Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 10 Дек 2016, 19:08

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 75 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 12 Авг 2012, 08:46 
Offline

Регистриран на: 25 Май 2008, 12:37
Мнения: 193
Ето какво стана гроздовата ракия след около 1 година отлежаване с дъбов чипс (смес от български чипс печен от мен и силно изпечен френски - и двата чипса от агроаптеката от тези най-обикновените). Ракията беше 50-55 градуса. Чипса преди да го сложа 10 дена го киснах във вода като всеки ден сменях водата като изливах старата и добавях вряща вода. Първите дни такива боклуци се отделят и така мирише гадно на дъска че ако такъв чипс се сложи направо в ракията ще я прецака, но след изкисване е екстра. Сега ракията няма никакъв мирис или вкус на дъска - изобщо не се долавят такива нотки. Има карамелен аромат и аромат на коняк. Цвета много ми харесва също. Толкова обаче според мен й стига затова махнах чипса тия дни.


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.

_________________
Каквото си посееш, това и ще пиеш.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Авг 2012, 06:06 
Offline

Регистриран на: 24 Юли 2009, 16:28
Мнения: 266
Местожителство: Варна
Това с кисненето смятам да го прилагам за в бъдеще! Моята /гроздова/ я държах два месеца с по 3 гр/л. френски средно печен и само изплакнат чипс! Резултата беше много наситен цвят с добър аромат без дъсчени миризми, но след наливане в бутилки имаше утайки. А беше прецедена!
Да попитам-възможно ли е да се изпари почти половината от ракията и да падне градуса с 5* за два месеца в отворен бидон от жегите?
Изключвам варианта с чужда намеса :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 17 Авг 2012, 06:24 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1459
Местожителство: Wallis and Futuna
Змей,при мен се изпарява около 500 гр дневно,при теб е нормално да е повече :lachtot: Сега сериозно...ще имаш алкохолни загуби,но за количествени не мога да кажа нищо.Може би в жегите ще се изпари водата,както и алкохола,паралелно със загуба на градус...например в 5л тенджера преди време бях сложил прясна ракия покрита с тензух,която беше с градус 58,около 20 дни по късно....вече беше около42,при околна темп. 22 целзий.На един колега от форума не му се вярваше,но фактите са си факти,така,че всичко е възможно :) Хубаво е да не я държиш отворена дълго време,за да не съжаляваш после :thumbs1:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Окт 2012, 22:09 
Offline
Аватар

Регистриран на: 06 Юли 2012, 20:17
Мнения: 33
Колеги,някой има ли опит със калифорнийски дъбов чипс?На пакетчето пише American Blend-Калифорнийски дъб.Чудя се да го слагам ли на току що изварена гроздова ракия,или да търся френски дъбов чипс?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Окт 2012, 23:05 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Апр 2008, 12:01
Мнения: 595
Местожителство: Пловдив
reddevil, калифорнийски дъб не се използва във винарската практика! Има доста видове калифорнийски дъб, но те нямат нищо общо с американския дъб Quercus alba, който реално се използва във винарството и то с голям успех. Някой може да каже и друго, но за мен това е преплитане на криво разбрана романтика, грешна информация и глупост от страна на търговеца. Можеш ли да качиш снимка?

_________________
Напитките в България - богатство и традиции!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Окт 2012, 06:58 
Offline
Аватар

Регистриран на: 06 Юли 2012, 20:17
Мнения: 33
Изображение

малко е лоша снимката,но е правена с телефон


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Окт 2012, 07:45 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Апр 2008, 12:01
Мнения: 595
Местожителство: Пловдив
Супер си е снимката :D Не е калифорнийски дъб, но поне е американски (като ботанически вид). Можеш спокойно да си го ползваш.

_________________
Напитките в България - богатство и традиции!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Окт 2012, 09:24 
Offline
Аватар

Регистриран на: 06 Юли 2012, 20:17
Мнения: 33
Благодаря,мисля да пробвам със половината от ракията,а за другата да взема френски чипс.А ако се смесят американски и френски чипс,или да не рискувам?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Окт 2012, 12:02 
Offline
Аватар

Регистриран на: 06 Юли 2012, 20:17
Мнения: 33
Нямаше средно печен френски чипс,а не ми се чакаше да поръчвам и взех силно печен,но май стана много тъмен цвета :D Другата половина я направих със американски,ама май и той е силно печен.А за сливова ракия кой чипс е най-подходящ?В магазина ми казаха,че този френския бил за плодови ракии,но все пак искам и вашето мнение,видях че има и от акация.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Окт 2012, 10:42 
Offline
Аватар

Регистриран на: 06 Юли 2012, 20:17
Мнения: 33
Колеги,изключително съм доволен от резултата,който се получи!Държах чипса една седмица и аерирах две седмици със помпичка за аквариум,разредих ракията до 46 градуса и въобще не се усеща,по принцип до сега винаги съм я оставял на 43 градуса!Влиза като водичка,можеше и въобще да не я разреждам.Определено има ефект от аериране,а и със двата вида чипс,стана приказка :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Окт 2012, 11:34 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
При разреждането има ли нотки на помътняване или леко побеляване ?
И на колко % алкохол ти стоя по време на аерирането с дъбовия чипс ?
Снимай една чаша неразредена и една разредена на цветна покривка или на някаква плочка. Слънцето или светлината да идват отгоре или странично.
Благодаря.

Всичко това го пиша понеже имам съмнения относно аерирането с помпичка в присъствието на чипс и концентрат около 60 гр.
Макар че последно снощи разредих една сливарка от 66 на 45 след едномесечен престой с чипса и едноседмично непрекъснато аериране и после разклащане от време на време.
По същия начин една предишна кайсиева ми помътняваше леко при разреждане от 55 на 42 примерно, а иначе на вкус беше убийствена, мека, хлъзгава :megagrin:

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Окт 2012, 13:30 
Offline
Аватар

Регистриран на: 01 Дек 2011, 02:04
Мнения: 23
Местожителство: Сливен
а като пускате въздух с помпичката не пада ли градуса


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Окт 2012, 15:11 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Ми то и в бурето пада градуса :)
Аз слагам една псевдозапушалка на тубата от смачкана найлонова торбичка. Пада слабо - 2-3 гр. за седмица аериране

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Окт 2012, 17:03 
Offline
Аватар

Регистриран на: 01 Дек 2011, 02:04
Мнения: 23
Местожителство: Сливен
питам защото при мен градуса падна с 3 за два дена аериране по 20мин.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Окт 2012, 18:15 
Offline
Аватар

Регистриран на: 06 Юли 2012, 20:17
Мнения: 33
Утре ща кача снимка,но имам само разредена ракия.Иначе не съм забелязал да се е размътила.Аерирах я две седмици по един час на ден,пъвоначално беше 52 градуса,преди да я разредя беше паднала на 49градуса.Снощи обилно се почерпихме с приятели и днес няма оплакване :megagrin:


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 75 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: koinov_65 и 10 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима