладка жилка. Ако няма то всичката захар е изпапкана-вари щом е паднала шапката!
Ако сладни то трябва да търсим причината-бърка ли всеки ден или я затвори с клапан и не си отварял(аз бъркам почти до края, колкото отива кьм края дрождите по трудно издьржат на увеличаващия се алкохол и им трябва кислород да се самовъзпроизвеждат) Беше споменал, че е в гаража-тук миналата седмица падна под нулата нощем и в моя гараж беше около+10(затова я дьржа в бейсмента 22градуса) да не си я простодил? Другото което е различно от това което аз сьм направил и не не сьм имал проблеми е маята-аз ползвам ЕС1118 а ти сложи Ред Стар. Някъде тук се крие причината. Всички сушени плодове ми ферментират без проблеми-някой път искат малко по дълго време докато падне шапката екстра 5 до 10 дена но никога не сладни и газировката изчезва. Не съм пробвал, но сега е момента да експериментираш с ЕС1118 да видим вярно ли е, че може да въбуди спряла ферментация- препоръчват пропорция за твоите 20 л 8пакетчета по 5гр. Ами това е което мога да помогна-другите колеги да помагат и те ако знаят! Успех


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Сушени сливи
МнениеПубликувано на: 21 Апр 2012, 08:09 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Наско, гледам имаш PH-meter, я го заври да видим какво показва сега след края на ферментацията.
Може да се е подкиселила средата много по време на ферментацията и колкото и дрожди да блъскаш вътре - няма да отлепят.
И все пак - не е изключено да е нормално да показва 5%, защото той мери плътност, а плътността идва не само от захари. Плодовете имат много пектин, който не го ядат дрождите.
Аз досега с материал от озахарено зърно - показание 0 не съм виждал !
Бирения материал свършва при 3-4% с дрожди за горна ферментация и 2-2.5 при дрожди за долна. Хем че там имаме много по-ниска начална плътност (10-12%), а ти стартираш от 20 !
От сливи съм варил много, но на село някога ... не съм ги мерил със захаромер.
Тая година мисля и от джанки и от кайсии и от сливи да врътна да видим, но нямам още наблюдения със захаромер :)
Има и вариант да са им наблъскали някакъв консервант и вече да не могат да си довършат ферментацията. Освен това самия активатор би трябвало също да допринася за подкиселяване.
Ей тоя PH-meter ми напълни очите, обаче тука е скъп (Хана) - ти за колко го купи у щатско ?

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Сушени сливи
МнениеПубликувано на: 21 Апр 2012, 17:57 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1458
Местожителство: Wallis and Futuna
Sasho,не е газирано и не сладни,поне не го усещам. Пламене,тук не е студено и аз буркам всеки ден по два пъти.Lalvin ec1118 нямах и затова използвах Red star за което съжалявам.Днес отивам да взема Lalvin ec1118 и ще сложа за последно както и ще взема нови сливи които ще ферментирам с тях.Поне при тях няма грешка. Victoryvt,ph-то си е същото
Прикачени файлове:
phpKkfUyvAM.jpg
почти..иначе го взех за 80$ :) ситуацията е тази
Прикачени файлове:
phpir5PmJAM.jpg
според руския и
Прикачени файлове:
phpUFdnA5AM.jpg
според американският.Днес слагам дрожди за спряла ферментация и взимам нови сливи,съотношението ще бъде същото,както преди,но вместо редстар,ще бъдат лалвин 1118.Това е... п.с с турбодрождите след 12 часа ,резултата е същият показан на снимките


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Сушени сливи
МнениеПубликувано на: 21 Апр 2012, 18:03 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Окт 2011, 10:40
Мнения: 126
Вероятно е свършила и няма смисъл да добавяш повече дрожди, защото накрая ще му развалиш вкуса. Захаромера отчита нещо, защото все пак това като го гледам е по-скоро като пюре и показанията най-вероятно не са верни.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Сушени сливи
МнениеПубликувано на: 21 Апр 2012, 19:44 
Offline
Аватар

Регистриран на: 29 Мар 2011, 00:46
Мнения: 211
"Sasho" е прав според мен, по добре да не ги мъчиш тези джибри че ще замиришат на фтасал хляб ако им праснеш толкова гадинки на 20л. Абе Наско, извинявай в последния пост нещо бъркам 40гр на 1 хектолитър(100л) за възобновяване на спряла ферментация пише на опътването ЕС1118, то за 20л при теб ще са достатъчни само 2х5гр :datz:
Да попитам пак: Има ли друг проблем освен по малкото количество рандеман ако се свари джибра на която е прекъснала ферментацията, примрно както при Наско на 5% :?


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 84 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 7 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима