Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 10 Дек 2016, 19:16

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 75 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 31 Окт 2011, 15:59 
Offline
Аватар

Регистриран на: 18 Авг 2011, 11:16
Мнения: 732
Местожителство: Пловдив
Имайте предвид, че като се разреди , ракията изсветлява. Това е важно за хората, които искат да имат интензивен цвят.

_________________
"Който се смее последен му е най-слаба тревата" - древна холандска поговорка


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 31 Окт 2011, 16:45 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Ное 2010, 14:03
Мнения: 116
Местожителство: Sennik,Sevlievo
Аз за това мисля да си взема 100гр.силно печен чипс,че като я разредя ако изсветлее много да го сложя докато насити цвета и след това го махам.

_________________
Think positiv


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 31 Окт 2011, 16:51 
Offline

Регистриран на: 24 Юли 2009, 16:28
Мнения: 266
Местожителство: Варна
Не съм привърженик на оцветените ракии, но слагам винаги средно преречен чипс заради мекотата и аромата, които придава!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 31 Окт 2011, 19:37 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1459
Местожителство: Wallis and Futuna
ZMeyGorianin написа:
Не съм привърженик на оцветените ракии, но слагам винаги средно преречен чипс заради мекотата и аромата, които придава!

Отлежаването в бидон или шишета няма нищо общо с отлежаването в бурета поради ред причини...което първите не могат да дадат ,а именно мекота,цвят,вкус,аромат.чипса компенсира в известна степен липсите,..


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Дек 2011, 02:54 
Offline
Аватар

Регистриран на: 01 Дек 2011, 02:04
Мнения: 23
Местожителство: Сливен
привет и от мен имам един въпрос сложих в ракията (на 50l 100gr чипс средно печен) стоя една седмица слаба работа та сложих още 100гр след два дни я оцвети но намирисва на дъска та въпроса ми е дали със времето ще се оправи или ....кво да прая даите съвет :datz:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Дек 2011, 09:12 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5803
Местожителство: София
няма да се оправи-много си сложил...ще добавяш от тази ракия в друга такава.
Или процедурата с активния въглен...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Дек 2011, 18:33 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Сеп 2011, 05:01
Мнения: 807
dragoni написа:
привет и от мен имам един въпрос сложих в ракията (на 50l 100gr чипс средно печен) стоя една седмица слаба работа та сложих още 100гр след два дни я оцвети но намирисва на дъска та въпроса ми е дали със времето ще се оправи или ....кво да прая даите съвет :datz:


Извинявай, не можах да разбера, какво имаше предвид със " слаба работа "?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Дек 2011, 01:47 
Offline
Аватар

Регистриран на: 01 Дек 2011, 02:04
Мнения: 23
Местожителство: Сливен
ilu6a написа:
няма да се оправи-много си сложил...ще добавяш от тази ракия в друга такава.
Или процедурата с активния въглен...

благодаря за съвета ilu6a ще пробвам с активен въглен


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Дек 2011, 02:14 
Offline
Аватар

Регистриран на: 01 Дек 2011, 02:04
Мнения: 23
Местожителство: Сливен
ivobal написа:
dragoni написа:
привет и от мен имам един въпрос сложих в ракията (на 50l 100gr чипс средно печен) стоя една седмица слаба работа та сложих още 100гр след два дни я оцвети но намирисва на дъска та въпроса ми е дали със времето ще се оправи или ....кво да прая даите съвет :datz:


Извинявай, не можах да разбера, какво имаше предвид със " слаба работа "?

ами как да ти кажа за седмица мислех че е нормално да пусне и цвят и аромат но почти никъв цвят затова сложих още чипс и там ми беше грешката ааа.. и още една че не оставих някои друг литър да я оправя ако нещо объркам :prost2:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Дек 2011, 12:47 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Сеп 2011, 05:01
Мнения: 807
Извинявай за този въпрос, на който всъщност бях почти сигурен, какъв ще бъде отговорът. Ти вече си разбрал грешката си, но много хора, ще продължават да я правят. Дъбовият чипс не е оцветител за ракия . Такива бързи оцветители се продават в магазините или се правят в домашни условия( повечето от тях, да не казвам почти всички, аз лично не бих ползвал). Можеш да видиш тази тема viewtopic.php?f=8&t=936 , а също и тази viewtopic.php?f=8&t=19 ( странно е как в тема 12 страници, никой не е пожелал, да се възползва от предложението на alambiк).
Та идеята на дъбовият чипс, е да се имитира отлежаване в буре или подсилване на ефекта в стари "уморени" бурета, както и подобряване на ефекта в бурета, които не притежават някои от ароматите на съответен вид чипс. Разковничето, е именно в думата отлежаване , тоест изисква се повече време, при определени условия.
Всичко това, е описано с подробност в различни теми, във форума. Обобщавам го тук, тъй като заглавието на темата (лично мнение),най-лесно ще привлече вниманието на хора, които за пръв път ще ползват дъбов чипс.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Дек 2011, 02:41 
Offline
Аватар

Регистриран на: 01 Дек 2011, 02:04
Мнения: 23
Местожителство: Сливен
тоя чипс купешкия за еднократна употреба ли е или може няколко пъти да го мъчим да пусне нещичко


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Дек 2011, 07:04 
Offline

Регистриран на: 24 Юли 2009, 16:28
Мнения: 266
Местожителство: Варна
Еднократен! Втория път може и да пооцвети малко ракията, но само толкова! Аз го държа около два месеца в открит бидон с ракия поне 55гр. преди бутилирането. Използвам френски средно препечен на максимална дозата препоръчана за ракия.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Дек 2011, 13:06 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Ное 2010, 14:03
Мнения: 116
Местожителство: Sennik,Sevlievo
Аз ползвах средно печен,чипса е добър но оцветява до едно положение и това е,от друга страна пък дава много добър карамелен аромат.После си купих силно печен и го сложих и него заедно със средно печения,ефекта е мн.добър защото цвета се насища още повече,вкусът също се уплътнява и променя.
Сега съм оставил само силно печения за финален завършек на цялото отлежаване,всичко това продължи около 70 дена.Първо средно печен,след това и силно печен и накрая само втория за дооцветяване :2thumbs:
Мисля че двата в комбинация правят ефекта от отлежаването по-добър от колкото ако използваш само единия от тях,дозата която използвах беше от 1.5 гр. на литър!

_________________
Think positiv


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Авг 2012, 17:08 
Offline
Аватар

Регистриран на: 03 Сеп 2011, 17:49
Мнения: 41
Здравейте!
Да попитам само , чета за чипса - хората които са го ползвали казват, че дава аромат на еди какво си и вкус на еди какво си, та ако ракията ми е сливова или кайсиева тоя аромат който дава чипса намаля ли аромата на ракията който са дали плодовете от които съм варил?
Поздрави.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Авг 2012, 17:52 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Чипсът може само да добави нещо, а не да отнеме.
Друг е въпросът че за плодови ракии не се препоръчва дъбово буре, а черничево. Така че дъбовия чипс е един вид заместител на дъбовото буре.
Черничев чипс естествено няма, защото хората по света не пият ракия.
Успешно се замества от кора на черница, но не зелена а изсъхнала и стара.
А най-благоприятно действие има аерирането на ракията, съчетано с наличието на някаква дървесина (дъбов чипс или черничева треска).
С дървесината не трябва да се прекалява че после удря на дъска.
Аз в момента кайсиевата си я аерирам с помпичка за аквариум. Пускам я за по няколко дена и после я спирам да видя има ли промяна. Предполагам и че да се остави цял месец да бълбука няма да е грешно. Нека някой който го е правил да сподели.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 75 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 9 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима