Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 03 Дек 2016, 00:58

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 84 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6
Автор Съобщение
 Заглавие: Re: Сушени сливи
МнениеПубликувано на: 22 Апр 2012, 17:59 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1458
Местожителство: Wallis and Futuna
Пламене,аз ще ти отговоря...освен да загубиш някой и друг литър,нищо друго не губиш...по селата и сега работят по старият начин,да не е газирано и да не сладни,което е доста различно при всеки човек..иначе аз натоварих материала още веднъж с lalvin ec1118 и yeast booster...и познай какво стана.....нищо.Захаромера си показва 5% и това е,ясно че плътността оказва влияние в случая,след като не ми сладни(поне на мен) и няма ферментация...


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Сушени сливи
МнениеПубликувано на: 22 Апр 2012, 18:59 
Offline
Аватар

Регистриран на: 29 Мар 2011, 00:46
Мнения: 211
:? Напълно съм съгласен Наско!
За плътносста на материала, ето какво мисля аз без да твърдя, че съм прав 100%.
Като мерих и сравнявах сушени и пресни плодове по тегло ми излиза че 1кг сушени плодове се равняват на около 6-7 кг пресни. Правя си извод, ако е вярно, това е водата която е изпарена при исушаването на плодовете и това е количеството което трябва да се добави. Разбира се може да добавяме по малко и да експериментираме докъде може да стигнем, защото колкото е по малко водата(респективно захарта) по добър би бил аромата.
При мен 100% работи 6кг сушени плодове с 36-40л вода. Трябва да търсим нещо средно между това и твоя последен опит ако разбира се потвърждаваш че гъстотата е спряла ферментацията(всички други условия са спазени) :nixweiss: Успех и мерси за отговора за остаъчната захар!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Сушени сливи
МнениеПубликувано на: 23 Апр 2012, 11:44 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Емиии ...
Що не заложихме по някой и друг пробит долар :megagrin:
Щях да спечеля !
Наско, на новия експеримент ако искаш си направи едни начални и крайни измервания :
1. Колко точно тежат сухите сливи и колко % захари им дават по опаковка.
2. Колко точно вода си добавил.
3. Колко точно захар си добавил.
4. Контролно претегляне на материала на кантар (нето) преди ферментацията.
5. Захарност по захаромер (а. руски, б.американски)
6. Претегляне на материала на кантар след края на ферментацията.
7. Захарност по захаромер (руски/американски).

Разликата между началната и крайната захарност умножена по коефициент, който сега не мога да цитирам точно , ще даде точния алкохол вътре.
Коефициента зависи от дрождите и от вида на захарите, но грубо е (изядени захари)*0.55
Например за бирата от 12% до 3.5 са изядени 8.5% - получава се алкохол 4.5%
Това е разбира се в най-усреднен вариант.
8.5*0.55=4.67

Този коефициент в най-грубо приближение е коефициента на преобразуване на вида дрожди, които ползваш за ферментация.
В твоя случай ако си хванал някой вид за високоалкохолна ферментация може и да е 0.59, може би го и пише някъде по сайтовете за тия конкретни дрожди.
Разбира се - захарите от самите сливи, както и тези от магазина променят нещата, но не чак драстично.
Но със сигурност в сливите има много пектин, а в сушените кой знае дали няма и нещо друго - разтворимо, но неферментируемо.
И пак ако се върнем на бирата - стиловете бира точно по това се и различават - начална плътност (екстракт), крайна плътност (от там и алкохол) , горчивина (от хмела), цвят. Туй то ! И после гледаш 1000 разновидности с вариране по тези параметри.
Основната причина за получаване на висока крайна плътност е наличието на повече неферментируеми декстрини при озахаряването.
По същата аналогия и при сливите има разтворими вещества които дават плътност, но не ги ядат дрождите. Някаква част от тях пак се водят захари и може би ще влязат в посочения на опаковката % захари, затова като пресметнем грамовете ще можем да разсъдим накрая кое колко е било. Макар и само на предположение.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Сушени сливи
МнениеПубликувано на: 23 Апр 2012, 21:47 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1458
Местожителство: Wallis and Futuna
Victoryvt,то аз всичко съм написал,само не мерих начална захарност,а беше изчислена по етикета...но експеримента все пак го слагам в графа успешен,аромата е толкова силен и то след толкоз наблъскани дрожди :megagrin: Ако сложа повече вода и захар и по малко плод става...по неароматен материала.Стартирам днес отново:-абсолютно същите пропорции,но с уточнение,че ще бъде мерена начална захарност и коригирана до 18-20%.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Сушени сливи
МнениеПубликувано на: 23 Апр 2012, 22:02 
Offline
Аватар

Регистриран на: 29 Мар 2011, 00:46
Мнения: 211
Поздравления Наско, да ти е наздраве :prost2:
Колко литра излязоха? С каква система(казан) я свари, за колко време? Има ли загуба ако е имало остатъчна захарност? Някаква нотка страничен, необичаен вкус...аромат - още е прясна :datz:
Ако успее да отлежи :lachtot: пак да кажеш как е, "Sasho" беше споменал за сливовата че става още по хубава и пивка след 6 месеца ако не се лъжа-нека каже пак.
Новата зарядка казваш ще е същата пропорция, сигурно само ЕС1118 ще е промяната. Ако ферментира то ще е ясно-Ред Стар го забравяш :explode:


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Сушени сливи
МнениеПубликувано на: 24 Апр 2012, 20:44 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1458
Местожителство: Wallis and Futuna
То си беше успешен експеримента,но при дестилацията нещата не бяха под контрол,но...изпекох я на джобният казан за 1.час и 15 мин включително патока.Не изцедих сока,а го прекарах през една решетка за по бързо около 9 л течност.Имам около 1 литър остатък.от тези 9 литра-1.1 л на 48 % средна фракция-,0.1 л на 60% първак-паток 0.6 л на около 30.и сега най лошото....бях надул огъня много здраво и загоря патока,но и средната фракция мнооого леко има дъх на загоряло,едва доловимо,на вкус е ок.Това е,имам загуби и то доста....


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Сушени сливи
МнениеПубликувано на: 25 Апр 2012, 00:14 
Offline
Аватар

Регистриран на: 29 Мар 2011, 00:46
Мнения: 211
Наско не е зле никак, сложил си 1.5кг захар и 500гр от плодовете, изкарал си грубо 1.5л на 42% - даже казваш имало и загуби... :cry:
ОК е - :lachtot: ама да не я подкараш, изчакай и ще имаш за цял уикенд...даже може да я пишеш и отлежала!
Сигрно не работиш много често, или не си водиш записки за този пробен дестилатор.
Аз всяко варене в началото го следях и записвах. Сега знам точно на колко минути и колко да намаля подгряването и нямам издънки. Освен това тегля с маркуч само бистрата фракция за варене. Вярно губи се от матриала, ама няма загаряне, миене, преварки.Преди доста време ми излезе хубав златист цвят ракията все едно беше отлежала в буре и много финни прашинки(наложи се да сложа кафе филтър на събирателаната фуният. Ама като излях казана видях загоряло. Късмет, че не лъхаше на загоряло. от тогава само бистро варя.
Ако си запазил старата джибра зашо не я сложиш заедно с новата, казват че още по добър аромат се получава :nixweiss:
Аиде новия експеримент да е по вода....пивка мека ракия!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Сушени сливи
МнениеПубликувано на: 29 Апр 2012, 07:16 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1458
Местожителство: Wallis and Futuna
Брейййй,не може да се вярва на братята зад океана,едно пишат друго излиза..новата партида и замерих захарноста,значи същото количество както първият път но с 9л вода,не с 6л.Захарност 18.1 плюс 1кг захар и 4.5 л вода=обща захарност 18.1%.Значи в 3..2 кг сушени сливи има 2кг захар,а първият път смятам,че има 1.5 кг и захарността е била в рамките на 25-26%.И как ще ферментира докрай...а Редстар са ок,но пък не се знае какви консерванти са бухнали.Сега мерих,и -2кг сливова захар+9л вода=18.1% и 1 кг захар +4.5 л вода=18.1%.1/2 чаена лъжица yeast energizer и дрожди 5 гр. Lalvin ec1118.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Сушени сливи
МнениеПубликувано на: 04 Май 2012, 20:08 
Offline
Аватар

Регистриран на: 29 Мар 2011, 00:46
Мнения: 211
Много хубаво, че си установил по голямото количество захар в сушените сливи. Аз мисля, че даже може и да е още по вече защото едва ли веднага са си пуснали захарта-нали са само нарязани не пасирани. Чесно казано и аз се изненадах :mocken:


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 84 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 4 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима