Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Последно посещение: 20 Юни 2018, 18:10 Дата и час: 20 Юни 2018, 18:10

Часова зона: Европа/София [DST]





 [ 1403 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53 ... 94  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 07 Яну 2017, 16:15 
Offline
Аватар

Регистриран на: 01 Ное 2013, 19:25
Мнения: 472
Местожителство: Zimbabwe
ето за именните дни вчера и днес източих малко тетевенска сливова от бурето,от март е вътре.на цвят не отстъпва на уискитата,дето са били в бъчви от шери.а на вкус ги бие от всякъде!
1 градус е паднал за тия 10м,от 44 на 43.количеството не съм следил,ще я оставя вътре докато дойде следващата сливова.
наздраве на именниците! :prost:


Прикачени файлове:
05012017444_576x768.jpg
05012017444_576x768.jpg [ 115.88 KiB | Прегледано 380 пъти ]


Прикачени файлове:
05012017443_576x768.jpg
05012017443_576x768.jpg [ 99.62 KiB | Прегледано 380 пъти ]


Прикачени файлове:
06012017444_1024x768.jpg
06012017444_1024x768.jpg [ 195.49 KiB | Прегледано 380 пъти ]

_________________
"Който не иска нищо, има всичко."
Лао Дзъ
VI в. пр. Хр.
Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 07 Яну 2017, 19:06 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 6936
Местожителство: София
Мартин85 написа:
Някакви съвети за това?

Извади виното,подсуши след като измиеш с кислородна вода.
Като стане съвсем сухо ,загрей парафин на котлона(недей да капеш със свещ),загрей мястото на бурето с сешоар и накапи от парафина обилно.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 07 Яну 2017, 20:18 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Юли 2012, 23:50
Мнения: 110
Местожителство: Гълъбово
Благодарности!
:gott: :respekt:


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 08 Яну 2017, 00:26 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 6936
Местожителство: София
Ааа имам предвид петната отвън третирай с кислородна вода!
сега прочетох колко тъпо съм го написал...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 08 Яну 2017, 08:20 
Offline
Аватар

Регистриран на: 24 Окт 2015, 08:22
Мнения: 73
В допълнение на съвета на Илюша, аз загрявам мястото със сешоар до степен да пари на допир. После само натърквам свеща в мястото, при допира тя започва да се топи, и така два три пъти. В смисъл не е обходимо да се прави пласт от парафин, той така или иначе ще се напука след време, достатъчно е да навлезе в порите на проблемното място.

+1 за кислородната вода.

_________________
If the angels don’t take their share ... the rest just isn’t worth taking!


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 08 Яну 2017, 09:54 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Мар 2012, 19:04
Мнения: 939
Чеповете не са големи, ако се разпробият и набият нови, след зашкурване почти няма и да личи.
Само идейка.

_________________
Ако нещо не се лекува с ракия, значи е нелечимо.
Никога, на никой, и за нищо...


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 08 Яну 2017, 11:12 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2795
Местожителство: ''Survivor'' България
Само да добавя, използвай те пчелен восък вместо парафин...

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 08 Яну 2017, 14:32 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Юли 2012, 23:50
Мнения: 110
Местожителство: Гълъбово
Схванах идеята!
То е ясно, че за петната става дума, не вярвам някой да си помисли, че трябва да пълни бурето с кислородна вода :)
Предполагам загряването на мястото е, за да може прафинът или пчелният восък, да не се втвърди ведна, а да достигне макимално дълбоко. Имам пистолет за горещ въздух, мисля с него да пробвам че прави по-висока температура.
Благодаря на всички Ви, тези дни ще пробвам и ще докладвам резултата :)


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 09 Яну 2017, 19:48 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2012, 09:39
Мнения: 675
Местожителство: София
Пистолета вдига от 300 до 500*С.
Рискуваш да обгориш дървото!
Направи го, както са те посъветвали, Илия както ти е казал.
Все сушоар ще намериш.

_________________
Aз набих достатъчно пари и време в Бг производители...за да стигна до извода ,че е въпрос на много голям късмет да вземеш нещо с качество.
Ама,който има излишни пари и време...нека се опитва, то и онези хора...


_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 09 Яну 2017, 21:40 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Юли 2012, 23:50
Мнения: 110
Местожителство: Гълъбово
Ок :)
Вярно, че мога да направя някаква беля.


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 11 Яну 2017, 17:32 
Offline
Аватар

Регистриран на: 01 Ное 2013, 19:25
Мнения: 472
Местожителство: Zimbabwe
какво ми направи впечатление,което всъщност и един колега тук беше забелязал:
след като се източи ракията от бурето след отлежаване се усеща леко т.н. вкус на буре.обаче днес след по-малко от седмица като си сипах една малка вече няма и помен от това,а ясно се откроява аромата на сливите. :lab:
като извод може би трябва да се каже,че чак след определено време след бурето в стъклен съд се избистря така да се каже чистия ракиен вкус.имам чувството,че този краен процес се получава най-добре,ако не пълним бутилката догоре и оставим малко въздух.
аз дори хубаво разтръсках остатъка от ракията,един вид да влезе малко въздух.може пък това да е начина,поне от сега ще го правя така!
опасявах се първоначално,че дъба може да надделее над плодовия аромат-ами днес определено мога да кажа,че няма такава опасност!много съм доволен от буретата!
това при условие,че слагам ракията да отлежава на градус директно за пиене,поради липса на казан. :megagrin:
благодаря много за съветите на всички!
:prost:

_________________
"Който не иска нищо, има всичко."
Лао Дзъ
VI в. пр. Хр.


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 14 Яну 2017, 01:41 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Мар 2012, 19:04
Мнения: 939
Тази вечер, аперитива ми беше ракия, направена от сливи зелена ренглода, отлежала в дъбово буре на РУМИ, обгорено МТ+, не е моя.
Разочарование от това, което беше свършило бурето. Преобладаващ вкус на нещо подобно на уиски, с леко доловим такъв на сливи.
Определено съсипан дестилат, не че няма да го изпия, но в друга дървесина, и по- слабо обгорено може би щеше да е съвсем друго, но се убеждавам, че такъв дестилат да отлежава в силно обгорено и дъбово буре е грешка.
Колега free, на каква степен са ти обгорени буренцата?

_________________
Ако нещо не се лекува с ракия, значи е нелечимо.
Никога, на никой, и за нищо...


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 14 Яну 2017, 02:00 
Offline
Аватар

Регистриран на: 01 Ное 2013, 19:25
Мнения: 472
Местожителство: Zimbabwe
нямам представа,за ракия уж.
проблема при теб е,че бурето не е изтощено достатъчно и си я държал там твърде дълго.сега според моя скромен опит бих казал,чак след около 2г нон стоп пълно с ракия вече не действа така брутално на дестилата.изпробвай както писах горе да я оставиш в стъклен съд 2-4 седмици,да не е съвсем пълен.поразтръсквай я чат пат.и после я пробвай пак.ако не стане прежалваш я тая и си я пиеш така.
сега наточих пак една бутилка и ще я оставя така да видим.каквото и да стане просто знам-следващата ще е още по-хубава.за какво ги търсят под дърво и камък изтощените бурета,това е начина.ама си иска време.аз разчитам и на бялото вино сега за новото буре,да стане както трябва.

_________________
"Който не иска нищо, има всичко."
Лао Дзъ
VI в. пр. Хр.


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 14 Яну 2017, 08:02 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2013, 23:42
Мнения: 1200
Местожителство: Плевен
free написа:
хубаво разтръсках остатъка от ракията,един вид да влезе малко въздух.
Дали не е вариант,след отлежаване,малко аериране????


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дъбово буре
МнениеПубликувано на: 14 Яну 2017, 12:06 
Offline
Аватар

Регистриран на: 01 Ное 2013, 19:25
Мнения: 472
Местожителство: Zimbabwe
със сигурност няма да навреди!
идеята е един вид малко да се проветри ракията след дългото отлежаване в бурето.този дъх на каца,както казва тъщата,е по-отчетлив когато бурето е стояло по на топло.това ми направи впечатление,понеже в моята маза варира от 13 до 21 градуса зиме и лете.просто на топло се получава някаква по конячено-ромова нотка,която задържа известно време дъха на буре.така си го обяснявам аз аматьорски.факт е,че след кратко време се изпарява и остава само елексира! :D :saufen:
при по-кратко отлежаване няма как да стане,тук говорим за половин-една година и нагоре.

_________________
"Който не иска нищо, има всичко."
Лао Дзъ
VI в. пр. Хр.


Върнете се в началото
  
 
 [ 1403 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53 ... 94  Следваща

Часова зона: Европа/София [DST]


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 6 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима