Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 11 Дек 2016, 06:47

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 75 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 06 Окт 2011, 15:36 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5809
Местожителство: София
Много зависи от вложеното количество...Често качествените вина отлежават първоначално в бъчви по 3-4 години...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Окт 2011, 17:37 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Дек 2010, 08:48
Мнения: 42
ilu6a написа:
Много зависи от вложеното количество...Често качествените вина отлежават първоначално в бъчви по 3-4 години...

Именно това питах-колко количество да сложа, примерно на десет литра, че да се доближи ефекта на този от бурето. Мисля, че след това чипса трябва да остане до изпиването на виното, тъй като в реални условия виното стои години в бурето и няма логика чипса да се маха след две-три седмици, както писа колегата в предишния пост


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Окт 2011, 18:30 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Апр 2008, 12:01
Мнения: 595
Местожителство: Пловдив
Виното много рядко стои с години в бъчва. Тук си зависи много от поставената цел за самото вино, а оттам идва и избора на бъчва. Може да е нова, употребявана 1, 2, 3 или n - пъти, обгорена или не, от френски или американски дъб, обгаряне и куп щуротии. При нови бъчви обикновено отлежаването е за няколко месеца поради силната екстракция от дъба и обратно. При чипса е нормално да се задържа за по-кратко време по простата причина, че в сравнение с една бъчва, контактната му площ може да бъде по-голяма, а оттам и екстракцията да отнеме по-малко време. За количеството важи същото - каква цел си си поставил, да има лек загадъчен аромат на дъб, да бъде по-засилен и подчертан във вкуса или още 100 варианта. Нормално препоръчителните дози варират между 1 и 5 грама / литър. Според мен не е лошо да се направят няколко малки варианта с различно количество и вид чипс и да се избере най-подходящия за твоя вкус. Купажирането на виното също прави чудеса ;)

_________________
Напитките в България - богатство и традиции!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Окт 2011, 10:41 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Дек 2010, 08:48
Мнения: 42
Flanker написа:
Виното много рядко стои с години в бъчва. Тук си зависи много от поставената цел за самото вино, а оттам идва и избора на бъчва. Може да е нова, употребявана 1, 2, 3 или n - пъти, обгорена или не, от френски или американски дъб, обгаряне и куп щуротии. При нови бъчви обикновено отлежаването е за няколко месеца поради силната екстракция от дъба и обратно. При чипса е нормално да се задържа за по-кратко време по простата причина, че в сравнение с една бъчва, контактната му площ може да бъде по-голяма, а оттам и екстракцията да отнеме по-малко време. За количеството важи същото - каква цел си си поставил, да има лек загадъчен аромат на дъб, да бъде по-засилен и подчертан във вкуса или още 100 варианта. Нормално препоръчителните дози варират между 1 и 5 грама / литър. Според мен не е лошо да се направят няколко малки варианта с различно количество и вид чипс и да се избере най-подходящия за твоя вкус. Купажирането на виното също прави чудеса ;)

Благодаря ти за перфектния отговор и за идеята да пробвам с различни количества и видове чипс. Относно купажирането-нямам нужните познания и ресурси от вина,но чета по въпроса :google:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Окт 2011, 14:29 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Ное 2010, 14:03
Мнения: 116
Местожителство: Sennik,Sevlievo
Колеги някой пробвал ли е комбинацията с черничеви клечки и дъбов чипс?
Аз тази година мисля да опитам в един литър първо да оцветя с черница и след това да сложа за ден,два малко чипс,с идеята да влезе малко аромат и от чипса а и за по-плътен цвят на ракията.
Може и да излезе нещо интересно като цвят и аромати :lab: :)

_________________
Think positiv


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Окт 2011, 13:34 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Ное 2010, 14:03
Мнения: 116
Местожителство: Sennik,Sevlievo
Малко за пръчките от черница,нарязах ги на дребно след това ги залях с вряла вода + едно пакетче сода за хляб и ги оставих да киснат 24ч.
От три дена им сменям водата (студена) но клечките станаха червени и оцветяват водата в червено а не в жълто,ко става :nixweiss:

Срах ме е че ако ги сложа в ракията ще я направят червена :skeptisch:

_________________
Think positiv


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Окт 2011, 13:22 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Юни 2009, 13:11
Мнения: 788
Местожителство: Горна Оряховица
forski нищо не ти пречи да експериментираш :lab: .
Пробвай с малко да не казвам минимално количество, сега има бутилки от PET от0,200 до10-20 литра.
Така и така това почервеняване се е получило вземи малка част от черничевите клечки и ги накисни в подкиселена вода .
Не е лошо след опитите да споделиш резултатите за да се знае за напред и може да послужи на колегите.
:prost: :sauf: :zauf2: :prost:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Окт 2011, 20:32 
Offline
Аватар

Регистриран на: 06 Окт 2011, 15:50
Мнения: 34
Местожителство: София, Драгалевци
а каква е ролята на содата за хляб при кисненето на черничева или друга дървесина?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Окт 2011, 21:43 
Offline
Аватар

Регистриран на: 21 Авг 2011, 19:50
Мнения: 58
Местожителство: Бургас с.Искра
Има ли дъбов чипс специално за ракия ?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Окт 2011, 21:52 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5809
Местожителство: София
xix написа:
а каква е ролята на содата за хляб при кисненето на черничева или друга дървесина?

Идея нямам...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Окт 2011, 22:29 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Авг 2011, 11:16
Мнения: 732
Местожителство: Пловдив
В случая, май дава червения цвят :)

_________________
"Който се смее последен му е най-слаба тревата" - древна холандска поговорка


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Окт 2011, 23:33 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Защо се запарват по принцип буретата със сода за старите бурета главно са дезинфекция и са да се оберат киселините от предишното вино което е стояло в бурето, при новите също за дезинфекция и да се неутрализират киселините съдържащи се в дървото.
При колегата forski едно пакетче сода е доста голямо количество за няколко пръчки пък времето което са престояли във соденият разтвор е доста дълго.
Струва ми се че е малка вероятността да протече някаква химична реакция че дървото да се оцвети в червено, просто клечките са били от сърцевина на черница която е с по тъмен кафяв цвят и от там е дошъл червеният отенък.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Окт 2011, 21:15 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Ное 2010, 14:03
Мнения: 116
Местожителство: Sennik,Sevlievo
Aз проблема го реших радикално,изхвърлих черничовите клечки и сложих в ракията среднопечен френски чипс :megagrin:

_________________
Think positiv


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 31 Окт 2011, 05:41 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Юли 2011, 20:48
Мнения: 65
И аз,но все повече се разочаровам от резултата.Май черницата си е най-доброто.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 31 Окт 2011, 13:37 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Ное 2010, 14:03
Мнения: 116
Местожителство: Sennik,Sevlievo
При мен за сега нещата вървят добре,започна да се усеща лек карамелен вкус в комбинация на дъб и гроздов аромат.Абе стана "сери Боже да ядем" само да не я изпусна и от ракия да стане на уиски или коняк :megagrin:

_________________
Think positiv


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 75 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима