Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 04 Дек 2016, 20:50

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 17 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 10 Апр 2008, 17:51 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Апр 2008, 17:46
Мнения: 42
Местожителство: Erlangen, Germany
Здравейте
Преди време си бях направил казан за дестилация от стара руска алуминиева тенджера. Проблема беше в охлаждането на дестилиралия алкохол. Късата гофрирана метална тръба не успяваше да охлади достатъчно бързо парите и така много се губеше (да не говорим как миришеше целия етаж).

Имате ли идеи (снимка също ще свърши работа) как да построя работещ казан в домашни условия?


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 10 Апр 2008, 18:08 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2008, 17:32
Мнения: 543
Местожителство: г. Русе
Използвай мед за серпентината. Според мен целият казан трябва да е от мед но става скъпо...


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 10 Апр 2008, 18:59 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 06 Мар 2008, 20:30
Мнения: 967
Местожителство: София
Добре дошъл!

Колко е голяма тенджерата? Параметрите на охладителя зависят от мощността, която влагаш. Не е хубаво да правиш серпентината от много тънка тръба защото скоростта на парата ще е голяма. Съвсем условно, ако мощността ти е към 1000W, а диаметъра на тръбата е 12mm, то дължината трябва да е към 4m
Не претендирам за точност, но поне ще се ориентираш

Един много хубав сайт: http://homedistiller.org/ има страшно много неща.

Успех!

_________________
Обсъждане на действията на администратор/модератор е забранено!
Човекът е главна фигура в животновъдството.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Апр 2008, 19:13 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Апр 2008, 17:46
Мнения: 42
Местожителство: Erlangen, Germany
Тези 4м за въздушно или за водно охлаждане ги смяташ?

_________________
Добрият пияница пада чак в десерта, а лошият още в салатата!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 11 Апр 2008, 20:08 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 06 Мар 2008, 20:30
Мнения: 967
Местожителство: София
Според формулата е за водно. А формулата е точно тук: http://homedistiller.org/cond_calc.htm
Не знам до колко е вярна, но когато правих моя се съобразих с резултатите от формулата и работи много добре.

_________________
Обсъждане на действията на администратор/модератор е забранено!
Човекът е главна фигура в животновъдството.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 17 Сеп 2008, 10:29 
Offline

Регистриран на: 07 Фев 2008, 16:36
Мнения: 262
Местожителство: Хасково
Колега ,
ако искаш да замътиш погледа може и без руски автоклав. А руснаците в това отношение са водеща държава в света. Може и с одеколон, със спирт, антифриз и т.н.
Това е шега . С такава тенджера ще свариш малко количество , и ако я консумираш веднага си е чисто пиянство.
Аз сега сварената ракия ще я консумирам догодина. И тя няма нищо общо с прясната. След казана 1 месец е в отворен съд, след това имам малко черничево буренце където я държа още толкова .И чак тогава я наливам в стъклени съдове.
Хайде да свършвам ,че започнах да примлясквам.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 17 Сеп 2008, 16:30 
Offline

Регистриран на: 25 Юни 2008, 16:02
Мнения: 401
Бай Драган написа:
Колега ,
ако искаш да замътиш погледа може и без руски автоклав. А руснаците в това отношение са водеща държава в света. Може и с одеколон, със спирт, антифриз и т.н.
Това е шега . С такава тенджера ще свариш малко количество , и ако я консумираш веднага си е чисто пиянство.
Аз сега сварената ракия ще я консумирам догодина. И тя няма нищо общо с прясната. След казана 1 месец е в отворен съд, след това имам малко черничево буренце където я държа още толкова .И чак тогава я наливам в стъклени съдове.
Хайде да свършвам ,че започнах да примлясквам.

БАЙ ДРАГАНЕ в този форум сме все арабия хора,които обменяме опит с единствената цел да пием по качествени питиета с верни другари затова ще си позволя няколко съвета
не дръж ракията в отворени съдове,освен да изгубиш алкохолен градус друго няма да постигнеш/ щом си примахнал първака / след казана може да си я сипеш в бурето и то без да я разреждаш.
виждам,че харесваш това питие затова ще те посъветвам да похарчиш някой лев и да си купиш едно хубаво дъбово буре и ти гарантирам,че ще ме споминаваш с добро :D ха наздраве


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 17 Сеп 2008, 17:19 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Апр 2008, 17:46
Мнения: 42
Местожителство: Erlangen, Germany
БАЙ ДРАГАНЕ, защо да не се науча първо на 3 литра, та да не стават грешки после на 100 ;-).

А антифриза е доста отровен, не бих съветвал някой да пробва даже.

_________________
Добрият пияница пада чак в десерта, а лошият още в салатата!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 29 Сеп 2009, 09:06 
Offline

Регистриран на: 07 Фев 2008, 16:36
Мнения: 262
Местожителство: Хасково
http://paper.standartnews.com/bg/articl ... cle=295586
Започвам да се плаша.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 29 Сеп 2009, 10:20 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1841
Местожителство: София
И аз... Да не би винпромите да са тръгнали да фалират, че да плащат такива статии :lol: Или гушата от фалшивите бандероли, четвъртия преплак вино или фалшивата ракия не им стига... :?

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 29 Сеп 2009, 10:29 
Offline

Регистриран на: 12 Окт 2007, 10:29
Мнения: 222
Местожителство: Асеновград
Бай драгане вари си ракийката и си я пий със здраве. Онзи ден митничарите бяха при мен на проверка, говорихме на дъпго и широко. Всяка сутрин човек от митницата взема бандеролите и ги носи в Пещера колкото са останали след работния ден си ги прибира и така всеки ден. Вероятно Бат Бойко ще ги накара да си плащат акциза и като им припари под краката почнаха да плащат за такива статий. То и така продажбите на алкохол от нова година са спаднали 30-40% така че атаката срещу домашната ракия тепърва започва. Ами то и на жените си трябва да сложим по един технолог щото кой знае какво слагат в тенжерите дали термичната обработка е на ниво пък и ако готви в алуминиев съд ? Каквото и да ти говорят знай че става дума за пари. Хай със здраве и НА ЗДРАВЕ.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Сеп 2009, 11:43 
Offline

Регистриран на: 14 Юни 2008, 18:46
Мнения: 5
Местожителство: Варна
Как се прави казан? Вземаш един гюм ( 30-40 литров съд за мляко) но внимавай да не е направена от алуминий а да е от неръждавейка. Струва около 30-50 лв.Махаш му гумения капак или по точно го му отваряш голям отвор по средата за да го използуваш за уплътнение на капака. Правиш му капак и устройство с което капака да може да се затегне за двете дръжки на гюма. Пробиваш капака по средата където ще завинтиш тръбата за изпаренията. Отиваш на магазин където продават медни тръби. Купуваш 1 мт 20 мм и 5 мт 8-10 мм медна тръба и съединителните болтове ( един болт за съединяване на 20 мм тръба към капака и един редуктиращ болт и съединение от 20 мм към 8-10 мм та тръба). Огъваш 20 мм тръба на 80-90 градуса като внимаваш височината която ще е над капака да е 40-50 см. Колкото е по висока толкова чист и с по малко миризма ще ти е ракията и обратно. Купуваш 30-40 литров бидон за туршия махаш му капака, навиваш на спирала 8-10 милиметровата медна тръба като внимаваш спиралите да не се опират и да са най малко на 5-6 см от стените на бидона. пъхаш спиралата отгоре вътре в бидона и пробиваш бидона от долния край от където ще излезе тръбата и ще текне ракията.Пълниш бидона с вода като при варенето внимаваш ако водата се загрее много доливаш студена вода да го охладиш или ако имаш възможност му пускаш тънка струя вода която постоянно да ти охлажда бидона. Гюма може да се загрее като казан за компот или най добре е да си купите от пазаря голям котлон на газ с 12 литрова газова бутилка. Така много по прецизно се регулира ракията та да ти идва като "игла". Като ти текне ракията и настроиш огъня оставяш да ври и с подходящ съд за прибиране и мерене на градуса за 2-3 часа се сдобиваш с 8-10 литра ракия. По същия начин може да се направи и казан с 10-15 литрива тенджера за да вариш ракия в кухнята на апартамента. Ако някой се интересува може да направя няколко снимки и да му ги изпратя.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Окт 2009, 10:51 
Offline

Регистриран на: 07 Фев 2008, 16:36
Мнения: 262
Местожителство: Хасково
Преди 2,5 години от фирмения магазин на винпром Хасково , по идея на жената закупих 4 кашона бяло вино от сорта мускат по 0.6 лв бутилката от 0,7л/ не лъжа /.Какво му плащаш -коркова тапа , стъкло , луксозен етикет, пък и съдържанието бистро като сълза . По-евтино от бирата. И вече толкова време не можем да го прекараме.
На този професор трябва да му подаря 11- те бутилки купешко вино което ми остана от 4-те кашона. Да види той какво е качеството на "проверените " алкохоли :x


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Окт 2009, 20:02 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Юни 2009, 13:11
Мнения: 788
Местожителство: Горна Оряховица
Е ТА ТОВА Е ВЪРХА НА НАХАЛСТВОТО !!!
Не на мен тия бе АЛАНКОЛОУЛУ :klatsch: ,КАКВО КАТО ИМАШ ПРЕД ИМЕТО инж. проф. и тн. защо се продаваш за жълти стотинки и евтина популярност, такива платени статии съм чел не веднъж за различни браншове. :warn:
Посочената от Бай Драган статия не би могла и да се нарече научно популярна, по скоро прилича на реклама на изветряла бира :censored:
"Апаратите са взриво- и пожаро-необезопасени и на практика са бомба със закъснител." Ха сега де народът е казал гледай му акъла та му крой шапка. Казаните са апарати от отворен тип за какво налягане става дума и за какви взривове,къде е огъня къде е чучура с готовата ракия.
"По отношение качеството на произвежданите в тях дестилати, характерно е завишената и недопустима концентрация на отровни вещества - мед, олово, калай и желязо."
Интересно съждение от къде ще се вземат калай и олово в ракията ако не е използван припой не зная, а за медта ами техните професионални инсталации да не би да са от дърво не съдържат ли медна катализаторна секция не са ли от мед :? ,а може би са от желязо :? ,не бях чувал до сега че желязото е сред отровните вещества :shock: спирам копривата и спанака те съдържат желязо :!:
Истината е че големите играчи от бранша ще си платят и пак ще си играят играта но на малките ще им разкажат играта.Баща ми казваше "Ако отскубнеш 1000 косъма от една глава ще я оскубеш,ако от 1000 глави отскубнеш по 1 косъм нищо няма да им стане", ТА И СЕГАШНОТО ПРАВИТЕЛСТВО СЕ КАНИ ДА ОСКУБЕ НАРОДА С НОВИ СТОЙНОСТИ НА АКЦИЗИТЕ.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Окт 2009, 09:31 
Offline

Регистриран на: 10 Юни 2009, 15:38
Мнения: 21
За оловото и калая е прав според мен. Виждал съм на село казан, с който вари цялото село ,на който лулата и капака са поправяни с калаено оловен припой, много добър казан, навремето е направен като хората, ама сега не е случил на собственик. Опитах се да му обясня разликата между мекия и твърдия припой, но не става - нищо му няма- нали не издиша. АА хората от години варят в него.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 17 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: power4o_s, rosbal, ss101 и 18 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима