Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 09 Дек 2016, 21:53

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 75 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 03 Сеп 2011, 10:41 
Offline
Аватар

Регистриран на: 02 Сеп 2011, 14:34
Мнения: 27
Местожителство: София
Здравейте,
Това е първият ми пост (досега само четях) така че моля бъдете снисходителни.
Преди няколко месеца един приятел ми донесе мостри от едно изложение на вина в Бордо 4 различни мостри печен дъб (чипс). Много им се зарадвах (не бях ползвал) а току що бях сварил двайсетина оки ябълкова. Метнах по една шепа в двете дамаджани (от различни видове дъб). След няколко дни вече се забелязваше промяна в цвета. До тук добре, обаче след около 2-3 седмици забелязах, че променения цвят до голяма степен се дължи на размътване... по скоро суспензия! Само да вметна - не съм разреждал ракията. Та реших, че не е болка за умиране - ще филтрирам. Да, ама не - тия частици са толкова фини, че минават през всичко, през което минава и ракията. Не че ми запират на гърлото, ама като я погледна и ме доядява. Ще се радвам ако някой ми подскаже дали грешката е моя или в чипса... :?

_________________
Ако не ти пука къде си, значи не си се загубил


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Сеп 2011, 12:12 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5803
Местожителство: София
ами...аз имам едни опаковки от унгарски чипс...на тях е упоменато чипса да се изплакне,при това със сулфитиран р-р.,имайки предвид че ще се ползва за вино все пак,но това е за дезинфекция...,а вината имат няколко бистрения все пак...
Опитай да охладиш до ниска темп. и декантирай...въпреки че не е вино,би могло и да се получи.Ако не, то другия вариант е със белтък...Петьо е писал на няколко места...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Сеп 2011, 12:54 
Offline
Аватар

Регистриран на: 02 Сеп 2011, 14:34
Мнения: 27
Местожителство: София
Не посмях да слагам белтъци, да не 'земе да се влоши...

_________________
Ако не ти пука къде си, значи не си се загубил


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Сеп 2011, 13:18 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5803
Местожителство: София
за това и предложих номера с охлаждането...макар,че с белтъка няма се развали...
можеш да се консултираш с Петьо за количество и т.н.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Сеп 2011, 16:21 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Преди да се сложи белтък ракията трябва да се разреди на 45%ал. Един белтък е за около 30-40л. Белтъка се пасира и по малко се долива вода и се бърка с пасатора докато количеството стане 200мл. На повърхноста се образува пяна разбърква се с вилица или лъжица за да намалее пяната. Добавя се по малко към ракията като се бърка постоянно. До 3-4дни ракията се избистря, а белтъка се оттаява. Претака се с маркуче като се внимава да не се вдигне утайката.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Сеп 2011, 18:12 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2510
Местожителство: ''Survivor'' България
Филтар книжен за кафе машина, слагаш 2-3 и през тях.С белтъка се оправят други мътилки,и мий друг път чипса преди да го слагаш :wallbash:, казвам ти го защото аз за трети път правя тази грешка, бързам все едно някой ме гони и хоп без да го мия в ракията. олеле мале здравейте проблеми :datz:... .

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Сеп 2011, 20:15 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Друг материаш който може да се използва вместу фолтърната хартия за кафе е медецинските марли за уста и те ако не вършат работа тогава белтък. Чистият белтък както и желатина превличат дребните частици и се утаява, докато бентонита окислява някои кисени, но и той деиства по същият начин.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Сеп 2011, 20:43 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Юни 2009, 13:11
Мнения: 788
Местожителство: Горна Оряховица
Това което мога да кажа от първо четене е че ракията,Ви е с нисък градус.Подобен проблем имах при разреждане появи се мътилка която трудно падна като утайка.
Чипс и ново буре се подготвят преди употреба (виж П.Малчев),когато не подготвиш чипса преди влагане от него се извличат водоразтворимите компоненти и то в повече от тия който се разтварят в спирт.
Моя съвет е първо във фризера след това филтруване.Забележка да не се излива до край и много бавно и акуратно.
:prost:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Сеп 2011, 23:39 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5803
Местожителство: София
Ако си перфекционист,нищо хартиено като филтър НЕ ползвай...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Сеп 2011, 09:17 
Offline
Аватар

Регистриран на: 02 Сеп 2011, 14:34
Мнения: 27
Местожителство: София
Фърст - благодаря на всички, които се опитаха да помогнат със съвет!
Cavxan, ракия с нисък градус НЕ ПИЯ!! Обикновено както я спра от казана (на 45), така си я пия ~52-54. Много рядко прибягвам до разреждане!
Най-много ми допадна мнението на Мони Барона, че не съм го измил, щото имам още бая чипс, а и прясна ракия се намира :group3g:
За всеки случай ще пробвам с едно кило - не може толкоз да се размъти, че да не го изпия :saufen:

_________________
Ако не ти пука къде си, значи не си се загубил


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Сеп 2011, 09:35 
Offline

Регистриран на: 25 Май 2008, 12:37
Мнения: 193
Аз преди да сложа чипса го промивам десетки пъти с гореща, вряща вода.
Сутринта слагам чипса в буркан, наливам гореща вода (пука се буркана понякога така че по-добре в тенекия някаква). Вечерта махам водата, мия чипса и хайде пак гореща вода. И така 7-10 дена. Маха се гадния дъх на дъска и няма никакви прашинки в ракията (а ако случайно има като я оставя в хладилника всичко полепва на дъното на бутлката и просто преливаш в друг съд, ама досега такова нещо не ми се е случвало с промит чипс.

_________________
Каквото си посееш, това и ще пиеш.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Окт 2011, 22:42 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Ное 2010, 14:03
Мнения: 116
Местожителство: Sennik,Sevlievo
Аз миналата година го изплакнах и го сложих в един чоропогащник и проблем не е имало,а вкуса на дъски изчезва след около месец поне при мен за толкова се махна.Чипса кисна в ракията около две седмици и я оцвети добре като изключим че в началото ракията удряше на дъски всичко друго беше О.К. :lol:

_________________
Think positiv


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Окт 2011, 22:56 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5803
Местожителство: София
Купете си хубав френски или унгарски дъбов чипс и няма да "удря"на дъска,а на ванилия и карамел.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Окт 2011, 14:44 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Дек 2010, 08:48
Мнения: 42
Здравейте колеги! Ще съхранявам виното в бутилки от минерална вода, тъй като ще бъде изпито до пролетта, но искам да попитам следното:
Искам да оставя десетина литра вино в стъклени бутилки от два литра да отлежава. Удачно ли е да сложа дъбов чипс в него, какво количество, и до кога да стои във виното? Виното е от грозде каберне.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Окт 2011, 15:21 
Offline
Аватар

Регистриран на: 02 Сеп 2011, 14:34
Мнения: 27
Местожителство: София
Две, три седмици максимум, след това в бутилки. Ако го оставиш да отлежава с чипса... не знам какво ще получиш

_________________
Ако не ти пука къде си, значи не си се загубил


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 75 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: ss101 и 9 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима