Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 06 Дек 2016, 03:11

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 8 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 11 Авг 2011, 11:58 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2011, 11:16
Мнения: 4
Разделил сам си материала в 2 бидона всеки от които съдържа по 12 кг. покълнато жито 10кг захар и 60 л вода 3 пак лимонтузу и по 3 пак мая (маи по 50гр пакетчето) Захаността не съм я мерил, но ще е някъде около 10 !! Ще започне ли да ферментира или да и сложа още захар (материала е сложен преди 5 дни и не мога да преценя дали е започнал да ф...ра И ако процеса трябва да трае 14 дни(при захарност 20), за колко ще стане при захарност 10 , 4е заминавам на море, и да не ги изтърва ??? :)) Мерси !!!!
П.С. Бидоните са на сянка в маза !!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Авг 2011, 16:32 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
10кг. захар и 60л. вода ще ти даде около 9,5% захарност. Покълналото жито без термична обработка няма да даде нищо пък не е и смляно. Единственото което дава това е храна за дрождите който ще ферментират захарта.
При сегашните температури и тази захарност би трябвало да е ферментирало до сега.
Пробвай го на вкус не трябва да се усеща сладко ако е ферментирало.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Авг 2011, 18:56 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2011, 11:16
Мнения: 4
petiomalchev написа:
10кг. захар и 60л. вода ще ти даде около 9,5% захарност. Покълналото жито без термична обработка няма да даде нищо пък не е и смляно. Единственото което дава това е храна за дрождите който ще ферментират захарта.
При сегашните температури и тази захарност би трябвало да е ферментирало до сега.
Пробвай го на вкус не трябва да се усеща сладко ако е ферментирало.



А ако след като извадя течността, го изсуша и натроша на едро , ще си пусне ли нишастето , или трябва ново??? Сега течността е с почти млечно бял цвят, трябва ли да изчакам да се избистри, и ако е готово и изчакам 15 дни, много ли ще загубя от спирта ??


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Авг 2011, 20:35 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Житото го отпиши да получиш от него захари. След като извадиш течността може да сложиш 15кг. захар, 60л. вода, дрожди /5 пакетчета мая на д-р Йоткер/ и да ги ферментираш отново но този път сложи и активатор за ферментация /диамониевфосват, амониевсулфат и витамин В1/ 15-20гр + магнезиев сулфат 3гр.
Ако материала е ферментирал под воден клапан може и по дълго време да се задържи но много вероятно е да вкисне.
Трябва да му премериш захарността и да го вкусиш дали сладни. Захаромера трябва да е разграфен до 0% захарност за да можеш що годе да му се довериш.
Тази джибра въобще почна ли да ври.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Авг 2011, 21:03 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2011, 11:16
Мнения: 4
petiomalchev написа:
Житото го отпиши да получиш от него захари. След като извадиш течността може да сложиш 15кг. захар, 60л. вода, дрожди /5 пакетчета мая на д-р Йоткер/ и да ги ферментираш отново но този път сложи и активатор за ферментация /диамониевфосват, амониевсулфат и витамин В1/ 15-20гр + магнезиев сулфат 3гр.
Ако материала е ферментирал под воден клапан може и по дълго време да се задържи но много вероятно е да вкисне.
Трябва да му премериш захарността и да го вкусиш дали сладни. Захаромера трябва да е разграфен до 0% захарност за да можеш що годе да му се довериш.
Тази джибра въобще почна ли да ври.


Ами след като я заредих не съм ходил да я жиждам 4 дни , след това захарността беше на 0, когато поднеса запалена кле4ка тя изгасва, но след като се разбърка тя се пени и шупти, и като разбъркам добре кле4ката гори ?????????? Не знам какво става


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Авг 2011, 21:29 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Щом след разбъркване шупти значи излиза СО2 има някакъв процес на ферментация макар и малък и щом и на повърхноста при спокоина течност не е почнало да се бистри изчакай го още малко да утихне и вари.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 13 Авг 2011, 16:13 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2011, 11:16
Мнения: 4
petiomalchev написа:
Щом след разбъркване шупти значи излиза СО2 има някакъв процес на ферментация макар и малък и щом и на повърхноста при спокоина течност не е почнало да се бистри изчакай го още малко да утихне и вари.

Доколкото знам изсушаването на малца, е с цел съхранението му , защо няма да пусне нишасте, по такава рецепта, само 4е 20 жито, 20 захар ,60 вода трябвало да пусне към 27 литра 55 градуса , ....
трябва ли да разбъркам житото с дрелка, да се разкъса, ?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 13 Авг 2011, 16:46 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Малца се натрошава смесва с водата и се загрява по определена схема за да се озахари.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 8 мнения ] 

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: numitori83 и 2 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима